• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 08:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

неволно прецаках всичко...

Започната от vnedel4ev, 28.06.2009 22:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vnedel4ev

:-)чел съм хайтов.това вече ми дойде в повече.двоумя се в момента...

Raven

И на мен вчера ми беше крив ден- скарах се с шефката /пак/ ,за първи път от 4 години ме спря КАТ но се разминах с фиш 20 лв, от общината ми казват че май нищо не могат да направят за автосервиза под балкона ми и за капак вечерта малкият ми паяк смени кожа и се оказа мъжки :-(

Но както казва Коко- след лошото винаги идва хубаво а при мен то идва утре вечер- заминавам на море *YAHOO*

Така че не се отчайвай- наистина ти се събра много,но това е спецификата на Бг акваристиката- все нещо няма,все нещо магериме и заместваме,преправяме ,стават гафове всякакви.

Но пък така се набира ценен опит който след това помага.

............................

За торовете и торенето- не виждам предмета на спора- дали има нужда от добавяне на фосфати и нитрати,или само микроелементи?

Това за какъв аквариум става въпрос- цихлидарник,златни,малави,холандски ,растителен с дългостеблени с ват на литър,растителен като моят с папрати и мъхове,растителен с много риби,растителен без риби,растителен с много но дребни риби,растителен с малко но едри риби,ивагуми с ниски растения хранещи се предимно с корените и дънен субстрат....

Има десетки видове аквариуми с най разнообразни набори от риби и растения- и говоря само за видовете растителни аквариуми в които се тори по принцип.
Всеки от тях е на различен режим- аз имам два аквариума,в единят от време на време се налага да слагам малко нитрати и фосфати,в другият опитах само един път и още не мога да го оправя.

Просто наборите от растения,риби,осветление,дънен субстрат ,редокспотенциал и обща скорост на развитие на аквариумите са толкова различни че в крайна сметка всичко става доста субективно.

Повечето аквариумни торове не съдържат макроелементи- това е така защото първо всички акваристи имат склонност да прекаляват с рибите,второ дори и Амано съветва да се направи набор от риби така че да задоволяват до голяма степен нуждите от макроелементи и да се налага минимално възможно торене.

Според мен ако аквариумът е  добре осветен ,с доста растения и умерено риби,без специализиран дънен субстрат- няма как да се разминем без фосфати и азот- просто растенията в един момент ще си ги поискат.
Но тези аквариуми са едни от най редките ,така че в общият случай съвета е да се тори по малко с микроелементи и да се наблюдава за признаци на липси.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

petkob

Цитат на: vnedel4ev - 02.07.2009 17:48
:-)чел съм хайтов.това вече ми дойде в повече.двоумя се в момента...

Не е нужно да бързаш. Дай си почивка и ще ти се избистри.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Similar topics (2)

34169

Публикации: 22
Прегледи: 7654

17211

Публикации: 0
Прегледи: 2099