• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво премълчават производителите на хранителните продукти.

Започната от NO CARRIER, 11.10.2006 02:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Статията е на руски.
http://doci.nnm.ru/dsfsdf/06.10.2006/o_chem_umalchivayut_proizvoditeli_produktov_pitaniya_2/

Все знаех, че ядем боклуци, ама не очаквах нещата да са толкова страшни.  :cry:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Longanlon

Ам, едно малко преводчена по-интересните части?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

ironic_


NO CARRIER

Уикипедия

Промишлените сосове основно съдържат мононатриев глутамат, вода, емулгатори и оцветители на основата на карамела. На вас и на мозъка ви се струва, че вашия организъм е получил нещо хранително, а на практика сте погълнали порция отрова. Също така, излиза по-евтино на производителя. Дори в промишлеността се счита за прекалено скъпо да се употребяват истински лук и чесън! MSG се съдържа в много колбаси, наденици, хамбургери, бекон, сухи супи, каши от типа "Доширак".

Освен това, ако в състава на добавката се съдържа по-малко от 50% MSG, то производителят не е задължен да уведоми купувача за това.

Още в 1957ма година са били проведени някои изследвания (както се казва - на мишки), които са показали, че MSG също като невротоксично вещество довежда до влошаване на зрението, затлъстяване, разсеяна склероза, а да пишем по-нататък става скучно - и още много, много заболявания.

Вие трябва да знаете, че явно или не, но 95% от промишлено произведените готови продукти или полуфабрикати съдържат MSG. Че  дълго време натриевия глутамат е бил добавян към детската храна, а след свързаните с това скандали, хранителната промишленост докладвала, че се отказва от това и вече всичко е различно. А в действителност, в детските готови храни се съдържа хидролизиран белтък. В своята книжа  «Excitotoxins» доктор Russell Blaylock описва как нервните клетки или се разпадат или изсъхват в присъствие на свободна глутаминова киселина. Хранителните магнати знаят какво се случва с децата, които получават такава храна. Ама какви са децата, при условие, че има възможност да се получат свръхпечалби?! Надвийте си мързела и готвтете за децата сами. И забравете кубчетата бульон.

Мазнини и масла.

След почистване на семките от люспите, те се пресоват без нагряване и мазнината се отделя. Това е първият, хладен режим. При него се получава най-качественото олио, съхраняващо природните свойства на изходния продукт. Това е скъп процес, а после какво да правим с твърдите остатъци? Вариантите са много, а целта е една - да се получи колкото се може повече олио. В остатъците все още има доста мазнина. За да се извлече цялото ценно съдържание (98%), те се заливат с разтворител - хексан, който е близък по съдържание до бензина. Обикновено, по този начин произведените мазнини продължават пътя си за производство на рафинирани масла, маргарини и майонеза.

Рафиниране, дезодориране и избелване при висока температура. При всичките тези операции се получава не масло а чиста мазнина, разтворена във вода и съдържаща голям брой свободни радикали. Рафинираното масло е напълно денатурирано и канцерогенно.

Маргарини.

Маргаринът се прави от посоченото по-горе рафинирано масло с всичките му "предимства". За да се втвърди, маслото се нагрява и през него се прекарва водород. За процеса е нужен катализатор, обикновено никел. В резултат на този апетитен процес (нарича се хидрогенизация, а от тук и "хидрогенизирано растително масло") атомите на водорода се присъединяват към молекулите на растителното масло, превръщайки го в неизвестното на природата вещество - транс изомери на мастните киселини или - транс мазнини. Полученият продукт е с консистенция на извара, сиво-черен цвят и със също толкова отвратителна миризма.

За да се докара в на цвят се използват изкуствени оцветители. оправяне на вкуса се използват ароматизатори, в чиито химически съединения би се замотал и самият Менделеев. В резултат от всичките тези манипулации маслото губи своите природни антиоксиданти и става крайно неустойчиво на окисление. За целта се добавят синтетични консерванти. Всичко това можете да проверите на етикетчето на кутийката. Като краен резултат, производителят ни предлага готовия "диетичен продукт" като последния писък на модата в здравословното хранене. На нас и на нашите деца.

Уикипедия - маргарин и трансмазнини

Трансмазнини
http://img1.nnm.ru/imagez/gallery/doci/dsf/dsfsdf-1160139421_i_2440_full.gif

Процесът на добавяне на водород към ненаситените мазнини прекъсва двойните връзки на еднородните атоми и превръща мастната молекула в нестандартна структура, където водородните атоми отиват на противоположните страни на въглеродната молекулярна верига. Като че ли е мастната киселина, ама "някак си неправилна". Неправилно вложените във веригата водородни атоми спират химическите процеси на нивото на клетката.  
Подробностите - горе, в препратката към уикипедия.

