• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanilabg

Стана ми интересно. :-)
Тук при нас не може да се купят подобни вкуснотийки, затова съм принуден да си правя. От сърце никога не съм правил, та затова да попитам. Има ли значение, дали сърцето е телешко или от крава/говеждо? Ясно, че ще има, но питам защото тук не се продава телешко и затова ще съм принуден да си купя кравешко/говеждо, ако въобще намеря - тук не си падат много по дреболиите и ще е проблем да открия каквото и да е сърце.

Иначе, правил съм (по точно експериментирал) с свинска рибица. Не ми се получи както я познавам. Беше доста суха. В този ред на мисли, не са ли прекалено тънки ивиците за които пишете? Рибицата която съм използвал имаше дебелина около 5-6 см (без да я режа на филии) и се получи суха, респективно твърда.

Като съм започнал да питам....та да попитам. Какво царевично брашно се използва за пържена цаца? Т.е. тука продават фино и едро смляно.

П.П. Не ми се вярва от толкова много членове на форума, само двама да правят домашни мезета. Така че, не пазете само за вас рецептите, а ги споделете с нас. :-)

JEM

Няма поблем колега,сърцето нищо не пречи и да е говеждо/краве/трябва само добре да се почисти от ципите и жилите.Колкото до цацката в нашенско си пържим с най обикновено брашанце.Аз лично си я нанизвам на клечки от метла.Овалвам я във брашанцето от двете страни.Тупвам я за да падне излишното и бум във средно кгорещено олиовце за да не стане горчива.Когато е готова я вадя и я слагам върху кухненска хартия за да обере излишната мазнина.
Царевичното брашно по принцип се ползва за пържене на калкан/при нас/.Желателно е да е от ситното смляно иначе става твърдо като негърчетата от пуканките *CRAZY*Наздраве и да ти е сладко *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

stanilabg

Аз пък съм си мислил, че се използва едро смляно брашно. От какво се получават така наречените очички по тялото й? Пък и знам, че като се използва едро, по-малко се цапа олиото и е по хрупкава (получава се ефекта като при корнфлейкса или галетата). Е да, не казвам да се овалва в галета, но нещо на този принцип.
Между другото, винаги съм се чудил, защо някой си играе да я набучва на клечки (каквито и да са)? Аз я слагам в торбичка, слагам брашното и като усуча торбичката, започвам да я "мятам" така, че да се овали от всякъде. После я слагам в по-голямо сито или гевгир и изтърсвам останалото брашно и оп в тигана. :-)

За пастърмата. Тъй като и двамата сте дали различни (до някъде) подправки и е трудно да си избера от стотиците рецепти намиращи се в и-нет, ме интересува може ли да е без подправки? Т.е., знам че може (както е писал и Caxapa - обикновена и кайзер), но достатъчно ли е само чрез осоляване или е нужно още нещо? Някаква тънкост - например селитра за да стои червено месото или др. ;-)

Иначе, може да си я пригодя според вкусът ми и да използвам подправки, но с подправки ми харесва тази която продават по магазините, а там не е написано всичко което слагат (или поне по колко на килограм).
Една подробност. Трябва ли да се овъргаля в подправките най напред и после в кашичката или може направо в кашичката? Обосновете се моля.

JEM

Предполагам че може и без подправки,защо да не може.Аз не съм си правил такава-любител съм на подправките.Ще бъде едно солено сухо месо като оново което дъвчат арабите в пустинята,но всеки си има вкус :-)Зная,че месото както за филе елена така и за пастърмата/купешките/ги даръжат в амониева селитра за да не стават сухи ,но как и колко незная *dontknow*

От какво се получават така наречените очички по тялото й?
Ако говориш за калкана,очичките по тялото и са си нейни и когато и добре ипържена са мозък *CRAZY*
Колега такава тема отвори че чак започнаха да ми капят лигите *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

stanilabg

Цитат на: JEM - 15.11.2010 09:34
Зная,че месото както за филе елена така и за пастърмата/купешките/ги даръжат в амониева селитра за да не стават сухи ,но как и колко незная *dontknow*

Ето такива тънкости ме интересуват.
Както вече писах, колегите да не си стискат само за тях рецептите, ами да ги дават тук. Имаше тема в която се описваха, какви боклуци се слагали в продуктите - салами, кайми, луканки, пил. бутчета и т.н. до най-малките подробности, а сега всеки си трае. ;-) Странна работа, лошите неща ги знаете, а хубавите, не. :-D

Каква е разликата между сухо и водно осоляване? Кое е за предпочитане и защо?

Цитат на: JEM - 15.11.2010 09:34
От какво се получават така наречените очички по тялото й?
Ако говориш за калкана,очичките по тялото и са си нейни и когато и добре ипържена са мозък *CRAZY*
Колега такава тема отвори че чак започнаха да ми капят лигите
*DRINK*

*DRINK*
Говорех за цацата.

