• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 19:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как се запалихте по акваристиката?

Започната от iv4o2233, 07.05.2012 17:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iv4o2233

Направих тази тема, за да може всеки да разкаже своята история (ако иска). Моля, ако има вече такава тема да ме извините или ако екипът на форума я сметне за ненужна да я изтрие! :-) Нека започна аз.  :-) Всичко се случи миналата година, когато бях в гр. Вълчедръм на панаир. Там имаше едни хора, които продаваха риби, хамстери, папагали и т.н. Спрях да поогледам животните и нещо започна да ме ''подтиква'' (не се сетих друга дума) *ROFL* да си взема рибки. Тогава нямах никакво оборудване даже и аквариум нямах. *JOKINGLY* Взех си две скаларии и два хелера, защото много ми харесаха. Намерихме 8л аквариум, сложихме пясък, сипахме водата и веднага пуснахме рибите вътре, което разбрах, че е грешка след като намерих този форум. :-) Баща ми е гледал рибки като малък и ми каза доста неща за отглеждането им. Имаше една негова книжка ''Домашна зоология'', в която прочетох много неща. После смених аквариума с 17л. От пазара във Видин си купих една бременна гупа, която роди след 2 дена и бременна хелерка.  :-) Хелерката не успя да роди, беше изскочила от буркана, в който я бях отделил и като я намерих беше мъртва. Тогава я разрезах с нож и вътре имаше много малки рибки, които пуснах в буркана. Мислех, че няма да оцелеят, но след 30 минути една започна да мърда. =-O И така оцеляха около 15-20 хелера (хелерката беше доста едра и в нея имаше много рибки, но не всички оцеляха). Лошото беше, че нямах нагревател и на Коледа нямаше никой в къщи, който да пали парното. И като се прибрах видях, че нямаше нито една жива, всичко беше замръзнало освен две даниота и един хелер. Тогава се отказах да гледам рибки и подарих 3-те живи на един приятел. :-( След като мина зимата нещо пак започнах да се паля по тези рибки и преди 3 дена си взех два анциструса от Видин (купих си и нагревател :-D). Малко се увлякох в писане. :-D Надявам се и вие да споделите вашите истории. :-)

tonino


pachoo

Аз я виждам за първи път тази тема и мисля, че не се повтаря... Още като бях малък - 1ви, 2ри клас, лятото идваха на гости при баба си две близначи от гр. Враца, те бяха запалени по акваристиката и си купиха две скаларии да ги гледат в трилитров буркан.... Познайте кой също се запали... След дълги молби и оговорки бях собственик на първите си две скаларийки и аквариум... 3 литра кръгъл... буркан  *ROFL*,  после само с 2 скаларии не се мина и си купих бременна гупа.... майка ми още ми припомня как съм седял с цедката за кафе и съм дебнел рибочетата защото майка им щяла да ги изяде... както и да е родилката беше един компотен буркан, но мерака не умираше с времето... След като напълних всички трилитрови буркани с риби а в компотените имаше куп малки живородки, нашите разбраха, че така няма да се мине и трябваше да имам аквариум... И понеже тогава времената бяха трудни през 90те години нашите не можеха да ми отделят пари за аквариум, а и аз бях загубил надежда да ги моля, защото знаех, че пари за хляб нямаме ка моли за хоби, баща ми избухна една вечер, като на гърба си носеше 5те така чакани стъкла от мен които предварително ги бяха обработили в завода в който той работеше  *YAHOO*. Стъклата бяха от 10мм стъкло, а аквариума само 40 литра, но какво ти пукаше тогава, важното беше, че стъклата бяха на лице, а аз изгарях от желание да ги залепим... на следващия ден баща ми донесе черен силикон с който лепят стъклата на ЖП вагоните както и специално подготвени скоби за него за стяги... Това ми беше първия аквариум... с часове седях пред него и гледах как плуваха молинезии, гупи, хелери, трихогастери, коридораси .... Но мина време, аз пораснах и акваристиката остана на заден план... отидох да уча в 9ти клас в друг град и нашите трябваше да се грижат за тях и така хобито умря.... до преди 3 години  :-D.
  Една сутрин се събудих със странната идея, че трябва да си гледам рибки... а на мен като ми влезе муха в главата.... думи нямам... отидох до пазарчето на Желязна врата и се сдобих с първия ми аквариум... 40 литра с 300л/ч филтър... и на дъртия му платих по 60ст за пликче баластра, но мерак с пари се гаси...  направих му капак, осветление, но комшията в квартирата реши да си прави ремонт и изведнъж в коридора се появи един по-голям аквариум... 120литра... просто всяка сутрин като минех покрай него и виждах как плуват моите рибки вътре.... викам си срам не срам ... ще ходя да го питам да го купя... а човека взе, че ми го подари... карах година и полвина с него, но просто ми отесня.... Колегата Hanuman просто подаряваше един аквариум 200 литра с шкаф за 150лв ... нямаше как да не го взема.... и в момента с всеки изминал ден ... все повече се надъхвам да гледам и развъждам тези мъници... А красотата, уюта и спокойстивето, които ти създават в стаята са неповторими!!!

