• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Има ли тема за безопасност при поддръжката на аквариуми?

Започната от kimmy_rz, 02.02.2012 16:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kimmy_rz

Не мога да намеря такава тема, а смятам че би била полезна. Причината да се замисля е, че преди около седмица щях да подпаля апартамента. Бях извадил нагревателя за почистване и го бях поставил върху дървена плоскост. След почистването имах друга работа и след половин час минах покрай контакта и го включих без да забележа, че не съм го сложил във водата и за 5 минути дървото под нагревателя беше изгоряло. Има също неща, които могат да се направят за допълнителна безопасност като например това, че разклонителя, в който е включено оборудването на аквариума е добре да има защита от токов удар(тези с лампичките). При евентуално късо съединение в аквариума няма да падне бушона или евентуално да изгори. Също така аз съм вдигнал всички разклонители поне на 20см от пода (сещате се защо). Та ако няма такава тема може някой по-запознат с токовете и безопасността като цяло да напише.

anasarka

Досега небях срещал ама вече има такава тема :-D Общо взето всеки ел. уред си има основни правила за безопасност които са описани в упътването им. Е при акваристиката трябва човек да е по-внимателен вода-ток не е хубава комбинация, особенно при тези със солените аквариуми. Вчера май се обсъждаше една тема за счупен аквариум и нарязани ръце, или нещо подобно. :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

djibarov

Интересното е, че нито нагревателите, нито филтрите, които имат пряк достъп до водата и работят пряко във нея, не са защитени с 3 жилен проводник (тип шуко), който има задължително зануляване??! Дори и да ви е занулен разклонителя Ви, не сте защитени при инцидент, породен от повреден нагревател/филтър (както и рибките ви). А на всеки акварист се налага да "бърника" във водата....
Ако разклонителя Ви е правилно занулен (нулевия проводник на жълтите му пластини), то при инцидентно обливане с вода ще изключи предпазителя на таблото за стаята с аквариума Ви. Но защо са двупроводни филтрите и нагревателя - пълен мрак!

ddimitrov

Нека се изложа и аз малко 'инджинерно', че и аз съм го мисли този въпрос с безопасността. Колко трудно ми беше да сложа вътре нагревател за 6лв и филтър за 10 не е истина. При повечето ел уреди това зануляване за което казва колегата се прави с части от уреда които се докосват от човека и може да бъдат опасни. Примерно при котлоните това е корпуса им. Той е метален, при евентуална повреда и попадане на фаза на корпуса те утрепва тока, ако обаче корпуса е занулен става късо съединение и предпазителя на таблото сработва. Не виждам как при нагревател или филтър вътрешен може да се реализира това. При басейните се правят едни защити на помпите, но не се сещам как се наричаха. При тях дори при минимален ток протичащ през водата се прекъсва захранването на всичко де що е в басейна. Разбира се не са евтини.
www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

djibarov

Казват се дефектно токова защита ;-)
Но пак иска 3-жилен проводник и то 3-тия е "земя", а нея я има само в най-новите жилища по БДС, за съжаление...

4i4oico

ами то уредите за аквариуми са със степен на защита IP67 ако се не лъжа че и по висока освен това на пластмасов корпус на филтъра къде ще му сложиш зануляващ проводник или пък стъклен нагревател примерно.Електрическите ел  инструменти са със двоен клас на защита  и при тях отпада изискването за трети проводник/дрелки шлайфове  и т.н./Аз не съм инжинер по токовете  ама занаята ми е точно  еладжийски .Има какво да се желае и коментира точно по тази тема  защото и аз понякога се питам що ме гъделичка тока като ровя в аквата и досега не мога да си обясня друго освен че вътрешния филтър не е с висока степен на защита и си прави някаква утечка освен това влажността е доста висока под капака с лампите .Най сигурния начин е да се изключва всичко когато се рови вътре ама на тъмно как да стане .

Similar topics (5)

39803

Публикации: 3
Прегледи: 1712

10081

Публикации: 13
Прегледи: 6690

461

Започната от jason


Публикации: 19
Прегледи: 10104

3963

Публикации: 13
Прегледи: 7372