Не знам много за морските рибите, но такова нещо не винаги можеш да видиш или още повече да хванеш.
Това "чудовище" беше около 55-60см. и дебело почти колкото малка бутилка минерална вода.
http://www.pic-bg.net/IMG_6774_JPGV0v7oJXsWq.jpg.htm (http://www.pic-bg.net/IMG_6774_JPGV0v7oJXsWq.jpg.htm)
http://www.pic-bg.net/IMG_6775_JPGCtpHoL4bFh.jpg.htm (http://www.pic-bg.net/IMG_6775_JPGCtpHoL4bFh.jpg.htm)
Това е зарган,ако не се лъжа.
http://iara.government.bg/enciklopedia/zargan (http://iara.government.bg/enciklopedia/zargan)
Зарганът се почиства и месото се отърква с лимон. Има остра муцунка ли, не знам как се казва. Пробива се дупка в края към опашката и острието на устата се вкарва в нея, да стане като геврек :) Но дупката не се прави с острието на заргана, за да не се счупи.
Смесва се зехтин с лимонов сок, чесън, магданоз, сол и прясно смлян черенпипер. После зарганът се маже с тази смес и се пече на скарата за около 15 минути, като се обърща често и се маже пак със сместа.
Точните пропорции ги дават така:
- 1,3 кг зарган
- 1 лимон, нарязан на чевъртинки (за натъркването)
- 125мл зехтин (за соса)
- сокът от един лимон
- две скилидки чесън, пресован или счукан
- сол, черен пипер
- лимонови кръгчета за сервирането + малко пресен магданоз за поръсване