• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 05:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

за руско-японските корелации

Започната от tishovsx, 15.08.2006 21:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Боби, това че се смятаме за някои не е избиване на комплекси! Ти поне си ходил достатъчно в чужбина и знаеш какви боклуци живеят там!
Аз поддържам особеното мнение, че в държавите ползващи кирилица поне малко трябва да се изучава български език! Ей така, поне да научат от къде идва тази писменост(и култура)!
Аз не отричам изучаването на чужди езици, дори напротив! Друг е въпросът че на мен не са ми идвали отръки никога, но това си е мой проблем с всички последствия от това!
Разни мои АКВАРИУМИ 

VassetZ

квото сам си направиш, никой друг не мож ти направи...

Boby_

Не твърдя, че сме никой или че нямаме поводи за национално самочувствие. Напротив, имаме си достатъчно. Но не бива да се бърка самочувствието със слепия шовинизъм. Трябва да се отчитат реалностите. А те са, че има няколко международно употребявани езика, които се смятат за повече или по-малко универсални и представителите на нациите, за които те са родни, са облагодетлествани. Английски, руски, немски, испански, френски...
Естествено, че ако сърбин дойде в България, няма да говорим с него на сръбски - има си английски за тази цел. От друга страна не можем да очакваме, че един французин да речем, чиито език се говори от няколкостотин милиона души като роден или допълнителен, ще седне да учи български, за да се разбере с 3-4 милиона останали българи, които на всичко отгоре не формират и кой знае колко голям пазар.
Точно заради такива проблеми преди години са били измислени няколко универсални езика начело с есперанто. Е, знаем колко хора говорят някой от тях.  :lol:

dido

В тая тема става мохабет явно. Vassetz, що не вземеш да я върнеш обратно в 'Лафче', че нещо ми е тъпо да следя тема, дето се намира на боклука  :D

NO CARRIER

Аз пък най се дразня когато някой българин отиде за месец или два в чужбина, а като се върне и започне да заваля и да ми говори, все едно е стоял най-малко 50 години там и е забравил българския език.  :cry:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: "NO CARRIER"Аз пък най се дразня когато някой българин отиде за месец или два в чужбина, а като се върне и започне да заваля и да ми говори, все едно е стоял най-малко 50 години там и е забравил българския език.  :cry:
Мда, и нищо не му се разбира, все едно е израснал в района на Дълги дел! :lol:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Stas

Добре, за германците - то при мен не може да се нарече представителна извадка.

За националното самочувствие - абе то е хубаво да го имаме, но нещо напоследък много се разочаровам от поведението и възпитанието на хората у нас. Злобата, завистта, кражбите и измамите, корупцията - това станаха ежедневни проблеми.

А за малките нации както каза Ники - ами да, например израелците така хубаво се държат един за друг, че направо им се възхищавам! И не само те.

NikolaV

За германците...
Бил съм там и останах с впечетлението, че повечето знаят, но доста от тях се правят, че не разбират - демонстративно. Това беше в един град, където бъка от всякаква имигрантска сган - предимно доста мургава във всякакви отенъци. Донякъде ги разбирам.
После ходих в град, където го нямат тоя проблем - съвсем друго отношение.

Raven

Боби,ако сърбин ти дойде и заговори на сръбски няма да му отговориш,а на рускинчето веднага включи на родной :D

всъщност исках да кажа че става въпрос за етикет.
има различни етикети- бизнес етикет,дипломатически етикет,езиков и комуникационен етикет- измислени са за да се избягват недоразоменията ,които в някои държави могат да имат и много тежки последствия.

в комуникационният етикет е прието ако търсиш връзка с бизнес партньор това да е или на неговият роден език или на неофициално общоприетият международен английски.

недопустимо е да влезеш в мейла или сайта  на някой финландец примерно,твой потенциален бизнеспартньор ,и да му пишеш на български.

по същата причина аз ще се шашна ако някой ми пише на фарси- сега какво ,да търся миризлив афганистанец за преводач?

именно за да няма такива недоразумения е измислен комуникационният етикет.
това между другото не си го измислям,съм го учил семестриално в УНСС ,като част от предмета "Бизнес етикет"

сега вярно е че Русия я приеха в Г8 ,вярно е че е голяма държава и поне 260 милиона човека говорят руски в качеството им на роден език или бивш роден,но пък не сме длъжни да го знаеме този език освен късметлийте като мен с руските гимназий.
така че руският няма дори и неофициален статут на международен,а знаенето на френски,немски и испански е пожелателно но не е задължително- то е според интереса.

баща ми работи с швейцарци по някога- казва че когато той ги търси за нещо  искат му преводач от френски ,но когато същите те го търсят - моментално проговарят отличен английски.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Violeta

И при нас имаше интересен казус наскоро. Имаме новозакупена металообработваща машина от западна фирма, която се оказа произведена в Турция. Дойде време за монтаж и пуск - обърнахме се към търговците от Запада и те ни изпратиха сервизен специалист... от Турция, естествено, който да направи настройка на машината и да проведе обучение (за това платихме допълнително). Когато дойде специалистът - каква изненада! - оказа се, че говори само турски и НИЩО друго. Не ми се разказва как се опитвахме да се разберем с него - докато не намерихме един студент IV курс в ТУ от Бурса, за да го ползваме за преводач. На всичкото отгоре въпросният специалист се оказа от нашите изселници през 80-те години - родом от Джебел.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

dido

А, изселници на сила. Не се учудвай, че не ще да чуе български ако е такава работата...

Violeta

Не че не ще. Просто когато са заминали е бил малък. Тук го научихме на някой и друг лаф :wink:
Аз обаче съм възмутена от отношението на западняците в случая.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

templar

Абе хора, езиците са за да се разбират хората помежду си и да си обменят информация. Целта е да бъдеш разбран от другата страна, без значение по какъв начин. По-простоватите ни сънародници ходат да купуват стари коли и гащи по чуждоземските пазарища и се разбират с ръце и писане на цифри...
Да се прави от общуването между хората политика е комплексарщина. Езика няма нищо общо с това кой е по-велик като нация и кой има повече пари. Аз съм мракобесен антикомунист, но по стечение на обстоятелствата съм живял в комунизма и съм учил руски. Затова с голяма радост разговярям на руски с всеки чужденец, на когото му е по-лесно да ползва този език. Това не значи, че "се навеждам" на Путин, че се мазня на Русия и прочие глупости. В официални изявления и срещи на държавно ниво се ползва роден език, защото той е част от символите на суверенитета. Но когато Гинчо Павлов си купува пластмасови филтърчета за аквариум от някой Прошек, претенцията за преводач и мъченето на контрагента е нелепо.
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?