Ето тук има доста снимки от втория ми етап в акваристиката както и 40 литровия, 120... 200 литровия имам тема...
http://pachoo.snimka.bg/animals/akvarium.454130

diso

Като бях около петгодишен, на баба ми й подариха аквариумче - към 10 л. с няколко гупички. Като започнаха да се множат... раздаване, раздаване, раздаване... Нямаше нагревател - бяха върху "буфета" в антрето лятото тъмно и хладно, зимата се топлеше от кюнците. Без нагревател, без помпа, без грунд и растения... Сменяше се цялата вода - на 3-4 месеца, когато съвсем изгубвахме видимост от зеленията по стъклата.
Така - 2-3 години.
После мечтата ми се сбъдна - да имам хелер с голям "меч" и... с размножаването - дотук.
...
Доста време си мислех да развъдя отново рибки.
Всичко започна преди около половин година, с подарена двойка гупи. Почнах и да се "образовам" във форума. Сега съм на гупи, хелери и молинезии. Само от последните още нямам поколение (два пъти изпусках момента да отделя майката).
Засега, мисля да се съсредоточа върху живородките.
Това е моята история.

Slavov

Когато бях на 20 години, седях на плажа, гледах под вода , принципно само крака и миди имаше, и тук там риби, влизах по навътре , за да ги вида, ама спаситела ревеше, и си викам "Що си не взема аквариум" и така след морето викам айде имам тука 250 лева отивам да си взема, та си взех 50 литров, много му се радвах, почнах да чета,  и първия път като видях този форум си рекох "ЛЕЛЕЛЕ КАК СЪМ СЕ НАБУТАЛ", и така малко по малко, от различни видове, със всеки изминал ден се готва за следващия ми аквариум който си мечтая да е тон и нещо, автоматизиран да си сменя водата, и т.н.
Общо взето, спокойствието в аквариума ме кара да продължа тази красота !

VenusVicious

Врънкам нашите за аквариум от около година. Запалих се миналото лято от братовчед ми - той има 40 литра с гъбичка за въздух и някакво неизвестно нагревателче, без растения и някаква пробита саксийка за пещера....Та, той не знам как, но беше съумял да опази 1 скалария (спомина се от старост), 1 данио и 1 молинезия живи. Останалите му риби все умираха. Като бяхме на гости на баба и дядо в Галатин (до Враца е това), чичо ми Росен (баща му) беше донесъл една двойка хелери от София като дойде за малко в Галатин. Женската умря, Ангел(братовчед ми) смени водата и ми обеща да ми даде мъжкия да си го гледам в Пловдив. Той сменя цялата вода когато се сети и затова може би... Обаче след 2 дни и той умря....Та, останах си без рибка, но сега вече съм горда собственичка на 126 литров аквариум - единственото оправдание беше "Дръж си стаята подредена"

rollon

Аз се запалих,когато до нас отвориха зоомагазин отначало имах костенурка,после златна рибка,имаше един период,в който спрях и уж се бях отказал и така след 3 години пауза пак се зачетох във форума и резултатът отново е налице  :-) .Иначе ми се събира около 13 г бъркане по водата с прекъсването

iv4o2233

Мисля, че темата стана интересна! :-) Стахотни истории! *privet*

Klens

Аз се запалих. Преди повече от 25 години. И ми купиха аквариум 10 литра, който и сега е до мен, но не е действащ, но термометъра ми служи и до днес без проблеми. Имах гупи, хелери и плати, светих с две лампи по 100W, най обикновенни, импровизирах рефлекторите от една печка Елва, и ми се получаваше. После ми предстоеше казарма и до там. Прекратих с рибките. А след няколко години всичко се започна на ново. И така до ден днешен, 200литра+9 литра Нано.     
Имаш ли вода около теб, влизаш в историята, нямаш ли, чакаш отвън.

Caxapa

Бях дребно хлапе от детската градина когато веднъж в стремежа да видя по-добре рибките  в аквариума(винкел и маджун) който беше на работата на баща ми се хванах за него и резултата беше  строшени стъкла, мокър и уплашен. След около седмица  баща ми се върна с подобен у дома+ надлежните техники  и апаратури за него време с заръката "От днес сине ти ще се грижиш за тези рибки и те са твоя грижа и задължение да ги отглеждаш!" Така започна всичко като имах периоди  на прекъсване но те са били за да установя, че няма по-силно от желанието да се занимавам с хобито.

