• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

16.06.2025 12:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Външа помпа за няколко канистъра

Започната от _Kirilov, 31.03.2025 10:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

От няколко дни ми се върти налудничавата идея да купя някоя на от нашумялите помпи на Jebao  , която да става и за съншен монтаж и да обедия 2 до 3 канистъра с които разполагам , само кофите да ги използвам за филтърен обем с материал .

Идеята ми е да махна пропелерите от канистрите за да минва по-свободно водата , на входа и на изходите на помпата да сложа тръби примерно 1 цол (или според дебита им и характеристиките каквото дават от прозиводителя ) и след това да направя няколко извода с кранове и съответно връзки към канистрите . Един вид ще стане като разпеделителните системи за парно .

С крановете ще си опраделям дебита през филтите , с помпата също.

Аз разполагам с три кофи в момента (две работят) третата е резервна , обаче дали заради PPR  тръбите с които съм направил цялата система или заради нещо друго , както бях се оплакал в другата тема - филтрите вадят по има няма  400л/час.

Ако ги навържа и трите с някоя помпа 5-7000л/ч колкото и да се убие ще имам близо 15л филтърен обем + дебит за да въртя по-добре водата. Перковците си растат, хранят се доволно все още и май това ще ми реши една част от проблемите . Т

Ако пусна и третия филтър ще станат 54 вата ,  гледам между 50-65w  вървят помпи 5000/7500lh

mushroom

Успоредно или последователно ще ги навържеш?
Според мен последователно ще си ограничен от изходите на последния канистър, ако са успоредно навързани ще трябва да разделиш изхода на помпата и да обениш изходите на канистрите в края преди аквариума. Или пък може 3 тръби/маркуча да влязат в аквата.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

Значи два или три смукателя и съответно толкова изпускателя - обедиянващи се преди и след помпата - за да има смисъл цялото нещо , затова визирах както се прави разпределител за парно: Примерна снимка .
https://www.ferrocompany.com/foto/1/d/RZPxxS.jpg

Последователно няма абсолютно никакъв смисъл да се връзват.  Успоредно , като би следвало да работи по абсолютно същия принцип като канистъра - водата влиза сама гравитачно в тях и помпата съответно спомага връщането обратно .

Просото го обмислям този вариант, едно време големите Флували бяха с по два изхода и входа , сега нещо промениха концепцията и те , а и като гледам помпата , към която съм се запътил - нещо ценово не ми харесва ... Иначе като капиталовложение за по-натам във времето би се използвала и за доста по-голяма система ..

mushroom

Да ясно. Абсолютно, само трябва изхода да е 3 пъти обема на всеки изпускателен маркуч/тръба.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

Все още не съм се отказал от идеята , даже обмислям как с най-малко преработки да включ сегашната ми система от тръби , съответно да премахна пропелерите на канистрите ми , къде и как да се позиционира новата помпа.

Даже приемам идеи за DC помпа с дебит между 4 и 6хл/ч
Като гледам на повечето мощностите сигурно и между 3 и 5 ще ми свърши работа , но нали знаете - българина обича да се презатрахова . Тръбите в момента са ми на 3/4 , като от канистрите излизат по около 30см маркучи , които влизат в тръби с кранове и от там отиват в аквариума , именно при тези маркучи имам опция да си играя на "изхода" на канистрита да вкарам външна помпа , която да обедиянва двата изхода на канистрите в едно за нея и след това пак да се разделят изходите на 2

Similar topics (5)

30574

Публикации: 1
Прегледи: 1996

55703

Публикации: 1
Прегледи: 2257

1764

Публикации: 7
Прегледи: 6301

48889

Публикации: 2