• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.07.2025 03:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Черни статистики

Започната от ironic_, 19.03.2007 02:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ceco

Аз си мисля, че ни приеха в евросъюза по същата причина, поради която Крум е оставил куманите след войните с латинците- да им пазим границите.Има и една теория на Збигнев Бжежински според, която на наша територия ще се води световната война между мюсюлманите и цивилизования свят.Дано да не е прав.Иначе съм абсолютно съгласен с теб, че трябва да поемем IT аутсорса.Това е по-лесно и не изисква традиции, като примерно производството на автомобили.Другият ни шанс е туризма.За да върви обаче май трябва да останем с евтин алкохол- като гледам какви са туристите.Пък това повишава и консумацията на много местни стоки храни, напитки и облекла.Все едно, че е износ.За IT не съм специалист, обаче контактувам с митница и данъчни.Това, което е с електронно деклариране е на европейско ниво, но отидеш ли с документите на гише веднага става мила, родна картинка.Това е в подкрепа за IT.

dido

За аутсорсинг не ставаме. Некадърни са ни шпециалистите. Повечето сериозни компании предпочитат Индия и Китай пред нас, въпреки по-сериозните културни различия.

ceco

А видя ли каво на правиха HP? Не съм много съгласен.

dido

Не съм видял какво са направили, чел съм отзиви за оутсорсинг пазарите. Индииците са много добри, ужасно силни са в компютърните науки и говорят добре английки - традиция заради колониалното минало знаеш. В това отношение БГ си е много назад. Да не говорим, че тук този труд е по-скъп.

ironic_

Не е вярно, че сме скъпи. Достатъчно евтина IT работна ръка сме, за да се конкурираме с останалите сравнително успешно. В пъти сме по-евтини все още. Но е вярно, че индийците са по-напред, най-малкото поради причината, че са доста повече.

Имам доста приятели, които работят за чужди компании с офиси в България така че имам впечетления. Що се отнася до неквалифицираните ... плява има навсякъде, фирмата сама трябва се грижи да изхвърли негодните, ако иска в крайна сметка да се получи качествен продукт.

dido

Айде бе не е вярно ;-)

Ето ти да се поупражняваш малко:
http://www.payscale.com/research/IN/Country=India/Salary
http://www.payscale.com/research/RO/Country=Romania/Salary

(Нас ни няма в списъка, защо ли?)

Бедния новобранец-девелопер взима годишно в $5000 в Индия и $20000 в комшиите, и ние сме там някъде, малко зад тях  :-P Евтино ли взимаме или скъпо?

Raven

Калоян ,не Крум.

за селата ни
аз ходя на лов често в едно село край Кюстендил- казва се Калище,ходил съм и в други села.
дивотията е жестока- центърът на просветният и културен живот е хоремага,а основна тема на разговор е просълзяващата гордост от това колко ракия си погълнал предишната вечер.малкото останали младежи живеят практически в кръчмата,напиват се и след това се размазват с ладата на път към кръчмата на съседното село.
понякога става въпрос кой кой набор е - направо се стряскам когато чичкото до мен се окаже че е две години по млад.

поминък почти няма,безработицата е жестока,повечето оцеляват от пенсииките и от въпросната нивичка с царевица с която си подхранват домашното стопанство- та за това им е важна тази нивичка.
иначе е красиво - да.
както ми каза един от местните "аресвати оти идваш един път у месеца"

това със земеделието и съвременното фермерство не е толкова лесно на практика- искат се капиталовложения и още ред други неща.
а и както се каза в повечето райони не е възможно поради разпокъсаноста на обработваемите площи.

има голяма разлика между  средностатистическото село и така наречените вилни селца- тези в които англичани и японци се изтрепват да се заселват,и в които и аз имам планове да си клатя макарите след пенсия.

..............
преди две години погребах дядо си- като излизахме от гробището с баба ми се загледах по надписите на кръстовете и паметниците,направи ми впечатление че мнозинството от починалите са на 40 - 60 години.
попитах баба ми - от какво умират толкова млади ,а тя ми отвърна кратко- от пиене.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

ironic_

Дидо,

В кое точно се опитваш да ме убедиш - че няма аутсорсинг в България или че сме неизгодни? Я да се поупражняваш малко отвори jobs.bg за ИТ и виж колко от обявите са на английски.

Освен това се опитваш да ми кажеш, че "бедния новобранец-девелопър" в България взима 2500 лв/месец, така ли? Толкова взимат опитни програмисти в София, например. Голяма част от завършилите ми колеги работят за чужди фирми и, вярвай ми, никой не взима 2500 лв. Най-напредналия пише софтуер за видеотелефония и с 3-месечните бонуси може и да го докарва до 1500-1600/месец. Говорим за хора с опит под 5 години все пак, но да твърдиш, че начинаещ програмист в България взима $20,000 е абсурдно.

dido

И в двете се мъча да те убедя разбира се. Ама не ти увира главата. Давам ти инфо, достъпно до всеки западен работодател. Говорил съм и с бая такива и на никой кажи речи не му минава през акъла да си дава тривиалните проекти у нас. И причината е - първо - езиков проблем. Второ - некадърни кадри, и особено мениджърския персонал. Трето - искаме много пари. Индия ни бие и по трите показателя, гаранция ти давам, особено по 1 и 2. Китай също е там някъде. България отдавна е изпуснала тоя влак, още началото на 90-те, когато кадърните и по-авантюристични нашенци си биха камшика оттаък океана. Останаха само геймъри и оверклокъри, кой да върши работа?

theater

Аз работя в голяма IT фирма и мога да ви кажа, че Дидо е прав. Нямаме ресурс за аутсорсинг.
От опит ви казвам, че въпреки постоянното разширение не могат да се намерят читави хора-програмисти.
Причините са комплексни, но като цяло всички места по веригата от отрицателния прираст до университетското образование куцат. Не сме конкурентоспособни в IT сферата и това е безспорен факт.
Който не знае проекта на HP е пилотен с дефиниран срок(мисля, че беше 2 години) и след някоя и друга година не се знае бъдещето на квалифицирания персонал, който в момента работи там. Ако този проект недай боже катастрофира, предричам сериозни трусове на пазара на труда в нашата сфера, което би могло да се отрази на всички. Аз лично обичам заплатата ми да се увеличава, а не да намалява.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

Similar topics (1)

58901

Публикации: 0
Прегледи: 1846