• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 04:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Флуориране на питейната вода? Защо?

Започната от miTko, 18.12.2007 12:30

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

miTko

Вижте тук каква шапка ни кроят :( :

http://www.grazhdani.eu/nachalo.php

Ето петицията:

http://www.grazhdani.eu/peticija.php

май ще иска потвърждение на емаила.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Подписах. Не че има смисъл - никой не взима насериозно онлайн петиции, те даже от офлайн такива с истински подписи не се трогват. Но все пак нещо трябва да се направи - това е безумие.

kratun

Кретенизма в парламента е безкраен. Че на всичкото отгоре си вдигнаха и заплатите, щото им били най-малките в Европата. Бахти боклуците!
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

selb

хех, тук прозира кражбата. Взимат парите и водата си е същата. Ако искате може да се хванем на бас

denzel

аз също подписах петицията,дано това ги спре !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.best-carp.com%2Fbilder%2Flogo.jpg&hash=0f8b9d5c6c27d71728f3297bd6a7e7c7ce52b680

miTko

Цитат на: selb - 18.12.2007 13:34
хех, тук прозира кражбата. Взимат парите и водата си е същата. Ако искате може да се хванем на бас
Дано си прав! Те парите и без друго са ги взели, още като им ги даваме...

Не забравяйте, че изисква потвърждение на е-маила!
: 18.12.2007г 15:03ч
Случайно попаднах на това за флуорирането, обаче ми възбудиха интереса и взех да ровя за какво иде реч. Не за друго, ами защото всеки ден ми надуват главата с Вретенаров и др., а не съм чул медийна кампания да има по повод флуорирането на водата. Пълно мълчание за нещо, което касае всеки!

И прочее,ето на какво попаднах, звучи като фантастика, дали е вярно не знам:

"Нека поне се опитаме да бъдем обективни, без ненужни пристрастия:

Флуорът е известен със сходното си на брома въздействие върху човешкия организъм, като чрез клинично проверени и доказани статистически достоверни експерименти отдавна е установено, че симптоматиката на биохимичните процеси се изразява в: "сговорчивост", "сработваемост в колектив", "послушност" и други подобни, все желани от политиците човешки "качества"! Именно затова флуорът многократно е използван за психо-манипулиране, а и ненапразно се включва в състава на някои нервно-паралитични и психотропни бойни отровни вещества!

Широко разпространената лъжа, че флуорът помагал срещу кариес се подкрепя от неграмотността или нежеланието на някои "специалисти" да търсят причинно-следствените връзки, т.е. поне да са запознати с професионалната материя, която прилагат в практиката си или дори само си позволяват да коментират! Флуорът НЯМА КАК да помогне срещу кариеса, поне не в дори задоволителна степен, да не говорим за клинична приложимост!

Защо ли в повечето пасти за зъби, продавани все в развиващите се страни (дали и това е просто съвпадение?) се добавя тогава флуор? Простичко: точно защото при втриване във венците най-бързо достига до мозъка! Наркоманите ненапразно си втриват във венците кокаина...

В този смисъл петицията е не само изключително важна, но и напълно своевременна! В никакъв случай не ни се иска да ни манипулират, пък отгоре на всичко и самите ние да си плащаме! Политиците наистина повече от често са тъпички (световна практика), но нашият народ не е!

От много години работя съвместно с колеги от САЩ (съвсем скоро се върнах от там) и мога напълно отговорно да заявя, че образованите американци са наясно с проблема и правят всичко възможно да редуцират възможността флуор да попада в храната, напитките и козметичните средства, които ползват!

Много моля всички колеги и сънародници да вземат сериозно отношение по този остро наболял въпрос!

