• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Краят наближава

Започната от Bass_Maker, 02.04.2007 18:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bass_Maker

Няма и година откакто отново реших да се занимавам с акваристика. Време за което научих много от съфорумниците, за което им благодаря. Време за което смених три пъти обитателите на мизерния ми аквариум... И ето, че краят наближава!
Вчера се прибирам вкъщи и решавам да нахраня рибоците. Поглеждам към аквариума и първото нещо, което ми прави впечатление е липсата на движение в него. Загледах се повечко и наистина нищо се не мърдаше в аквариума, а 24 часа след стабилно почистване от водорасли, синьо-зелената гад завзела половината аквариум. Погледнах на страничната стена да видя къде са се скрили рибите и ги намерих на дъното в ъгъла, намушени между корените на Валиснерията... Барбусите Титея беряха душа, един Анциструс им даваше морална подкрепа, а един Коридорас и 1 САЕ не даваха признаци на живот. Термометърът даде отговор на въпроса... 36 градуса по Целзий!!! Заех се да спасявам каквото е останало. Реших да пробвам с лед, за да не е прекалено рязка новата смяна на температурата, но всичкия лед вкъщи успя да бутне само 2 градуса :) Принудих се и смених 10Л. вода и температурата поспадна на 30 градуса. Спрях дотук и оставих да се доохлади от самосебе си. Е да обаче любимците ми - 2те САЕта вече се бяха предали, заедно с двата Коридораса. Поне доказах нещо интересно - Барбусите Титея и Анциструсите преживяват 36 градуса :) Днес са си живи... Анциструсите са бледо жълти, а Барбусите зверски уплашени, но поне мърдат все още. След тези катаклизми с температурата очаквам сървайвърите да хванат Ихтиофтириус, Гъбички, Гниене на перките и Оодинум наведнъж и да предадат богу дух, което ще е краят на "акваристичната ми кариера", засега. Явно нямам късмет с този аквариум и няма смисъл да продължавам :)
You cannot kill what you did not create...

6aro

 =-O =-O 36градуса С! Това е само от нагревателя ти, който явно е с прецакано реле и нагрява безумно водата. Недей се предава. 
Палудариум: 120/80 (16 вода; 64 надводна част )/40
острови: размери в най-широката си част - 23/18/40; 43/20/40; 10/19/13

jkk

Ще направиш каквото си решил, обаче си мисля, че не бива да се отказваш така лесно. Аз самият съм изморил доста риби и в двата ми аквариума и не смятам, че това е от липса на късмет или друга прокоба, а най-често от грешки и при това елементарни. Веднъж жена ми напръска за хлебарки- почти всички загинаха, тъста ги прехрани- 100% гибел. Два пъти цихлидите си тръгваха вкупом - заради нитрити първия път и по неизяснени причини при иделни параметри на водата втория. Но от всеки провал си правя някакви изводи и все по рядко имам проблеми. И при всики случаи хобито ми носи много повече позитивни емоции отколкото негативни.
350 л Малави, 120 л растителен

6aro

Човек се учи от грешките си. Ето както ще видиш и аз имам проблеми, но в друга насока. това обаче не ме спира, а търся решения на проблема.
Палудариум: 120/80 (16 вода; 64 надводна част )/40
острови: размери в най-широката си част - 23/18/40; 43/20/40; 10/19/13

NO CARRIER

Виж това. В малкия ми аквариум се спукал нагревателят и се взривил. При 46°С температура, в продължение на около 4-5 часа, единствените оцеляли са няколко малки молинезийки на 2-3 дни. Два анциструса, 6 големи молинезии, 50тина малки, неонче и 10тина барбус конхониус се бяха сварили в буквалния смисъл на думата. На охлювите нищо им нямаше. По-младите части на растенията също си заминаха.
Но това не е повод за отказване. Да, тъжно е за рибките, но се преживява. Случват се къде по-лоши неща. (чукам на дърво)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

flasher

Днес почина анциструса сомчо. Той намери своята нелепа смърт заклещен при нагревателя. Поклон пред светлата му памет :'(

Bass_Maker

Ами... супер тъпо ми стана... Щото със супер мерак се занимавам с тоя аквариум. Но все не ми се получава както трябва. Първо ми продадоха болни риби и си взех поука от грешката ми. После опитах да възстановя равновесието в "лекувания" аквариум, от мързел не го рестартирах и следващите ми риби умряха от нитрати, взех си поука от грешката ми. Направих аквариума наново и явно стана добре, дори го похвалиха съфорумниците и страшно много му се накефих и кво... някакъв си тъп нагревател с някакъв си тъп терморегулатор развали всичко... Бахти гадното :( Най-малкото, вече нямам и кинти за нови рибки :( Ще видим какво ще покаже сабята, ако измрат... ще започна да си събирам кинти за 300Л. и чак като мога да си го позволя ще гледам пак... Примерно :)
You cannot kill what you did not create...

