• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.07.2025 12:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Винце и Ракийка :)

Започната от Mup0, 26.09.2010 13:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mup0

26.09.2010 13:47 Last Edit: 14.11.2010 08:19 by Caxapa
Таз година ще си права вино :) купих си бидон 100 литра и след малко отивам за грозде  :-D 80кг Каберне :) кой друг си прави винце и ракийка в къщи  и как ги прави

Raven

26.09.2010 13:50 #1 Last Edit: 14.11.2010 08:20 by Caxapa
За вино и ракия не знам, ама на туршиите им хванах цаката.
Тази година за първи път ще слагам кисело зеле  :-D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Mup0

26.09.2010 13:51 #2 Last Edit: 14.11.2010 08:21 by Caxapa
Ами сподели какви правиш :) То има различни :) И аз ще направя таз година някакви хах

venkov

26.09.2010 14:02 #3 Last Edit: 14.11.2010 08:30 by Caxapa
Аз колеги зная как само да употребявам ракийката и салатката  *offtopic *ban  *bg* Най-вече  *DRINK* Ехх едно време като бех малък на казана   :'( :-P
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F14x1pmx.jpg&hash=eeb8e392c28178fc8bebf3ada9c75cf38f4d6945
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FRover%2Fm26448.gif&hash=faa5c0cda8a33d430caa0b5621cf9df37a9dc354

bicho1976

Първата ракийка я сварих вчера,заложих и материал от грозде.200кг ркацители.Мисля и малко винце да направя.Малко,защото ще ми е за сефте.Който закъса в Разград да не се притиснява.От жажда няма да умре. :-D

ico

Аз не правя, че има кой да ми прави превъзходно мерло и 5-7 пъти "печена" ракия. Но до колкото знам, за хубаво вино е важно да се мери изходния материал и да се коригират нещата, ако е необходимо..
от http://totalbg.com/wine/redwine.htm
ЦитатДА НАПРАВИМ ЧЕРВЕНО ВИНО

*

Червеното вино ферментира с твърдите части (джибрите). Така протичат процеси по извличане на багрилна материя, танини и други вещества, характерни за този тип вино.

*
ПРЕДИ ФЕРМЕНТАЦИЯТА
Първи Стъпки:

1. Отделете по възможност поне 90% от чепките.

2. Прибавете необходимото количество серен двуокис в "материала" – Серниста киселина или Калиев метабисулфид (Виж "Сулфитиране - Серен двуокис и Вино").

3. Смачкайте зърната от гроздето в съда за ферментация.

4. Напълнете съда с кашата - но само дo 2/3 от обема му.

5. Изчакайте около 2 часа от времето на сулфитиране.

6. През това време проверете захарното съдържание на мъстта (сока). Трябва да е около 22 - 24% (220 - 240 гр/литър) в зависимост от сорта (Виж "Проверка на захарно съдържание").

7. Ако захарите са по-малко от 21% може би се налага корекция!?

8. При възможност (препоръчваме Ви!) проверете и киселинността на сока (мъстта), която трябва да е от 5,5 до 7,0 гр/литър! Може да се наложи корекция!

9.Проверете температурата на "материала". Трябва да е от 20 до 23 °C.

* Ако температурата е по-висока трябва да охладите (като например):
Увийте съда с нещо (старо одеало, черга или др.) и го обливайте отвън с вода.
Сложеде лед в плик от непромокаем материал – пластмаса или нещо друго, и го поставете в материала.
Следете температурата по време на процеса!

10. Когато сте постигнали необходимите захари, киселини и температура трябва да вложите съответното количество "мая" (дрожди) – по необходимия начин (Виж "Приготвяне на винени дрожди (мая)").

11.Покрийте съда за ферментация с чист тензух.
*
ФЕРМЕНТАЦИЯ
Първи Стъпки:

12. Проверете след 24 часа - Мехурчетата и специфичния аромат показват, че е започнал процес на ферментация. Температурата също се повишава!

