• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 10:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с чушкопек

Започната от stanilabg, 25.08.2011 11:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanilabg

Имам чушкопек, който съм използвал 4-5 пъти - донесе ми го приятел от БГ тази година през Април. Направи ми впечатление, че след първото му използване, вече не загрява долната половина - налага се да обръщам чушките за да се изпекат равномерно. Помислих си, че е съставен от два кръга реотан и единия (долния) се е прецакал/прекъснал. Реших да го отворя, но за моя изненада, беше съставен от 1 (непрекъснат) реотан.


Прегледах го добре, но не намерих признаци, някъде да е прекъснат или прегорял (ако беше, нямаше да работи въобще ;-)).
Пространството между външното тяло и керамиката беше запълнено с някакъв вид изолация на топчета/гранули.


Когато отворих чушкопека, доста от тези топчета бяха запълнили реотана (предимно долната част) и леко прилепени - казвам леко, защото на пръв поглед изглеждаше, че няма да мога да ги премахна от там. Обаче успях много лесно - само с пръст, без намесата на нещо твърдо. Първоначално си помислих, че причината е в тях, но ако беше в така, нямаше да грее и горната част от чушкопека (със сигурност попадат и там).
Така както е отворен, свързах реотана към кабела и го включих към тока (вижда се на първата снимка). Работи без проблем. *dontknow*
Затворих чушкопека, като преди това го напълних с изолацията. Отново го включих за проба и отново не загряваше долната част - на допир, в сравнение с горната половина е много по "студен" (при първото ползване, го сложих в една стара тава, че ме беше страх балатума да не се запали - тавата не можеше да се докосне, така се беше нагряла).
Реотана е "фиксиран" с нещо като гипс от двете, срещуположни страни на чушкопека. Т.е. изключвам възможността да се е разместил и отдалечил от керамиката и по този начин да не грее както трябва.

Къде може да е причината? Може ли тези топчета/гранули да са проблемни? Има ли някакъв друг вид изолация, която може да се използва за запълване на пространството - от долната страна на капака има залепена някаква вата, но предполагам не влиза в контакт с реотана?
   

П.П. Два дни пекох 15 кг чушки - отели ми се вола. *TIRED*

ivotri

За чушкопека не мога да помогна, но щом си видял толкова зор с тези чушки ще са ти много сладки зимата, да си ги хапваш с ракийка и да се пренасяш в България. Няма нищо по-хубаво от това :-)

NO CARRIER

Виж при затварянето нещо да не окъсява реотана.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

stanilabg

Цитат на: NO CARRIER - 25.08.2011 16:29
Виж при затварянето нещо да не окъсява реотана.

Не те разбрах. Как така да не се окъсява?

xoxi

Колега аз имама 2 чушкопека и двата загряват до червено в горния край а надолу не червнее,но по принцип аз го оставям около 15 минути да загре и тогава почвам да пека .Така като гледам може проблема да е в тази изолация моите нямат такава махния и пробвай пак *DRINK*

NO CARRIER

Да не дава някоя ламарина реотана "на късо" - да не се допира до него.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

stanilabg

Цитат на: NO CARRIER - 25.08.2011 17:39
Да не дава някоя ламарина реотана "на късо" - да не се допира до него.

За това забравих да спомена.
В едното дъно (има две - на второто са заварени крачетата на чушкопека и крие кабелажа и устерклемата към която е свързан реотана) има два отвора през които минават двата края на реотана (виждат се на последната снимка с ватата). Оригинално имаше две керамични цилиндърчета в единия край разширени така, че не може да минат през отвора. При сглобяване на чушкопека, натиснах едното по силно и му се счупи "капачето" така, че минава свободно през отвора. Замених го с цилиндърче, но има опасност да се измести и реотана да се докосне до ламарината. Искам да отбележа, че преди да го отворя и след това, с сигурност реотана не се е докосвал до ламарината. Т.е. изключвам възможността да дава "на късо". Пък и ако е давало "на късо", защо само долната половина не грее както трябва - черното по чушката е все едно начертана с линия до половината? Въпреки това бих исках да заменя всички цилиндърчета с нещо гъвкаво, което да издържа на висока температура.

Цитат на: xoxi - 25.08.2011 17:29
Така като гледам може проблема да е в тази изолация моите нямат такава махния и пробвай пак *DRINK*
Може и така да направя, но ми се искаше с нещо да я заменя - някаква вата или де да знам. *dontknow*

Similar topics (5)

2788

Публикации: 10
Прегледи: 3897

49014

Публикации: 10
Прегледи: 5202

36017

Започната от chaykov


Публикации: 2
Прегледи: 1672

30296

Започната от mb4life


Публикации: 3
Прегледи: 2120

22102

Публикации: 23
Прегледи: 24450