• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 12:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кислородна дифузия!

Започната от d256h, 28.03.2016 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

d256h

Някога... преди 20 и повече години, изобилие от акварими подобно на днешното нямаше. Лепило за слепване на стъкла, трудно се намираше...
По онова време обаче имаше много интересни немски и руски книги за акваристика и промишлено рибовъдство. Така, четейки от една руска книга, съветите на един тогавашен професор запомних завинаги.
Как се проектира аквариум?
Максимално добрия аквариум трябваше да може да предложи условия, дори в критична ситуация на отпадане, на ел.захранване или друга поддръжка - отлични условия, за съществуването на рибите. В основата на това стои правилото за използване на свободната кислородна дифузия в аквариума. Съгласно това правило, авариума трябва да се изчисли така, че отношението на повърхността му към дълбочината, да позволява снабдяване на водните му пластове с кислород по естествен път, без аериране, без въртене на водата, без други обогатители с кислород...
В Биологически факултет на СУ, някога имаше подобни експерименти, опити да се направи изцяло затворена система от грунд, растения, риби и осветление, която сама да се саморегулира. Не знам какъв е бил крайния резултат.
По стечение на обстоятелствата, на мен ми се наложи да използвам препоръките от книгите и сега мога да ви представя моята рибка от вида Анциструс, която е на 28 години. Тя е последната от голямо котило, стотици дребосъци, които някога размножавах. През 1988г, имах няколко много плодовити двойки, които ми осигуриха големи количества бебета. Всичко продадох и подарих, като последните 10 години оставих само 4 анциструса и две Лорикарии.
В момента, от дълги години, отглеждам споменатия Анциструс в 100 литров аквариум, с напълно затворен цъкъл на обмен, нитрификация и газообмен. Без, никаква поддържаща техника. Вярно, рядко виждам любимеца си в джунглата от висши водни растения и само случайността ме изненадва от време на време, да го зърна.
Принципно не го храня, той сам се грижи за това, но ако се случи да огладнее, започва да блъска песъчинки по стъклото, с което ме вика да му пусна таблетка за фитофаги.
Това исках да споделя, в книгите има интересни и полезни съвети..