• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Да запитам за рецепта за панирани сиренца или кашкавалчета?
Нещо от сорта на Сирене "Орли"? Интересува ме практическо напътствие, рецепти в нета има иначе... :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kraltchev

Ще се примоля много, ама много, някой да ми даде рецептата на соленки с ким.  

Тя е много лесна ама не я помня точно.  Само помня че има мас в тестото, тестото се реже на ивички, маже се с яйце и се поръсва със зрънца ким.

--Николай

theater

Цитат на: "NO CARRIER"Интересува ме практическо напътствие, рецепти в нета има иначе... :-)
Ако знаеш как се прави панировката..... сещам се, че е хубаво кашкавала да е охладен в хладилника или даже във фризера за 30 мин, за да стои по-стегнат по време на панирането. За панировката аз правя онази, която е с бира (патафри).
140л - харацини
http://starividri.org

Raven

всякак съм го пробвал- разтича се.
а много обичам кашкавал пане и искам да си го правя,но още не съм успял- сигурно има някаква цака.
в гореща мазнина ли се слага или в по охладена?
ясно е че кашкавалът трябва да е студен- даже и замръзнал съм го пробвал- пак се разтича.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

vivic

Не е необходимо да държиш кашкавала в хладилник или камера, купувай добре узрял (стои на влакна малко като го ядеш суров) след термична обработка става по-плътен и твърд от нормално-мекия. И олиото трябва да е горещо, наистина горещо - като сложиш кашкавала не да се появят мехурчета ами да подскочи и да закряка направо (така освен всичко друго поема по-малко мазнина). Броиш на ум "1,2,3" и е готов. само панировката да пожълтее - стига му. Въпроса е че като го сложиш в нормално сгорещено олио за пържене му трябват 10-15 сек минимум за което време мазнината стига до кашкавала и той се разтича !

Самата панировка е класическа - взимаш 3 плитки чинийки - в първата едно яйце разбиваш, втората сипваш 3 лъжици брашно , третата е с малко вода. Бухаш във водата, после брашно, яице,брашно, яице, брашно. Става съвсем лека панировка и не пречи да се усети вкуса на кашкавала. В заведенията слагат и други чудесии защото им излиза по-евтино да те хранят с дебела панировка и едно добро пожелание за кашкавал  :P  

Задължително поставяш на кухненска хартия след приготвяне  за отцеждане на мазнината от панировката (самият кашкавал е с 30-40% масленост, стига му).

Ако панираш сирене сложи ситно смляна чубрица в брашното за панировка.

vivic

Едно мезенце за бира:

1кг картофи
300гр свинска шунка (не бекон, шунка - без "бяло" )
комплексна подправка
2 глави лук
черно пиперче
50гр олио за пържене/зехтин (но не хидролизирана назнина!!! )

Режеш лука на две и на полукръгчета, не много малки; шунката на лентички колкото женска гупа; картофите белиш и режеш на кубчета. Картофите вариш 30 мин да омекнат, но да не ги превариш, ей! като свалиш тенджерата от котлона в един тиган със зехтинче запържваш лекичко лука, съвсем леко... и слагаш шунката, като се запържи и тя слагаш солчица (забравих да я прибавя към съставките) бъркаш и прибавяш сварените картофи. Сега бъркаш добре и прибавяш черен пипер на вкус и 1 супена лъжица от комплексната подправка (тя също е осолена така че внимавай). След 10 мин картофките получават леееека коричка като от запържване и ястието е готово. леко трябва да изстине и сипваш бирата.

По желание може да добавяш гъби на лентички и/или червена чушка.

Gitsov

Значи за да си панирате успешно кашкавал прави те следното : слага те кашкавала в брашното след което хубаво го отърсвате докато остане само тънък филм от брашното върху него след това го слага те в яйцето  и след това го овалвате в галета след галетата пак в яйци и хоп в тигана .мазнината не трябва да е много гореща защото ще изгори яйцето трябва да се обръща често за да се разтопи кашкавала. друга рецепта: заменате галетата с обикновен корн флейкс от царвечния който е без овкусители и подсладители и процедурата е следната :брашно ,яйца , корн флейкс,яйца, корн флейкс ,тиган с горещо олио особено подходящо за френски , топени и пушени сирена.След 2 дни работа не ми се пише повече за мандижи извинявайте ама утре пак.
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

Живко

Ако се ползва и картофено пюре на люспи, също се получява чудесна панировка.
Проблемите при панирването на кашкавала идват най-вече от самия кашкавал.
Gitsov вече обясни какъв кашкавал да се търси по магазините.
Никой не се е родил научен.

miTko

Цитат на: "kraltchev"Ще се примоля много, ама много, някой да ми даде рецептата на соленки с ким.  

