• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

любими растения

Започната от GrandePippo, 23.12.2007 03:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GrandePippo

Всички харесваме определени растения повече от други. Аз лично си имам нещо като топ 5, макар дами е трудно да ги подредя точно.

Ето ги моите фаворити:
1. vesicularia dubyana-заради невероятно естествения вид, който придава на аквариума и заради общо взето лесното отглеждане(макар да хваща нишковидни понякога). Стои супер по корени и клонки, по камъни и по дъното.
2. rotala green-заради малките си листенца, което позволяват човек да направи аквариума си да изглежда по-голям, отколкото е наистина и заради също сравнително лесното отглеждане. Вярно е, че иска повече светлина, обаче оформя хубави и гъсти туфи, които изглеждат също много естествено и понякога поляга леко и заради това долната част на стъбълцата не се вижда. Долната част на стъблата при много от стеблените растения определено не е първа хубост, но при роталата проблема се решава с полягането й. Много добро растение.
3.  vallisneriа-много хора често изхвърлят това растение, защото буквално им колонизира аквариумите. Аз лично обожавам валиснерии-просто не се сещам за толкова лесно за гледане растение, което едновременно с това да придава такъв чар и естествен вид на аквариума. Амано използва валиснерии в много от дизайните си и с право-идеално растение за да се даде див и естествен вид на акваскейпа. Модераторът на ''водорасли" и той гледам ги тачи валиснериите, че и на преден план ги слага....
4. glossostigma elatinoides-понякога ми е омръзвало да чета безкрайните въпроси-какво е тва растение, дето става като полянка и кажете растение за полянка или как да си направя полянка и т.н. Еми ето тука за това говорим-за хубавите и сочни полянки с глосостигма. Виж, за разлика от валиснерията тука работата е малко по-сложна. Засаждане, осветление, торене, грунд, диоксид, ала бала...Ала-балата си заслужава стократно.
5. microsorium pteropus-Лесно за отглеждане растение и много подходящо за аквариуми с по-малко светлина. Слагаш си го където ти е кеф общо взето. Едно парче мангрово дърво, малко микросорум, валиснерии и мъх и работата е уредена. Популярно, лесно за гледане, много красиво и подходящо за акваскейп( особено с корени).

Вие сте наред.

iek

Любимото ми растение е Blyxa japonica-не изисква  никаква подръжка!

Растението, което ми е в черния списък е валиснерията, мисля че вчера успешно разчистих последната кофа.

Цитат на: GrandePippo - 23.12.2007 03:16
Амано използва валиснерии в много от дизайните си и с право-идеално растение за да се даде див и естествен вид на акваскейпа.
Мисля обаче, че той предпочита Cyperus helferi, на пръв поглед са доста еднакви с валиснерията.


ogyy


mp450

Моето любимо растение е Anubias afzellii Schott. - анубиас.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV3iNnki.jpg&hash=1abff0c775c024f7d766dd6ff937f0aad57cb2bd
Расте в Гамбия, Гвинея, Гвинея-Бисау, Мали, Сенегал и Сиера-Леоне.
Височина до 50 см, в аквариум обикновено 20-30 см. Листата са с дължина до 20 см, ширина до 10 см, овална или обратно-яйцевидна форма с тъп връх и клиновидна основа с зелен цвят.
Младите невисоки екземпляри се засаждат в група, високите - солитер. За месец се появява 1 лист.

Similar topics (5)

15684

Публикации: 4
Прегледи: 2558

1410

Публикации: 2
Прегледи: 2507

36996

Публикации: 2
Прегледи: 1915

53575

Публикации: 0
Прегледи: 1631

33749

Започната от tparvanov


Публикации: 12
Прегледи: 5919