• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 13:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

чупя рапана така че да остане смо вътрешната част цяла- с черва и всичко,след това с ножа изрязвам само крачето.
много по лесно е отколкото да се носят целите рапани,да се варят и след това да се изтръскват от черупките.
важното е да счупиш рапана с минимално удари за да не стане на каша и да останат частици от черупката.

пред рапана всякак предпочитам миди и паури,рапана ми се струва малко безвкусен.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Цитат на: raven - 19.07.2007 15:50
...рапана ми се струва малко безвкусен...

И не само безвкусен, а и жилав и неприятен като консистенция. Допреди няколко години рапаните не се смятаха за годни за ядене изобщо, на кого му хрумна да ги готви и яде и как станаха изведнъж толкова популярни, направо не мога да си обясня.

Raziel

Boby_ веднага ще те  светна, след като тази напаст се появи в  черно море,  и нападна почти всичко. Разни източни компании се заинетересуваха и започнаха да ги търсят  и да ги изнасят. Поради тази причина тва  даде хляб на  доста хора по морето, но опустошиха малкото останала  флора и фауна. Макар че и самите  рапани сами по себе си са голяма напаст.
Та покрай  китаици и виетнамци и ние  решихме ги ядем :)
In Pursuit of Perfection

Raven

рапанджиите не нанасят вреда при събирането,принципът не е на тралене а на механично събране на ръка- ползват се само лодка и наргилета.
това е толкова вреден и опасен за здравето и живота труд че се чудя как не е забранен,имам приятели рапанджий-знам добре какво им коства.
но нещо позатихна и това със събирането им,освен това се събират само едри рапани а дребните не се взимат.
рапанът е напаст- виждал съм скали които са били гъсто обрасли с миди,след две години само пак съм там -скалата е като полирана.
естественият враг на рапана е вид морска звезда която за съжаление не може да се размножава и не преживява зимата в нашето море.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Цитат на: Raziel - 19.07.2007 22:27
Boby_ веднага ще те  светна, след като тази напаст се появи в  черно море,  и нападна почти всичко. Разни източни компании се заинетересуваха и започнаха да ги търсят  и да ги изнасят. Поради тази причина тва  даде хляб на  доста хора по морето, но опустошиха малкото останала  флора и фауна. Макар че и самите  рапани сами по себе си са голяма напаст.
Та покрай  китаици и виетнамци и ние  решихме ги ядем :)

Хайде да не се светкаме един друг - въпросът ми беше риторичен.
Рапаните се появиха в Черно море преди повече от 20 години, а се ядат едва от 5-6, така че явно не е било съвсем така, както го описваш. А че са напаст, напаст са, макар че унищожават само черните миди, а не всичко.

NO CARRIER

20.07.2007 16:20 #155 Last Edit: 20.07.2007 16:24 by NO CARRIER
Вегетарианска картофена крем супа

Продукти:
700г картофи
4 супени лъжици брашно
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
олио
подправки - девисил, самардала, риган

Приготвяне:





https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto_small.jpg&hash=b180ee7ab82990c1a494cc96eaabd361363aa2ef
Обелените картофи нарязваме на кубчета и ги слагаме в подходяща тенджера, заедно с малко олио.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto2_small.jpg&hash=b3961c8167186fe80fc874a4688bfbb6fe6813e1
След като картофите са се запържили, добавяме 3-4 лъжици брашно. За предпочитане е то да е предварително препечено. Пържим до малко преди да започне да загаря и залепва.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto3_small.jpg&hash=fa6c4935c1e6c2ed9dd5f239a4308b3ed6389add
Пържим минута- две, като внимаваме да не загори и залепне по дъното.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto4_small.jpg&hash=941c4191cdac7355141b7098d66d532537ef5070
Наливаме вода, колкото обема на картофите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto5_small.jpg&hash=394caf3601692a4597d4d82353e6f9b59ffe900d
Подправките: Аз ползвах самардала, обилно девисил и малко риган.
Варим 15тина- 20 минути.
Малко преди да спрем варенето, добавяме сол на вкус.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto6_small.jpg&hash=d7dc40470e43c4ff1afc660d8b8469709bc8d38d
Застройката: След като картофите са сварени, спираме котлона.
Разбиваме две яйца...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto7_small.jpg&hash=b562da788fc009123858ca8749d99fbad85e3233
...добавяме и половин кисело кофичка мляко. Всичко се разбърква много добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto8_small.jpg&hash=466b6b7a5fa6ef431fbe2fbd0c9dee4b696529ca
Внимателно, на малки порции и с разбъркване, сипваме от супата в купичката със застройката, докато сместа се стопли достатъчно, за да не се пресече яйцето. После изсипваме обратно в тенджерата, продължавайки да разбъркваме.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fstatii%2FKartofenaSupa%2Fphoto9_small.jpg&hash=15c97e48f2789cd4c6b9cb4381721d77d7d9aec9
Накрая добавяме магданоз. Супата е готова!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NO CARRIER

Пържени домати - постни

Продукти
3 шишета (по 500мл) доматен сок
2 големи или 3 малки глави кромид лук
олио
подправки: девисил, риган, дафинов лист, босилек

Приготвяне:
Запържваме обеления и нарязан на ситно кромид до златисто. Добавяме подправките, като дафиновия лист и солта ги слагаме малко преди приключване на варенето. Изсипваме трите шишета доматен сок и оставяме да ври 30тина минути или до сгъстяване.

Кюфтета с доматен сос

Продукти
500г кайма
3 шишета (по 500мл) доматен сок
2 големи или 3 малки глави кромид лук
олио
подправки: девисил, риган, дафинов лист, босилек

Приготвяне:
Запържваме обеления и нарязан на ситно кромид до златисто. От каймата правим кюфтенца. Изсипваме трите шишета доматен сок. Добавяме подправките, като дафиновия лист и солта ги слагаме малко преди приключване на варенето.  Манджата оставяме да ври 30тина минути или до сгъстяване.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Много пържиш бе Коко....
В тая жега май по-добре тараторче с повечко оцет.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Добавяш след рецептите "да се ихзвърли, щото скарата вече е готова". :-)
Може да си ги направиш наесен, зимата, когато искаш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Е тва е приказка!  *YAHOO*
Разни мои АКВАРИУМИ 

flasher

 *offtopic чак сега реших да погледна темата като си мислех че става дума за манджи за рибите :)

Тони

Цитат на: flasher - 20.07.2007 16:55
*offtopic чак сега реших да погледна темата като си мислех че става дума за манджи за рибите :)
за рибешките манджи си има цял форум
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

acho_pl

Цитат на: NO CARRIER - 20.07.2007 16:49
Добавяш след рецептите "да се ихзвърли, щото скарата вече е готова". :-)
Може да си ги направиш наесен, зимата, когато искаш.

Точно това и аз щях да напиша. Тези последните ти рецепти са по хайдушки:). Знаеш ли как се прави боб по хайдушки?
Слагаш да ври боб! Първия хайдутин сменя първата вода, втория хайдутин сменя втората вода, третия хайдутин сменя третата вода и т.н. докато стане чевермето, след което изливат боба и сядат да ядат.
Много ми допадат рецептите по хайдушки.
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

NO CARRIER

Знам я, а и тук е писана нейде. За това и написах горния коментар. :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Ачо, ако поровиш ще научиш и как с прави агне по хайдушки!  ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