• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 18:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

penchod

 "Телешки стек на тиган"

Вземате необходимото количество стекове, изчиствате ги от ципи ако има, сгорещавате масло в тигана(слага се и малко олио, за да не прегаря маслото).
Следващата стъпка е да запържите леко в силно сгорещеното масло стековете от двете страни, трябва да стане бързо, колкото да се запържи отвън а вътре да си е сурово. След като ги запържите в същата мазнина слагате нарязан лук(става вкусно и с арпаджик) и малко чесън, добавяте стековете,  слагате вино(може и малцов оцет и бренди), соев сос, пипер, кимион, мед, горчица, накрая може да се сложи и малко доматено пюре, соса трябва да е гъст, след като заври намаляте котлона на не повече от 150гр. и нека да къкри 1-1,5 часа под капак.

kratun

Цитат на: miTko - 30.05.2007 16:06
Тогава дай някоя рецепта за просташко ястие де *DRINK*!
Някой няма ли да напише някоя стара рецепта за фасул, така както трябва да се прави по всички правила и пинизи? Там с малко захар, малко ракия и кво беше *mda*...
Рецепта за фасул (зрял боб). Специално за miTko:
Половин килограм зрял боб се измива обилно. Добавя се още 1,5 л вода в една дълбока тенджера и се слага на максимална температура, докато заври. Веднага, след като заври се намалява температурата на котлона, за да може да къкри лекичко 10-15 минути, но не бурно. После се добавя една чаена лъжица сода бикарбонат и 100-ина грама ракийка (да не е миризлива, най-добре е обикновена гроздова) във водата и се оставя да поври още 10-15 мин (зависи колко е едър и стар бобът). След тази процедура изливаме водата (казват й пръцкаща" вода). Обикновено, след тази манипулация, бобецът започва да се люспи (като ДСБ след европарламентарни избори) :'(. Някои люде предпочитат да го "забелят" (имам предвид боба). Аз, не. Пак заливаме фасула с 1,0-1,5 литра водичка от чешмата и добавяме нарязан лук (може да е пресен или стар), морков, пресен пипер, олио (или скъп зехтин за пържене) и бульон (най-добре "Костиля" - телешки или зеленчуков). Оставяме буламача да ври на около 200 градуса около два часа във фурната (нашата е конверторна, а вие трябва да го прецените "на око"). Накрая добавяме малко солчица без да прекаляваме. Тук има два момента. Момент 1 - загряваме олио докато заври и слагаме лют червен пипер. Запръжката се добавя към фасулчето. Момент 2 - ако не обичате люто, просто слагате нелют пипер, а може и доматен сос (ако имате белени домати в буркан е супер). Много е важно да имаме дивисил (лющян) и юзъм (джоджен), защото добавяме и двете подправки на вкус след изключването на котлона.
Така. Това е рецептата на жена ми.
Аз имам една друга рецепта. "Друсан боб по хайдушки" -  рецептата на жена ми, вж по-горе + пет килограма свински вратни пържоли. Те трябва да са добре накиснати в горния манджурляк и когато всичко е готово - фърляш боба, а ядеш к'ото остане.
Аре!  *DRINK*
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Flober

31.05.2007 00:30 #122 Last Edit: 31.05.2007 00:32 by Flober
Пълнена риба    -   2-3 глави лук,1 глава чесън и 2-3 филии бял хляб се смачкват добре и се запържват в една лъжица олио . Прибавяме 1 връзка нарязан магданоз,1-2 сурови яйца,сол и черен пипер (на вкус). Добре изчистените риби се пълнят със сместа и се нареждат в тавичка,заливат се със сгорещено олио за да не прегарят. Докато се пекат,от време на време се заливат със мазнината от тавичката. Когато се зачервят добре,извадете ги от фурната и ги залейте с лимонов сок. После- заедно с тавичката на масата. Изпробвано със скумрия и доста бира   *DRINK*.

miTko

kratun, особени благодарности! Предполагам няма да му пречи на фасула, ако се накисне от вечерта във вода. Абе ще разкомбинирам с това, което знам и няма начин да не се получи нещо наистина добро! Това е пътят към истината! :-)
А люто обичам, ох! И девисил обичам, ръгам го на риба. *DRINK*
Разни мои АКВАРИУМИ 

kratun

Ако го накиснеш, ще намалиш времето за сваряване, но това не е проблем. Пробуснах да кажа, че когато е поставен във фурната бобът се готви в едно голямо глинено гювече с малка дупчица на капака.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

theater

Аз лично бих предпочел да пропусна запръжката на този боб и да сложа продуктите (домати, червен пипер, лук, олио) във боба да си къкрят заедно с него. Струва ми се доста по-удачно за моя гЪстрит.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

miTko

Цитат на: theater - 31.05.2007 11:04
Аз лично бих предпочел да пропусна запръжката на този боб и да сложа продуктите (домати, червен пипер, лук, олио) във боба да си къкрят заедно с него. Струва ми се доста по-удачно за моя гЪстрит.  :-D
Мда, спор няма!
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Цитат на: theater - 31.05.2007 11:04Струва ми се доста по-удачно за моя гЪстрит.  :-D

гЪстрит се лекува с курмиТ. Поне аз така си лекувам моя.  :-D

Някой да даде бърза рецепта за пресни картофки?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

penchod

 Веднага давам най-любимата.

Измиваш хубаво картофите, без да ги белиш ги цепиш на две, мажеш тавата с масло поръсваш маслото със сол и редиш половинките със срязаната част към маслото и печеш във фурната докато се изпекът хубаво. става вкусно, ама страхотия направо.(колкото са по-дребни картофите, толкова по-добре)

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kratun

Хайде и аз да добавя малко към рецептата с картофките. Без да променям нищо от penchod, само добавям. След като са добре измити и задължително небелени, пресните картофки (по възможност с диаметър около 3-5 см и разцепени на 2 части) се овалват в брашно смесено със сол и чер пипер (докато са мокри). Може брашното да е леко влажничко и да лепне. Стават бавничко и най-добре на "парти-грил". Да не забравиш да ги обърнеш!  *DRINK*
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

NO CARRIER

Това ще го пробвам довечера или утре.
А вчерашните станаха екстра, благодаря!  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

На такива картофи, само че задушени се слага копър! Някои слагат и чесън, но аз не го възприемам като комбинация с картоф.
Разни мои АКВАРИУМИ 

ceco

Хайде и аз да кажа една рецепта за свинско със зеле.
Небходими продукти:
Няколко вратни пържоли и 1 зелка.
Пържолите се изкисват в марината/поне няколко часа/ от лимонов сок, соев сос, мед , сол и черен пипер.След това месото съвсем леко се запържва и се слага на скара за предпочитане с дървени въглища.Леле забравих зелето!То се прави на салата, която според вкусовете се подправя със зехтин и оцет или пък майонеза и лимонов сок. *DRINK*

NO CARRIER

Продукти:
4 тиквички
1 майонеза
300г кашкавал
300-400г пушен свински бут, но става и друго

Начин на приготвяне:
Обелваме тиквичките и ги нарязваме по дължина. Нареждаме ги в намазана с олио тавичка. Настъргваме кашкавал на едро ренде, нарязваме пушеното на тънки ивички и ги смесваме в голям съд, заедно с майонезата. След като всичко е равномерно разбъркано го слагаме върху всеки един резен от тиквичките. Печем на 180-200° за около 15 минути или докато кашкавалът се разтопи.

Резултат:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2FRazni%2Ftikvichki.jpg&hash=06814c5835dc0e2f090cf95640c788041057ac19
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.