• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 22:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с НОИ !!!

Започната от FaLLen`, 11.05.2010 00:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FaLLen`

Натъквам се на един и същ проблем от 3 години насам със съответната "Велика Администрация" НОИ , по-конкретно РУСО - Пловдив ... и той е следният :


Всяка година по това време ми спират наследствената пенсия , без уведомително писмо , под каквато и да е форма , за това , че ще бъде спряна ... за да мога съответно да предприема мерки :)

Както и да е ... до сега минаваше с уверение от училището , което трябва да им нося лично , защото явно ги мързи да проверят по електронен път , дали съм учащ и т.н ... а все пак компютри бол , като се замисли човек ... администрация е уж ... !

Та случая е пресен , от преди няколко часа !

Този път ми се обясняваха със някакви нервни изблици и плюнки , че съм бил 12 клас и ми я спират пенсията , щото така пишело по закон !

Абе тва хубаво ... ама покажи ми , къде го пише тва нещо , че по закон уча до еди коя си дата и за тва ми спират пенсията!

От училището взимам бележка , че съм ученик там , до дипломирането си , което е чак към края на Юни месец ... и хората ми издават уверение , че съм ученик там и предстоят матурни изпити !

Въпроса е , че НОИ явно си броят всяка стотинка и не видиш ли , не искат да изпуснат някакви си 100 лв ... и на всичкото отгоре ми казват , че тази пенсия ... ще я отпуснат след като ми премине и втория матурен изпит .. и то няма да е в пълен размер , а до датата в която ми е изпита :)



Смешно е , когато видиш хора , които са на даден пост за който се знае , че е отговорен ... да седи и да не може да ти даде обяснение на един толкова прост въпрос ...

Ако някой може да ми помогне ... нека да пише !


П.С : Съгласно чл.34 и всичките му точки , аз трябва да получавам тази пенсия , до момента в който се дипломирам , без да бъде спирана ... :)

vasso

Здравей! Адски сложнен в въпросът с пълнолетието и училището. Давам пример. Като навършиш 18 години по закон си вече пълнолетен, но настойникът ти е длъжен да те издържа, докато ходиш на училище. Забранява се на ученици да пушат също така, нищо, че имат 18. Подобни примери има доста, не мога да си спомня всички. За детските надбавки имаше подобни истории. Дали се получават след навършване на 18 или не.
Относно случая ти. Ясно е, че могат да проверят дали си ученик, явно някой го мързи зверски. Добре е да видиш дума по дума какво пише в закона, за да имаш право да си търсиш правата. Официално годината не приключва докато не дадат дипломите.
Ето тук е мястото да се споменат и стипендиите. Миналата година не ги дадоха за юни, тази казват: Проверете дали ще има за юни!!! Демек законът не е еднакъв за всички, а по-скоро има ли, няма ли. Според мен ситуацията с тази пенсия е същата. Не е ясно дали ще я има и никой не се вълнува особено.
Относно това за матурите- смешно е да я изплатят до след втората матура. Това е период посредата на нищото. Пак казвам, прегледай закона и си търси ПРАВАТА ДО КРАЯ. Няма смисъл да се отказваш. Въпросът не е за 100 или за 200 лева, принципно е. Трябва да се научат, че законите трябва да се спазват. Ако трябва и медии може да се викнат, но не се отказвай! Успех! :-)

FaLLen`

Днес цял ден ровя в нета и чета и тва , на което се обосновавам е следното :

Прословутият чл.34 за които ми говореше Управителката ... и се опитваше да ме убеждава , че учебната ми година приключвала на 7-ми май :D

Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2004 г.) Деца, които учат след навършване на 18-годишна възраст по смисъла на чл. 82, ал. 1 КСО, са:

1. ученици, които продължават образованието си след навършване на 18-годишна възраст в училищата, създадени по реда на Закона за народната просвета, независимо от степента и формата на обучение; те установяват това обстоятелство в началото на всяка учебна година с документ от съответното учебно заведение;

(3) Лица, завършващи последния курс на обучение, се счита, че учат до дипломирането си, но не по-късно от края на първата редовна поправителна сесия за курса.

vasso

Значи, ти не си завършил докато не ти дадат диплома, защото ТЕОРЕТИЧНО може да повтаряш тази година, ако не изкараш матурите. В момента нямаш диплома за завършено средно образование и следователно ако си представил документ, че продължаваш образованието си след основно, трябва да ти плащат до получаване на диплома за средно образование.

FaLLen`

Опитах да го обясня поне 6 пъти ... без резултат !

Интересно е как примерно картите за градския транспорт важат до края на Юни ... как също и стипендийте в училище , ще се изплатят и за Юни , а тази пенсия ... искат да я ликвидират...

vasso

Опитай пак и ако не стане нищо, викай БТВ- обичат подобни истории. :-D

kdravia

Цитат на: vasso - 11.05.2010 00:56
Опитай пак и ако не стане нищо, викай БТВ- обичат подобни истории. :-D
Колега аз съм направо за телевизията.То на тия пънове и сто пъти да им го обясниш,те все едно и също си знаят,ако въобще знаят нещо!
Докато има шарани,ще има и рибари!

FaLLen`

Изпратих писмо до e-mail-а на НОИ ... да видим какво ще ми отговорят , ако въобще ми отговорят де ... :)

NO CARRIER

С имейл не става. Разпечатваш, отиваш и го връчваш на гъската на място. Трябва да ти даде входящ номер, а след това са длъжни да ти отговорят писмено.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

35940

Публикации: 7
Прегледи: 2638

30296

Започната от mb4life


Публикации: 3
Прегледи: 2123

38097

Публикации: 23
Прегледи: 10298

10702

Публикации: 3
Прегледи: 2170

57150

Започната от bezko


Публикации: 1
Прегледи: 6785