Тя е много лесна ама не я помня точно.  Само помня че има мас в тестото, тестото се реже на ивички, маже се с яйце и се поръсва със зрънца ким.

--Николай
С мас не знам, може би говориш за бутер тесто, но то е с твърд маргарин, никога с мас.
В Хамериката нямате ли готово бутер тесто? Ако не, ще ти дам рецепта как да си го направиш и ще те откажа веднага. :lol:

Ако имате обаче, разстилаш на масата(не трябва да е горещо в помещението), нарязваш с ролков нож( като за пици) на лентички.Предварително си забъркал в чаша жълтък от яйце с малко олио и с четка мажеш тестото.От тук нататък слагаш отгоре каквото ти се иска, например:
-стържеш кашкавал или твърдо сирене,
-чубрица,
-червен пипер, може и лют,
-кимион/ким(ненавиждам ги),
-чер/бял пипер и др.
После може да се усучат на панделки.
В тава се слага малко брашно на дъното и се тръсва за да се разпредели равномерно. Нареждат се соленките вътре и се печат в гореща фурна, на средно положение на скарата.По време на печене фурната не се отваря.Ако са успешни се разлиства тестото, ако не  си остават смачкани и прегарят.

Абе не е толкова сложно, колкото написах но си иска пробване. :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Митко,

Благодаря, ама тука не знам как се нарича това тесто.  Дори да го има надали ще е просто чиста версия щото ще е предназначено за правене на нещо американско.  Звучи ми като тестото за кроасани или "хилядолистно" тесто.  

Едно време работех в комбината за хляб на Хладилника и там имаха големи френски машини дето смачкваха голяма буца твърдо масло в тесто и машините разстилаха и сгъваха тестото с маслото в него 1 милион пъти докато се получеха много невидими слоеве от масло и тесто.  Имам чувството че за това тесто говориш, а тия соленки дето аз отчасти си ги спомням  бяха проста работа.  Предполагам че маста е мързелив начин да се направи тестото рехаво и що-годе подобно на бутер тестото.

--Николай

miTko

Цитат на: "kraltchev"Митко,

Благодаря, ама тука не знам как се нарича това тесто.  Дори да го има надали ще е просто чиста версия щото ще е предназначено за правене на нещо американско.  Звучи ми като тестото за кроасани или "хилядолистно" тесто.  

--Николай

Да, за това говоря.И машините са такива.Преди повече от 10 години за около 3 месеца си вадех хляба с такава работа. На ръка е гадно да се прави, болят ръцете на сутринта...
А това с маста не го знам какво е, предполагам женурята знаят, трябва да попитам, ако не се обади някой тук.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Едно време баба ми правеше такива соленки с мас, но с бутертесто стават в пъти по-хубави. Маста е евтин заместител на маслото.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Цитат на: "NO CARRIER"Летен специалитет по италиански

Ястие с домати и тиквички е запазена марка на италианските майстори-готвачи...

Пробвано е. Вкусно е!

Пробвах го, наистина е добро!
Добавих обаче и листа от пресен босилек (продава се по пазарите на връзки) - накълцани и наръсени на всеки ред домати.  :wink:

Gitsov

Патладжани по Тоскански
Патладжаните се разрязват по дължина  на 2 половини след което се издълбават като внимаваме да остане стена около 1см. след което вътрешноста се нарязва ситно и се запъжва с лук,моркови,пресни гъби,чушка,чесън и тиквички. После се запържват и издълбаните лодки след което се напълват покриват се с настърган кашкавал и се слагат да се пекат във фурна докато придобият златиста коричка.


Всъщност женско присъствие тук няма ли?та да ни засрамят.
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

patter

Панирани пилешки хапки по китайски - рецептата е от една българка, работила като готвачка в китайски рестотант , т.е. може да се счита че рецептата е оригинална :))) ако това което ядем по китайските ресторанти е оригинално китайско ястие въобще.
Та :

Бялото пилешко месо се нарязва на кубчета, добавя се около 1 / 3 от общия обем на месото вода, малко сода , в равни количества сол и захар (ако имате китайска сол по - добре), обърква се добре и се прибавя малко нишесте, така че да не остане вода. Така приготвената заготовка трябва да постой малко за да се овкуси месото.

Панировката е: 250гр. брашно, 1/2 бакпулвер и вода така че да стане по - гъсто от боза. В тази смес се потапят мръвките и се пускат една по една в много сгорещена мазнина за да не се слепят.

Със същата панировка може да се приготвят и панирани зеленчуци по избор, но първо трябва да се осолят и омачкат леко със солта.
Успех при приготвянето- аз лино използвах фритюрника за пърженето  - става ))) а пилето стана точно като в любимия ми китайски ресторант:))))