С какви чувства приемате връщането на Български Държавен Стандарт(БДС)в родното производство!
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2Fnzlwgm.jpg&hash=f4ac79a4658c3ba7b2bab8b36d96c918a88d4d70)
Няма да остане нищо по щандовете в магазините. *CRAZY*
Цитат на: akapulko - 21.05.2010 01:48
Няма да остане нищо по щандовете в магазините. *CRAZY*
[/quote
Дай боже!Всичко беше толкова вкусно *CRAZY*а хляба в мрежестата торба който изяждяхме докато стигнем до вкъщи *bg*
Може и да е по-добре обаче пак ще има далаверки с качеството. Нямам надежда, че пак ще се яде каквото и да е било истинско. (Това е в духа на моя песимизъм). :-D
Цитат на: vasso - 21.05.2010 02:03
Може и да е по-добре обаче пак ще има далаверки с качеството. Нямам надежда, че пак ще се яде каквото и да е било истинско. (Това е в духа на моя песимизъм). :-D
Възможно е,но е друго когато се упражнява някъкв контрол за разлика от сега.Ако не изпълняваш изискванията-няма да работиш *bg*
Хах, то сега доста проверки уж има. Ама...
Най хубавото кисело мляко, беше смес!
Лошо няма, нека въведът стандарти, като едното време.
Дали обаче ще се спазва, е друг въпрос?
Като гледам със забраната за тютюнопушене, до къде са я докарали? :-(
Дам, сега съвсем никакъв стимул нямам да ги спра. :-D
"vasso" шегата на страна ама официално 200 000хил са отказали цигарите, поради забраната.
Другите пушим драстично по малко, преди петък-събота по клубовете не ми мърдаха общо 4-5 пакета, сега един и половина два максимум!
а в къщи одавна са ме изгонили на двора, свиква се и е по-добре.
Малко извън темата, съжалявам.
Еми това е защото цигарите без бандерол изживяват бум сега, няма как да са толкова.
Иначе при мен варира, по 1 кутия обаче си е средно. Бях адски зле изненадан, когато ми каза една приятелка, която се занимава с медицина, къде се хваща рак- горе в дроба(той стига на 3 см над ключицата) и там димът не се движи и стои с дни. Там се хваща. Сутрин като се стегна излиза доста дим. Определено се надявам да ги спра скоро. *DRINK*
Аз гледам да пуша скъпи цигари и не знам ефектите на останалите какви са.
Цитат на: vasso - 21.05.2010 02:28
Хах, то сега доста проверки уж има. Ама...
То проверки е имало преди,има и сега,но пороблема е,че всичко се решава предварително--ПОД МАСАТА. :-D
Аз съм чувал от хора, които работят по тези места много лоши неща. И за зеленчуците е подобна историята. Вчера ядох таратор с пресни краставици и хоп-обрив. Никакво доверие нямам. :-|
В доброто старо време млякото беше наистина по-различно, имаше по-добър вкус. Не съм ял и домашна истинска лютеница от години, такава, че да я одими огнището, истинска. Просто не знам...
Добре, че връщат БДС, но какво трябва да значи, че стандарта е препоръчителен? *dontknow* Това е нелепо!
Свиквайте, вече няма да ядете нищо с вкусът от едно време, освен ако не си го произведете сами.
В миналото селата бяха пълни с народ, във всеки двор имаше кокошки, прасета, крави, овце и т.н.
Всеки стопанин сееше царевица, ечемик, зеленчуци и не използваше химия. Сега нивите са уедрени,
всичко е механизирано и за да се утроят добивите се блъскат яко химикали. След това във фуражите
се добавят хормони на растежа или направо се инжектират в бутовете на свинете и телетата. Много
ясно, че няма как това месо да е вкусно. Виждал съм парник за домати, в който растенията не са
засадени в почва, а корените им са потопени в хранителен разтвор, в който директно се слагат
препаратите - против болести, за бърз растеж, ранно узряване, бързо почервеняване на плода и пр.
Пълна лудница. Като малък съм ходил с баба ми и дядо ми по ниви, бостани и лозя, но с друго, освен със
"син камък", не съм виждал да пръскат. Добивите не бяха високи, но качеството беше превъзходно.
