• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:09

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

27.02.2009 17:27 #195 Last Edit: 10.03.2009 01:46 by Лора
Цитат на: bigbeer - 27.02.2009 13:44
Специалитет от Чичо Джон



Авторски права:
Ако някой се осмели да приготви този специалитет - задължително да постне снимка с крайният продукт!



...или резултата на другия ден... ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Пълнени картофи

Продукти:
500 г пилешки гърди
150 г стерилизирани гъби
4-5 кисели краставички
1 майонеза
200 г кашкавал

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fpk1_thumb.jpg&hash=18018c65cdbc3c7b00ad5f5227803bf41a6fa3b9
Пилешките гърди се нарязват на ситно и се запържват в тиган или тенджера с малко олио и подправки. Към края се добавят малко стерилизирани гъби.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fpk2_thumb.jpg&hash=741d2ae2408f20147b509195fc905076ca1e9692
Няколко картофа се сваряват почти до омекване, изваждат се и след като изстинат се издълбават с ножче и лъжичка.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fpk3_thumb.jpg&hash=955269700165c20b04aaa7394add36b18c79ebcb
Нарязват се на ситно няколко стерилизирани корнишона.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fpk4_thumb.jpg&hash=7cd20238a0cb34b210334267461d68fe2836fcb2
Корнишоните се смесват с пилешкото и гъбите и с тях се пълнят картофите.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fpk5_thumb.jpg&hash=8b39ea77566ef78c87ef517cdfb9e4b96af7460e
Върху плънката се слага по една лъжица майонеза и се поръсва с кашкавал. Повече отколкото е на снимката. :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fpk6_thumb.jpg&hash=2e81189143e4456aa361589efe61ebb4883fdc88
Запичат се до покафеняване на кашкавала. Ето крайния резултат при нас.


Отивам да ги опитам.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg231.imageshack.us%2Fimg231%2F8167%2Fkimki.th.jpg&hash=4478bf8394ed0aef0ca9d26f42fffffd19723456

Продукти:
800г бутер тесто (такова имаше)
около 150-200г твърд кашкавал
ким за наръсване
олио за намазване
едно яйце

Разбивате яйцето и намазвате тестото. Настъргвате на ситно кашкавала и го поръсвате равномерно отгоре. Поръсвате и с ким. Вземате точилката, без да биете половинката, минавате върху тестото, за да се залепи добре всичко.
Намазвате тавата с олио равномерно, а ако сложите станиол отгоре, по-лесно ще я почистите, и нареждате нарязаните на ивици парчета тесто. Аз реших да са по-дълги. Няма да си играем на шикалки, я!
Пече се 18-20 минути в предварително загрята до около 200° фурна.
Вадите, изстиват и нападате. :-)
Идеално мезе за бира!  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

stanko

Някои правил ли е боза,тази рецепта е знам но нещо не се получава както трябва
вода - 5 л.
брашно - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
закваска (боза) - 1 ч.ч.
За закваската:
брашно - 1-2 с.л.
вода (хладка) - 1 ч.ч.
захар - 1 с.л.
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая). Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.

Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.
  Знам че става наи добре с брашно от просо /имам го/ но някои ако е правил да даде малко повече информация
      като технологичен лист например
------гр брашно
------гр захар
-----температура на добавяне на закваската
все такива дребно изглеждщи но важни неща
Закваска трябва да си направя няма от къде да си купя боза.
  Благодаря на всички  *DRINK*

Лора

27.03.2009 22:44 #199 Last Edit: 27.03.2009 22:47 by Лора
Домашната боза, няма нищо общо с купешката, в която слагат разни консерванти.
Домашнат е винаги по сочна и по сладка. Правила съм я с различен вкус- какао, капучино, шоколад...
Остави ли се на топло за няколко дни и става резливичка, особено ако захарта е малко повече.

Забравих да кажа, че никога не съм слагала закваска. Просто чакам два дни и после пия. ;-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

miTko

Както знаете от чата, аз правих скоро домашна боза, 2 пъти. Резултата си струва. Правих я от просено брашно, както си му е реда, по-скъпо е от другите обаче. Може и от други да се прави, овес, ечемик и др. Има в къщи царевично, трябва да пробвам. Естествено зарових в темата и разчепках доста работата, но още не ми е ясно на какво се дължи специфичния вкус на купешката боза. Някой ще подскаже ли? Карамел? Чувен? Или някаква друга гадост?
Друго, което научих е, че през зимата в купешката боза има по-малко консерванти, но подсладителите са си същите. Подквасването с малко купешка е възможно, не зам дали с всяка обаче. Аз най-добър резултат получавам като сложа захарта(разтворена, сварена и охладена) 2-3 дена по-късно от другите неща. Малко киселина(лимонена, винена) също е от полза за ферментацията.
Разни мои АКВАРИУМИ 

chaykov

Цитат на: Лора - 27.03.2009 22:44
Домашната боза, няма нищо общо с купешката, в която слагат разни консерванти.
Домашнат е винаги по сочна и по сладка. Правила съм я с различен вкус- какао, капучино, шоколад...
Остави ли се на топло за няколко дни и става резливичка, особено ако захарта е малко повече.

