• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 21:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Искате ли акваристиката в България да се развива?

Започната от El toro, 30.11.2011 21:41

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Peza

Ще си позволя лукса да изкажа мнение в тази тема.
Няма да ти обяснявам къде и как съм си блъснал главата в стената за да мисля по този начин като цяло.

Цитат на: El toro - 30.11.2011 21:41
Идеята ми е следната да си помагаме един на друг. В смисъл не да търсим изгодата да продаваме на далавера, а да развиваме видове риби, за да помогнем  на акваристиката в България.

1. Пътят към ада е послан с добри намерения!
2. Повече от двама българи на едно място си е жива катастрофа. (Затова и адвокатите винаги ще имат работа)
3. Паричното изражение на нещата трябва да присъства ... материалното възнаграждение за знания, труд, опит ... ноу хау ако щеш (както му се вика в по-белите страни)
4. Лозунгът "За родину", (в случея "за бг акваристиката") е от един друг изминал строй.
5. Професионалния аспект на нещата е друга песен. Хората "в занаята" така или иначе си се знаят и си помагат, който с каквото може и иска или не иска ... въпрос на конкретна личност ... контакти. Надали всеки професионалист би бил склонен на длъж и на шир да обяснява тайните от кухнята. Затова и заняат се краде!

Цитат на: El toro - 01.12.2011 00:30
Можеби е така обаче неможе аз ти и други хора да мислим да се развиваме  в тази сфера , а да има хора които да чакат само да се васползват от хора които неразбира ,смятам че не е правилно, малак пример преди един два дена момче пише да ли може да гледа 4-златни риби - 2коридоруса-и 2 анцитруса заедно-и получава отгожор от хора които неса се занимавали с златни риби даже имат само по един аквариум ито много интересни идеи че на  една златна риба и трябва по 50лт,вода и това е отговор на човек ойто има само един аквариум, аз смятам че не е добре да се давам мнения от хора които се занимават сериона с тази работа

Тъй като и аз имам 1 аквариум, а си "позволявам лукса" да пиша във форума въпреки че се занимавам откровенно несериозно с тази работа, ще кажа следното: Какъв иначе е смисъла да е форум? Всеки може сам да реши в кои съвети или мнения да се вслуша и да прецени до колко са ползотворни.

Това е от мен към теб, добре дошъл обратно в БГ (за добро или за лошо).

И още едно "малко" крайно мнение: относно продажбата/подаряването/спекулата:
1. Гладът е лош съветник, алчноста още по.
2. Всеки сам решава за себе си и има исконното право на това.
3. Няма нищо безпллатно на този свят. Другото е утопия.

Цитат на: камен чочев - 01.12.2011 20:45
Отдавна си задавам точно този въпрос. Защо еди кой си, имащ десет малки гупички ги продава. И то по 50 ст. Или някакво растение, което му е в повече. И т.н. Защо просто не ги подарява или разменя. Аз имам морски аквариум и понеже тази част от акваристиката в България прохожда (или по скоро е мъртвородена) си поръчвам нещата от вън без да съм ги видял и често се случват повторения. Отделно от това без да искам или нарочно се случва да фрагвам корали. Какво да ги правя? И има няколко варианта. Единият е замяна, но няма много хора, с които да трампиш каквото и да било. Да ги пусна за продажба ми се вижда конщунство, все пак ми е хоби и грешката си е моя. Остава подаръка. И аз съм за него. И да, наистина, по този начин може би допринасям донякъде и за развитието на хобито.

Всъщност парите са измислени точно поради куцащата система "бартер" и един вид те са универсалният посредник във бартера. Продаваш нещо, копуваш нещо ... бартер ама не е чакаш на някой да му потрябват 5-те ти яйца пък той да има бучка сирене, но когато това е налице може спокойно да се избегне посредника - парите.

Туй то, спирам да пиша .. стига толкоз негативизам във форума за днес ! Утре пак  :-P
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

valnata

Има хора които подаряват. Ако това стане масова практика ще настане хаос.. Всеки ще започне да иска нещо, а да не говорим, че много хора това чакат за да могат после да спечелят от подаръка. Подарявал съм риби, продавал съм нагреватели и др. на много нсики цени на колеги от тук, но спрях, защото видях и другата страна. По едно време подарявах храна и някоя друга рибка на магазините. Предпочетох тях пред "вечно нуждаещите се", които те заливат със съобщения щом видят "подарявам". Ако наистина човек се нуждае от нещо и няма в момента средства съм сигурен, че ще се намери кой да му помогне. Примерно на мен като ми се спука аквариума и раздадох всичко трима човека ми предложиха да ми подарят аквариуми, за което още съм им благодарен. И сега тези, които продават риби и ги развъждат правят големи отстъпки за хора от форума. Според мен не трябва всичко да идва даром, защото някои се самозабравят.. А и хората са вложили труд и парички за храна, макар и за отглеждането на няколко гупи.