А по-ниските добиви се компенсираха с масовото производство. Сега селата пустеят, а там, където
е останало все още някое и друго семейство, не се отглеждат животни. Защото робуването е тотално,
а конкуренцията на фермите с хиляди глави добитък е смазваща. Свиквайте с пластмасовия вкус на
храната, така ще е занапред. :-(
На моята приятелка майка и са в Чифлика. Преди месец взехме кокошки и предстои и падпъдъци. Ще се хранят само с естествени храни. Месото и яйцата са осигурени. А и съм ловец ;)
От съседката пък си взимаме мляко (краве и овче) от което си правим домашни продукти. Хлебопекарните в къщи всеки ги знае....
Опитваме да се храним до колкото можем с чисти неща пък да вдиим...
Цитат на: Denis The Hotstepper - 21.05.2010 14:39
На моята приятелка майка и са в Чифлика. Преди месец взехме кокошки и предстои и падпъдъци. Ще се хранят само с естествени храни. Месото и яйцата са осигурени. А и съм ловец ;)
От съседката пък си взимаме мляко (краве и овче) от което си правим домашни продукти. Хлебопекарните в къщи всеки ги знае....
Опитваме да се храним до колкото можем с чисти неща пък да вдиим...
Друго казва нали *CRAZY*
Цитат на: JEM - 21.05.2010 14:54
Друго казва нали *CRAZY*
Несравнимо! :)
Агнетата, които изядохме по празниците, са от познати, които отглеждат овце. Бяха божествени на вкус.
Комшиите си купиха от магазина, някакъв внос, месото се разпадна в тавата. Явно са от военният им
резерв, двадесетгодишни мръвки. Нещо като ирландското месо, от което в Холандия бяха забранили
да се произвеждат дори кучешки консерви, и което ние изпапахме на салами. :-!
Цитат на: JEM - 21.05.2010 01:38
С какви чувства приемате връщането на Български Държавен Стандарт(БДС)в родното производство!
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2Fnzlwgm.jpg&hash=f4ac79a4658c3ba7b2bab8b36d96c918a88d4d70)
Хора, свалете черните очила бре 8-)
Аз пък не държа да се връща БДС, бих предпочел сега да съм на толкова години, на колкото бях, когато е произведена тази капачка :-P
очаквам всеки продукт който има знак за БДС, да е с качество което превъзхожда всички останали конкурентни продукти на пазара, не само на Българския, а на световния.
Цитат на: ceco - 21.05.2010 18:51
Хора, свалете черните очила бре 8-)
Аз пък не държа да се връща БДС, бих предпочел сега да съм на толкова години, на колкото бях, когато е произведена тази капачка :-P
*THUMBS UP* *DRINK*
И аз искам да съм на толкова години ама не става. Гаранция!
Нали се стимулира производството на екопродукти, значи дявола не е толкова черен. Дано дялът им на нашия пазар нараства с нарастване на покупателната способност на населението, иначе лошо. Това са само мечти де.
Днес хапнах еко салата. Яйца от домашни кокошки, марули и репички от градината, никакви химикали.
Де да беше всеки ден така.
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F54c0at.jpg&hash=d18f6bcb21af5e6cebd20a15d20f4fa0fb64fa82)
Цитат на: Denis The Hotstepper - 21.05.2010 14:39
.....
........ Хлебопекарните в къщи всеки ги знае....
.....
Кажете нещо повече за тези хлебопекарни, много съм се навил да си взема но нямам ориентация за марка, модел и начин на употреба.
В къщи използваме машина "Мулинекс".От година и половина не сме купували хляб от магазина,просто няма сравнение купешкия с домашно приготвения хляб. :-)
А като цена как идва? Ако сте засичали де :)
Приблизително излиза около един лев за килограм хляб,но поне знаеш какво ядеш.
Е 1 лв. за килограм хляб не е никак зле при положение, че на магазините продават 700г по 80 ст.
В случая не цената ме бърка а качеството, работя в спедиторска фирма, всеки месец един наш клиент вкарва по едно две палета с бял прах от Холандия.
По документи е "хранителна добавка" а от клиента изкопчих само че е добавка за избелване на брашно за хляб.
