• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.06.2024 02:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Часът на земята 2012

Започната от Asmodeus, 31.03.2012 09:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Asmodeus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fcpd-kozloduy.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F03%2FSAM_0898.jpg&hash=d3a89503c26d8f3814dc1179195d1ccf487f275b

,,Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, ,,Часът на Земята" се разраства и стана една от най-сериозните световни инициативи за насочване на общественото внимание към проблема с климатичните промени.

Петото издание на ,,Часът на Земята" се случва на 31 март 2012 (събота) от 20.30 ч."

Инфо – http://www.wwf.bg

WWF или иначе казано – Световен фонд за дива природа (на английски: World Wide Fund for Nature; WWF) доста умело приканва хората да станат съпричастни към Земята и да изгасят осветлението си за един час, да почетат планетата ни.

Инициативата започва през 2007 година с идеята, че само и единствено хората могат да направят нещо по въпроса с изменението на климата. Но ние, в България винаги сме си били малко назад и ,,Часът на Земята" се чества от 2010та година, въпреки че ,,честване" е леко силна дума за ставащото у нас. Някъде бях прочел, че (цитирам) ,, няма да има абсолютно никакъв ефект срещу консумацията на енергия, защото изключването на лампите трябва да се съгласува с електроцентралите, които пък трябва да си направят сметката и да изключат подаването, респективно производството след точни прогнози колко лампи ще бъдат изключени".

И тук идва същественият въпрос? Дали смисълът на ,,Часът на Земята" е инициатива против глобалното затопляне или е просто пример за идеологичност за глобална солидарност?

Факт е, че количеството въглероден диоксид, спестено от загасени крушки за един час, е толкова, колкото Манхатън в Ню Йорк изразходва за един ден. Поради големите количества въглероден диоксид, или иначе казано CO2 отделени в атмосферата озоновата дупка над Антарктида се разширява и дава път на ултравиолетовите лъчи от слънцето спокойно да разтапят ледовете на континента. Сладката вода, която се разтапя за една седмица е толкова, че разделена по литър и половина на човек ще стигне за всеки в Западна Европа. Също така сладката вода, навлизаща в солените океани обърква цикъла на живота, или иначе казано сладката вода е по-лека, остава на повърхността и спира цикъла на охлаждане и затопляне на солената вода. Ако някога ледовете на Антарктида (за около 40-50 години) се разтопят напълно ще спрат напълно нейния кръговрат. Ако това стане водата ще спре да циркулира, а когато тя спре и времето ще спре. Водата е основен източник на живот, тя контролира всичко – бури, дъждове и сезони. В нашия субпояс имаме четири сезона благодарение на циркулирането на водата в океаните. Ако те някога спрат да циркулират времето ще спре.

Сега разбирате какво имаме в предвид с ,,времето ще спре".

И така – океаните ще започнат да се затоплят, живота във водата ще изчезне напълно, тъй като времето е прекалено кратко и организмите няма да успеят да се приспособят. Да оставим на страна факта, че стотици видове организми ще бъдат заличени, затоплянето на океаните ще доведе до глобални промени в климата, Антарктида ще стане обитаем континент, а Северна Америка ще е най-голямата пустиня на Земята. А къде сме ние ли? Процеса е почти необратим. Ако планетата се затопли с 1,1 градус по Целзий (глобална средна температура) ефекта на доминото няма да спре. Антарктида ще се разтопи и нивото на водата ще се покачи драстично, до толкова че Европа ще стане на острови и върховете на Алпите ще бъдат малък райски кът.

За сега нашата глобална температура е достигнала 0,873 градуса по Целзий. Все още можем да предотвратим настъпващите промени, но едва ли това ще стане. Когато има петролни магнати, жадни за пари, извличащи тонове нефт от недрата на земята, когато има хора, които не се замислят че на 4000 километра от тях има други, за които водата е толкова ценна колкото човешки живот. Докато има хора които наливат тонове пари в стоенето на небостъргачи, изграждането на магистрали, изкуствени острови в морето живота на планетата няма прогресира, а само ще регресира. Известен учен заяви по телевизията, цитирам ,,Науката ни направи богове, преди да бъдем оценени като хора."

Замислете се върху това, че преди 50 години едва ли е имало човек, който си е мислел че предмет тънък 2 мм ще може да изпълнява функцията на 200 човека едновременно и с едно докосване върху екрана ще може да се свърже с някой друг на друг континент.

А сега се замислете за въпросния предмет, пластмасата, с която е направен, основната съставка са въглеродни нишки и за направата им се отделя енергия, произвеждаща CO2 .

И сега, за да си улесним живота в комуникации или при смятане скъсяваме бъдещето си със стотици години.

Докато гледаме на нас като хора, живеещи в България или Америка, а не на планетата земя, докато мислим само за себе си и не по-далеч от входната врата, докато не ни интересува това къде ще си хвърлим боклука или изгасим цигарата ние никога няма да променим земята.
Така че, не би ли трябвало първо да променим себе си, а след това и света около нас?

Как мислите?

Ето къде е побликувана статията - http://cpd-kozloduy.org/2012/03/%D0%B7%D0%B0-%E2%80%9E%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5/

astreo

.....много силна и много вярна статия..като загубиш нещо чак тогава започваш да го цениш .
*banan*

Buhoff

Обичам природата и се стремя да я пазя колкото мога ама тая статия нещо ми дрънчи на кухо. Лек пример: Колко ли от тея учени дето правят некъкви научни заключения са стигнали до изводите си без да ползват пласмасовите си замърсяващи природата компютри и устройства? Май нито един :-)

Еволюция кво да правиш :-[
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

astreo

И това е вярно , но проблема не е в учените .Без техните открития няма да има прогрес. И аз искам като се прибера да пусна пц-то и да си взема душ с топла вода. Въпроса е как да се  експлоатират откритията.
*banan*

aquafan

Честно казано откакто разбрах за часа на Земята винаги изгасям лампите.В същото време целият квартал свети та се пука.Така че каква е ползата от такива инициативи като обикновения човек не го интересуват?

Caxapa

Часът на ЗЕМЯТА преди години го имахме на всеки два или четири часа. Та това сега е една от причините да търпя проблем с очите и подледвали операции. Но както и да е.
Антарктида ще се разтопи и нивото на водата ще се покачи драстично, до толкова че Европа ще стане на острови и върховете на Алпите ще бъдат малък райски кът.

Ако се разтопят всички ледове и снегове на земята ще се повиши нивото  на океанас около 70-75 метра. Не е толкова страховито с покачването на нивото! Освен това забравят или нарочно изпускат и факта че има изпарения  а това също довежда до размесване на въздушните маси.Като цяло са прави но много ме нерви когато дрънкат само факти удобни за тяхното разбиране и кауза  както колегата е казал по-горе написани всички тези трудове на пласмасовите си кутии наречени РС. Някои имат и частни самолети с които ходят по разни симпозиуми щото я си представете  колко време ще им е необходимо ако са се придвижвали с каруци или поне велосипеди?  Много относително и много манипулативно е да ни набиват в съзнанието нещо в което и те самите не вярват или не спазват!

Similar topics (5)

40272

Публикации: 1
Прегледи: 1779

25755

Публикации: 4
Прегледи: 2323

36703

Публикации: 1
Прегледи: 2472

18328

Публикации: 17
Прегледи: 7915

39543

Публикации: 2
Прегледи: 2196