С приятелски поздрав,

Доктора
"

И още:

"Аз се питам, защо не се популяризира флуорната профилактика чрез минерални води, да се проведе широка медийна кампания и т.н.... начини има. Никак не ми харесва да ми се отнема чистата питейна вода и да ми се налага профилактика, която не желая.
А за изследванията не си прав, има много такива, които свързват флуора с мозъчни увреждания при животни, скелетна флуороза, рак на костите при децата и т.н. Знам, че сега ще ми кажеш, че има изследвания и за ползата от флуора...да има, съгласна съм. Мисълта ми е, че истината е някъде по средата и точно затова всеки трябва да намери сам своята истина и да я следва, а не да му бъде налагане нечия друга истина.
А знаеш ли, че скоро Американската Стоматологична организация е отправила препоръка да не се дава флуорирана вода на деца под 1 година.
Ето малко инфо:
Ново предупреждение относно употребата на флуориди при бебета.
http://www.mothering.com/sections/news_bulletins/november2006.html#fluoride
Вашата питейна вода съдържа ли добавен флуорид? Ако това е така, дръжте я настрана от бебетата под 1 година. Това напътствие е издадено неотдавна от невероятен източник: Американската Стоматологична Асоциация (ADA).
Американската Стоматологична Асоциация отбелязва, че:
,,Бебета, по-малки от 1 година, може би приемат повече от оптималното количество флуорид, ако техния основен източник на храна е прахообразна или течна формула за бебета, смесена с вода, съдържаща флуориди." ADA съветва: ,,Ако употребявате продукт, който има нужда да бъде върнат в първоначалното си състояние (напр. мляко на прах), то родителите и детегледачите трябва да вземат под внимание употребата на вода без флуорид или такава с ниско съдържание на флуорид."
ADA издава този съвет, защото бебета приемащи флуорирана вода са изложени на висок риск от развитието на зъбна флуороза – дефект на зъбите, който може да доведе до петна и дори корозия на емайла. Освен това, на 14 октомври Управлението по храните и лекарствата в САЩ (FDA) оповестява, че флуорираната вода, продавана на пазара, за бебета не може да претендира за намаляване на риска от кариеси.
Зъбната флуороза не е единствения риск, произхождащ от излагането на бебетата на флуориди. Същата седмица, когато ADA публикува своето становище, в една статия в британското списание, The Lancet, се доклава, че флуоридите могат да доведат до увреждане на мозъка при децата. Ревюто в The Lancet описва флуорида наред с перхлоратa (добавка за ракетно гориво) като ,,силно невротоксично вещество", поради доказателства, свързващи флуорида с ниския коефициент на интелигентност при деца и мозъчни увреждания при животни.
,,Новородените бебета имат недоразвити мозъци и излагането им на флуориди, предполагаем невротоксин, трябва да бъде избягвано", отбелязва Hardy Limeback, член от 2006 на групата от експерти по токсичността на флуоридите към National Research Council и бивш президент на Канадската асоциация по дентални изследвания.
Флуоридът се свързва и с други здравословни проблеми, които включват: чупливи кости, намалена активност на щитовидната жлеза, и вероятно, рак на костите при момчета, според неотдавнашния доклад на екип от харвардски учени, американския National Research Council и други скорошни изследвания.
Докато по-голямата част от Западна Европа изоставя практиката на добавяне на флуорид към питейната вода, то повечето американски доставчици на питейна вода продължават да флуорират водата. Освен това, някои търговски марки бутилирана вода, продавана в САЩ, като Nursery Water, специално продават флуорирана вода за малки бебета.
Скорошно изследване на Environmental Working Group (EWG) открива, че пред повечето големи американски градове стои проблемът с излагането на бебетата на свръх дози флуорид. Над 60 % от бебетата, които са на изкуствено хранене, всеки ден превишават ,,горната граница на поносимост" за флуорид, определена от Медицинския Институт в САЩ.
,,Водата трябва да бъде безопасна за всеки. Защо се прибавя химикал, който я прави умишлено негодна за малки деца? Съединените щати трябва да последват примера на Европа и да сложат край на флуорирането", казва Майкъл Конет, директор на проекта Fluoride Action Network.

