• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.05.2024 20:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Последователност на филтърната медия

Започната от rapptor, 07.10.2022 11:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rapptor

Привет колеги!

Първо малко предистория.
Използвам китайски канистър (SunSun май беше) и съм доста доволен. От известно време обаче започнаха да се появяват разни гадни алгии, без да съм променял нищо. Водата се сменя седмично около 40%, и редовно си почиствам медията на филтъра. Купих тестови ленти и излиза че водата е доста твърда и по таблицта се оказва, че няма достатъчно CO2. Докато рових в нета за някакъв ph регулатор на пелети забелязах, че във филтрите на JBL (напр. JBL CristalProfi e1502 greenline) керамичната био филтрация е първа и след това другите.
JBL_filter_media.jpg
А всички статии, които съм чел до сега я поставят последна.
FilterMediaTypesGuide_AdvancedAquariumConcepts.jpg
Та ето и въпроса - след като JBL са го поставили обратно, а те са доста сериозно име в акваристиката, по ефективен ли е този подход или просто е тяхно "авангардно" решение?

mushroom

Здравей,
да си кажа, че с такива филтри нямам опит. Аз бих поставял нещата от едро към по-финно филтриращи медии.
Друго ми прави впечатление... редовното почистване на филтъра? Колко е редовно, как го почистваш и т.н.
Алгите като цяло се появяват, ако имаш много силна светлина.
Ако със седмичната смяна почистваш филтъра, то това означава, че всяка седмица започваш азотния цикъл наново. Също така аз бих сменял 20-30% от водата всяка седмица. Но то това зависи много и колко е натоварен аквариума.
Дай още малко инфо.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

rapptor

Аквариума е на 2,5 години от старта и досега не е имало проблеми. Осветлението е с авто-таймер 6/18 часа. Аератора  е свързан с него и работи докато няма осветление. Филтъра го почиствам горе долу на 10 седмици с хладка вода изплаквам медията и това е. Почти никаква химия не използвам, освен малко торове за растенията.
Както писах според тестовете всичко е наред с изключение на нисък CO2, което според мен е причина за гадовете. Сега ще намаля аерацията и ще добавя малко течен CO2 и се надявам всичко да се стабилизира. Но няма да откажа и съвет :)

Аз по - скоро питах за тези керамичните цилиндри, защото според мен те реално нямат особена способност за механична филтрация и са само био филтър. Факт е, че когато отворя канистъра едрия и финия филтър са кафеви от бактерии и отпадъци, а тези керамики след тях са все едно вчера съм ги сложил - снежно бели. Та се чудя дали ако не ги поставя първи както при JBL няма да има по голяма ефективност  :-|  *UNKNOWN*

niki_o

Виж,не е първа медията във филтъра. При JBL филтрите първа кошница е най-отгоре(предфилтър),после след нея втора е най-долната.Тоест през медията минава вече грубо филтрирана вода.....но не това е важното.По поста ти че медията ти е чиста ме навява на мисълта че е китайска керамика и това къде ще я сложиш нея няма голямо значение-тя неправи нищо *NO*
Но да отговоря как аз си редя филтрите-първа кошница керамика-Сипоракс,Ехаим.....няма значение каква,но гледам да е големи цилиндри.След това идва ред на средна гъба и след това още две кошници керамика,но вече основно Сипоракс мини и Сашем Матрикс.
При тебе кошниците са три  и ако заредиш първата и третата със Лава пак ще е по-добре от китайска керамика. А и това че дъното ти е на 2,5 години вероятно играе роля-малко видове дъно могат да издържат толкова без рестарт и то още по-малко ако дъното е еднопластово и инертно.Може там да се крие разковничето също :)

rapptor

Вярно! Моя грешка. Като се загледах има някаква кошница най-горе. Керамиката ми вероятно е китайска - поръчах я онлайн и беше ефтинджос  :-D. Ще поръчам нещо по качествено и ще я сложа първа. После ще бъде едрата гъба и накрая ватата. Дъното е мое производство - пясък, ситен филц и цветен грунд от магазина. Знам че това не е много правилно, но е факт че до преди месец нямах никакъв проблем. Тогава се получи така, че пропуснах смяна на водата и се пявиха първите гадове. И сега не мога да се отърва от тях. Ще видим какаво ще стане сега.
Благодаря за съветите. *THUMBS UP*

niki_o

Вата във филтъра неслагай. Тя е само за няколко дена колкото да премахнеш някакво запрашаване,но не и постоянно да е вътре. Максимум 2 седмици и се маха-иначе започват да се вдигат Силикатите в аквариума и водораслите незакъсняват.