Води се "подобрител" за хляб, какво подобрява никой не знае.
Хората от 20 хил. години си ядът хляб и до сега не е имал нужда от подобряване ]:->
Както и да е, идеята ми е първо да си правя чист хляб и второ да си намеря домашно брашно без подобрители за въпросният хляб.
Марияне,уверявам те че хляба става мек като козунак и лятото си седи точно такъв какъвто е изкаран от машината а и не започва да "лепне" като купешкия. :-)
Raven, прав си, цената тук няма значение.
Според мен...
Избери си евтин вариант на пекарна
която е само за хляб, другите неща оскъпяват и нямат смисъл.
Жена ми използва, някаква рецепта за италиански хляб!
Като се размеришееее на прясно опечен хляб :-)
малко повече трябва да увеличиш фитнеса, това от опит :-D
Току що разпитвах сестра ми ( по друг повод, явно темата е актуална), която от година и половина ползва хлебопекарна "Мулинекс". Купила я е за около 150 лв на някава "примоция". Супер доволна е, хляба е много хубав, пробвал съм го. А брашно - никакъв проблем - от всяка селска мелница. Проблем е с "пълнозърнестите брашна" на жена ми. Май ги има само в Била, а аз им нямам никакво доверие на тях...
BTW Според бг-мама, едно кило обикновен хляб от домашна хлебопекарна бил 0,40лв барабар с тока. На мен малко не ми се вярва, ама там знаят най-добре...
Отдавна се каня да си купя домашна хлебопекарна, ама като знам как ям топъл хляб...
akapulko, изкушението си заслужава.
Ние бяхме един месец, плътно на хляб, после разредих ме :-D
Цитат на: suntsu69 - 23.05.2010 00:33
BTW Според бг-мама, едно кило обикновен хляб от домашна хлебопекарна бил 0,40лв барабар с тока. На мен малко не ми се вярва, ама там знаят най-добре...
При положение,че кило качествено брашно струва един лев за килограм,а за кило хляб се слага към 0.600кг брашно няма как килограм хляб да струва 0.40лв. ;-)
Нащо семейство или не случихме на пекарна или сме много капризни. :-( Пекарната е на 3 години ,а е бачкала 3 месеца . Причините заради ,които отново ядем този хляб по магазините е ,че нашите не харесват формата на хляба и също дебелата кора , която ставаше след изпичане . Иначе това пекарната за хляб за мен е супер улеснение слагаш брашно , мая , малко вода и си свободен , тя си меси и пече .
Ако формата на хляба е като кубче значи че машината е с една бъркалка и за това хляба става тесен и висок.Нашата е с две бъркалки и хляба е с нормална форма. :-)Ето такъв:
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2F0704.netclime.net%2F4_2%2F000%2F000%2F10b%2Fd8d%2Fhliab.jpg&hash=2704c59ed50d9148a94d0c2514c0dc5fa0398ae3)
Е ,това е вече хубава форма ,нашата е с една перка и е като кубче.
Стига бе, как може формата на хляба да е решаваща?!? *CRAZY*
А аз си мислех, че качеството е от първостепенно значение. И удобството. И това, че винаги ядеш пресен хляб.
В къщи сме супер доволни от хлебопекарната *thanks!Мулинекс,за 1.5 кг хляб,около 220.00лв струваше.Откакто сме с нея хляб не сме изхвърляли-и след четири-пет дни хляба е страхотен на вкус.Правим всякакви рецепти-за един час,за три часа,с тънка или дебела кора,със суха или прясна мая,с бяло,ръжено или пълнозърнесто брашно,тесто за пица,кекс-всичко е супер.Тесто купуваме предимно от Метро,има голям избор,включително пълнозърнесто и ръжено.За съставките му и качеството естествено мога само да гадая,но поне на вкус го докарва.
