• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 13:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Моля за съвет за аквариума ми,май я оплесках.

Започната от sonya_iv, 03.06.2015 15:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sonya_iv

Здравейте на всички,първо да кажа че сайта е супер и много ми помогна,но за жалост,вече бях направила огромната грешка,че като искам нещо трябва да е на момента,та така се получи с внезапнато ми желание да гледам рибки,взех всичко,стартирах и после почнах да чета.До сега съм правила много промени,но ми се струва че нищо правилно няма.Аквариума е 35литра,с капак и лампа така го закупих,имам вътрешен филтър 700л.знам че е много,но аз съм си виновна,приспособила съм си "флейта". Нагревател,термометър,живи растения,които май не са много ок,особено това с червените листа,основата ми е пясък и бели камъни 10мм.,всичко е купувано от зоомагазин.Рибите.....3 данио,1неонка(бяха 10 първоначално и това бяха и първите рибки като цяло в аквариума като го стартирах),4 принцеси,2 молинезии,2 гупи и едно сомче.Към момента добре съжителстват.Имах жертви,но е нормално.Две даниота заклещени зад машинката,неонките ги бях взела болни и така.Та много ли съм я оплескала,приемам критики.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs15.postimg.cc%2Fcom01qtkb%2FIMG_20150603_145338.jpg&hash=f5e82ff18469ca4f30b41ee3ed5e1cb450c7a111

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fmh7gly2c9%2FIMG_20150603_145347.jpg&hash=798b0c1cab27da8401236f4930e8edf0be2a034d

jabeto

Сложи грунд с дебелина около 5см и гилемина 3-5мм.Златните рибки ще трябва да ги подариш,продадеш или преместиш в по-голям аквариум(една изисква около 30л вода за 4-те смятай)Другите може да ги оставиш.Филтрацията си е добре.Напълни аквариума до началото на капака и направи така филтъра ,че струята от него да раздвижва горния слой на водата.

sonya_iv

Благодаря ти, сякаш ми се иска друга декорация вътре, нещо ми простее,идеите тук са много,ама с тоя голям филтър заема доста място,а и самия аквариум е с малък отвор и е накакво мъчение при всякакво бъркане,сериозно се замислям за по-голям, но с капака ще ми е трудно да го направя.Също смятам че и растенията не са нещо добре.Ей това си е голяма зарибявка,естествено е че е едно да искаш,друго да го можеш :)Мерси за съвета .

gebo777

Растенията би трябвало да се подобрят, когато смениш грунда с по-ситен. Готовите купешки аквариуми обаче по правило са с доста слабо осветление и повечето растения просто нямат шанс... Ако не издържат, мини на по-сянколюбиви - аз бих сложил някакъв корен с прикрепен по него мъх и бих засадил анубиас. Ако случайно си от Варна, ще помогна с удоволствие  :-)
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Boqnov90

Рибите ти умират и е нормално???? НЕ не е нормално.
Златни риби в 30литра и то 4броя.... 1 неон, това е пасажна риба. Как е стартиран аквариума изчака ли затваряне на азотния цикъл? Казваш че си чела, но къде? Рибите съжителстват добре? Не мисля така. Съжалявам за твърде многото въпроси, но трябва четене и след това да преминеш към действие. Декорацията ти е най малкия проблем в момента

niky

Не му се карайте на момичето сега. Всички правим грешки. А едва ли има акварист на който не са му умирали риби, нали?
Както казаха колегите, за златните е малко този обем. Пък златни и растения - няма шанс. Така че се реши сама какво ще правиш - махаш златните, махаш растенията, изчакваш сама да се редуцира популацията и почваш наново :-)

Lightning_boy

Здравей. Дръж сметка, че аквариума е 35 литра, но без грунд, филтър, декорация, водорасли и т.н.. Моите принцеси си живуркат повече от чудесно с растения и нямам проблеми, но аквариума е меко казано убийствено малък за такъв брой принцеси (да не споменавам и останалите риби). Златни рибки се гледат САМО със златни рибки. Ако нямаш фон на аквата е добре да сложиш изглежда по-хубаво. Не мога да разбера дали имаш някаква подложка (фибран, стиропор или нещо др). С времето ще се научиш споко ;)