kstoilov

Първо бих спрял торенето за месец.
Също имам 2 сае-та, от които съм много доволен. Опасоха всички алгии, но ефекта е видим поне след 3 месеца.
Медия ползвам Seachem matrix и на ехайм едни порести топчета. Заложи на нещо читаво, специално мартикса е дълготраен. Инвестицията тук определено си заслужава. Аз бих подреждал медията според инструкцията на филтъра.
Чистя филтъра на 3-4 месеца. При мен фината вата си стои от смяна до смяна, но е логичен съвета на niki_o да се маха след 2 седмици. Това ще го пробвам.
Където е възможно, механично премахване на алгиите при смяна на водата също помага.

rapptor

Благодаря за отговорите!

 @niki_o Ако ватата е минерална съм съгласен, но моята е напълно синтетична и неразпадаща се според описанието ѝ *mislia*. Друг е въпроса дали това е така, но съм склонен да вярвам че не се разпада, тъй като няма от къде да дойдат силикатите, а и синтетиката според мен е стабилен материал.

 @kstoilov  Както казах моята керамика е Hailea(китайче), просто не очаквах да е чак такъв боклук. Ясно е, че ще трябва да я сменя. Филтъра няма описание за подредбата на медия, тъй като идва с 3 еднакви мадии за 3-те кошници - 2 слоя фин динапрен и вата по средата. Ама за тез пари толкоз  :-D. Важното е, че кошниците са големи и мога да слагам каквото си искам. САЕ-тата са добра идея, но не знам и не намирам инфо дали могат да съжителстват със скаларии. Ако имаш някакви наблюдения давай жокери :-), защото вече прецапаха една скарида алгояд, а не беше малка и има доста укрития. Механичното е ясно, но то не решава проблема. 

В петък направих смяна на 40% от водата, добавих торфени гранули Fluval Peat в средната кошница и течен CO2 (1ml/50l) във водата. Там където остъргах черната брада и зелените точки от флейтата, стъклото и тук-там по камъните няма нова, но са минали само 2 дни. Имаше и някои засегнати листа на растенията, които "подстригах"  :-D.
Та ще видим :) ... както се казва - To be continued...

kstoilov

Вчера извадих фината вата от моя ехайм, ако знаеш каква мръсотия беше събрала. Така че, напълно съм съгласен с Ники. Със сигурност в случая не помага по никакъв начим, точно напротив. Не знам за силикати - ако разни песъчинки се считат за такива, имаше. Но цялата вода минава през тази смрад, едва ли е от полза. Именно във филтъра е предвиден ръчен клапан (нарекли са го extender), чрез който след време може да се байпасира финната вата (ако не ти се разглобява филтъра).
Смяната на керамиката няма да се особен разход, но едва ли това е основната причина за алгиите в случая. Ники хубаво е подсказал, ключа може да е в грунда. Иначе реда при мен е следния - вход филтър-seachem matrix, substrat pro, груба вата, фина вата.
А сифонираш ли? Аз си сифонирам редовно и нямам проблеми. Всеки път излизат по малко наченки на алгии. А растенията ти добре ли вървят? При мен не особено интензивно, но всичко е стабилно, няма алгии поне.
Сае-тата - при мен нямат проблеми. Изглеждат мирни. Но със скаларии не знам - някъде четох, че са агресивни към дискуси...
Последно - от моя опит алгии съм имал при кофти осветление (лош спектър или по-продължително), грешно торене (най-общо спирам всички химии) и занемарена хигиена. СО2 мисля, че трудно се набавя с течни торове (това са по-скоро заместители) - затова не слагам такива. Обмислям дозираща система с бутилка, което за мен е истината

rapptor

@kstoilov Значи аз разсъждавам така - представи си, ако нямаше фина вата тази всичката смрад къде щеше да е? За това аз по-често (8-10 седмици) изплаквам с хладка вода медията и нямам чак такива мизерии. Нормално е да има миризма и да е кафява ватата - все пак е бъкана с бактерии. Принципно силикатите са минерални соли на силициеви киселини и съединения на силициевия диоксид с метални окиси. Не виждам от къде ще дойдат при наличие на синтетична вата *mislia*. По тази логига и едрата гъба би трябвало да вдига силикати.

