• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.05.2024 10:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Задушено пилешко с картофи

Продукти:
1кг картофи
700г пилешки гърди
200-300г кашкавал
4-5 домата
чаша прясно мляко.
подправка за пиле
олио

Приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Пилешкото се измива и също се нарязва на парчета. Слагат се в съвсем леко намазнена тава или тепсия, налива се млякото, посоляват се с подправката (може да се добави и сол, ако не е солена) и се разбъркват хубаво. Добре е доматите да се обелят. После се нарязват на кръгчета и се нареждат върху картофите и мръвките. Кашкавалът се настъргва и се поръсва най-отгоре. Количеството е на вкус. Тавата се завива в домакинско фолио, но може да се ползва и друг широк съд с похлупак. Пече се на силна фурна, около 50 минути. Накрая може да се свали фолиото, за да се запече кашкавала.

Следващия път ще има и снимки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

acho_pl

А сега да ви кажа: кон боб яде ли, лещата манджа ли е!

Пълнено гергьовско яре

Продукти:
1 яре;
карантията от ярето;
700 гр. ориз;
400 гр. гъби;
2 глави лук;
1 морков;
1 чаша бяло вино;
подправки;
сол.

Приготвяне:
Ярето се измива добре и се осолява цялото, за да попие месото сол. Ориза се измива и се запържва. Добавя се около литър вода, вари се докато ориза я поеме. Карантията и гъбите също се нарязват и се запържват, но по отделно. Запържва се и нарязания лук и морков. След това всичко се събира, слагат се подправки и сол на вкус, пълни се ярето, зашива се, покрива се с фолио и се пече на пещ или фурна 5-6 часа на бавен огън. А ето и резултата:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg384.imageshack.us%2Fimg384%2F8165%2Fimg0072ab5.th.jpg&hash=ec669586c86f3f5e2a9e658d136c0454feacbf7c

It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Raven

една актуална рецепта от мен:

салата от паури.
тази година излязоха много едри морски раци/паури/ ,насъбрах много щипки.
обикновенно ги хващам и им късам по голямата от двете щипки ,след това ги пускам- с една щипка си оживяват без проблем за догодина.

та слагат се щипките в тенджера с два-три пръста бира на дъното,захлупват се хубаво с капак и след като кипне бирата се държат така 15 минути като от време на време се долива вода при нужда- става нещо като задушаване на пара.

след това с чук се вади месото ,накъсва се и се подсолява.
забърквате количество горчица,майонеза и кисело мляко - по усет ги уцелвате.
слагате месото и добавяте много лимонов сок.
отгоре се слага малко копър или най добре един див копър който мирише на анасонлийка- расте около морето по чукарите.
това е оригиналната Ахтополска рецепта :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbgphoto.net%2Fphotos%2F2426%2Fo633203035749375000.JPG&hash=36e236cd839bae478be10610d9c199665ecf111f

още една рецепта- рапани на салата.

вадите десетина едри рапана.
сега трябва да се сварят,но аз съм си грубиян а и мразя да мъкна излишно тежко и за това още на брега с два камъка- пата кюта - вадя мръвката.
вади се само крачето/ядката/

след това се вари,при рапана най важното е да се вари точно 4-5 минути,не повече.
тази гат колкото повече се вари - по жилава става.
след това се нарязва на резенчета и съвсем бегло се пръжва в малко олио с чесън,подправя се с чесън ,лимон ,и гореупоменатият див копър- местните му викат специалитет,аз честно казано много не го харесах,но важно е да се ядът рапани  :-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Само да вметна, че въпросният див "копър" не е никакъв копър, а си е анасон отвсякъде! Аз, като един човек, ненавиждащ тая миризма, направо се побърквах, когато баба ми (жител на село Черноморец) го слагаше на таратора. Ужас! :-)

miTko

Я, съмишленик! И аз не обичам анасон! (Дидо, сори пак...)
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido 1

Адаш сори и аз, но тоя анасон е отврат, а има толко други приятни напитки ;-)
544л. Малави