Забравих да кажа, че никога не съм слагала закваска. Просто чакам два дни и после пия. ;-)

Дядо ми правеше боза в месния цех на КООП-а единственото от което се правеше е жито и захар... нищо повече... ако я правят по друг начин... значи се набутват... :)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

barabata

Тц.
Ако ползваш подсладител ще спестиш от захар и то много. И ферментация може да не гониш.
А вкуса се докарва много лесно , та даже и гъстотата се докарва много лесно - същите химикали се ползват и при боите и при пастета даже (от течен се сгъстява много лесно да стане на паста).

Хич не се и опитвайте от купешки да ползвате за закваска.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

bigbeer

Проста рибена чорбица от Чичо Джон.

*offtopic Преди време Коко ме пита за рецепта за рибена чорба.. доколкото разбрах не се е справил блестящо.  :-P Та за това се налага да направя едно нагледно описание на целият процес и разкрия тайнството наречено рибена чорба - "Чичо Джон". Както някои от вас  разбраха бях цяла седмица за риба и там се наложи на два пъти да правя тази блага и за ракийка и за биричка чорбица при примитивни условия. Втория път ме извикаха до газовия котлон на БИС!

Продукти:

1. Средно голяма глава червен лук
2. Половин-една червена чушка
3. Средно голям морков
4. По-големичък картоф
5. 4-5 средни костура 20-25 см/може и всякаква риба с тези размери/
6. Сол, олио, дивисил, джоджен, чесън, оцет, червен пипер

Техника на приготвяне

Главата червен лук, чушката и морковчето се нарязват на ситно, а картофа на средноголеми кубчета.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2F2i7ors.jpg&hash=4a1e8f5e463aa42c5c145fec149de3278214bdc3
Слагат се в тенджерата с 50-100 млл мазнина да се запържат/задушат на бавен огън до като картофените кубчета станат леко прозрачни. После наливаме около 3.5 литра вода в тази смес и добавяме около 25-35 грама сол и червен пипер около 15 грама. Оставяме всичко да заври и следим за момента - когато катрофите престанат да бъдат сурови. ;) През това време изпържваме почистените рибета съвсем леко, задължително панирани в царевично брашно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi26.tinypic.com%2F2hxucu9.jpg&hash=01c957a3ac4c20a9c569034add04da301ba4c03a
Обезкостяваме ги внимателно, става много лесно.. Когато сме на 100% сигурни, че картофите ни са увряли добаваме обезкостеното месо в тенджерата. Гасим котлона и добавяме подправките. 1 супена лъжица джоджен и 2 такива лъжици дивисил.. Това е целия чалъм. ;)
Поднасяме чорбицата докато е гореща задължително в присъствието на пастиран/пресован чесън и оцет /като за шкембе чорба/
За съжаление не успях да направя снимки на готовият продукт. Беше изяден/изсърбан с много голяма скорост.


Лора

Свинско с гъби и млечен сос

Продукти :
1-2 вратни пържоли
250гр гъби
50гр брашно
500мл прясно мляко
1-2 глави лук
1-2 скилидки чесън
Олио, черен пипер, сол, магданоз.
Кашкавал за поръсване

Задушаваме месото нарязано на по едри кубчета, след това прибавяме гъбите. Като се задушат до оставане на мазнина се прибавя лука и черния пиер. В отделна тендерка се запича брашното с малко мазнина и се прибавя млякото. Получения сос се смесва с месото и гъбите. Всичко това се прехвърля в тавичка, прибавя се солта и чесъна. Запича се за около 30 мин. Преди да извадим ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал.
Ястието се поднася подправено с пресен магданоз.
Добър апетит.

Тази рецепта е вдъхновение от ,,Пиле Жорикс".
За по добър вкус, може да се прибави около 20гр краве масло.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi34.tinypic.com%2Fftcva.jpg&hash=f55e7418f857fbd2573c5203e58ff563d0c923a9
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi38.tinypic.com%2Fiqbp04.jpg&hash=da17701a7e91e108e14a34314f091cbdf62c698d
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

sliven

Позволявам си да "вметна"2 допълнения, към чорбицата на чичо Джон:Добавям шепа ориз,след картофите.И вместо да пържа рибата(леко я запарвам във вода, която оставям за бульон)и така я обезкостявам.Добър апетит!  :coffee:
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

miTko

И аз така сварявам леко предварително, но не цяла риба а само глави от едри риби - шаран, бял амур, сом...каквото има. После чистя костите и връщам месото. После лук, моркови, чушка, картоф, девисил, черен пипер, червен пипер, олио, никакви оризи и фидета. По желания люта чушка.
Разни мои АКВАРИУМИ 

bigbeer

Нарочно запържвам рибата защото вкусът е съвсем друг (не като на варена риба) и самото месо не се разпада в чорбицата. Опитайте и вие. *THUMBS UP*

sliven

Пробвал съм,алтернативата е за по-нетърпеливите!Поздрав с нещо много ценно, няма да го видим на "живо" Jimi Hendrix - Hear My Train A Comin' (Acoustic) Добър Апетит!
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

NO CARRIER

Картофени розички.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fde.fishki.net%2Fpicsw%2F102009%2F12%2Fpost%2Frozy%2Ftn.jpg&hash=74f430418f10763563b705c8072afd2aacf07b2d

Инструкции: тук
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.