Нещо извън любимото хоби.
Та вчера с една позната се заформи едно спорче по повод това дали рибата е месо или не. Според нея рибата не е месо и не трябва да се зачислява към тъй наречените меса (пиле, свинско и т. н. ), а е съвсем отделна група. Аз съм твърдо за това, че рибата е месо и това е. Може пък и така да се е насадило в последно време от различни диетолози разни групи вегетарианци (такива които не ядът месо, но консумират риба ) и др. групи хора които подбират хранат си и се ограничават по отношение на даден вид храна. Може и да не съм прав и очаквам вашите мнения по въпроса. :D
Рибата не се брои за месо. Ако тръгнеш да спазваш християнските пости, спокойно можеш да включиш риба в менюто си :D :D
Рибката си е месо и то съвсем пълноценно, че и с повечко фосфор, биля.
Тя историята с месата и постите се корени в много далечни времена, като и подозирам извънземна намеса в тая работа. :gi Както всички знаем, коранът забранява категорично алкохол и свинско. И веднага го свързваме с действителността - повечето арабски страни са разположени на по-ниските ширини, където времето е доста горещо. Я си представи дебелия арабин да се наплюска с домуз и се намаа с червено вино в 40°С на сянка?! Какво ще стане - ми пе пукне, разбира се. И за това - бам, коранът забранява консумацията на вредните храни! По същия начин е нашата религия - за да се изчисти организмът от натрупаните мазнини, холестероли и простотии, няколко пъти в годината трябва да ядем само трева. Като кучетата пред буря. :D Обаче понеже в повечето случаи рибешкото месо е по-бедно на мазнини, чат пат се разрешава на народонаселението да си хапне и да се "облажи".
И аз постя - постно не ям. :broil fish vilka :beer :drunk
За сега 2 на 1 :D . Преди да пусна темата се рових по нета обаче на всякъде като стане въпрос за изброяване на видове храни се почва с плодове, зеленчуци, млечни изделия, месо и съответно рибата се пише отделно. Няма лошо да се пише отделно но това неозначава , че не е месо. :twisted:
Някои ако намери някоя статия на някои титан в тази област, в която е описано че рибата не е месо моля да ми я покаже ако има възможност.
Първо дефинирай понятието "месо", или по-добре накарай твоята позната да го направи.Мисля, че ще и запушиш устата! :wink:
Ако под "месо" се разбира животинска плът, или поне мускули, то дефакто рибата си е месо!!! Не знам Господ какво разбира под "месо", аз съм атеист. :wink: :lol: :D
Рибата не била месо ли ами то тогава сигурно краставиците са месо.
Глупости, така с един приятел спорим той е убеден краен християнин и вярва че земята е на 7-8 хиляди години.
Бързо търсене в гугъла намира, че основната разлика между рибешкото и другите меса е количеството мазнини. Белтъчините са сходни, въглехидрати нямат и двете, холестерола и той е близо. Извод? Обясненията в предишния ми пост. poke
Ако някой спори ето линк http://www.exploratorium.edu/cooking/meat/INT-what-meat-color.html
според мен рибата си е месо :broil vilka
не търсите по правилните саитове информация - ровете в саитове за фитнес и културизъм - там наи подробно обясняват какво точно месо е рибата и защо е всъщност наи полезното месо.
има риби които съдържат повече мазнина и от свинското но тъи като рибата е студенокръвна в неината мазнина няма холестерол а анпротив съдържа така наречените омега 3 мастни киселини които имат антихолестеролно своиство.
така че рибата е истинско месо но лишена от всички вредни съставки на червеното месо от топлокръвни бозаиници.
освен това соленоводната риба съдържа и куп микроелементи които ги няма в червеното месо - фосфор,желязо магнезий и калий основно и доста други.или поне не в такива количества.
иначе съдържанието и на протеин не е толкова колкото в червеното месо - за сравнение 1 кг скумрия съдържа 32 гр. протеин а 1 кг свинско около 65 гр. но вредните мазнини в свинското са много повече.
