• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

31.07.2025 19:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Да повярваш на Бойко Борисов

Започната от Violeta, 19.09.2006 02:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Цитат на: "Xektor"
Цитат на: "Boby_"Никого няма да научиш на правила чрез тормоз. Правилата се възпитават.....

Не съм съгласен. Правилала не можеш да ги възпиташ в човек. Можеш само да го контролираш. Да вземем например някои германец, там всичко се спазва, но като дойде тука, човека започва да "спазва" нашите "закони и правила". Тоест и той започва да се държи като нас и да дава и зима подкупи, да си хвърля фаса на улицата и където му падне, защото знае, че няма кой да го накаже за това.

Възпитава се не отделният индивид, а обществото.

discus

Цитат на: "Boby_"

Te такова животно няма на тая земя все още. :roll:

Longanlon

Цитат на: "Boby_"Правилата се възпитават.  Ако едно общество не е узряло, за да живее в ред и законност БЕЗ полицейски тормоз, то и твърдата ръка няма да ги осигури, спокойствието ще е на повърхността, отдолу ще има страх.

Tука обаче навлизаме в опасните води на въпроса защо практически от целия свят само т.н. 'западна цивилизация' е 'узряла' за да живее по лелеяния от нас начин, а общо взето навсякъде другаде свободната демократична система се дъни по най-различни причини.

Деморация не може да се налага и печалните опити това да стане в общества, за които тя е чужда дават резултатите си всеки ден по новините. България, за моя радост, не е чак толкова много отдалечена от демократичния идеал, колкото е да кажем пресния пример Ирак, но я вземи прочети Чудомир и ми кажи дали за 80 години нещо се е променило или откакто падна социализма си вървим точно и право по пътя отпреди него - пътя на далаверките, на преяждането и злоупотреба в всякаква държавна власт и т.н.

Аз не искам да чакам обществото да узрява и изобщо не съм сигурен, че това може да стане даже, що се отнася до нашето такова. Вместо да слагаме каруцата пред коня и да гоним идеалите на по-развитите и добре уредени държави, по-добре е първо да се научим да си създаваме и спазваме правила за живеене, за въвеждане на ред и законност в обществото, а чак после да видим как аджеба става тоя номер с гражданските права на престъпниците примерно. Защото и тия държави, на които се възхищаваме точно по тоя път са минали и затова са в положение да се учим от тях сега - лошите крале са секли глави додето народа се е научил да работи и да слуша и чак тогава са се появили просвещенците да измислят граждаснките права.

А сегашното положение в България е много добре олицетвоерено от проблема с циганите - преди още някой да ги е научил на гражданско поведение, разни искат да им спазваме гражданските права. Да, ама за да имаш такива права трябва да си гражданин, сиреч да се държиш като такъв...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Xektor

Цитат на: "Xektor"
Цитат на: "Boby_"Никого няма да научиш на правила чрез тормоз. Правилата се възпитават.....

Не съм съгласен. Правилала не можеш да ги възпиташ в човек. Можеш само да го контролираш. Да вземем например някои германец, там всичко се спазва, но като дойде тука, човека започва да "спазва" нашите "закони и правила". Тоест и той започва да се държи като нас и да дава и зима подкупи, да си хвърля фаса на улицата и където му падне, защото знае, че няма кой да го накаже за това.

Добре, възпитава се или се контролира, каква е разликата, но само за дадената държава. Навън възпитанието му се изпарява. Значи си трябва строгия контрол над обществото. Не става ако чакаме друг от вън да ни възпита нас хората. От вън могат да опражняват някакъв контрол над правителството ни, което пък да контролира нас.

П.п. та малко и към темата да се върнеме, според мене генерал  :D  Б.Б. си е човек точно на мястото, стига да продължава така и за напред, а не като "скъпия" ни Софиянски. В началото малко добре и после до края само далавери и нищо повече.

Boby_

Лонги, аз отдавна съм на мнение, че има хора, които просто не са в състояние да формират цивилизовано (по западноевропейските стандарти) общество. В това число поставям африканските народи (де що е негър), част от азиатските (индийците най-вече във всичките им цветни разновидности) и всичките им потомци (разселените по света чернилки и цигани). Групи, в които такива типове преобладават, просто са генетично обременени да живеят в безработица, престъпност, мързел и неграмотност.
За щастие нашето все още не е такова, затова надежда все още има.
Една силна ръка може и да изглежда изкушаващо лесен начин да се решат някои проблеми, но проблемите, които такова управление поражда, са повече и по-сериозни от тези, които се решават.

