• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.05.2024 04:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

LCD телевизор - заслужава ли си?

Започната от niky, 10.12.2006 19:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niky

Тъй като е време да пращам мейла на дядо Мраз (щото с дядо Коледа не се разбираме :)) а и ми трябва нов телевизор, реших да ви попитам - заслужава ли си купуването на LCD телевизор.

Имам такъв монитор и смяната на стария CRT с новия определено си заслужава. Най-малкото затова, че не ми уморява очите. При нормалната му разделителна способност е перфектен.
Да, ама при телевизорите не стоят точно така нещата. Първо им подаваш аналогов сигнал с доста по-ниска разделителна способност от номиналната. Сигнала е интерполиран, размазан, няма нищо общо с цифровия.
Обаче, гледах класическите CRT - от 300 та до 1100 лева?! Ми нищо особено. А на цифров сигнал изобщо не могат да се сравняват с  LCD.

Та съм изпаднал в едно недоумение. Ако имате личен опит, мнение - споделете го.

Longanlon

Определено си заслужава, но само ако е скъп и гледаш на него ДВД или цифрова телевизия. Новите high resolution плазми имат образ, който ще ти изкара акъла, ама се обаждат на около 4-5000.

Ако ще даваш 1000 лв за телевизор, още повече ако ще гледаш аналогова телевизия изобщо не си вземай плазма, защото само ще си дадеш парите на вятъра. По-добре си вземи един ОГРОМЕН сони флат тринитрон, който също ще ти скрие шапката с образ :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Stas

Лонги, струва ми се че бъркаш плазмата и LCD-то като технологии.

Ники, аз нямам, но се интересувах, т.к. също съм решил да направя тази крачка. Интересно ще ми е мнението и на останалите.

Като начало - цените паднаха драстично.
В момента Сони правят разни презентации из моловете на София и най-хубавия модел 40" LCD BRAVIA излиза към 3669 лв., а 32" към 2239 лв.
Справка: http://www.technopolis.bg/big_prod.php?offer=13158&cat=54&f=3677
или
http://www.technopolis.bg/big_prod.php?offer=13159&cat=54&f=3677

Какво е мнението?
Ами общо взето DVD се гледа чудесно.
DivX - не чак толкова добре.
Аналогов телевизионен сигнал - гадно.

Хубавата новина е, че от 2007 г. BTV щели да започнат да излъчват пробно HDTV и постепенно да преминат на новия стандарт. Надявам се и другите да го направят. (В Европа до края на 2007 се говори, че всички щели да излъчват на HD).

Хубаво е преди да се хвърли човек на LCD TV да ги накара в магазина да му пуснат TV сигнал и да видиш дали компромиса е приемлив. При всяко положение нещата са тръгнали натам и рано или късно ще минем на LCD. Въпросът е само КОГА? :)

dido

Нямат добри тонални преходи на пръв поглед LCD-телевизорите, има фактори като време за реакция на пикселите и ъгъл на видимост. Когато съм виждал ЛЦД и плазмен един до друг в магазина, плазмения има много по-живо изображение, образа при ЛЦД-то стои на петна някак си.

abaro

Ники аз допреди една седмица бях пред същия избор. Телевизора ми (15г.) се повреди и цели две седмици не можахме да го оправим. Реших че щом ще се купува нов все пак по-добре е да е LCD. Обиколих три пъти магазините, изчетох 20-30 сайта (ако те интересува ще ти пратя адресите), като ходих при трима клиенти си поиграх с телевизорите им в реална обстановка(на нормално скапан телевизионен сигнал) и НАКРАЯ се зарадвах че се намери едно момче което ми оправи телевизора и ми даде отсрочка за неопределено време. Всъщност има нелоши 32" LCD телевизори на цени между 1800 и 2400 лв., но те стават за всичко друго но не и за гледане на телевизия. Преобразуването на сигнала от аналогов в цифров вид (дали е интерполация или екстраполация не коментирам) при всички е на отвратително ниво - то са мозайки, трейлове, сенки и всякакви други бози, които лично мен само ме изнервят и уморяват. Така че моето мнение е ако можеш изчакай с тази покупка поне до следващия мандат на Дядо Мраз или си купи за 300-400 лв един приличен телевизор с кинескоп.
А.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stas

Съгласен съм с отрицателните мнения за гледането на телевизия на LCD, както съм го написал и по-горе.