А какъв козунак става в тия машинки *CRAZY*с брашно от мелницата и яйценцата на баба *CRAZY*и млекцето ако е от село *bg*
Тъй като темата е за киселото мляко- и "Био киселото мляко" побългариха,типично по-български ни смятат всички за глупаци.Пред няколко дни гледам производителя или ръководителя на предприятието/моите уважения към Магдалена Малеева/ да се оплаква как две години работил на загуба,защото видиш ли българите не сме били дорасли за биохраните.Хайде без тия,моля-сигурно бяхме едни от първите,които си купихме от това мляко във Варна.Качеството му беше наистина невероятно,досущ като киселото мляко едно време.Тогава цената му беше доста висока в сравнение с цената на останалите кисели млека,но това не ни спираше.След няколко партиди обаче последва така познатия ни спад в качеството по стар бълагрски обичай и оттогава млякото си е просто като другите такива на пазара,но с по-висока цена.Сори,баламите свършиха :-P!
Типично за нашите прдприятия - всяка партида е уникална , сиреч различен вкус , мирис ,форма и прочее....
колкото до темата - яко офтопик , другари, къде е "Бурканче кисело мляко", пък къде хлебопекарни с една или две бъркалки ... кек
Мен лично тези хлябове, които напоследък се продават- пакетирани и нарязани изобщо не ми харесват. Даже са ужасни. Предпочитам добрия стар ръчен хляб. *YAHOO*
Цитат на: denbosch - 23.05.2010 04:11
Тъй като темата е за киселото мляко- и "Био киселото мляко" побългариха,типично по-български ни смятат всички за глупаци.Пред няколко дни гледам производителя или ръководителя на предприятието/моите уважения към Магдалена Малеева/ да се оплаква как две години работил на загуба,защото видиш ли българите не сме били дорасли за биохраните.Хайде без тия,моля-сигурно бяхме едни от първите,които си купихме от това мляко във Варна.Качеството му беше наистина невероятно,досущ като киселото мляко едно време.Тогава цената му беше доста висока в сравнение с цената на останалите кисели млека,но това не ни спираше.След няколко партиди обаче последва така познатия ни спад в качеството по стар бълагрски обичай и оттогава млякото си е просто като другите такива на пазара,но с по-висока цена.Сори,баламите свършиха :-P!
Да така е колега за жалост.Няма стандарт за това всеки бърка буламачи каквито му паднат и предлага на пазара.
Искам хубавото старо мляко,искам хубавия стар хляб,искам българското месо и зеленчуци,ИСКАМ ДЕТЕТО МИ ДА РАСТЕ ЗДРАВО *bg*
В България, за разлика от много други напреднали страни, няма как да живееш на село и да имаш висок стандарт на живот. Това е проблемът. Ако изкарвахме толкова пари на село, колкото в градовете, щяхме да се занимаваме сами с част от продукцията, щяхме да сме по-здрави най-вероятно. :-(
Ние се оплакваме, обаче ножа е в ръцете на политиците. Какво да очакваме от хора, които не смеят да забранят пушенето на обществени места, при положение , че ги натискат от Европа! Качествени храни ли? Иначе воля има от наша страна и не само. :duvar:
Хората налитат като мухи на л.й.о на евтините стоки, затова търговията с боклуци процъфтява. :-(
Цитат на: akapulko - 23.05.2010 11:58
Хората налитат като мухи на л.й.о на евтините стоки, затова търговията с боклуци процъфтява. :-(
Налитат защото са бедни *dead
Странно е. Някои заможни също купуват евтини неща.
Относно пушенето- не сме натиснати засега. Нека оправят пътищата, здравеопазването, да махнат всички бездомни кучета и тогава да забраняват пушенето. Видяла жабата, че подковават коня е случаят!
vasso, пушиш, защото си разстроен от дупките по пътищата или в знак на протест срещу безпризорните животни? Как ги навърза само, неща без никаква връзка и забраната за пушене сложи на последено място... Тая забрана е най-лесно приложима, само се гласува и ето. За дупките и кучетата си трябват много пари и разни програми. Отлагането на забраната за пушене на обществени места, дали помага за оправянето на здравеопазването или обратно? ;-)
Пушенето на обществени места трябва да се забрани не защото ни натискат от някъде, а за да не
бъдат тровени непушачите. На репликата "да забранят и автомобилите тогава, и те тровят" ще
отговоря така: Незабавно трябва да бъдат бракувани всички таралясници. Писнало ми е от морги,
които при потегляне отделят такъв гъст облак, че не виждам на 2 метра пред мен и ми се завива
свят. Да се въведе Евро 4 и постепенно да се премине към алтернативни горива. Това важи и за
шибаните заводи, които ни тровят.