Joro Vn

   
ЦитатЯвно нямам късмет с този аквариум и няма смисъл да продължавам
А сега де! Като не искаш с този, правиш един нов с три пъти по- голям обем и пак вперьод :-)!
   Шегата дотук. Такива нелепи случки почнах да ги класифицирам като т.н. от мен неизбежни моменти от живота на аквариста. Може би биха могли да се опишат с математически модели. Просто всичко си е в реда на нещата. Преди около 3 месеца имах същия случай като теб, само че при мен вечерта вече водата беше около 38 С. Е, дадох 10-на риби фира, поядосах се малко най- вече за двете карнигели, ама живот. Но пък растенията как изглеждаха- бурен кипеж и кеф, напук на доста противоположни мнения по въпроса. Чудя се вече дали да направя един аквариум само с растения и да ги "надрусвам" всеки ден с подобен режим. За малко, но шоково.  :-) Другият ми яд беше на моя мързел, дето втора зима не поправих терморегулатора. След теста предната зима нямаше нищо,но след като го върнах на мястото му, след време започна пак. Тази зима отново, докато се стигна до този трагичен финал. Само че вече имах база данни от наблюдения- терморегулатора започваше да вдига леко температурата при топли дни, когато и температурата в шкафа, рефл. в командното табло се вдигаше леко. И съответно платката започва леко да измята, при което една шибана диря мъничко се е поскъсала и това измятане я прави като полупроводник. Смъртта на рибетата ги писах на нейната съвест, и готово ;-)
    Кураж и никакво отказване!

Живко

Ехее!!
Чак пък отказване. Не го взимай толкова навътре. Това се случва на всички.
Аз преди седмица щях да отровя моите с СО2. От мързел най-вече.
Разминах се на косъм. Добре, че случайно на светлината на телевизора, в 3 през нощта, видях твърде много проблясващи тела на повърхността.
Казваш помогнали ти във форума. Ами как мислиш. Откъде са се научили. Я виж Роки как ги разбира болестите. Сигурно е уморил купища риби. ;-)
Никой не се е родил научен.

malomir

Ааа колега недей така бе.Ще ме оставиш единствения басист тук.Много се вживяваш нещо.Колегите ти казаха.Това са нормални работи които се случват на всички.Така че да не ти пука.Викаш нямаш кинти.Ами кажи само че искаш риби и съм убеден че ще те напълним веднага.Всеки ще ти даде по нещичко.Така че споко.

Violeta

Няма нищо по-лесно от това да се откажеш от аквариума. Също като от цигарите. И аз съм го правила няколко пъти. Повярвай ми - не помага :-) После започваш пак и пак. Затова по-добре не се отказвай.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

miTko

03.04.2007 10:49 #11 Last Edit: 03.04.2007 10:51 by miTko
Правилно си постъпил в критичната ситуация! Не се отказвай! *NO*
А знаеш ли колко е скучен аквариум без почти никакви проблеми? Тогава започваш сам да си ги създаваш...
И не е нужно да гъмжи от риби. Като поизчистиш и закрепиш нещата, наблегни на растенията и после всичко ще си дойде на мястото.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Bass_Maker

Абе то ми е пределно ясно, че ако се "откажа" няма да е задълго :) Все пак това ми е петото захващане през живота :) Предполагам просто бях афектиран от нещастието... Сега нещо не ми се отказва :) хехе очакваше се. Като за начало ще взема да си купя нов нагревател, че в момента водата е 20 градуса, после ще чакам да видя дали ще се разболеят рибите и междувременно ще се опитам да поизчистя водораслите. Ще видим какво ще се получи. Най-много от първата заплата през живота ми (току що започнах бачкане) да си купя 200 литров аквариум и да си правя якия кеф с него.
You cannot kill what you did not create...

mistar_ti

Най добре махни рибоците в някой малък ( карантинен ) аквариум и презапусни смени му визията за да не ти напомян стария  *CRAZY*
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

Bass_Maker

Аааааа нямам проблеми с визията, даже много си я харесвам... тя така и така все още не се беше доразвила. А и според мен след тия температурни катаклизми, ако добавя и преместване в друг аквариум... 100% ше измрат хайваните. Истината според мен е да си седи всичко така, да се надявам да не се разболеят рибетата и да си доразвия външния вид на аквариума.
You cannot kill what you did not create...