• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.04.2024 16:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво мислите за Адам и Ева ?

Започната от barabata, 01.06.2009 17:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

Всички знаем основната идея за Адам и Ева -> Райската градина, змията, ябълката, осъзнатата голота и т.н.

Ето и една друга идея за това което е станало според мен ( или поне което е описано в първоизточника и се е изгубило в превода). Може това (или подобно) да е било писано вече от някой друг и аз да не знам или да не съм чувал за това ...

Бог забранил на Адам и Ева да опитват от "Райския плод".
Според мен този райски плод е Смокинята и на някой места все още прозвището на смокинята е "Райски плод".

Дали змията не се е появила от объркани - смокиня -> смок -> змия ...
След опитването на райския плод те са осъзнали голотата си ... и в бързината са се покрили с какво?
Листа от най-близкото дърво - смокинови листа - просто са били около смокинята ...


Какво мислите по въпроса ?
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

torsade

Според мен в Рая не са били забранени плодовете, а пушенето (smoking)! Всички знаем, че плодовете са полезни за здравето, а пушенето не е, така че е естествено Бог да е наложил такава забрана. А първата дреха, съвсем логично не е била смокинов лист, а естествено.....смокингът. Така че  barabata е прав само за змията - това е грешен превод на тютюневия дим, който е издал грехопадението. Колко от вас обичат да пушат след секс?
Охлювът не ни е враг!

sliven

Смокът със смокини ли се храни(нали е вегетарианец!)?Нали е дявола,преди това ангел-небесен??    Защо Адам и Ева имат пъпчета,след като той е направен от кал,а тя от реброто му??                          Ако е по Божие подобие,(и него го е майка раждала)Коя е майката?  :-| O:-)
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

FaLLen`

Прекалено много главоблъсканици има в "Светото писание" . Аз лично , вярвам ! Вярвам в здравия разум , без значение кой го е създал или от къде е произлезнал или с какви листа е покрит и кой го е подтикнал към "греха" и т.н ! Тва за мен е няк'ва пропаганда - Библията ! Всички знаем , една история като тръгне от уста на уста , колко се хиперболизира и видоизменя като цяло ! Така , че ... колко е достоверна , може доста да се спори ... :coffee:

bigbeer

Аз съм привърженик на Дедко Дарвин.. ;) Заебете тези божествени начала на човешкият род.  *DRINK*
Като гледам доста маймуни има и до ден днешен по форумите /визирам себе си/ .. та хипотетично, ако съм на адам на мястото бих взел, и изял и ябълката на ева.. че и с кеф бих изплющял змията..  *DRINK*

Андрей Бобев

Нали разбирате, че темата би могла да се схване като дискриминативна от някои участници във форума? Както и част от изразените мнения.
Уверени ли сте, че в този форум е мястото за обсъждане на неща, в които хората ВЯРВАТ или не вярват?
Приемам, че няма забранени теми, ако обсъждането е разумно и в рамките на добрия тон. Но в момента, в който някой започне да се отнася към събеседника си с пренебрежение, защото не приема това, което той смята за "разумни доводи", добрият тон отива... там, където е отишъл дяволът след историята с ябълката.
Щото някои от нас са чели и Хокинг, и кораба на Дарвин (и двете имат бълг. превод). Че и други неща. Например че Нютон мотивира гравитацията като едно от проявленията на Божествения промисъл в битието. И щото Макс Планк (който се сеща за него) е изнасял лекции за квантите като доказателство за съществуването на Бога (има бълг. превод). И щото Айнщайн има серия от есета на тема Бог (няма бълг. превод).
Така че наистина ли това е доброто място да обсъждаме цялата световна наука и кое е "разумно", а кое - не? И да се правим на по-"разкрепостени" от Планк и Айнщайн... Аз лично предпочитам да замълча. (Макар че самото ми замълчаване се получи доста спаместо.)

bigbeer

Андрей, темата е в лафче.. не вземай нещата толкова сериозно. Ако стане гореща, ще се намеси някой модератор със сигурност. ;)
така, че продължавай!  *DRINK*

Андрей Бобев

Прав си. Лаф да става. Но на тази тема винаги съм сериозен.
*DRINK*

kiril_m

Aдам не ме интересува, мисля само за Ева, пък тя да мисли за змията  :-D

Лора

Спорим сега кой е райския плод..иначе ясно, на Адам няма да му простя... :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Raven

Всяка религия има поне два основни аспекта- морално етичен и религиозно мистичен.

