• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кои риби са най-търсени в България?

Започната от kavdanski, 12.12.2013 10:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kavdanski

Здравейте колеги.
От доста време ми е интересно,кои риби са най-търсени в България?
До колкото знам,най-много се купуват гупите,но въпроса е: Кои най-много се търсят?Какво би искал най-много един акварист да гледа в аквата си?
Всякакви мнения по въпроса са добре дошли!   :-)

hunter

Защо питаш, ще отваряш магазин и се чудиш с какво да заредиш ли? Предпочитанията са различни според мен. Един търси едни друг други според мен няма кой знае какъв превес. Аз лично търся повече растения отколкото риби.

niky


kavdanski

Имам аквариумна база.Въпроса ми е от две гледни точки,свързани с печалба и с чисто любопитство.
От най-често търсените и продаваните са гупите и можеби златните от това идва печалбата ми до сега,от гупите най-вече.
Интересно ми е какво иска българският акварист.
Каква риба би искал да купува,която е рядка в Бг и не може да си набави.
Намислил съм пътуване до Чехия след няколко месеца и искам да се информирам,за да знам какво "рядко чудо" да взема,за да може да е търсено и интересно.

nadji6

Ами... Най-търсени са тези които са най-трудни за намиране май, понеже живородки и златни рибки има навсякъде- отиваш, купуваш и не ги търсиш повече :). Но малко по-екзотичните рибки ги няма. Може и в София по-лесно да се намират, но не е така в останала част на страната...
Например: отоцинклуси, борараси (макулата, бригит), различни видове бети (устомътещи и т.н.), макроподи (не знам защо не ги срещам никъде по магазините, явно защото са по-агресивни), badis badis, Bumblebee Goby. Когато и да съм потърсила тези рибки по магазини е нямалко, добре че са колегите тук във форума. 

Личи си че си падам по нано рибки нали :). И все пак това е чисто лично мнение ма абсолютен лаик :)


hunter

Този въпрос не е никак лесен. Както казах хората търсят различно. Ако аз имах възможност щях да се пробвам да развъдя ото. Поради това, че са полезни много енергични и атрактивни според мен. Освен това бройката върви към 7кинта. Но не съм срещал данни да са развъждани в плен. Бих заложил на ото, доста по полезни са според мен от анциструсите. А и не стават толкова големи и не са толкова мързеливи.

Георги

Мисля, че няма как да разбереш от анкета сред потребителите. По-скоро от анкета сред вносителите.

_Kirilov

Разновидностите на цихлидите джуджета

kavdanski

Екзотични видове доста.То в Бг няма кой знае какъв голям избор,но не може да се вкарат няколко видова само от един човек,без да се знае какво се търси.Това е огромен риск и точно заради това мисля,че много малко хора се престрашават да вкарват риби и да се занимават с този бизнес.Все пак едно пътуване до Чехия не струва малко,както и рибите там.По добре е преди всичко,да се информирам кой какво би искал да види в развъдник в София и след това да ходя да купувам.Не е ли така?
:-)

Публикациите са слети: 12.12.2013 12:01

Цитат на: _Kirilov - 12.12.2013 11:19
Разновидностите на цихлидите джуджета

Не мисля,че цихлидите са кой знае колко търсени..
Почти всички колеги които се занимаваха с развъждането на цихлиди се отказаха и минаха на други видове - по комерсиални.Единствено Марио в София все още държи фронта с цихлиди,но като цяло не са масово продаващи се риби.

FHM

Най-рядко срещани са определено кили рибките, но те са търсени само от определени хора и определено не са продукт за масовия потребител така да се каже.Има адски много риби които трудно или изобщо не могат да се намерят в България. Не мога да кажа кои са най-търсени, но на пазара на подуене определено масово се продават живородки и злани рибки поне по мое наблюдение, а също така и няма магазин в който да няма от тези риби. Друг е въпроса, че се продават масово мелези, а не чисти линии.

mitaka_yakov

Търсени според мен са L-сомчетата, аз доста трудно си намирам рядка срещани екземпляри. Наскоро един колега беше публикувал едни рядки, но им искаше по 60 лева, а и бяха само 2 и то не двойка.

kavdanski

Цитат на: mitaka_yakov - 12.12.2013 13:05
Търсени според мен са L-сомчетата, аз доста трудно си намирам рядка срещани екземпляри. Наскоро един колега беше публикувал едни рядки, но им искаше по 60 лева, а и бяха само 2 и то не двойка.

peckoltia compta е доста атрактивна рибка,да,както и много други L ,но дали си заслужава да се хвърлят 200 лева за чифтове,дали ще се продава,това е въпроса.Виждал съм доста екземпляри по зооцентърите,но май-май никой не ги купува..

Joro V

не е точно, че най-търсените са най-трудните за намиране. простата логика е, че ако има достатъчно голямо търсене ще има и редовен внос. смятам, че в случая най-подходящо би било да се акцентира на масовите видове, но да се предлагат чисти линии. а за видовете, по мое мнение, не може да се мине без златни, гупи, хелери, бети, скаларии, коридораси, неони и все по-популярните африкански цихлиди. останалото е пожелателно..

killiman

Ако искаш да развъждаш - карай на гупи и златни. Ако искаш да печелиш от внос - оцветен стъклен костур и папагали.  :-)

hunter

За да има търсене иска и предлагане. Аз винаги съм се чудил защо тука сме най изостанали от към страна на акваристиката. Доста е развита на вън докато тука никой не прави нищо и ако не е форума сме с възрани ръце. Има достатъчно видове риби както и достатъчно много хора с различни предпочитания. Просто няма гласност на хобито.

Similar topics (5)

51949

Публикации: 2
Прегледи: 2508

26909

Публикации: 186
Прегледи: 101324

6726

Публикации: 33
Прегледи: 10389

21510

Започната от jodeci


Публикации: 7
Прегледи: 4934

2976

Публикации: 9
Прегледи: 7367