discus

Боби съжалявам че пак те репликирам но мислиш ли ,че  при така наречените западноевропейци, реда който го има е само защото хората са възпитани и цивилизовани. Ако наистина мислиш че там няма здрав контрол отстрана на всички държавни органи, просто нямам думи. Там хората са научени че ако не спазваш правилата "бият през ръцете", "бъркат в джоба" и т.н. и за да си нямат излишни разправии хората спазват правилата и са нетърпими към тез дето се опитват да минат по допирателната.
Както каза Xektor , в момента в който тези хрисими и възпитани хора стъпят в наша хубава родина , те стават по зле от българите в много отношения, защото имат доста повече пари от нас и тез смешни рушвети за полицаи и т.н. не ги бъркат ( пример каране със 160 км/ч по ботевградско шосе).
Другият феномен е че всеки българин който отиде някъде по света се държи цивилизовано (по западноевропейските стандарти) , а като стъпи тука става друг човек. Така че не ме убеждавай че само фактора възпитание е важен в случая.
Липсващият фактор в БГ репресивният, нямам пред вид извращения, а наказания за всеки който е нарушил правилата. Неможе човек да го хващат 15 пъти пиян и да му вземат евентуално само книжката за тва, още на първият път бих го пратил за един месец да се изгърби някъде (така наречения обществено полезен труд)

Boby_

discus, естествено, че е необходим полицейски апарат, който да съблюдава реда и законността. Естествено, че ще има известен процент престъпност със или без такъв апарат. Въпросът е колко голям ще е този процент и каква ще е нуждата от намеса, както и какви точно правомощия ще има полицията и другите органи на реда.
Колкото до възпитанието, ще ти дам пример с Австрия. Във Виена много от вестниците не се продават в будки, а висят в найлонови чували по стълбовете. Върху всеки чувал има пластмасова касичка. Пускаш монета и си взимаш вестник. Никой не контролира това. Със сигурност кражби стават - взимаш си вестник, без да пуснеш монета. Обаче щом издателите и разпространителите са преценили, че им е икономически по-изгодно да претърпят подобни загуби, вместо да плащат заплати на продавачи, дали са много тези загуби? Отговорът е, че не са - пренебрежимо малко са.
Българинът, отивайки там, става част от онова общество и възприема правилата му. Когато се върне тук, той е свободен електрон и прави каквото си иска. Общността надделява над индивида, а това доказва тезата ми, а не я оборва.  :wink:

miTko

И в СССР беше така, в градския транспорт билетите бяха като тоалетна хартия, на руло, откъсваш си колкото трябва и пускаш монети в кутията.Първото което ни идваше на ум беше - не можем ли да си развием повечко, че и без пари :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

discus

Българинът, отивайки там, става част от онова общество и възприема правилата му. Когато се върне тук, той е свободен електрон и прави каквото си иска. Общността надделява над индивида, а това доказва тезата ми, а не я оборва.  :wink:

Обратното също е в сила, когато един германец дойде тук по манталитет той става българин.
Въпроса е в това че тук никой няма да го накаже.Не разбрах коя точно ти е тезата, казваш че си против полицейският произвол, че има ли някой който да не е. Ако тезата ти е че тук няма хора които да са честни и възпитани, и могат да спазват установените правила (да си вършат работат както тррябва) донякъде си прав.

Boby_

Цитат на: "discus"
Обратното също е в сила, когато един германец дойде тук по манталитет той става българин.
Въпроса е в това че тук никой няма да го накаже.Не разбрах коя точно ти е тезата, казваш че си против полицейският произвол, че има ли някой който да не е. Ако тезата ти е че тук няма хора които да са честни и възпитани, и могат да спазват установените правила (да си вършат работат както тррябва) донякъде си прав.

:lol: Честно казано, аз също не знам каква точно е тезата ми. Проблеми има, с това всички сме съгласни явно. Решенията, които ни се предлагат от хора като Борисов обаче, всъщност не са никакви решения, а са само средство да се постигне повече власт за определени хора. Това е проблемът - има само въпроси, не и отговори. Нещата ще станат и в България, убеден съм в това. Но не и от днес за утре, не и с избиране на хардлайнери, независимо от коя страна на политическото пространство са те и дали са ориентирани "цветово".
Както и да е, няма смисъл да продължаваме в този дух - по темата може да се изговори и изпише много, но файда - йок, както казват малко на югоизток от тук.
:wink:

Violeta

Мисля си, че е време да ви се извиня. Пуснах темата, защото бях афектирана от случая, но проблемите са за съжаление много по-дълбоки. В милата ни родина няма ред и това се доказва ежедневно, ежечасно, на гърба на хора като нас. Може би на гърба на някои от нас. Два съвсем преснички примера.
На 15 септември след обяд нечия ръка палва стърнище между гара Елин Пелин и с.Нови Хан. Димът се стеле над шосето, по което продължават да се движат коли. Следва тежка катастрофа между лека кола и бус, който на всичкото отгоре е изпреварвал при практически нулева видимост. В колата загиват брат и сестра, на 26 и на 18 години. След това движението по отсечката е спряно. Забележете – СЛЕД това. Не се знае чия ръка е палнала огъня и което е по-лошо – НИКОЙ и не издирва злосторника.
На 19 септември в 18 часа в обичайно задръстване в центъра на София загиват две момичета на 18 и 19 години. Причината - рухва стара изтърбушена от ремонти (незаконни?) сграда на ул.Алабин, на 100 м от община Сердика. Говори се, че един час преди трагедията заради подозрително скърцане ремонтния екип е напуснал сградата. Всички видяхме какво се е случило. Дали ще има виновен? Пък и да има – какво от това...
Това е... Човек се чувства много тъпо след такива трагедии – сам и безпомощен. И какво като не му се е случило на него, от това не става по-леко.
Убедена съм обаче, че не месията е спасението. Не някой, който да дойде на бял кон да ни оправя.
И се подписвам с чиста съвест под всяка дума на Боби
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Raven

Лонги на въпроса защо западното общество е узряло за демокрация а източното все се лута отговорът е елементарен и е даден отдавна от социологиятаи основно от Макс Вебер и неговата "Протестантска етика"

и тъй- Западна Европа живее в по демократични условия от разпадът на Римската иперия насам- ранният и същинският феодализъм ,и последвалите ренесанси и тн. са много по демократични системи от централизираните монархий в източната част на континента.

дори и когато са били кралства западноевропейските държави никога не са имали стриктна централизирана еднолична монархия/с някой изключения/

докато по нашите земи империите се сменят постоянно.
това и обяснява защо не сме научени на демокрация и защо свободата все ни избива на свободия- ами генетично предопределено ни е.
ние винаги сме били роби- първо на азиатска варварска строго централизирана монархична система от най моноуправленски тип,след това сменена от Византийска империя,Османска империя,и накрая Империята на злото.
1300 години генетични деформаций.

дори и ранният феодализъм по нашите земи в краят на 14 век е някак мижав и недорасъл- имаме си само три феодални области - смачкано положени,по това време Западна европа е разделена на феодални владения а това стимулира конкуренция в търговията и производството най малко,във всеки случай си е предпоставка за еволюция на политическят и икономическият модел.
допреди стотина и малко години европейците са създавали манифактурното производство- основата на капитализмът и съвременната икономика,а по това време нашите дядовци с въшливите си потури са пасли добитъка на бея и са живели съвсем малко по добре от този  добитък.

демокрацията и свободата от западен тип нямат шанс у нас- все още не-твърдата ръка за съжаление е единствената ни възможност за поддържане на някаква стабилност.
пример са първите години на демокрацията- тогава свободата прерастна в анархия.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NO CARRIER

От 1325 години Българска държава, 500 години сме били под турско робство, преди това 300 византийско. Накрая за капак и комунизма и искате всичко да ни е наред. Е как да стане?!  :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

Аз пък изобщо не дочетох последните няколко поста, да ме извиняват авторите им, ама работата премина в чесане на езиците.
Зад зелият дебат прозира силна доза ниско национално самочувствие.
На мен ми омръзна да слушам БГ не била по нормалните закони. Хората в БГ били нам кви си. Не били възпитани и какво ли още не.
Ееее, доката продължава това сме мъртви души, да не говорим, че Бг си е много добре. Да допуснали сме грешки някакви преди 40-50 години и какво. Немците да не са увисили нос, че имат Хитлер.
Какво не му е възпитано на Българчето?
Толкова ли е страшно да пуснеш детето си навън, по страшно от която и да е друга стана в ЕС???
Е беднички сме, но напредък има. Развиваме се полека, лека. Копуваме си аквариуми за ....
Момчета тежко е да слушам бездушни изказвания. :cry:
Никой не се е родил научен.

77

Цитат на: "NO CARRIER"От 1325 години Българска държава, 500 години сме били под турско робство, преди това 300 византийско. Накрая за капак и комунизма и искате всичко да ни е наред. Е как да стане?!  :lol:
Еее ,тия 300 години византийско откъде ги взе :shock:  :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Similar topics (1)

6847

Публикации: 10
Прегледи: 5116