Еми толкова сили и внимание отделиха за този закон, че да бяха свършили нещо по-наложително. Това имам предвид. Иначе няма да е лошо да се въведе забрана за ресторантите специално и да е по-строг режима. Например в Германия може да се пуши в заведения ако са на -1 етаж да кажем-мазе. По-гъвкаво трябва да е.
Изобщо не е лесно приложима, защото става въпрос за много пари и инвестиции. То пак е лесно приложимо да има закон за избиване на всички кучета и готово. Ама не става така.
То е ясно, че ако не се приспиват всички помияри, които не са на каишка, проблема няма се реши, но не е толкова лесно. Ако се гласува такъв закон, ще ни изядат всякакви организации за правата на животните пък и на обратните най-вероятно... Сигурно узаконяване на робството ще мине по-лесно , от нещо засягащо кучетата.
Цитат на: akapulko - 24.05.2010 01:52
Пушенето на обществени места трябва да се забрани не защото ни натискат от някъде, а за да не
бъдат тровени непушачите. На репликата "да забранят и автомобилите тогава, и те тровят" ще
отговоря така: Незабавно трябва да бъдат бракувани всички таралясници. Писнало ми е от морги,
които при потегляне отделят такъв гъст облак, че не виждам на 2 метра пред мен и ми се завива
свят. Да се въведе Евро 4 и постепенно да се премине към алтернативни горива. Това важи и за
шибаните заводи, които ни тровят.
Живея близо до румънската граница от където в България влизат стотици румънски коли,особенно за почивните дни.До сега не съм видял нито една стара морга като нашите.Може и колите които карат да не са нещо особенно но 90% тях са чистак новички.Как това става на всякъде другаде но не и у нас мамка му :duvar: *dead
Цитат на: JEM - 24.05.2010 02:24
Живея близо до румънската граница от където в България влизат стотици румънски коли,особенно за почивните дни.До сега не съм видял нито една стара морга като нашите.Може и колите които карат да не са нещо особенно но 90% тях са чистак новички.Как това става на всякъде другаде но не и у нас мамка му :duvar: *dead
На мен ми се струва ,че и Румъния е на същия хал като нас , може би виждаш много новички коли ,които идват от Румъния, защото само техните собственици могат да си го позволят . Съмнявам се ,че там нямат морги като нашите *NO*
Имат въведени изисквания,ако не можеш да отговориш няма да караш :popcorn:
Това със забраната на пушенето си беше чисто икономическо решение, в момента тази забрана не е добра от потребителска гледна точка и за това я отложиха.
На мен не ми пука- много рядко ходя на кръчми и заведения от закрит тип.
Предполагам че един ден все пак ще я наложат, но дотогава тютюнопроизводството е бранш и перо което не може да се пипа по ред политико икономически причини.
За кучетата предполагам на всички е ясно че избиването им няма да реши проблема, правено е вече много пъти / известно е като "примерът Букурещ"/.
А за дупките по пътищата- ами въпрос на пари.
Това е, чисто просто и ясно- въпрос на пари, пътното строителство е много, много скъпо и за това бедни държави като нашата са с лоши пътища.
Има и по зле от нас, Албания, Черна гора, Македония...
Ние сме най бедната държава в ЕС и резонно сме с най лоши пътища, а вече съвсем друг е въпроса защо предишното правителство направи 0 км. магистрали при условие че се биеха в гърдите че са най успешното правителство за последните 20 години. *offtopic
..........................
Има и хубави и качествени кисели млека, аз например си взимам само Верея и мога да кажа че добре заквасва домашно прясно мляко- значи има в него достатъчно количество микроорганизми.
В киселото мляко не могат да се сложат консерванти и оцветители, слага се само сухо мляко, но то по принцип се прави от прясно мляко.
Вече в самото сухо мляко се слага нишесте- царевично обикновенно а в киселото мляко слагат растителни мазнини.
