• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.04.2024 14:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

дайте съвет за варене на ракия

Започната от gandalf_hsr, 11.12.2011 15:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gandalf_hsr

имам проблем с ферментацията на джибрите.проблема е следният,  от 250кг грозде източих 100литра вино.в останалите чепки и сок сложих 90л хладка вода и 24-27кг пчелен мед.ферментацията започна веднага но сле две седмици спря на 10 захарни единици.сложих им 2кг мая за хляб и загрявах в продължение на 4 дни,но промяна почти няма стана 8 захари единици/вече 6-8 дни/.дайте съвет дали да варя или да изчакам напролет когато се затопли вермето и тогава ако доврят.извинявам се за тъпият въпрос но ми е за втора година да правя вино и ракия.

bojkata

Захарноста се мери когато се сложи захарта, не след 2 седмици!
Можеш да пробваш дали е за варене по най елементарния начин- палиш клечка кибрит и я поднасяш към материала колкото по близо до него гасне толкова по добре(гасне на около 10см и дори по ниско, значи е за варене) ако гасне високо(долече от материала) не е готов!
Успех *DRINK*

VDO

В избите използват един препарат с дрожди за ускоряване на ферментацията.Ако можеш да намериш такъв "препарат "от някоя изба,може би няма да чакаш пролетта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

gandalf_hsr

захарта при зареждането беше 26.иначе ще пробвам с клечка кибрит.


borracho

колега а джибрите ти къде са сега - потънали ли са или стоят отгоре? най-сигурният индикатор че материала ти е 100% готов е "шапката" от джибрите да потъне. ако стои отгоре значи материала още ври. освен това може да не ти показва вярно захаромера. на близване как е? ако имаш 8 захарни единици те трябва да се усещат при близване - да е сладко. ако на близване горчи или киселее - готово е
имаше проблеми тая година с джибрите заради рязкото застудяване. и при мен се получи така - направих си материал от джибри, вода и захар (и 70 компота на тъщата >:o) и всичко в началото беше наред. изведнъж обаче стана много студено и ферментацията спря. наложи се да преместя материала в едно остъклено предверие където като напече слънце и става топло и ферментацията пак си почна. не съм използвал дрожди. вчера ми беше дата за казана и си личеше че все още не е приключила ферментацията (не бяха потънали изцяло), но нямаше как, веднъж се бях отписал и записал за тоя час и отидох, все пак изкарах доволно ракия от 300 л материал - 70 л 50 градусова и то с преварка.
бъди сеяч, а не разбирач!

gandalf_hsr

поръчах дрождите,ще видим какво ще стане.дано да станат преди коледа,че тогава зазимяват казаните.ще пиша какво е станало с дрождите. *DRINK*

xoxi

2кг мая за хляб и загрявах в продължение на 4 дни,но промяна почти няма стана 8 захари единици/вече 6-8 дни/.дайте съвет дали да варя или да изчакам напролет когато се затопли вермето и тогава ако доврят.извинявам се за тъпият въпрос но ми е за втора година да правя вино и ракия.
[/quote]
колега ако вярно си сложил 2 кг мая ракията ще има гадна миризма ,наи лесният начин за проверка е в джезве слагаш малко материал пставяш на котлона като заври палиш с клечка или запалка ако гори с син пламък значи е готов .дпугият признак както ти е казал колегата на повърхноста трябва да е бистро като вино без шапка *DRINK*

borracho

да, тия дрожди, мая, измервателни уреди всичко това в домашни условия е малко излишно. ако е паднала шапката - отивай на казана и вари. с тия неща дето си слагал както каза колегата от Добрич сигурно ще излезе с лош дъх, така че се приготви и за преварка
бъди сеяч, а не разбирач!

cwetalin

Моят скромен опит в дестилацията ме е научил, че се захарта трябва да е 0 преди варенето и тогава е готово. Ако ти е в бидон материала, сложи един воден клапан. Ако не бързаш изчакай захарността да падне на 0. Внимавай като мериш, вземай само сок, не гъст нектар.
Ако си сложил 2 кг. мая ще трябва да прекараш през колонка, иначе ще мирише.

morriddin

Каквото е имало да превира, вече е превряло! Сложил си прекалено много мед, колега. На този материал - максимум 20кг. Преди години и аз бях направил като теб, какво ли не опитах - все сладък си остана материала... :-| След няколко консултации със "стари казанджии", бях посъветван като слагам мед, да не превишавам 18 - 19% захарност, защото не превирало. В меда имало няколко вида захари и т.н. - не съм много наясно с тези неща, но на следващата година опитах с по-малко мед, и всичко беше ОК. Не казвам, че съм специалист, просто при мен нещата се получиха така.

gandalf_hsr

миналата година на същото количество джибри сложих пак толкова мед и стана без да му добавям мая и други такива глупости.обадих се на казанджията и ми каза да сложа дрождите и да стане поне на 2 градуса,иначе нямало смисъл да се дават пари за варене.казана в който варя е с колонка,и няма нужда от преварка.иначе шапката на джибрите е отгоре и при опитване на сока е доста сладък.

Ilianidis

Колега,прекачил си много,ама много захарта/меда/как ще ферментира при 28 градуса захарност като смятам баланса на захарите.Под 10 градуса дрождите вегетират и спират ферментацията.Не знам в меда кое преобладава,но най-вероятно е фруктовата захар фруктоза.Няма значение каква е и двете ферментират.Дрождите успяват да работят до 13-14,някои до 17 градуса алкохол,зависи от щама,при тебе спонтанната ферментация няма как да ферментира до края/превръщаемост на захар в алкохол е умножено по0.6/,образувалия се алкохол и наличие на захар действат силно осмотично на дрождите и те престават да функционират,като остава остатъчна захар.По мои сметки долей 20л вода ,добави 1-2 пакетчета суха мая за хлебопекарни или пък на кубчетата от магазина,и двата вида имат дрожди сахаромицес церевизия подходящи за случая,загрей материала да започне и след това ако не е студено отделената топлина от ферментацията ще довърши процеса.Можеш и да завиеш бидона с нещо да не изстива.Така и рандемана ще ти е голям,каква е файдата алкохола да е малко,пък и да хвърлиш мед на вятъра,който ако ври с джибрите  и загори материала,ще придаде неприятен аромат.

gandalf_hsr

здравейте днеска ми беше часа за варене на ракията.след добавяне на дрожди и топла вода джибрите довряха и днес от 250изтискан сок излезе 45литра неразредена ракия.трябва да черпя за дадените съвети. *DRINK*

Гецата

Малко съм закъснял с отговора,но ето един полезен  ;-) сайт http://www.rakiyata.com/forum/index.php по въпроси с ракии,вина и технологии.

Similar topics (5)

54442

Публикации: 31
Прегледи: 10801

36931

Публикации: 9
Прегледи: 4230

42693

Публикации: 0
Прегледи: 1336

34908

Публикации: 14
Прегледи: 11228

22388

Публикации: 6
Прегледи: 2968