• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.07.2025 18:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нагревател за бъчва (не се смейте!)

Започната от yulian, 20.10.2012 14:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

yulian

Здравейте на всички!
Причината да пиша в този форум е свързана индиректно с оборудване на аквариуми с нагреватели, и по-точно:
Любител винар съм. От обща култура всеки би трябвало да знае, че виното е резултат от процеса на алкохолната ферментация. Последната протича при определена температура, различна за бяло и червено вино, която се движи в най-общи граници 20 -25 градуса. В домашни условия (мазета, гаражи) е много трудно да се поддържа постоянна температура в този диапазон. В много случаи се налага гроздовия сок да се източва с кофи, да се затопля в тенджери, и да се връща обратно в общата смес, като тази трудоемка дейност в зависимост от температурата на околната среда може да продължава седмици наред. Съгласете се, че за един градски човек, който е по цял ден на работа, последното е изключително неприятно. Освен ако не съществува вариант гроздовия сок/мъстта да се затопля директно докато си е в бидона или бъчвата. Та в тази връзка ми хрумна следното: Ами ако използвам потопяем нагревател за аквариуми? И тъй като аз или познатите ми никога не сме гледали рибки, нямам никаква представа от предимствата и недостатъците на различните марки и модели нагреватели.
Имайки предвид предназначението на нагревателя (в бъчвата няма рибки), времето, през което ще се ползва (3-4 седмици в годината), и обстоятелството, че предвид обема на бъчвата ще трябва да е изцяло потопен (вкл. част от кабела), Ви моля за препоръка за конкретен модел и марка, които да са достатъчно надеждни, и с достатъчна мощност да поддържат 20-25 гр. за около 300 литра в неособено топло помещение (маза).
Благодаря предварително на всички!   

Caxapa

За 300 литра-300 ватов нагревател, потопяем с термореле. Повече подробности в някой магазин за акваристика. Лично бих препоръчал Йагер или Рена последните незнам да имат тази мощност.

kiril_m

От гледна точка на кабела проблеми няма да има. Нагревателят може да бъде потопен изцало както в аквариума, така и в друга течност. Замислям се, че нагреварелят, за да е най-ефективен, се поставя в близост до филтъра или на пътя на водната струя, за да затопля аквариума. В аквариумите има постоянно движение на водата, което осигурява равномерна температура във всяка част. Това няма да е налице в бъчвата и на теория е възможно в съда да се получат зони с различна температура. Как ще се отрази това на виното ще кажете винарите.
От друга страна бъчвата е дървена и топлоотделянето от стените е далеч по-слабо от стълкото, т.е нагревателят няма да е толкова натоварен.

Нека и други колеги да дадат мнение, но мисля, че 200 вата нагревател ще е достатъчен. Нагревателите са оборудвани с термореле, което позволява затпляне до нужната температура и автоматично включване при падане на температурата.

Поздрави,
Кирил

yulian

За зоните с различна температура не се бях замислял, но не мисля, че наличните в бъчвата дрожди и бактерии ще имат проблеми. Все пак идеята ми е нагревателя да е максимално потопен, даже ако е възможно да лежи на дъното. Така топлината ще се издига нагоре, по-студения горен слой ще пада и ще се получи някаква циркулация. Не знам само дали ако нагревателя е опрян в дървото ще се повреди нещо (той или дървото). А по принцип има ли опасност нещо да полепне по нагревателя, все пак на дъното на бъчвата има доста утайки?

bustama

Горния пост според мен е много точен - нагревателя без течение ще топли с постоянна температура само около него.
Да кажем, че ще се постави на дъното, това ще подобри ли работат му - без течение?
Но защо да не може да се осигури такова(течение), като си ползва маркуч вързан към аератор.