Но тези неща не могат да се сравнят като вреда с химикалите в другите продукти.
Преди години киселото мляко се правеше от мляко просто защото украинското сухо мляко беше по скъпо от нашето прясно а за палмово масло никой не беше чувал дори.
Цитат на: Raven - 24.05.2010 21:06
Това със забраната на пушенето си беше чисто икономическо решение, в момента тази забрана не е добра от потребителска гледна точка и за това я отложиха.
На мен не ми пука- много рядко ходя на кръчми и заведения от закрит тип.
Предполагам че един ден все пак ще я наложат, но дотогава тютюнопроизводството е бранш и перо което не може да се пипа по ред политико икономически причини.
За кучетата предполагам на всички е ясно че избиването им няма да реши проблема, правено е вече много пъти / известно е като "примерът Букурещ"/.
А за дупките по пътищата- ами въпрос на пари.
Това е, чисто просто и ясно- въпрос на пари, пътното строителство е много, много скъпо и за това бедни държави като нашата са с лоши пътища.
Има и по зле от нас, Албания, Черна гора, Македония...
Ние сме най бедната държава в ЕС и резонно сме с най лоши пътища, а вече съвсем друг е въпроса защо предишното правителство направи 0 км. магистрали при условие че се биеха в гърдите че са най успешното правителство за последните 20 години. *offtopic
..........................
Има и хубави и качествени кисели млека, аз например си взимам само Верея и мога да кажа че добре заквасва домашно прясно мляко- значи има в него достатъчно количество микроорганизми.
В киселото мляко не могат да се сложат консерванти и оцветители, слага се само сухо мляко, но то по принцип се прави от прясно мляко.
Вече в самото сухо мляко се слага нишесте- царевично обикновенно а в киселото мляко слагат растителни мазнини.
Но тези неща не могат да се сравнят като вреда с химикалите в другите продукти.
Преди години киселото мляко се правеше от мляко просто защото украинското сухо мляко беше по скъпо от нашето прясно а за палмово масло никой не беше чувал дори.
Киселото мляко се правеше от мляко защото имаше мляко!Не мислиш ли :-)
Именно, сривът в земеделието и животновъдството е пряко следствие от кошмарно остарялата ни материална база която пък формира абсолютно неконкуретна себестойност на единица продукция.
Допотпните фермички тип ТКЗС 1959г. не могат да произведът достатъчно ефтино прясно мляко и така свръхпроизводството на прясно мляко от свръхмодерните комплекси в западна европа се реализира на нашият пазар.
Разликата в стойността на единица продукт е понякога над десет пъти, естествено че ще правим киселото мляко от вносно сухо.
Докъто ние сме строили ТКЗС-та, някъде в европа са се пробвали с модерно животновъдство...
Пътищата са скъпи, но не мога да се съглася, че няма пари за тях. Толкова много пари се дават за глупости. Според мен далаверките са причината да нямаме нормални пътища. Една кирлива магистралка нямаме още, а щом бъде построена, тя ще е морално остаряла, вече между София и Пловдив е тясна и трябва добавяне на 3 лента. :-(
Не мога да се съглася, че е нямало пари за пътища. Но в продължение на 20 год.
милиарди са отивали регулярно в Батко и Братко. ]:->
Киселото мляко се правеше от мляко докато не разбраха, че печалбата може да е по-голяма с по-малко усилия.
Цитат на: akapulko - 24.05.2010 21:49
Не мога да се съглася, че е нямало пари за пътища. Но в продължение на 20 год.
милиарди са отивали регулярно в Батко и Братко. ]:->
Именно-преди месец в регионалните медии плахо излезе новината за ремонт на километър път във Варна на колосална сума,достатъчна за построяването на няколко километра магистрала !?! Така си и заглъхна без никакъв сериозен отзвук и без да се разбере колко километра реално са ремонтирани на такава цена.И съвсем случайно две от Ламборджинитата във Варна са на близки и роднини до шефовете на фирмата,осъществила ремонтите.
Цитат на: NO CARRIER - 24.05.2010 23:09
Киселото мляко се правеше от мляко докато не разбраха, че печалбата може да е по-голяма с по-малко усилия.