На щанда на Сони, обаче, се кълняха, че само в техните нови LCD-та имало система за апроксимиране на аналоговия сигнал и привеждането му в приличен за гледане вид. Вяра - никому, но все пак ме заинтригува и при първа възможност ще отида да го проверя в магазин с телевизионен сигнал. Теоретично, това което ми казаха не е невъзможно...

niky

Благодаря ви за мненията.
Аз разбира се проучих въпроса, а и лично отидох в магазина да видя кое как.

За плазма изобщо не говоря. За мен тая технология не струва. Вярно, засега на нея правят огромни екрани, но ....това са пари на вятъра (според мен).

За LCD - точно проблема с телевизията (нормалната) е проблема. Иначе вече да съм си купил. За Стас - не вярвай на рекламите на Сони. За съжаление това вече не е фирмата която знаем. Гледах едно NEO на цена на половината на Сони,  което беше много по добро от Сони. Сони освен хубав дизайн май вече нищо Сони няма.

За CRT - е да. И аз мислех да си взема такова. 29-32 инча. Да, ама като застанах до него - че то трябва да направя сбирка на форума да го закарам вкъщи?! То по голямо от секцията. Да не говорим, че освен за обикновена телевизия....нищо особено.

И пак сме в началото. Как все пак да купя?!

А някой гледал ли е цифрова телевизия на LCD телевизор. Има ли надежда?

Boby_

Аз пък мога да говоря за LCD телевизор от първа ръка.
Взех си един Самсунг. Като цяло съм доволен - образът е далеч по-детайлен и наситен от този на другия ми телевизор (2-годишно 21" Сони). Няма петната, за които говори Дидо, нито нещо, което дори намеква за такива. Появи се един мъртъв пиксел - засега е самотен, но дразни. За съжаление гаранцията не поема това - трябва да са поне три, за да мога да си я търся.
Има още един основен проблем - "маже" бързите движения. При гледане на филми и предавания това не се забелязва, при футболен мач топката малко се размазва, а тенис почти не може да се гледа. Това вероятно се дължи на по-голямото време за реакция на пикселите на LCD-то - проблем, който така и не е решен дори при най-скъпите модели.

Longanlon

Набутвация значи... тоя мъртъв пиксел ако мис е получи на мене ше си изям жлъчката от яд докато го гледам и непрекъснато ще ми се набива каквото и да гледам, за теб не знам :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

penchod

За съжаление по темата не мога да се изкажа, но във връзка с нея искам да кажа, че в момента има много добра промоция на ITV Partner, която си е цифрова телевизия и може би това е решенито да се избергне преобразуването на аналогов сигнал.

Xektor

Цитат на: "Longanlon"Набутвация значи... тоя мъртъв пиксел ако мис е получи на мене ше си изям жлъчката от яд докато го гледам и непрекъснато ще ми се набива каквото и да гледам, за теб не знам :)

Тези "умрели" пиксели не са болка за умиране (докато са 1 или 2). Стига да не го гледаш телевизора от 30 сантима с лупа. Аз си взех 19" монитор и сега гледам, че едно пикселче е починало точно в средата. Не се забелязва ако не го гледаш нарочно. А монитора се гледа от доста по малко растояние отколкото телевизора.

van40

В нас съм с цифрова телевизия на ITV в комбинация с 29'' 100 херцов телевизор картината е невероятна Гена Трайкова като води новините се виждат пъпките по лицето и макар и да са прикрити с козметиките и гримовете. За LCD-то е много трудно да извади макар и близка картина спрямо 100 Hz телевизор. За това сега Samsung пуснаха 100Hz. LCD,но и цената му е огромна.

dido

Боравиш произволно с честотите на вертикалната развивка приложени към две съвсем различни дисплейни технологии...

puhcho

Аз съм с sony bravia 26" и съм много доволен.Също и с Булсат ком и качеството е страхотно. :D

Stas

Цитат на: "puhcho"Аз съм с sony bravia 26" и съм много доволен.Също и с Булсат ком и качеството е страхотно. :D

Ето това ме интересува!
Качеството е страхотно като гледаш какво?
DVD, телевизия, аналогови програми или цифрови?

Similar topics (5)

35258

Публикации: 20
Прегледи: 12457

58110

Публикации: 9
Прегледи: 3060

3728

Публикации: 6
Прегледи: 2886

25221

Публикации: 11
Прегледи: 5941

36072

Публикации: 9
Прегледи: 4580