Ами хората с бъбречни проблеми, те какво ще правят? За тях е противопоказано да приемат флуорид. И не на последно място се питам - аз пия 2 литра вода на ден, ти 3, онзи 1 и т.н., т.е. всеки поема различна доза. Чаят, например, съдържа доста флуорид, нима няма значение моята диета, няма ли опасност от предозиране? Има и лекарства с флуорид...
"

Айде спирам, че ще ме вземете за луд. *CRAZY*
Разни мои АКВАРИУМИ 

denzel

малеее,вече всичко ще проверявам за флуор,преди да си го купя !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.best-carp.com%2Fbilder%2Flogo.jpg&hash=0f8b9d5c6c27d71728f3297bd6a7e7c7ce52b680

theater

Не се психирайте твърде много само.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

iek

Както повечето химически елементи, така и F участва в много биохимични процеси, т.е. това е абсолютно необходим елемент.Човека приема флуор с водата, храните, дори и въздуха.
Флуорната профилактика може да се осъществи по няколко основни начина-чрез таблетки, минерална водас необходимото съдържание на F и чрез така нареченото флуориране на питейната вода, като при последния се търси масовост.Всеки от тези методи има своите положителни и отрицателни страни разбира се.
Някои райони в България са с повишено съдържание на флуор в питейната вода,т.е. такова че води до зъбна флуороза( вид заболяване), но да сте чули някой да съди държавата за това?
Много от Вас консумират минерални води, някои от които с повишено съдържание на F.Например хисарската е с 4 пъти по-голямо съдържание на F.

Незнам обаче защо държавата се е загрижила толкова за денталното здраве на българина, след като повечето знаете доколко сте дентално здравноосигурени, тъй като това флуориране на питейната вода си е допълнителен разход( е,някой все ще трябва да го плаща).
И не вярвайте сляпо на писаници като-цитирам:
"Широко разпространената лъжа, че флуорът помагал срещу кариес се подкрепя от неграмотността или нежеланието на някои "специалисти" да търсят причинно-следствените връзки, т.е. поне да са запознати с професионалната материя, която прилагат в практиката си или дори само си позволяват да коментират! Флуорът НЯМА КАК да помогне срещу кариеса, поне не в дори задоволителна степен, да не говорим за клинична приложимост! "
Флуорът участва в изграждането на апатитните кристали в емайла на зъбите, а най-кариесустойчиви са флуор-апатитните кристали.
И последно, ако така мога да успакоя развълнувалите се, България е на дъното в Европа по показатели на дентално здраве, така че по-лошо няма да стане.

Лично аз съм против такова флуориране,именно поради това, че не може да се контролира точното приемане на флуор.Който иска да се грижи за здравето на своите деца ще намери подходящ  и индивидуален начин.

NO CARRIER

Ха, стига де. Как ще си продават Девин и Банкя трапезната вода?! Някой е платил където трябва.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jkk

Все повече се убеждавам, че книгата на д-р Атанас Гълъбов " Световна конспирация срещу здравето" е полезно четиво. Мисля, че печатното издание е изчерпано, но в нета я има.
350 л Малави, 120 л растителен

barabata

То толкова много материали има че ...
Препоръчвам да гледате :
Vaccination - The Hidden Truth (1998)

Субтитрите ги има в сайтовете за субтитри на БГ , а и филма се намира.

Съвсем ще ви се изправи косата ама как да спреш да си ваксинираш детето като после няма да го вземат в детската градина ? Ако има кой да го гледа идеално ама като няма ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

borislav

И аз се включих,но не знам да ли това ще има ефект.Спомняте ли си с подписката срещу закриване на 3 и 4 блок на АЕЦ какво стана...Трябва нещо по-радикално да се направи.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

ceco

Какво радикално да се направи?
Аз си мисля, че в случая най разумното е да спрем да пием вода.Лошото е, че май трябва да се пие само вносна бира и то от страни, в които водата е читава. Ех Чехия, Германия...... *DRINK*

miTko

Аз не пия минерална вода, освен ако няма друга наблизо. Защо трябва да ме задължават да пия флуорирана? Предпочитам да имам избор! Те като са се загрижили за нашето здраве, могат да решат по водата да пускат антибиотици, виагра и какво ли не! Профилактично! Кво праим тогава? *MODERATOR*
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

11341

Публикации: 69
Прегледи: 22138

54317

Публикации: 5
Прегледи: 3992

3008

Публикации: 10
Прегледи: 5405

19198