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

sonya_iv

Здравейте на всички и благодаря за мненията.Относно аквариума, всичко работи около седмица и тогава пуснах 10 неонки, които започнаха да умират една по една,докато остана само една и до днес е 6 :).Наплаших се и взех 5 даниота,2 молинезии и 2 гупи плюс сомчето.Зная че неонките са пасажни, но остана една и не исках пак да взимам , а по скоро исках малко разнообразие вътре,други цветове и така.Специално за златните....четох,пише че се гледат само със златни за литрите,но ги взех тъй като ме консултираха по зоомагазините че могат да съжителстват с това което имам, растенията честно казано не съм ги видяла да ги хапват,но е възможно те са си прасета и ще ги разкарам.А другите риби които са умирали,както казах се заклещват на филтъра и ако стане това на вечерта сутринта вече са хвърлили топа.А и на някои си им идва времето,все пак не им знам възраста и така,но не може без жертви,добре че не се притрасам много,веднага запълвам бройката с нещо.Ще махна златните,аквата е малка знам,но в момента с това разполагам,имам желание и много ми харесва това с което се занимавам в свободното време.Съвсем в началото съм , то е ясно.Мисля си точно за корен разположен в средата с мъхове, виждам идеите,записала съм си имената на растенията,направила съм си чертеж даже и  живот и здраве ,скоро с нова аквичка:).Днес имам подобрения;),даже взе да им харесва да бъркам щом се въртят все около ръката ми и ме "хапят", знам че не се бърка често , да не се стресират, ама не мога да просто да се спра.
Да имам подложка и имам и фон,но е по тъмен,а и растенията ми са почти догоре и закриват фона.Днес ми подариха и бета.Качвам снимка.Златните са още там.
Аз за града от Бургас съм :).Ако някои иска златни за бартер да пише.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2F4ovv9f1fp%2FIMG_20150604_200204.jpg&hash=918f4d5155f5af37e4c2432bc6aa4fadc59211ba

yasenst

Здравей! Не мисля, че целта е просто да си купиш нова рибка, когато някоя умре. Направи си едно хубаво аквариумче, така както си го нарисувала, с корена, мъховете и някое друго растение. Желанието ти за разнообразие е грешка, според мен. Пусни един малък пасаж от дребни рибки и им се радвай. Така бих постъпил аз.

Lightning_boy

Цитат на: yasenst - 04.06.2015 21:33
Здравей! Не мисля, че целта е просто да си купиш нова рибка, когато някоя умре. Направи си едно хубаво аквариумче, така както си го нарисувала, с корена, мъховете и някое друго растение. Желанието ти за разнообразие е грешка, според мен. Пусни един малък пасаж от дребни рибки и им се радвай. Така бих постъпил аз.

+1 и от мен за това мнение. Рибите ти не е сигурно, че са се заклещвали всички. Пуснала си ги точно, когато амоняка и амония имат много сериозно стойности и няма азотен цикъл. Във форума има статия за това, кои риби с кои се съчетават, разгледай ги и си прецени ;)
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

sonya_iv

Да предполагам че сте прав,ами какво да ви кажа женска работа,но определено се стремя към направата на аквариум ,който да ми харесва и разбира се да се грижа за него.Казах женска работа защото ние гледаме повече външния вид,но както каза вече един от вас декорацията ми е последната грижа.На този етап ще махна златните рибки и мисля да взема неонки за да не е сама тази която остана,какво ще кажете?А за грунда не разбрах какво му е на моя, ако не е належащо да го сменям, вече за новия.Около растенията имам речни големи камъни.А каква лампа предлагате за аквариума ми,тази и на мен ми се струва слаба.По принцип имам някакви познания за това кои с кои се съчетават,но това което имам ,разбира се без златните, добре ли е ?Честно казано само пасаж от неонки не ми харесва,не ми харесват самите риби.Дайте идеи са малки пасажни,по възможност по шарени и не много скъпи :).Малко стана хем качествено,хем хуваво,хем и евтино, три различни услуги:).Поздрави,хубав ден.

Penta

В общия случай рибките се заклещват защото умират,  а не умират защото се заклещват.

sonya_iv

Не напротив една сутрин открих 2 даниото една до друга мушнати точно където са лепките горе на машинката,тост зад самия мотор където се лепи на стъклото държи се на три лепки две горе и една долу,та те се бяха напъхали в средата и няма мърдане,трябваше да разлепя машинката за да ги извадя,но вече беше късно.А когато умираха неонкоте в началото започнаха да се обезцветяват,да плуват нагоре и неадекватно,когато вече умираше съм ги откривала с изядено коремче и се е засмуквала отдолу на машинката в едни малки отворчета,това е друго.Мога все пак да различа двете ситуации и затова написах че са се заклещвали.

Lightning_boy

Здравей. Аз ако бях на твое място, щях да започна отначало. Щях да извадя всички риби, да третирам аквариума като нов (но със същата вода). Смени на всеки 3-4 дена по 15-20% вода и мисля, че за около 2,5-3 седмици всичко ще е наред.
Относно лампата, много зависи от растенията, но мисля, че това ти е ясно вече. Разбрах, че вече си си харесала растения, просто прочети какви предпочитания имат ;) Поздрави и не се притеснявай да питаш.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

sonya_iv

Здрасти,едно питане имам :)една бета колко може да издържи в буркан 3л.без въздух,защото чета противоречиви мнения можело бе въздух и обратното.Няма да е постоянно в буркана,но докато измисля какво да я правя.

Similar topics (5)

35258

Публикации: 20
Прегледи: 12422

10802

Публикации: 28
Прегледи: 9083

32110

Започната от GVcH_vt


Публикации: 27
Прегледи: 30495

5572

Публикации: 15
Прегледи: 6623

28353

Публикации: 0
Прегледи: 1318