• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 09:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Ето какво си разработвам :)

Започната от hunter, 14.09.2013 14:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Темата може да не е много за форума но реших да си покажа труда. Няма нищо общо с рибките но жената много му се радва понеже забрави за прахосмукачката и парцала:)
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
Тест на електрониката
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
тест на почистващия механизъм малко извади шум на дърводелско ренде ама това е оправено едно от зъбните колела опираше  :-)
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
И най накрая почти в действие
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
Ако модераторите преценят, че темата не може да е в този форум нека я изтрият не възразявам  :-)

Caxapa

Малко ти залита на ляво робота ако не се лъжа. Освен това къде събира прахоляка и боклука? МММ? Дай малко повече инфо де!

hunter

Залита нарочно за да има известна степен хаотичност иначе при определени ситуации се получава повторение. Като тъпчене на едно място, по този начин го избегнах. Боклука го събира отдолу има контейнерче под него. Там всъщност е редуктора и мотора на почистващия механизъм. От поредица от сламки съм имитирал спираловидна четка. Която е като метла и вкарва боклука в контейнера а евентуални косми се усукват на нея. За да събира праха напълно в момента съм поставил парцал под контейнера който забърсва финото което четката не може да обере. Нямаше как да правя мини прахосмукачка в него както са оригиналните. А и е твърде малък на размер за да я побере не може да достигне и една педя на размер. Нещо от рода на 13см на 13см на 5.5см е голямо. За навигация има 3 сензора механично отпред. Ляв десен и среден а в страни 2 инфрачервени. Инфрачервените са с цел когато нацели челно предмет или стена по програма трябва да завие на ляво. Но преди да го изпълни проверява първо левия инфрачервен за да се увери, че там няма предмет в който да се блъсне. Ако има обаче проверява десния инфрачервен и ако няма завива на дясно. Но ако и от двата има сигнал го отчита като тунел и тръгва назад докато един от сензорите не покаже поле за завиване. Програмата съм я записал във един микро контролер PIC16F84A който всъщност е мозъка на цялата работа. Моторите които използвах са серво но им изкарах електрониката понеже със нея не може да въртят нонстоп а само на градуси. Мотора на почистващия механизъм е най обикновен от детска играчка редуктора му си е мое производство събрах зъбни колела от тук там и го направих.

Caxapa

Добре си го  измислил! За прахосмукачка мога да дам идея. Не знам дали ги има някъде в БГ но тук се появяват  по пазарите едни джобни с две батерии по 1.5 АА. Цялата машинка е с размери приблизително  ш 5-6 см/в 4/д 10. Ако монтираш една такава като всмукателния отвор го направиш по цялата широчина на мобилната подочистачка ще се получи по-голям коефицент на полезно действие.  Опс..има едни малки прахосмукачки за тастатури на компютри с USB Може и такава да полъваü, стига да напаснеш волтажа. Под ръка ми е само такава за компютъра и ако представлява интерес ето и снимка.

hunter

Не съм виждал при нас да продават подобни малки прахосмукачки. Най малката която съм виждал и тя пак е голяма е 12волта за кола. USB е на 5 волта това не е проблем ще гледам пак из магазините  :-)

Lasho

Верно го докарва като ренде  :-D Ама иначе никак не е зле. Дано да върши работа. А за малките прахосмукачки... Имам такава като на снимката от няколко години. Според мен за нищо не става. Или пък аз не съм случил на читава бройка. Ей от тука можеш да си купиш - http://iskambg.com/aksesoari-za-komputri/77-prahusmukachka-za-komputar.html ако мислиш че ще ти свърши някаква работа и имаш за хвърляне 7.50  :-) Можеш и в някой магазин за компютри да потърсиш.
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

hunter

Ок благодаря за инфото  :-) а що се отнася до рендето вече не е този шум го няма. Ами върши си работа пълни контейнера за сега.

miTko

Похвално е че си направил такова устройство. Аз съм скептичен по отношение на качествата на такива неща. Конкретно, имаш ли представа за колко време "покрива" 100% площта на тази стая? А дали я покрива?
Разни мои АКВАРИУМИ 

manyg

Според мен колега не го е направил с цел да ми чисти, а за да си докаже, че може да направи нещо такова. Аз бях замислил нещо такова, но не да чисти под, а да чисти предното стъкло на аквариума.