Мда. Предполага се, че киселото мляко е измислено по нашите земи. Обаче фалшивото кисело мляко със сигурност е изобретено тук! Виртуози са. За другите храни, може да са вносни технологиите за фалшифициране, но за киселото мляко ще да си е наша! *bg*
Цитат на: miTko - 25.05.2010 13:19
Мда. Предполага се, че киселото мляко е измислено по нашите земи. Обаче фалшивото кисело мляко със сигурност е изобретено тук! Виртуози са. За другите храни, може да са вносни технологиите за фалшифициране, но за киселото мляко ще да си е наша! *bg*
По ме съмнява да е вносна технологията.Когато тук се правеше свястно мляко в другите страни са умували как да го докарат като нашето *CRAZY* *bg*
БДС си е стандарт малко или много и се упражнява контрол.
"Производителите придобиват правото да сложат логото на БДС върху опаковката на продуктите си, едва след процедура на одобрение от страна на Министерство на земеделието и храните и на Патентно ведомство"
Отново има натурално българско кисело мляко (http://www.tialoto.bg/dieti/2010/11/29/otnovo-ima-naturalno-bylgarsko-kiselo-mliako.12605)
На кофичката трябва да пише "Българско кисело мляко БДС 12:2010" и да има лого по БДС. Има снимка как изглеждат в Линка. Засега На баба са първи.
Кисело мляко по национален стандарт (БДС) и как да го разпознаете (http://www.puls.bg/health/food/news_5873.html)
"Автентичност: Киселото мляко трябва да бъде произведено с българска закваска, съдържаща щамовете Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които да са изолирани и произведени в България и да не са обект на генетична модификация."
Това означава че са купили бактериите от ЛБ, до сега само те държаха патента и имаха право да ги влагат.
.......
Киселото мляко не е измислено в България а е много стар продукт, по един или друг начин всички скотовъдни народи са стигали до идеята че определени бактерии стабилизират млечните продукти и така са правели всичко от кисело мляко до кашкавал.
Наш продукт е "българското кисело мляко" другото е йогурт.
Разликата е че в нашето ги има тези два щама които според изследванията са особено полезни, в йогурта тези щамове ги няма но на външен вид и вкус си е чисто кисело мляко.
Просто закваската е правена с други щамове.
Не знам ти какъв йогурт си ял, ама аз такъв дето да прилича на доброто старо наше кисело мляко не съм видял.
Всички тук са кремоподобни, нямащи нищо общо с вкуса на нашето, да не говорим, че аз йогурт развален не съм видял.
А помните едно време - за няколко часа да е извън хладилника и капачката е издута.
Обаче, видях в един от магазините българско кисело мляко, казва се булгара...
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm5.static.flickr.com%2F4140%2F4897304369_1b7aec9fef.jpg&hash=c5accfe32494a76d84a4eaa0a03bc9c750fdf210)
На вкус е перфектно, само че струва майка си и баща си - около 30 цента за 100 грама!!!
Цитат на: niky - 06.12.2010 19:28
На вкус е перфектно, само че струва майка си и баща си - около 30 цента за 100 грама!!!
А 30 цента за 100 грама си е добре бе.Значи 400 грама кофичка ви е 1.20 евро.Тука горе долу хубаво мляко струва 85 ст.На фона на нормална работна заплата от 500 лв може да си купя 600 млека.А немеца взема 2500 евро може да си позволи около 2100 млека.А сега ми кажи че ви е скъпо млякото.
Мога дълго да споря с теб колко точно германци взимат 2500 евро, колко от тях им остават след данъците, колко са им раходите, и защо тия дето взимат повечко, още повечко им взимат за да се храни безкрайната орда турци, араби, индийци, китайци, камерунци и т.н.
Но тук говорим за мляко :-) Не знам дали купуват бацилите, но наистина е хубаво. Купувам на щерката отвреме на време. Аз ям йогурт :-D
Не искам да споря.Кажи ми колко взема един немец чисто на месец и да видим колко млека може да купи.
Който не е разбрал, статията по-горе е чиста и 100% на нишесте Данон. :-D Да, "НА БАБА" е кисело мляко, но всичко останало е... :-!