Eliz

От както се помня вкъщи има аквариуми.Първият ми аквариум беше един три литров кръгъл,който е бил на баща ми и беше гравиран с пожелания към него за един Рожден ден,но не знам изобщо дали някога е гледал нещо в него.Не стига,че беше малък,ами и пълен с риби "благодарение "на мен.В него гледах барбус тетразона и хелери,без нагревател и аератор.Много често намирах изскочили и мъртви обитателите му.После си купих 2-един 13л и един 20л.В тях гледах златни и гупи и от тогава(преди около 11-12 години) ми е останала една криптокорина-много жилаво растение се оказа.Естествено водата се сменяше на 100% всеки месец  :-D .В момента имам 2 аквариума един 20л и един 75л.Но от както открих този форум това хоби ми се превърна в страст и скоро се надявам да съм собственичка на един поне 200-литров.С две думи:в семейството никога не е имало запалени акваристи,по-скоро от малка ме привлича това хоби,и най-вече всички в този прекрасен форум са "виновни" за тази моя страст.

tomatomov197

   Темата си е хубава , накара ме да си припомня как съм започнал и аз .  В първи клас 1980г.   :-[  от един съученик (Цонко се казваше ) си взех няколко бебета гупи , и ги гледах в един буркан  =-O  . Не помня колко е продължило това , но се появи една колба по едно време , после и правоъгълен аквариум с маджун :) Накарах майка ми да ми направи кепче от тел и стар чорапогащник  :-|По-ясни са ми спомените като ми подариха в 4-ти клас доста голям аквариум , при това с много растения и риби , беше на една германка и оборудването му си беше донесено от там . Изредиха се всички съученици да идват да гледат магнитната чистачка за стъкло , тогава никой не беше чувал за такова чудо  :-D  Водата се сменяше цялата , но рибите не умираха !!!  Явно тогава са били по-жилави .  До 8-ми клас го имах и взе да тече по някаква причина аквариума .  След доста дълго прекъсване сега съм горд собственик на няколко аквариума , но съвременната техника и интернет значително улесняват поддръжката им.   
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

bustama

Преди около 2г. мой колега си лепи 20л. аквариум в работата и покрай него, преди това никога не съм и сънувал даже. Така да се каже, стана от раз  :-D.

ancitrusa

Когато бях на 7 години,ми подариха 50л.аквариум заедно с 1 гупа,1 хелер и 1 молинезия. Аквариума нямаше нито нагревател, нито аератор, как изкараха тея риби зимата, и досега ми е чудно.По късно с събрани пари, които нашите ми даваха за закуска, си закупих  нагревател,
термометър и 1 руски аератор.С течение на времето,аквариумите се увеличаваха,а също и рибите.Какво ли не гледах през тези години живородки, харацини,цихлиди. После дойдохме в чужбина, и първата ми работа беше да си взема 30л аквариумче  :-D по голям не мога,че квартирата малка. В България до ден днешен, родителите ми се грижат за 6 големи аквариума.Станаха акваристи по неволя. :-D :-D

anasarka

Моя сблъсък с хобито беше когато бях 3-4 клас може би, не си спомням точно. Разхождахме се в центъра с баща ми и минахме покрой единственият дотогава магазин за рибки. Представляваше нещо като коридор 5-6м. дълъг и 2-3м широк отпред с врата а в дъното цялата стена в аквариуми пълни с рибки. Влязохме от любопитство, и няма да забравя мириса на влажен топъл въздух и шума на аераторите. Сигурно съм зяпал онемял към рибките 5-10 мин., имаше най-красивите и цветни гупи които съм виждал. За първи път виждах рибки тогава и просто знаех че няма как да нямам в къщи и аз. Сигурно съм направил голямо впечатление на баща ми, защото без да съм му казвал че искам на следващият ден беше купил от колбите с две рибки, без никаква техника, грунд, само едно пакетче чернодробна храна. Разбира се ентусиазма ми преливаше тогава и реших на следващият ден да сменя водата, ама нямахме нито кеп нито нищо, реших да изливам от водата по малко в кенефа и после щях да допълня от чешмата. Е познайте какво стана с двете рибки :-D хвана ги каналната болест. После имах един 20л и един 40л. като 20 литровият още е пълен и е със скариди сигурно е на 20 год. =-O
Гледах главно хелери и гупи. После направих прекъсване защото средното и висшето ги изкарах по други градове, и след като се ужким образовах преди 3-4год. си взех 80л. и така до днес :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (5)

36574

Публикации: 90
Прегледи: 23575

43611

Публикации: 15
Прегледи: 10112

33482

Публикации: 1585
Прегледи: 324498

3110

Публикации: 73
Прегледи: 27309