hunter

Цитат на: manyg - 20.09.2013 12:20
Според мен колега не го е направил с цел да ми чисти, а за да си докаже, че може да направи нещо такова. Аз бях замислил нещо такова, но не да чисти под, а да чисти предното стъкло на аквариума.
Тука имаш право, електрониката ми е хоби занимавам се от много малък. Всяко нещо което ме грабне и ми е интересно го приемем като предизвикателство. Преди това никога не бях се занимавал с микроконтролери и тяхното програмиране. Мога да кажа, че в името на идеята жертвах средства за програматори и литература. С цел да постигна добри резултати както се казва кефа цена няма  *THUMBS UP* В интерес на истината преди това не бях срещал подобни устройства все пак сме Бг. Но като започнах да се занимавам и търсех и инфо във интернет за програмиране и тн. Открих, че хората вече са открили топлата вода. Има разработки от много години назад а и както знаем на пазара се продават вече доста модели. Така че ако искам професионално почистване до колкото е възможно. То бих жертвал 500лв. за една такава полезна играчка.
Цитат на: miTko - 20.09.2013 11:58
Похвално е че си направил такова устройство. Аз съм скептичен по отношение на качествата на такива неща. Конкретно, имаш ли представа за колко време "покрива" 100% площта на тази стая? А дали я покрива?
Не мога да дам отговор на въпроса дали покрива 100% няма как да го засека. Но доволно събира разни космалъци и прах. А и няма как да го проследя тъй като го пускам и излизам или просто го пускам и си гледам ТВ докато то си прави каквото си прави. За колко време го прави много не ми прави впечатление. Понеже не ми пречи и не бързам да го изчисти от раз. Все пак с това целя да си направя нещо полезно докато се занимавам с другото си хоби. И да си правя кефа докато го правя да изпитам удоволствие от собственото си постижение. Все пак професионалните са разработени от инженери и на базата на дългогодишни проучвания. Механици дизайнери програмисти електрончици. А аз си го мисля сам електроника програми дизайн механика. Което ме прави щастлив по някакъв си начин, че се нареждам някъде. Не мога да се меря с фабрика и с професионално обиране на боклука. Но като за домашно създадена машинка със материали от тук  от там и работа на ръка за мен резултата е задоволяващ :-)

Caxapa

Ако си засякъл времето необходимо за почистване +- и прочие можеш да зададеш в програмата и прибиране в гаража :-D Тоест да се ситуитира някъде мащинката и да се самоизключи. Реномираните на разни марки се прибират в гаража когато им свърши работната програма или когато им паднат батериите и трябва да се презаредят. Идейки разни само подмятам а инак..си е удоволствие да се човъркаш в техниката освен по аквариумите.

hunter

Това го бях замислил преди време. Идеята беше да има статив като на оригиналдъ машинките на който да се зарежда. Като на статива има монтиран детски лазер. След изтичане на времето лазера се активира а на корпуса на робота има 3 инфрачервени приемника. Тъка когато някой от тях засече лазера и тръгва към него. Като само средния сензор дава разрешение за движение напред. Защото ако лазера се измести от централния сензор с помоща на другите два сензора ляв и десен ще се ориентира и насочи робота отново на предния сензор. С което ще достигне точно определената цел.

miTko

Цитат на: hunter - 20.09.2013 13:08
Тука имаш право, електрониката ми е хоби занимавам се от много малък.
Абе то и аз така, ама колкото пъти ги подхващах микроконтролерите, толкова ги зарязвах...Стар съм вече май, по-рано повече ми се чоплеше. Радвам се, че успяваш да "поддържаш огъня".
Разни мои АКВАРИУМИ 

hunter

Цитат на: miTko - 20.09.2013 17:16
Абе то и аз така, ама колкото пъти ги подхващах микроконтролерите, толкова ги зарязвах...Стар съм вече май, по-рано повече ми се чоплеше. Радвам се, че успяваш да "поддържаш огъня".
Може би работата е там, че не си намерил нещо което да те грабне докато не го завършиш. А не чак толкова дали си стар за тези работи  :-)

miTko

Две неща стоят в шкафа за завършване, едното от година и половина, другото от пролетта, че са и прости. :duvar:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

36778

Публикации: 14
Прегледи: 7139

31406

Публикации: 8
Прегледи: 3460

3099

Публикации: 162
Прегледи: 41880

25530

Публикации: 16
Прегледи: 8529