• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новата сметка за тока

Започната от a__andreew, 05.02.2013 16:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zlatna ribka

Цитат на: velkov5 - 26.02.2013 21:47


Охххх!!!!  Колеги не ми се пише повече,че направо от мъка умирам как парата ми отива за сметка за тока !!! То да е само тока!!!Абе целя стандарт на живот ни е така с тези малки заплати! Но истината е че всичко ни е много скъпо,щом и чужденците ни се мръщят  на цените.


                   
Ето за това ми е най-болно и на мен! Декември буквално си скъсах задника от работа ,когато хората почиваха аз бях на работа :-(
Взех малко по-читава заплата.....която изобщо не успях да и се зарадвам,всичко отиде в сметки! :buff:
Главния консуматор на ток вкъщи съм аз, почти всички електроуреди са ми клас А ! Не се отоплявам на ток ,сметките и зиме и лято са ми горе-долу еднакви+/- 10 лв. Освен изброените таксички имам и двойно повече киловати,което няма как да стане ,едва ли на хората в цяла  България съседите са се прикачили :-(   Лошото е ,че и Топлофикация не ни щади,сметките и там са двойни,спрямо миналогодишните,а зимата е в пъти по-топла от миналата *dontknow*


"Разликата между приятелството и любовта е... доколко можете да се нараните един друг."

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

Мда, варненци определено "случиха" на кмет.

Още един от гафовете на Герб........
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

wwladoo

Цитат на: wwladoo - 23.02.2013 02:11
Единственната истина,която прочетох--от последните писания--80 процента, от които са продиктувани от партийни пристрастия,няма лошо всеки има право на избор,малко по напред в темата и аз се опитах да обясня същото,горното написано от колегата със пример от нашият квартал---смяна на трафомашината и аз даже за малко да се сдърпам с колега от форума,поради същата причина--металохалогените на един от аквариумите си играеха на тук светне там угасне през десет минути(с крушки изпратени от колегата) даже и на два пъти по късно и компа направи номер---те са чуствителни металохалогенните крушки към пада на напрежението, а просто мултицета не беше при мен да го замеря:duvar: :-)
Колеги на няколко пъти се опитах да ви обясня и със примери, но явно не се чете,цялата тема :duvar:!!!Тук е истината.... ;-) :-)Не се прикачат в цяла БГ да крадат ток.
: 27.02.2013г 17:05ч
Цитат на: jojo - 22.02.2013 15:48
Това нещо дали е вярно...?


"БРИЛЯНТЕН ГРАБЕЖ!
ОБЯСНЯВАМ ОСНОВНИЯТ ГРАБЕЖ КАК И ОТ КЪДЕ СЕ ПОЛУЧАВА.
Мощността е пряко зависима от напрежението на мрежата.
P=U х I
По мрежата, умишлено вместо ток с напрежение 220 волта, тече с около 180 волта. Когато си пуснете бойлера, фурната, климатика или какъвто и да било уред, то той работи на 180/220 = 81% от възможностите си.
Или казано иначе получаваме 19% по-малко от това, което плащаме, следователно за да получим при 180 волта напрежение, същия ефект като при 220 волта, ние трябва да изхабим 220/180 = 1.22 пъти повече ток.
Даже може да се отиде и по далеч - P=U х I, но I=U/R => P=(U х U)/R.
Сиреч сме прецакани не просто с 22% отгоре, ами с 22% на квадрат! 1,22 х 1,22 = 1,4884. Това ни коства не 22%, ами 48% по-висока сметка за ток! Защото нещо, което трябва да го свършиш с 10 KWh, го вършим с 14,8 KWh. Плащаме си като попове тези 4,8 KWh в повече, и се чудим как толкова рязко са се увеличили киловатите, които ползват едни и същи уреди, за един и същи сезон.
Или другата страна - електроуредите имат само 1/1,4884= 0,672 % производителност, или иначе казано работят с 1/3 по-слабо и некачествено! Лампите светят по-слабо, бойлера, фурната, климатика и т.н. топлят по-бавно и по-слабо, хладилника охлажда по-малко и т.н. А електромера тези 672 вата пак ни го отчита като 1 киловат.
С две думи:
При понижаване на волтажа се намалява КПД на уредите и се налага да работят по дълго, показанията на електромера и на фактурите ще съвпадат! Така ще консумираме повече ел. енергия в Кв/ч. и всичките три факта съвпадат.
БРИЛЯНТЕН ГРАБЕЖ!"


човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

evgeni200

Двойни сметки!
Двойно потребление!
Двойно производство!
Имаме ли мощности да го покрият????!!!!!!!!!! *CRAZY*

wwladoo

Цитат на: evgeni200 - 27.02.2013 18:34
Двойни сметки!
Двойно потребление!
Двойно производство!
Имаме ли мощности да го покрият????!!!!!!!!!! *CRAZY*

Колега имаме производство на ток и то доста голямо изнасяме ток от край време на съседни нам държави и то на четири пъти по ниска цена отколкото ни я доставят на нас---евтината енергия от Козлодуй я изнасяме, а на нас ни продават скъпата от разни тецове американски(визирам Тец Бобов дол едно и три) и на господин Ковачки--не помня от тецовете в Марица Изток кои точно бяха негови--и да не забравим зелената енергия---вятърна и разни фотоволтаични. ;-) *CRAZY*Опа забравих Вецовете....Нек е задължена да изкупува всичката елекроенергия произведена в БГ независимо от цената.... ;-) *CRAZY*--такива са законите в нашата БГ. :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

evgeni200

wwladoo - питането ми беше съвсем иронично.
Не вярвам някой да държи толко голям запас на енергия , като баланс за вътрешното потребление!
Тези 100% , хайде  70% свръх производство трябва да са дошли от някъде.
Направо не вярвам , че имаме ел. енергия ,  като такъв запас и да не е договорена да се продаде на вън!
Като както се писа по-горе, едвам покриват вътрешния пазар с подаване на по-ниско напрежение заради износа.

denbosch


Цитат на: NO CARRIER - 27.02.2013 15:31
http://petel.bg/GROZNO--NAREDIHA-DETSA-V-ZASHHITA-NA-KMETA--NAREKOHA-PROTESTIRASHHITE-NEREALIZIRANI-HORA--SHOKIRASHHI-SNIMKI-__32926

ЦитатЕДНА БЪЛГАРСКА МАЙКА НАПИСА:
Коментар № 16386 от: 26.02.2013 18:50
Да това е напълно вярно за съжаление !Дъщеря ми , която е леко атлетка преди малко ми съобщи ,че този следобед отбора е бил инструктиран утре да отидат за да подкрепят кмета .Който не отиде щял да съжалява .Не го е срам този .Тези деца носят слава не само на Варна а и на страната си .Работят за това във нечовешки условия .Не се дават нито екипи нито нищо .Тренира се при минусови температури с болни гърла и пр. .Много от децата са със ревматични и др. трайни заболявания пак заради същите тези условия "осигурени" от нашия кмет .Със семейството ми едвам удържаме фронта откъм обуване и обличане .Парите отпускани за това потъват "незнайно" , къде и се усвояват пак незнайно от , кого .Дъщеря ми е отказала да участва в подкрепа на кмета и е била заплашена !Еничари такива ! Докъде стигнаха да замесват и децата в игричките си .Ще понесем тежестта от отказа си !

Съгласно българското законодателство използването на деца за политически цели е абсолютно забранено. Текстовете са записани в Закона за закрила на детето и народната просвета.
Не мога да повярвам колко ниско може да падне някой! :duvar:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F171%2F5928171R.jpg&hash=3b9a3e6de79d3f8b7e650ee6b607acab26f70f00

Една съпоставка между плакатите на децата днес и после плакатите вечерта,но носени от други хора!Всичките тези са платени клакьори,наредиха се от големия протест в неделя с близки по смисъл плакати срещу Бойко и монополите,еднакво направени,с еднакви телбодове и габърчета,сложени по еднакъв начин,на еднакви места и на еднакви летви за дръжки.И въпреки,че се бяха разпръснали в тълпата си личаха от километър!Нека това ви хвърли още малко сметлина върху манталитета на кмета и обкръжението му!