Дори и в днешно време киселото ни мляко да не е това което е било преди,йогуртите немогат да стъпят и на малкия му пръст.
Само да вметна, че хубавото кисело мляко от едно време изобщо няма да се хареса на
днешната младеж. Ние редовно си квасим, ама щерката не го яде, защото било ... кисело. *CRAZY*
Нашият яде. Е, ако е пред разваляне се мръщи. Аз го ям и такова. (wasntme)
Все пак май има напредък-вижте колко са били живите клетки през 2007г:
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2F203x5i.jpg&hash=16c9b74c2f7acadedef40f9bbc70ad3cfb6db362)
А иначе мисля,че Хайле Гебре Селасие казваше,че резултатите му се дължат на вкиснатото кисело мляко,с което се е хранил...Но пък Юсеин Болт споделяше,че любимата му храна са печените пилета-можеш ли ги разбра... 8-)
Te и китайците казваха, че плувците им ядяли гнезда от лястовички, ама после друго се оказа :-D
За Гебре не знам де, той си е феномен, но за Болт .... освен да са пилета, измътили се от гнездата на лясточките *ROFL*
Да не прозвучи еретично,но според японеца д-р Хироми Шиния в книгата му "Ензимният фактор",напълно отрича консумацията на млечни продукти -особенно при зрели индивиди.Според него например остеопорозата може би се дължи на употребата на млечни продукти-абсолютно противоречиво твърдение от това което съветва съвр.медицина.-абе не е лошо да се прочете..До скоро ядях по 2-3 кофички кис. мляко на ден ,и даже прясно пиех-абе умирах за млечни продукти.
Аз също съм много голям фен на млечните продукти, кисело мляко поне по едно на ден, прясното мляко го пия вместо безалкохолно, а за сирена умирам - колкото по миризливи, по добре :-D
Интересното е че никога не съм имал стомашни проблеми, никога не съм си чупил дори и пръст /освен носа, ама там е по други причини/ а пък водя доста динамичен живот.Катерил съм се къде ли не и съответно съм падал от къде ли не, но сериозни травми не съм имал.
Надявам се че е от млечните продукти, във всеки случай ще продължавам така защото поне до сега негативен ефект не съм усетил.
Ники не каза в колко млека се обръща заплатата на немеца?
Просто тук не е мястото за такива обяснения.
По принцип минималната заплата се води 800 евро, която не се облага, но като платиш 16 процента здравна вноска - задължителна и още толкова за пенсия - останаха 550. Една карта за влака, за целия месец ти е около 100 евро. Може и с колата де, но бензина е 1.45 евро за литър, дизела с 10 цента по малко.
Сега вече зависи дали имаш собствен дом или под наем, дали имаш деца, да ли си женен....изобщо тия пари са заминали .... един наем ти е около 300-400 евро.....
Разбира се, има поне 30 процента които вземат много по големи заплати от 3000-5000 хиляди.
От 5000 евро ако си ерген държавата ти оставя около 3000. Другото потъва някъде.
Е, ако оцелееш и се пенсионираш ще получаваш добре пенсия... :-)
Тук аз основно пенсионери виждам по кръчмите.
Общо взето това е. Поне моите наблюдения са такива.
А, да не забравя че те цакат с 20 евро всеки месец за телевизор, около 50 евро за ток, интернет, трагичен е около 30 евро на месец.
Телефоните са като у нас. Няма такива без такса и за 0 евро. Напротив - обикновено го плащаш поне с 30 процента отгоре.
Както и да е...за мляко все пак ще имат. Виж за бира на бирфеста незнам :-)
Искаш да кажеш че немеца бачка за 800 и след удръжките остават 550.От тях махаме 300 наем,50 за ток,50 за телефон и интернет,150 за храна.Май не остана за бирфеста.Нещо не ми се вярва да е така.Немеца работи минимум за 2000 евро и то чисти.Иначе ще се вдигнат като във Франция и Гърция.Колкото и да е културна нацията няма да търпи като нас например.
ЦитатРазбира се, има поне 30 процента които вземат много по големи заплати от 3000-5000 хиляди.
Мисля да приключим темата. Ако искаш да ме питаш нещо конкретно - пиши ЛС.