Морално етичният е сборник от закони наложени от простите закономерности на човешкият бит- не лъжи,не кради,не убивай,не пожелавай жената на съседа си,нито оселът му....

Това са елементарни правила без които нито едно древно общество не би  оцеляло.
по времето когато не е имало още държави ,царства и централизирани монархии които да налагат тези правила и да съблюдават спазването им и съответно да наказват неспазването,тогава е имало само един начин тези правила да се превърнат в закон и това е религията.
Тук се проявява религиозно мистичният аспект- цяла система от притчи и суеверия които указват,наказват,плашат и поощряват за да се наложът тези закони и правила.

Преди 10-20 000 години,времето на първите общества и религии ,светът е бил страшно и непознато място,и за тогавашните хора е било лесно да вярват в говорещи змии,в Бог като антропоморфна персонификация,в систематизирани природни сили под формата на ангели ,демони и различни божества.

Страхът от неуправляемите сили на природата  и от смърта са породили религията като система,тя от своя страна е съвкупност от правила и обясненията защо трябва да спазваме тези правила.
Тези обяснения са под формата на библейски притчи- така по лесно са достигали до съзнанието на хората,а страхът от сигурното възмездие на следващият свят е спомагал за спазването на правилата.

Библията- както и всяка друга свещенна книга добила популярност,както и всяка религия е просто сборник с закони гарниран с приказки на база "тоягата и моркова"

Слушай и ще отидеш в рая,ако си лошо момче ще гориш!

Елементарно,следващият важен момент в Библията е презастраховкат за монопол  на въпросната религия- не случайно най важната и първа заповед е- И да нямаш друг Бог освен мене!


Ко е еинтересното на Библията- това е първата известна монотеистична религиозна система,до тогава на хората не им е хрумвала идеята за Свръхразумът наречен Бог,смятали са че светът се управлява от множество божества,полубожества  или природни сили със собствено съзнание.

За първи път обаче при създаването на Библията хората стигат до такъв етап на умственото си развитие че започват да осъзнават една по цялостна картина ,доста по сложна от примитивните им населени с духове  светове.

Дали има Бог? - зависи.
Зависи най вече от това какво разбирате под  това,отговорът зависи от въпроса.

Всеки човек си има собствени богове и демони.

Достоевски е казал- Бог няма ,защото Бог това съм аз.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Андрей Бобев

Публикувана от: kiril_m

Aдам не ме интересува, мисля само за Ева, пък тя да мисли за змията  :-D



:-D :-D :-D *thanks *thanks *thanks :-D :-D :-D

kiril_m

Raven, много добре казано. Аз мисля по същия начин, само дето не ми се пише толкова.  :-)

ccpzaz

Цитат на: Андрей Бобев - 01.06.2009 22:10
Публикувана от: kiril_m

Aдам не ме интересува, мисля само за Ева, пък тя да мисли за змията  :-D



:-D :-D :-D *thanks *thanks *thanks :-D :-D :-D

И тук се намесва някои природозащитник да провери дали " аджеба " змията не е защитена от закона за защита на животните ......   *DRINK*

Андрей Бобев

Хора, страхотни сте!
Дори когато съм отвратително напрегнат, пак успявате да ме развеселите!
*thanks *thanks *thanks

Similar topics (5)

27351

Публикации: 5
Прегледи: 3036

2820

Публикации: 48
Прегледи: 15535

866

Публикации: 13
Прегледи: 5588

4399

Започната от bobby_m


Публикации: 2
Прегледи: 1606

21073

Публикации: 9
Прегледи: 4485