abaro

Интересна тема. Нагревателите, дори и от най-сериозните фирми имат максимално допустима дълбочина на потапяне. Ако искаш да го потопиш на 1м и повече, ми се струва че е много вероятно да смукне вода/шира. А ширата, със сигурност е по-проводима от водата, тъй че вероятноста да се повреди нагревателя е голяма.
Според мен можеш да пробваш, като сложиш поне 2 нагревателя с по-ниска мощност, вместо един 300W. Освен това, аз лично бих включил нагревателите, през самостоятелен предпазител, за да се изключат само те, в случай на авария.
Абе тази година няма ли проблем по-скоро с прегряването отколкото с ниска температура?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

yulian

Температурата този сезон е по-висока от обичайната, но късно заложих материала. Имай предвид, че тихата ферментация продължава средно 2-3 седмици, а има и ябълчено-млечнокисела ферментация (ЯМКФ). Тоест почти цял ноември ще ми трябва постоянна температура от около 20 тина градуса. Нарочно не съм писал подробности, защото това не е форум за винопроизводство.
Иначе дълбочината на потапяне ще е максимум 80см.

tonino

DerWallfahrer

Бих те посъветвал да изключваш нагревателя/нагревателите, ако ти се налага да бъркаш за нещо в бъчвата- просто примомням един много полезен навик от акваристиката, още повече, че ти ще го/ги ползваш за не особено конвенционална цел. Стискам палци да стане хубаво винцето.
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

miTko

Трябва ти нагревател с голяма площ и ниска температура. Иначе предполагам ще прецакаш виното чрез локално прегряване. Или трябва бъркане непрекъснато. Май ще е най-добре дънен нагревател.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Antuni

Колега аз нито съм любител нито голям разбирач. Но да ти кажа честно сега точно (днеска и утре) дообирам асмите. Та няма да ти трябва нито нагревател нито нищо освен едно по дълбоко мазе с постоянна температура. Моето в къщата на стария е около 150-160см в земята. Сигурно по бавно ще ферментира но поне е изпробвано. А с теа нагреватели знам ли....?
0899808552

yulian

Значи за да се повреди виното при затопляне, същото не трябва да се загрява до температура по висока от 40-50 градуса, според някои може и до 60 градуса. Та възможно ли е непосредствено около потопения нагревател да се развие такава температура? За ферментацията почти няма никакво значение, дали температурата около нагревателя ще е с няколко градуса по висока от останалата течност.

radostin21

Аз не че съм много в час,но нагревателите развиват маи по голяма температура от 60 градуса,тъи като моят 300 ватов не мога да го пипна като е включен,просто термостата включва и изключва при определените температури на водата ,но тои си нагрява все с една и съща мощтност,като се замисля си мисля че се достига температура на една крушка за осветление от старият тип-едва ли ще я пипнеш ако е работила повече от 5 минути.

yulian

Ами на мен ми звучи странно да развиват такава температура - сигурно имаш предвид когато нагревателя не е потопен. Все пак водата за разлика от въздуха е много по-добър топлопроводник. А и този термостат не би ли трябвало да се включи на по-ранен етап? Все пак няма ли да е опасно за рибките в аквариума, ако се достига такава температура?

radostin21

Аз лично съм пускал нагревател на сухо и стъклото се загрява до пръскане,точно защото водата отнема температурата и не се пръска ,но нали се сещаш че при първият досег с нагревателя на 1-2 мм температурата ще е наи висока и точно от там ще се получи евентуално проблем.Аз лично не знам да си намаля мощтността нагревателят,но знам ли може да има някои за които аз да не знам.Моите които съм ползвал са като вентилаторните печки-те винаги харчат 1000 вата ,без значение дали в стаята е 30 градуса или 23 градуса ,като се достигне примерно зададената температура 31 градеса и се изключват от термостата.

Similar topics (4)

5628

Публикации: 7
Прегледи: 5057

7865

Публикации: 6
Прегледи: 6904

36917

Публикации: 6
Прегледи: 3343

35237

Публикации: 7