А ето този плакат на този 72 годишен човек скъсаха и заради него окървавиха фотографа:



Долното няма нужда от коментар:




wwladoo

Цитат на: evgeni200 - 27.02.2013 23:29
wwladoo - питането ми беше съвсем иронично.
Не вярвам някой да държи толко голям запас на енергия , като баланс за вътрешното потребление!
Тези 100% , хайде  70% свръх производство трябва да са дошли от някъде.
Направо не вярвам , че имаме ел. енергия ,  като такъв запас и да не е договорена да се продаде на вън!
Като както се писа по-горе, едвам покриват вътрешния пазар с подаване на по-ниско напрежение заради износа.

Колега без да се обиждаш,не зная в каква област работиш естественно, че всеки не може да разбира от електротехника, а да разбира от друго-----и аз не разбирам дадени неща в много области но когато не разбирам, по добре е да не пиша.........и да не се излагам....Имаме мощности да се произведе много ел. енергия и първо се договаря производството и тогава се произвежда и съществуващите мощности работят на определен процент от капацитета си,защото това не е стока която да се складира на склад алооооооо(поне аз не знам да е измислена все още такава техника да складира такива количества)......и естественно,че се договаря за износ стига да има пазар,но се изнася евтината конкурентноспособната, а скъпата остава за нас......защо не пуснат на свободният пазар скъпата....еми тя е на ,,нашите хора,,(с лоби в определени кръгове)и те трябва да фалират............ ;-), а пък те са си вързали гащите с перфектни договори и неустойки според съществуващото законодателство, ето там е проблема, и не че не стига,разпределението е кофти за нас обикновенните хора--потребители, а енергийната мафия нали трябва папка.... :duvar:Така че, подаването на по ниско напрежение(от ЕРП) не е заради липса на мощности(мощностите са от НЕК)----и заради износа(комисията която го определя)...там игрите са други и те си ги знаят отговорните(ЕРП)... :-)До трафовете в града пристига 20 киловолта(20000 волта--)напрежение от подстанциите,трафопостовете го трасформират до 380 волта(трифазно напрежение) и по захранващите кабели до главните табла на определените сгради и от там от главните табла(при някои по големи сгради има разпределителни касети преди главните табла и там напрежението е по високо)--тече 220-230 волта по всяка една от трите фази и се разпределя мощноста на определените абонати(апартаменти) от дадена сграда,като всеки абонат се свързва към определена фаза за пропорционално разпределение на мощността,примерно на двустаен апартамент(60-70кв.м.) проектна мощност--10-12КW) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Peza

Така и така стана въпрос за трафопостове. Едва ли много от вас знаят следното:

При изгаждане на нов трафопост, самият той се строи и финансира от инвеститора/предприемача за чийто имот не съществува такъв или мощностите на вече съсществуващият не достигат.

След изграждането и въвеждането в експлоатация на трафопостът енергоразпределителните (експлоатационни) дружества са задължени да го изкупят по закон, те за това са вписани като екплоатационни, защото не инвестират, те експлоатират вече съществуваща инфрастуктура. Самото изкупуване става по експертна оценка на стойността ... като хората извършващи я всъщност са техни служители.

Така се стига и до реалноста: изграждането на един трафопост грубо излиза около ~10 000лв, а се оценява и изкупува за ~5 000лв. Това е нещо което всеки инвеститор/строител/предприемач в строителството и има в предвид и много добре знае (че той всъщност им подарява трафопоста).

Това е конкретен пример с конкретни цифри (e .. около), който много добре знам от практиката си... и е от години така.