Boby_

Между другото, аз коментирам само анасона, иначе рецептата за рачешките щипки е супер! :-)

Тони

Не съм спец , въпреки  че в тея жеги често вечерям таратор с ... мастика :-[ , но до колкото си спомням, мастиката се прави с анатол, а анасона е друго, с него подправят ракията югоизточно от Пловдив. 
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Raven

точно така е- анатола се слага в мастиката а анасона е този въпросен копъроподобен храст.
по морето всичко се прави с този анасон- таратор,супа,салата и какво ли не- сигурно щото им е без пари.
и на мен ми беше странно хазяйката като го нарежеше на доматите ама там си е така.
лично на мен не ми харесва особено- просто много ми прилича на едни бонбонки които ядях като малък и ми е странно.
просто цитирах оригиналната местна рецепта.

но с нормален копър салатката става идеална. :-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Анатол, анасон - същата ужасна смрад. :-)

NO CARRIER

Цитат на: Boby_ - 19.07.2007 09:25
Анатол, анасон - същата ужасна смрад. :-)
Тук имаме един лаф - Разбира ти свинкя от кладенчова вода. Като ударението в думата вода е на о-то.  :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

penchod

 Анатола, ако се не лъжа, е етеричното масло, което се отделя от анасона или нещо от сорта, ама се прави от анасон де.

Raziel

raven, тва за рапаните, как ги чупиш и оцелваш точно  крачето. То е една  слуз:)
Аз съм морско чедо и много често съм ял рапани но никога по този начин.

По принцип си  варим вадим  месото изчиства се добре, оставя се само месото, и след тва се реже на  кръгчета и се панира точно като калмари, аз лично смятам че  е по готино от калмари.

Охх и миди много ми се ядът, но кога ли ще се замъкна до БС, моите запаси в  фризера  свършиха. - аз си пазя  всяка зима поне  2-3кг чисти миди, сварени и замразени в кутиики, става супер да изнедадаш гостите с  миди по средата на зимата:)

А сега една питанка, как готвите мусака... ? Ама такава с картофи, кайма и прочие, не гръцка с патладжани...
In Pursuit of Perfection

Longanlon

муската изначално е гръцка и е с картофи...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raziel

19.07.2007 13:08 #149 Last Edit: 19.07.2007 13:11 by Raziel
Цитат на: Longanlon - 19.07.2007 13:00
муската изначално е гръцка и е с картофи...

Ммм доколкото  почетох има голям  спор дали е  гръцка или  арабска, донесена от османската империя :)
Как да е...
Гръцката мусака доколкото намерих в инернет се прави с   патладжани и  картофи и куп още неща...

Цитат от  Уикипедия:

Мусака (гр. μουσακάς; рум. musaca; тур. musakka; южнославянски мусака/​musaka; арменски арменски Մուսակա; арабски musaqqaʿa) е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия Изток, доста различни от българското понятие за мусака. Думата ,,мусака" идва от арабското ,,musaqqaʿa" — изстуден,[1] идва в България през гръцки и турски, а по света се разпространява предимно от гръцки.

В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, лук, домати и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.

Най-известен по целия свят е гръцкият вариант, без картофи. Гръцката мусака се прави с патладжани и се нарежда на пластове — запържени филийки патладжани, сос от домати, и мляно месо (говеждо или овнешко). Залива се със сос бешамел и се наръсва с кашкавал (за предпочитане пармезан, грюйер или кефалотири) и галета, след което се пече. В някои варианти, например в Македония, най-отдолу се нарежда пласт изпържени нарязани на филийки картофи. Турската мусака също не е на пластове. Тя се прави от задушени и запържени патладжани, зелени чушки, лук и мляно месо. Яде се с джаджик (турски таратор) и пилаф. Има варианти и с тиквички, моркови и картофи. Арабите наричат мусака готвена салата, направена главно от домати и патладжани, подобна на италианската капоната, която обикновено се сервира студена за мезе. Югославските и румънският варианти на мусаката също са със картофи вместо патладжани. Въпреки арабското си име мусаката е известна по света като гръцко ястие.

In Pursuit of Perfection