Rainbow sid

Абсолютно си прав, колега.Два пъти подарявам, и двата пъти след това нещата се продават.Търгашка история!На колегата който повдигна темата ще кажа, че без пазар, тоест взаимна изгода, няма да има жива акваристика.Ако например Мишо не вкарва нови, екзотични видове, или също така растения, за какво говорим,или може би той също би трябвало да подарява?Сега някои хора ще кажат, че видиш ли имам магазин.Да, но преди време бях любител, и разходите си вървят.Няма как да поръчвам атерини по 10лв. за 2 см. рибка, и да извадя поколение което да чакам 7-8месеца да заприлича на нещо, и след това да ги подаря.Има колеги които само това чакат, някой нещо да им дари.Това не е акваристика!Това е нямане или недаване на пари.Никой не може да ме убеди, че има аквариум и не може да отдели 20лв. на месец за някоя риба или храна.
Това е лично мое мнение и не ангажирам никой с него!
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

VDO

Заглавието на темата е правилно,но първият пост е малко подвеждащ.Подаръците и   покупко-продажбите са най-малкият проблем,тях ги е имало,има ги  и ще ги има така или иначе.Много по-важно е друго-манията да е на max,дребнавостта на min-нещо за съжаление невъзможно в БГ ,по много причини.За това ще гледаме от руснаци,поляци,чехи,румънци и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

АМАЗОН

Цитат.Няма как да поръчвам атерини по 10лв. за 2 см. рибка, и да извадя поколение което да чакам 7-8месеца да заприлича на нещо, и след това да ги подаря.Има колеги които само това чакат, някой нещо да им дари.Това не е акваристика!Това е нямане или недаване на пари.Никой не може да ме убеди, че има аквариум и не може да отдели 20лв. на месец за някоя риба или храна.
Абсолютно си прав Митак. *THUMBS UP*

El toro

Знам че безплатен обяд няма, но мисля че хората които внасят риби могат да внесат доста неща и на по добри цени и не само мъжки. В България намерих много интересен хелер който съм имал преди 20-години-Xiphophorus helleri Wagtail-воален просто се чудя как се е запазил толкова време при положение, че е близко родствено размножаван.

Rainbow sid

Цената, дали е висока е въпрос на виждане, и специфика на даден вид.Ако ти предлагаш примерно хелери, а някой друг дискуси, и двамата не се интересувате, значи развитие няма, най-вече защото едното не струва колкото другото, а и разходите и нервите по отглеждането му, както и първоначалната инвестиция са различни.Това което предлагаш е съществувало преди векове, за задоволяване на елементарни нужди, а тук става въпрос за хоби.За да се развива това хоби трябва да има търговия, всичко друго е утопия.Няма как да отглеждам дискуси за да ги разменя за хелери.Ако е такъв затворен кръг, какъвто ти искаш да бъде, то инбридинга ще съсипе това хоби.Без внос и без да се плаща не става, всичко друго е добри пожелания.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

El toro

Не знам защо всички завъртате темата за подаръци аз не смятам че трябва да се подарява определено съм за продаването на риби а който иска да подарява но вижте чехите, поляците, руснаците са на светлинни години не знам дали някои внася риби от русия, но там има много интересни риби.

Rainbow sid

Аз лично не разбирам какво искаш да кажеш.Не се опитвам да се заяждам, нито да обидя някого.Просто не загрявам вноса който е в България ли не ти харесва,и искаш от някъде да се внася където много по-евтино ли?
Ако не искаш вносни риби, смело мога да заявя, че в нашата страна има много кадърни професионалисти които развъждат и продават доста видове, които могат да задоволят всеки вкус.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

VDO

Цитат на: El toro - 30.11.2011 21:41
Идеята ми е следната да си помагаме един на друг. В смисъл не да търсим изгодата да продаваме на далавера, а да развиваме видове риби, за да помогнем  на акваристиката в България.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Peza

Цитат на: El toro - 01.12.2011 23:19
Не знам защо всички завъртате темата за подаръци аз не смятам че трябва да се подарява определено съм за продаването на риби а който иска да подарява но вижте чехите, поляците, руснаците са на светлинни години не знам дали някои внася риби от русия, но там има много интересни риби.

Ще се опитам да ти помогна защо темата се завъртя около думата "подарък"

Цитат на: El toro - 30.11.2011 21:41
... В смисъл не да търсим изгодата да продаваме на далавера, ...

Всяко едно нещо, продадено на цена близка до себестойноста си (или иначе казано: без изгода, без далавера) или на по-ниска такава, си е чист подарък. Друг е въпроса, че най-вероятно влагаш друг смисъл , но той е по-тънко доловим, а подчертаното в цитата се набива в съзнанието най-силно от написаното.

За което не разбирам и не знам си го признавам и без бой, къде сме ние къде са те не ми е в "компетенциите"  *DRINK*
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

El toro

Преди  да пусна темата разглеждах руски сайтове и ми направи впечатление поне от снимките които бяха пуснали имаше много красиви риби и на добри цени, рибата която идва от Холандия също е много добра днес получих няколко гупи много добри просто преди да си направя базата,гледам риби които ми харесват, в Пловдив има много магазини обаче продава почти едни и същи видове сега се надявам жорката да донесе интересни неща....

Асен Евгениев

Цитат на: El toro - 02.12.2011 18:12
от Холандия получих няколко гупи много добри
Дай снимки да ги видим тия гупи.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

VDO

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

El toro

В момента изграждам база, няма с какво да ги снимам - иначе са 5-броя черен прин и тъмно синя гупа-5бр Мишо ми ги донесе..

Similar topics (5)

21510

Започната от jodeci


Публикации: 7
Прегледи: 4974

19247

Публикации: 40
Прегледи: 10035

13055

Публикации: 16
Прегледи: 8333

8450

Публикации: 14
Прегледи: 7147

48794

Публикации: 34
Прегледи: 11744