• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 07:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

niky

Малее, тук няма ли вегетарианци бре  rofl

Boby_

Цитат на: "niky"Малее, тук няма ли вегетарианци бре  rofl

Сигурно има, ама смеят ли да се обадят - ще вземем да ги нарежем на пържоли и ред вегетарианец, ред лук...  :twisted:

NO CARRIER

Летен специалитет по италиански

Зеленчуковите специалитети са идеални за лятото. Ястие с домати и
тиквички е запазена марка на италианските майстори-готвачи. От двата
зеленчука, които изобилстват през лятото, се получава вкусно и леко
основно ястие. За този специалитет са необходими: 3 средно големи
тиквички, 2 по-едри домата, 1 глава лук, 1 чаена чаша олио, сол и
черен пипер на вкус. Измийте и почистете тиквичките от дръжките,
обелете ципата и доматите. Нарежете и двата зеленчука на тънки
филийки и ги подредете в тавичка, чието дъно предварително сте
намазали с разтопено масло. При подреждането редувайте тиквички
и домати. Поръсете ги със ситно нарязания лук, солта и пипера,
след което върху тях сипете и олиото. Печете във фурната около 30-40
минути или докато придобият тиквичките златист цвят. Малко преди да
извадите специалитета от печката, можете да го поръсите с настърган
кашкавал.

Пробвано е. Вкусно е!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NO CARRIER

Спагети със сос Болонезе

250г кайма
1 глава кромид
1-2 моркова
4 скилидки чесън
200г мариновани гъби
400г доматено пюре
босилек
олио
половин пакет спагети.
сирене

Приготвяне: Слагате половин пакетче спагети да се вари в подсолена вода. Докато чакате, запържвате в олиото ситно нарязания кромид и морковите, добавяте и чесъна, пак нарязан на ситно, след него накъсвате каймата на парчета, поръсвате с босилека и продължавате с пърженето. Когато каймата се опържи и стане на ситни късчета, слагате доматеното пюре и гъбите. Пържите още малко, и заливате изцедените и сварени спагети.

Ако ви се стори гъст соса, можете да разредите или с вода или с доматен сок (за предпочитане). Може да добавите малко кориандър и още по-малко индийско орехче, както и малко бяло вино заедно с доматеното пюре.

Отгоре поръсвате с настъргано сирене. Ако каймата няма сол, слагате по ваш вкус.

Забележка: не знам причината, но тая манджа влияе на кръвното - повишава го, така че - внимателно!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NO CARRIER

Бърза баница

1 пакет кори
½ ч.ч. олио
150-200гр. сирене
3-4 яйца
200мл. газирана вода

   В намазана с олио тава се редят корите, като между тях се ръси натрошеното сирене. После баницата се реже на парчета и в прорезите се полива със сгорещеното олио. Отделно се бият яйцата и газираната вода. Залива се баницата и след като попие 10-15 минути се пече в умерена фурна до зачервяване.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: "abaro":shock:  :shock:  :shock:
Не заслужавате вие черноморска риба, само шпроти за вас. Какви са тия заливки, винегрети и други френчбрадъри. Просто я овалваш в брашно рибата и я пържиш или я хвърляш на скарата и готово. Затова в София има "Капитан Хук" а в Бургас например няма. :wink:

:lol: Гъдела е в процедурата, то яденето всеки го може! Но трябва да си гладен за да ти идва отвътре, поне на мен! :wink:  На сит човек не му се готви, поне на мен! :wink:  :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Цитат на: "Boby_"Друга хитрина при приготвянето на месо (особено на телешко и свинско) е задължително да се кисне и/или приготвя с лук (много) - някои вещества в лука разграждат колагена и месото става много по-крехко, отколкото ако само се подложи на термична обработка.

Това отдавна се прави, само не знам дядо ми дали беше чувал за колаген през живота си, но пържолките си отлежаваха с лук всеки път! :P
Разни мои АКВАРИУМИ 

Живко

Марината за телешки пържоли:

- сол; -чер пипер; -кориандър; -кимион; -соев сос; -натриев глутамат. По желание може и малко чесън.