освен това протеина в рибата е в много по разклонени вериги което значи че по бързо се разгражда на аминокиселини след приема - тоест усвояемоста на рибешкото месо е много по висока.
затова и рибата е основна храна за всички билдери и културисти - кпд-то и е много високо.
изобщо неоспорим факт е че народи които ядът предимно риба са много по здрави японците и тн.
вземете например тези свине гърците - плюскат мазно на поразия ,всичките са с наднормено тегло ,пушат ,мразят спорта и не боледуват от сърдечни болеести повече от нас - обяснението е в диетата от морска храна и маслинено олио.
и важно е да се знае че рибата е полезна само ако е приготвена без мазнина- ако си я опържиш на тиган- просто се губи ефекта на полезност.
Има истина в думите ти, Исайя :-)
Само че гърците не ядат риба кой знае колко - при 15 евро килото и на мене ще ми се отяде. Основното им занимание е да плюскат яко свинско подплатено с гигантско количество хляб. Демек - яко мазнини + въглехидрати + протеини = типично българско меню на квадрат, щото ония за съжаление са малко по-богати от нас.
Има и един друг момент, а именно- японците практически нямат проблем със сърдечно съдовата система, поради консумацията основно на риба и "морски дарове", но за компенсация са на първо място в света по рак на стомаха, което се държало на същото меню.
Raven, сега остана да кажеш, че се отказваш от една добре опечена пържола(с кокал) и всичко около нея както си трябва! :wink: :P
аа,никога.
аз говорех само принципно :D
но честно казано чернокоп на скара с лимонче и подходяща гарнитура - това е нещо което бих предпочел пред пържола.
но не и постоянно.
в тази връзка да съобщя щастливо че след два часа тръгвам към Ахтопол и утре вечер ще го маам въпросния черноком на място. 8)
с биричка.
А дали ще го намериш в Ахтопол (чернокопа)? За по-сигурно си го вземи от София.
Ще го маа замразен по това време на годината :-)
Да вземе по-добре да зариби някоя кака на място :lol:
рибата си е мръвка - спор да нема.. ;)
то по разни диетични сайтове ако четеш и пилето не го броят за месо някои.
но според мен точно в определението за 'месо' е ключа за палатката - мускулна тъкън.
господ и аз не го познавам и не знам какво мисли по въпроса.
Значи можем да обобщим, че рибата е месо а не зеленчук или някаква там гарнитура към месото.
Довечера като се прибера пак се почва :bud
Цитат на: "abaro"А дали ще го намериш в Ахтопол (чернокопа)? За по-сигурно си го вземи от София.
Тъй, тъй, подготвяй ни с новини, че след 2 седмици и аз ще намина към морето за няколко дена. Да знаем, дали да очакваме нещо по-различно от миналата година!
dido 1 таз твойта позната да не е руса :blink :?: :?: :?:
Питай я рибата животно ли е и ли лукова глава?И виждала ли е лукова глава с мусколи?(Само гледай да не се усети че тя се държи като такава :P )
Цитат на: "Legion"dido 1 таз твойта позната да не е руса :blink :?: :?: :?:
Питай я рибата животно ли е и ли лукова глава?И виждала ли е лукова глава с мусколи?(Само гледай да не се усети че тя се държи като такава :P )
rofl Добре ме развесели, довечера, ще те цитирам, а иначе не е много руса, което ще рече че и другите мадами различни от русите май прихващат :D ( нищо лично към дамите ).
Мнение на същите по темата обаче не се появи :!: , а очаквах.
...хайде и аз да се обадя. Всичко това за рибата е на религиозна основа. Поляците (майка ми е полякиня)- рибата не е месо, "рибата си е риба"... Сега и моята теза... щом няма корен, щом не фотосинтезира, щом не е гъба или някаква плесен и най-важното- ЩОМ ЛЕТИ, ПЛУВА, ПЪЛЗИ, ВЪРВИ и т.н. е месо. Освен морската краставица - тя пълзи по дъното и яде утайките... можете да я намерите по пътеката от ла*на която оставя след себе си.