Това за тока, но нека да не забравяме, че и "ВиК", а и др. дружества са експлоатационни и/или монополисти.

@wwladoo, evgeni200:
Апропо, на мен ми е интересно като се тегли чертата за предните два месеца, колко мегавата са "купени" от електрорапределящите и колко са "продадени" за периода общо. И от тук има ли разлика, да са купени например 5kw а да са продали 7kw ... от стоящ на "склад" или ...

... и ако е истина това което казват хората които са си монтирали контролни електромери (различни от тези на ЕОН и ЧЕЗ и ко) и наистина има от 30 до 50% разлика в отчетите (в + за тях и - за нас) ... и ако копуват от Нек 5кв и ни продават 5кв излиза че по цялата "верига" са постигнали договорка и съгласие как да ни оскубят съвсем "законно" ...
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

miTko

Има логика. Много ми е интересно, като влезнаха на проверки в ЕРП-тата, какви резултати ще публикуват после? Няма търпение просто.
Това го пиша без изобщо да съм наясно, записват ли историята на енергоподаването по дни и часове.
Разни мои АКВАРИУМИ 

devil40

Цитат на: evgeni200 - 27.02.2013 18:34
Двойни сметки!
Двойно потребление!
Двойно производство!
Имаме ли мощности да го покрият????!!!!!!!!!! *CRAZY*

С все по-малкото оставащи българи в България :-D

Лора

Цитат на: kapacitet - 26.02.2013 21:15
Тези суми на базата на какво потребление са? Чисълцата в киловати ме интересуват  :-)
Пред мен е сметката от 263лв. Общо киловати 1290.
956 дневна
139 нощна
За периода 05.12- 31.12
и за периода 01.01-04.01
170 дневна
25 нощна.

Каквото работи през деня, работи и през нощта. Само лаптопа спирам нощно време. Е, ако той е този който ми лапа парите, ще го хвърля. :-D :-D :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kapacitet

ЦитатПред мен е сметката от 263лв. Общо киловати 1290.
956 дневна
139 нощна
За периода 05.12- 31.12
и за периода 01.01-04.01
170 дневна
25 нощна.

Каквото работи през деня, работи и през нощта. Само лаптопа спирам нощно време. Е, ако той е този който ми лапа парите, ще го хвърля.

Хора, вие направо ме побърквате с този разход. 1300 киловата на месец, това е ужасно много. По немските стандарти това е за 10 членно семейство разхода на месец. Ако аз правя такъв разход означава, че трябва да плащам по 325 евро само за ток, е няма как да стане този номер. Аз ли нещо греша, моите представи са съвсем други.  *dontknow*
: 28.02.2013г 16:04ч
Че то ако всеки прави такъв разход в България, започвам да се замислям дали да не се преориентирам в бизнеса с електроенергия. То България се оказа златна яма.  :popcorn:
: 28.02.2013г 16:04ч
Сега погледнах сайта на нашия електроразпределител, за 6 членно семейство дават среден разход 5500 киловата на година. Вие направо ме изкривихте  :popcorn:

Peza

Цитат на: kapacitet - 28.02.2013 16:54
Хора, вие направо ме побърквате с този разход....
:
: 28.02.2013г 16:04ч
Сега погледнах сайта на нашия електроразпределител, за 6 членно семейство дават среден разход 5500 киловата на година. Вие направо ме изкривихте  :popcorn:
2ма сме тук v 86m2, всички електроуреди са енергоспестяващи, барабар с филтрите на локвите, освелтлението им също. Осветлението в самото жлилище е изцяло LED, барабар с кенефа ... общо всичко е под 200W за целия апартамент! Утоплението е на газ! Среднен месечен разход по отчет 350kW, което е 4200kW годишно.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Similar topics (3)

40876

Публикации: 6
Прегледи: 2867

5716

Публикации: 11
Прегледи: 6671

41757

Започната от HEPOH


Публикации: 14
Прегледи: 6609