Добре е месото да се наложи 24 часа преди да се пече.
Аз лично го слагам в дълбок съд и наливам вода, докато месото се покрие, но може и само със соев сос.
Месото опичам на тефлонов тиган, почти без мазнина.Доливам по малко олио, но само колкото поеме самото месо.
Никой не се е родил научен.

Boby_

Цитат на: "Живко"-натриев глутамат.

Мононатриевият глутамат е изключително вреден! При продължителна употреба може да доведе до инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми, а дори при еднократна употреба в голямо количество причинява т. нар. "синдром на китайския ресторант" - след ядене на храна с мононатриев глутамат възникват изтръпвания, мравучкания, стягания в гръдния кош, сърцебиене, слабост, безсъние, главобол, спазми и болки в корема, промени в зрението.

mistar_ti

Спагети "Карбонара"
Беконът се запържва със сол и черен пипер , добавя се 50 гр. Течна сметана .В купичка се разбива 1 яйце с 50 гр. Течна сметана за готвене .Загряваме сметаната и бекона махаме ги от котлона.сипваме сварените спагети в тигана разбъркваме и добавяме разбитите яйце и сметана .За да не се пресече яйцето и да стане на конци тигана трябва да е махнат от котлона когато се добавя яйцето на малки порции с постоянно разбъркване на спагетите.
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

mistar_ti

Спагети "Карбонара"
Беконът се запържва със сол и черен пипер , добавя се 50 гр. Течна сметана .В купичка се разбива 1 яйце с 50 гр. Течна сметана за готвене .Загряваме сметаната и бекона махаме ги от котлона.сипваме сварените спагети в тигана разбъркваме и добавяме разбитите яйце и сметана .За да не се пресече яйцето и да стане на конци тигана трябва да е махнат от котлона когато се добавя яйцето на малки порции с постоянно разбъркване на спагетите.
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

mistar_ti

Спагети "Болонез "
100 гр сварени моркови нарязани на кубчета
100 гр лук запържен
100 гр чесън
500 гр кайма
Сол, черен пипер , кимьон , босилек, риган, червен пипер
Доматен сок
От морковите до подправките без доматения сок  се запържват и се слагат в тенджера . След което добавяме доматения сок слагаме на котлона за да заври сместа .Варим 20 мин. Ако е рядак малко вода с брашно се добавят за да се згасти.
Начин на съхранение Докато соса е топъл го наливаме в буркан 700 мл.Буркана трябва да е с винт. Завиваме капачката на буркана и го обръщаме с капачката на долу
Трайност 30 дена
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

mistar_ti

Сирене с домат
Плочка сирене , 2-3 резена домат , сметана за готвене (50-60 гр.) сварено яйце ( наязано ) и всичкото това за 5 мин в микровълновата и се гарнира с пържени кубчета хляб след изваждането от микровълновата
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

penchod

Пилешки воденички с топено сирене и гъби.

Почистваме добре 1.5кг воденички, след което ги варим 1.5- 2 часа в леко подсолена вода на около 150 градуса.
Задушаваме в масло(маргарин) 1 голяма глава лук нарязан на кубчета, 1 морков на кубчета, 1-2 чушки на кубчета,100-200гр пресни гъби, ч. пипер, може чесън и подправки изобщо според вкуса на всеки(аз ползвам Пикантина или Вегета). След като се задушат добре, добавяме добре сварените воденички, може ако е много гъсто да се сложат 100мл бира или вода, оставяме всичко да се задуши за 10-15мин, след което слагаме топеното сирене(аз ползвам "Шопско" едно "саламче") около 150г, изчакваме 2-3мин да се разтопи и разбъркваме добре да се разпредели равномерно като каша навсякъде. Накрая ядем топло, да ви е вкусно!

Тони

Цитат на: "theater"
Цитат на: "Тони"Хора, дайте рецепта подходяща за щука.
Аз лично я филетирам така, както филетирам голяма пъстърва, режа на парчета и пържа в силно загрято олио с царевично нишесте. Можеш ако е от заблатен район да я накиснеш малко във вода с оцет и сол преди това за 12 часа. За овкусяване - босилек, естрагон, чесън, копър, черен пипер. Каквото обичаш.  :wink:
Проверено!
Стана много вкусно :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!