А иначе със смяната на водата сифонирам дъното без да го ровичкам много, просто обирам отгоре каквото се е събрало. Осветлението ми е, както казах, 6/18 часа с таймер - 2x25W Sylvania Grolux и 2x25W Sylvania Aquastar, има и рефлектор. Растенията си бяха 6 преди да ги нападне черната гад.
След долу-горе 40 кинта за 1000мл  =-O  вече и при мен керамиката е SeaChem Matrix ™ после торф и после двете вати, обаче в една кошница, че нямам повече  :-D.

Опитвал съм да спирам торенето за седмица, но висшите растения започнаха да прежълтяват (май беше липса на желязо това),а алгиите не бяха особено притеснени.
Да, съгласен съм, че е най-добре да се използва система за подаване на CO2, но първо е ужасно скъпа и второ предполага доста добре залесен аквариум, за да е оправдана инвестицията. Също така и някакъв сензор за нивото на CO2 в помещението, че да не стане беля, ако някой маркуч или кран сдаде багажа.

Умишлено бях оставил малко зелена гад на вакуума на нагревателя и за тези няколко дни с течния заместител на CO2, новата медия и торфа започна да прегаря на места и мисля че ще се оправят нещата.

И всичко това от една пропусната смяна на водата :buff:

kstoilov

Осветлението ти е супер, и аз използвам такива тръби, оказаха се най-удачни при мен.
Сифонирането е като при мен. Значи се изисква търпение след промените, дай им време да се случат нещата.
Сетих се - като имах алгии, впръсквах заместител на СО2 със спринцовка точно в тях. Имаше ефект.
Има и друго - през лятото съм забелязал, че растенията залиняват. Отдавам го  на повишената температура на водата. Сега гледам нещата се оправят.
Успех!

rapptor

@kstoilov Благодаря!

Виж за това с температурата не бях се замислил...при мен разликата (зима-лято) на моменти достига 4 градуса. Това със спринцовката го бях чел някъде и може би ще пробвам, ако прогреса спре.

Що се отнася до осветлението - "професионалните" LED решения, които могат да набавят спектър близък до този на обикновените пури са на отвратително високи цени! Ще си избиваш парите от икономия на освтление 100 години  :lol:. Няма да споменавам колко греят и какво ще стане със спектъра, когато започнат да дефектират диоди...не е като да смениш пурата и газ :-D. То, не че и тях не ги вдигнаха много, но все пак 20-30 лв не са фрапантни.

Успех и без-алгийно  :-D на теб и всички колеги!
Дерзайте!

rapptor

Само да направя едно важно уточнение за начинаещите колеги, за да не подведем някой - не е добре биомедията да се сменя цялата наведнъж понеже няма да останат достатъчно бактерии и ще се наруши яко цикъла. Аз смених половината от медията в кошницата сега, а на следващото почистване (около 3 месеца) ще сменя и другата половина. Ако не са ви много стабилни циклите или аквите са нови, може и на повече стъпки да го направите.

kstoilov

И аз не съм привърженик на лед-овете. Залагам си на традиционните пури, но само специализираните такива за аквариуми. С нормалните нямах успех. Веднага се появяват алгии.
И да - медията по инструкция се сменя по 1/3 на 6 месеца. Между 2 смени на водата, никога при самата смяна.

rapptor

Привет, колеги!

Ето резултата след две седмици занимавка  *YAHOO*

Медиите са:

  • SeaChem Matrix ™
  • Fluval Peat
  • Едър+Фин заедно (няма повече кошници) *PARDON*

Добавям и 2мл/50л течен CO2. Първта седмица пропуснах торенето но Ехинодоруса избледня и сега си слагам нормално.
Има малки остатъци, но мисля че охлювите ще се справят и с тях. Ако не, пак ще играе ножицата :-D