Къде се съдържат?

Във всички видове маргарин и "леки масла", почти във всички майонези. В чипсовете и крекерите - във всички! В предварително изпържените полуфабрикати. Промишлено приготвените картофи се пържат в трансмазнини, получени на базата на соята. Преди време картофите са били пържени на говежда мазнина, а сега - само на транс мазнини. За да направим вкъщи детски десерт, ще ни трябват масло, яйца, сметана, орехи, захар. За промишленото предприятие е нужна само захар, трансмазнина и дълъг списък от изкуствени оцветители.

Останалото са обяснения защо е нужно производството на всички тези лайна. Ще кажа само с две думи: ЗА ПАРИ!


Извинявам се за кофти превода, но не съм филолог, не съм професионален преводач и се извинявам, че дори няма да прочета това, което съм написал. Чукча писатель, чукча не читатель...  :beer
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Longanlon

Блях!

Знаех си аз, че да ям само месо, хляб и банани е правилна тактика :)

Мерси за превода Ники!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"Блях!

Знаех си аз, че да ям само месо, хляб и банани е правилна тактика :)

Мерси за превода Ники!

Искаш ли да ти дам една статийка за това как се отглеждат агнета с кленбутерол и антибиотици и как после кленът се натрупва в черния дроб на тези, които консумират това месо? Имаш ли идея колко и какви добавки и други неща попадат в хляба? Само за бананите нищо не се сещам в момента.  :lol:

Longanlon

Бе честно да ти кажа не бех го чувал тва за кленбутерола.... чудно ми е обаче от къде го намират туй нещо в селото, от което купуваме агнета, та да го дават на хайванчетата...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"Бе честно да ти кажа не бех го чувал тва за кленбутерола.... чудно ми е обаче от къде го намират туй нещо в селото, от което купуваме агнета, та да го дават на хайванчетата...

Ти пък сега - говорим си за големите ферми в "белите" страни. Нашите агнета са екологични.  :lol:

miTko

Ето ви съдържание на ябълков оцет, цитирам етикета:

Ябълков оцет, Е150, Е260, омекотена вода.

(Е150 - карамел
Е260 - оцетна к-на )

Каквото и да ядем вече, все сме пре***ни  :? И все повече май...
Разни мои АКВАРИУМИ 

ironic_

Назад към природата - ще ровим грудки и ще ловуваме с примки  :lol:

Boby_

Цитат на: "ironic_"Назад към природата - ще ровим грудки и ще ловуваме с примки  :lol:

Ами... те вероятно грудките ще са отровени с тежки метали от почвата, а дивечът ще е заразен с трихомонелоза.  :lol:

dido

Баси венерически заболявания по свинете ли бе  :lol:

Boby_

Цитат на: "dido"Баси венерически заболявания по свинете ли бе  :lol:

:lol: Нали беше пускал някой клипче с оня, дето оправяше овце? Анатомично свинете са по-близки до хората, така да се каже.  hump

ironic_

В такъв случай да разчитаме само на собственоръчно отгледана ... риба  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Longanlon

Абе честно казано притесненията ви ми се струват пресилени - така или иначе, максималната възраст, здравословното състояние и качеството на живот като цяло се покачват стабилно през последните 70 г. Горе-долу от същото време започва масовото използване на химикали в хранителновкусовата промишленост, животновъдството и агрокултурите. Естествено подобреното здравеопазване има основна роля в това, но ако се тъпчехме само с отрови, едва ли и то щеше да ни спаси.

Не казвам, че тия работи дето ги слагат в храната не са вредни, ама ако бяха толкова опасни, колкото ги изкарват нямаше да доживяваме до 80 вече. Живите организми, визирам човека, имат невероятно големи приспособителни и възстановителни способности - в състояние са да се преборят с почти всичко, което не ги убива.

Има теории, при това доста научно издържани, че генетиката оказва решаващо влияние върху здравето ни - много по-голямо значение за това дали ще получиш инфаркт например има дали дядо ти и баба ти са умрели от сърце, отколкото дали набиваш пържено и солено. Т.е. има си хора, които са генетично предразположени към някои заболявания и такива, чийто организми се влияят много по-лесно от болестотворни фактори.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

29492

Публикации: 8
Прегледи: 5502

4768

Започната от Gitsov


Публикации: 35
Прегледи: 11524

866

Публикации: 13
Прегледи: 5585

25530

Публикации: 16
Прегледи: 8529

21480

Публикации: 3
Прегледи: 2473