NO CARRIER

Амониевата селитра и другите нитрати се ползват по-скоро за по-бързо изсушаване. Или поне така си мисля аз. И не са никак полезни за здравето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

barabata

Амониевата силитра (Амониев нитрат) се ползва за да не се променя цвета, а да си остава кърваво червено и привлекателно. Когато застои месото и потъмнява.
Даже може и още някъде по магазините да натриват леко с амониева силитра (понеже няма кой да контролира) и месото изглежда свежо доста дълго време.

Като си купиш кайма и вътре в средата не е тъмна значи има добавки. Достатъчно е да направиш една купчинка кайма и до 1 час вътре в средата трябва да потъмнее. После като я размесиш (примерно ще правиш кИфтета или кИбабпчИта), тъмното пак се окислява и става ярко червено. Може ясно да се види това като се сравнят наситената с кислород ярко червена кръв  и тъмната бедна на кислород кръв.

Нитратите после в корема на човек се свързват до нитри­ти и нитрозамини, същото се получава и при термична обработка на месото. Затова хищниците ядящи месо нямат проблемите на човека който си готви ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

JEM

Вкусни кюфтенца от дивечова каймичка.

За целта:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F4rvko1.jpg&hash=91ccd827d63fc3abb1c70339ab41f1bdeea88550
В случая имам около 5-600 гр.кайма от глиган.
2бр.филии сух хляб
1бр яйце
1/2 глава сух лук
1 килидка чесън
1 супена лъжица чубричка
1кафяна лъжичка кимион
1кафяна лъжичка черно пиперче
1чаена лъжичка червено пиперче
1чаена лъжичка сол
Приготвям така:Накисвам филиите във студена вода.Нрязвам лука на ситно.Пресовам чесънчето върху каймата ,сипвам вътре и подправките заедно с лука.Изстисквам филиите и ги натрошавам и тях при каймата.Слагам яйчицето и омесвам хубаво докато се получи гладка смес.Слагам каймата в хладилника до довечера да си поеме подправките хубавичко.
ще ги изпържа във силно сгорещена мазнина за да станат хрупкави.Може преди пърженето да се овялт във брашно или галета/по желание/
Наздраве  *DRINK* и да ви е сладко *bg*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

Асен Евгениев

Я кажете някоя изпитана рецепта за това сомче. До преди 25 години редовно
ловях на Дунава, ама вече съм забравил как ги приготвяхме. *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F2gwcbur.jpg&hash=02013cd79621b7ea19501187e92b578b2e44eb4f
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

ico

Пръжни го на шайби, за тая малка крехка рибка рецепти не ти трябват  *THUMBS UP*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

NO CARRIER

Взех от великите прИмоциЙ на Лидл филе от минтай. Смятам да го увия всяко едно по отделно във фолио, вътре да пъхна лимонче, резен домат или доматено пюре (още обмислям), кисела краставичка, девисил, риган, горчица и малко кашкавал. След това ще го запека във фурната за около 30тина минути. Дали е добра идея?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

valnata

Цитат на: NO CARRIER - 06.12.2010 07:15
Взех от великите прИмоциЙ на Лидл филе от минтай. Смятам да го увия всяко едно по отделно във фолио, вътре да пъхна лимонче, резен домат или доматено пюре (още обмислям), кисела краставичка, девисил, риган, горчица и малко кашкавал. След това ще го запека във фурната за около 30тина минути. Дали е добра идея?

Добра е, добра. *THUMBS UP* Пъстърва съм правил по тоя начин(без доматеното пюре) и стана чудна.. *DRINK*

NO CARRIER

Направих минтая. Сполука - 50/50. Отчитам две основни грешки. Лимонът явно не струваше. Може би трябваше да го заменя с бяло вино. И от бързане и простотия, рибата я сложих замръзнала - голяма грешка. Сосчето беше супер, рибата - си беше риба.



Отгоре се вижда кашкавалът. Рибата остана скрита.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ico

Лимона си е най-добре свеж в чинията. Бяло вино за тая рецепта също идва излишно според мен, че рибата без това пуска много сос така във фолио. Хубаво е освен размразяването и да се пооцеди хубаво.
Преди правих най-често скумрия във фолио. Под рибата няколко парчета домат за вкус пък и не залепва за фолиото, отгоре по същия начин, ако не е филе а цяла риба и в нея няколко парчета домат. Залива се с малко мазнина (олио или зехтин). Слагам също при домата зелен лук, чесън, риган - това вече според вкуса на човек. За солта е ясно...  На силна фурна или скара става отлично. Ако ще е на скара трябва по-внимателно да се опакова, за да не изтече всичко, ако се обръща.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

NO CARRIER

Пак има промоция. Мисля да взема две опаковки и да пробвам отново. Във форума за цветя колежка я е приготвила пържена, та с втората опаковка мисля и това да опитам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.