• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 00:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нагревател за бъчва (не се смейте!)

Започната от yulian, 20.10.2012 14:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

k_panayotov

Май няма да стане с нагревател за аквариум. Имам 350 ватов с електронно табло за управление и потопяем датчик - както е потопен не можеш да го държиш, грее яко. Ще се получи локално прегряване и ще пострада материала. Не си ли мислил точно обратното, нагревател отвън на бъчвата:
Вариант 1 - по лесен - съпротивителен кабел за подово отопление около бъчвата и изолиран със стиропор (опаковане на бъчвата) - ще се наложи обаче комбинация с терморегулатор

Вариант 2 - от ония съпротивителни проводници по които например американците са луди по тях да отопляват водосточни тръби от замръзване и тротоари пред входове и гаражи. Това се два успоредни проводника с вградена терморегулируема част в тях . Купуват се с параметър околна температура + няколко градуса ( тези няколко градуса са пред няколко единици и ти с купуваш конкретния кабел в зависимост от нуждата ). Аз например имам такъв един метър с паранетри околна температура + 12 градуса. Увил съм го около водомера в гаража и съм го изолирал с едни големи тръбни изолации . Включвам го около нова година и го изключвам март месец, иначе всяка година имах спукан водомер.С тези кабели бачкат фирмите които се занимават с направа на парни и климатични инсталациии.

Успех !!!
720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

evgeni200

Една печка духалка, с термо реле не е ли по-удачно да си затоплиш мазето вместо виното?

yulian

Естествено, че съм мислил вариант с духалки, калорифер и т.н., но като се замислих за разхода на ток се отказах. А за нагревател отвън на бъчвата - еми по-добре звучи от духалка в помещението, но все пак ми изглежда доста сложно и ще трябва да го проуча. И все пак проблем ли ще е за нагревателя (или за дървото), ако се опират, тоест ако е легнал на дъното? Как е при аквариумите - нагревателят опира ли се в стените или?

Асен Евгениев

Цитат на: yulian - 20.10.2012 20:38
ако е легнал на дъното
Не трябва да лежи на дъното.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

danielm

може да сложиш нагревателя в туба с вода (или нещо такова), която да топнеш в виното.
нагревателя да топли водата, а водата - ширата

yulian

С туба може и да се получи, но в бидон. В бъчвата няма как да я пъхна. Иначе пратих мейл на фирма Jager, в който ги питам до каква температура се нагрява повърхността на нагревателите им, и чакам тия дни да ми отговорят.

HEPOH

Миналата година дадох на един авер нагревател, за да стопли 120л бидон с джибри и каза , че му е свършил работа. *DRINK*
П.с. Правете си сами алкохола,дори и да излиза по-скъпо. Вчера пих 3 ракии в едно заведение и днес ми е крив света
Търся мъжки Воален Анц. Албинос

bustama

Нагряват си!
Преди месец демонтирах моя и при настройката на температурата, след като го оправих - в началото беше на МАХ - повече от 5-6сек. трудно ще издържиш ако го държиш в ръка.
При температура от 20-25° не е толкова горещ.

a__andreew

Хи, преди време се чудех какъв нагревател да сложа в климатика за да не замръзва зимата и бях се загледал в тези за терариуми. Подобни са на тези за улуци. Това е вариант , който може да стане при тебе.
http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=terrarium_heaters&product=Aqua_EL_Heating_Zone_80W&n=5

yulian

Ще обмисля и варианта с нагревателните кабели, стига да са водоустойчиви. Но първо ще изчакам от Jager да ми дадат инфо за макс. температура, до която се нагрява повърхността на нагревателя.

terier4o

Ако не осигуриш движение на течността в бъчвата нагревателя няма да ти свърши работа . Няма да успее да поддържа равномерна температура в бъчвата . И самите нагреватели си харчат доста ток колкото и да не ти се вярва .
По-горе в темата видях , че Евгени ти е предложил да ползваш  духалка или калорифер  и да затоплиш помещението ..... , една духалка с електронен таймер  нагласена да се включва 7/8 пъти през деня за по 15 мин , ако мазето е малко и добре изолирано ще ти свърши перфектна работа , а и така температурата в бъчвата ще е еднаква на всякъде .
Др идея която мисля , че може да ти е от полза ... е идеята на колегата  a__andreew , но трябва да направиш нещо като серпентина от кабела и да се спуска по цялата дълбочина на бъчвата .... и пак не съм сигурен дали няма да се налага много често разбъркване на водата за да е равномерна  температурата .
Основния проблем  според мен  е , че за да се осигури постоянна и равномерна температура в бъчвата с подобни нагреватели трябва да се осигури и  движение на течностите в бъчвата .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

ivotri

Teмпература ти трябва в самото начало започнели бурната ферментация, температурата в съда сама се покачва.

yulian

От Jager все още чакам отговор, а от Sera ми отговориха доста уклончиво - нямало как да ми дадат дори ориентировъчни данни за възможната температура на повърхността на нагревателя, тъй като последната зависела от околната температура на водата, от циркулацията на вода, от нейната плътност и т.н. Този отговор получих на следния въпрос: Температурата на повърхността на потопен нагревател по-висока ли ще бъде от 40 -45 гр., при положение, че околната темп. на течността е 15гр., нагревателят е настроен да поддържа 25гр., и няма никакво задвижване на водата. Не виждам колко толкова беше сложно да кажат да повече от 45гр. или не, по-малко, но това ми отговориха. Сигурно и от другата фирма ще получа подобна инфо, което ми се струва малко несериозно. В крайна сметка нещата отиват на там, че по-скоро няма да използвам нагревател за директно потапяне в ширата, а може би първо ще приспособя някаква тръба или туба с вода, в която да пъхна нагревателя, и чрез тръбата да се опитам да затопля ширата. Предполагам, че по този начин самата тръба няма да се нагрее кои знае колко и малко по малко ще отдава топлина на материала.   

cwetalin

Повече от 45 градуса е със сигурност. Все пак са 350 вата в епруветка. Няма значение на каква температура е настроен, винаги грее на 100% когато е включен.

Similar topics (4)

36917

Публикации: 6
Прегледи: 3352

35237

Публикации: 7
Прегледи: 3990

5628

Публикации: 7
Прегледи: 5064

7865

Публикации: 6