13. Джибрите образуват така наречеата "шапка". Тя нормално стои отгоре.

14. Проверявайте ежедневно захарното съдържание! Нормално то трябва да се понижава с около 2% на ден.

15. Периодично обливайте "шапката" с течна фракция!

16. Проверявайте ежедневно и температурата – най-добра от 22 до 25 ºС (max 30ºC). При необходимост охлаждайте !!!

17. Когато "шапката" спре да се издига нагоре и/или съдържанието на захари е почти 0% преточете младото вино в друг съд. При възможност пресувайте джибрите, а можете да ги използвате и за изваряване.
*
СЛЕД ТОВА
Първи Стъпки:

18. На младото червено вино му трябва време за Яблъчно-млечнокисела ферментация (ЯМФ, вторична,"тиха" ферментация). При този процес вината получават по-мек, по-благороден вкус и доразвиват своя аромат. В зависимост от температурата и условията, при които е поставено виното ЯМФ протича за различно време – може да е повече от месец!

19. Когато паднат утайките и виното се забистри добавете серен двуокис – сулфитирайте!

20. Декантирайте (откалете) бистрото вино. (Виж "Как се откалява вино?")

21. Добавете веществата за избистряне – бистрителите. (Виж "Как се ползват бистрещи материали?")

22. След утаяването - откалете и ако се налага отново сулфитирайте.

23. Според сорта и възможностите може да оставите виното за стареене.

24. Бутилиране. (Виж "Как се бутилира вино")

25. В зависимост от сорта и съответните обработки може да стареете виното в бутилки.
*
Внимание:
По време на ферментация се отделя Въглероден двуокис (CO2) – Силно Задушлив газ, без цвят и аромат!!! – ВНИМАВАЙТЕ, когато влизате в непроветрени помещения!!!
ВНИМАВАЙТЕ колко серен двуокис ще използвате! - Прекалено високата доза ще блокира ферментацията, а от ниската може да няма смисъл! – Обърнете се към специалист!
НИКОГА не влагайте Серен двуокис (във вид на Серниста киселина, Калиев метабисулфид или "др.") при започнала ферментация!!! – Образува се сяроводород (аромат на развалени яйца - полоци и др...) - Много трудно се лекува!!!
Тънкости:

* В ПОМЕЩЕНИЕ, КЪДЕТО СЕ ПРАВИ ВИНО НЕ СЕ ПРАВИ "ЗИМНИНА" – "Трушии" - За Българи!!!

* Ако не използвате специални дрожди (мая) за вино не претоварвайте "материала" със захар! – В противен случай рискувате да имате една сладка каша, която не иска да ферментира или е решила да "вкисне"!!!

* При по-висока температура на ферментация (над 28 ºÑ) има голяма опасност да се образуват много лошо миришещи вещества, а над 32 ºÑ дрождите (маята) започва да умира!

* След приключване на Алкохолната ферментация няма смисъл да се задържа по-дълго време виното с джибрите. Няма да получите кой знае какво – най много да го огрубите, заджибрите!
Съвети:

* Това са само "Първи стъпки"! – Ние не поемаме никаква отговорност! - При съмнения се обърнете пряко към Нашия или някой друг специалист.

* Виното е "жив организъм". – Вие не може да предположите какъв характер ще приеме!
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Mup0

мм кабернето ми се размина   :'( ... ама края на идната седмица ще взимам мерло  *YAHOO*

Асен Евгениев

Наскоро даваха по телевизията репортерска проверка на виното. В най-евтиното въобще
нямаше грозде!!! Само оцветители, овкусители и ароматизатори! :duvar:
Който може, нека си направи. Аз съм поръчал 15 кг. телешко и 20 кг. свинско от домашен
добитък / за фризера и за луканки/. Може да помисля и за вино. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

devil111

Баща ми редовно си прави винце и ракия и сякакви туршии кисело зеле зелен домати моркови чушки доматен сок  люти чушки  тиквички и много други за които не се сешам в момента миналогодишното вино стана супер много беше вкусно и затова бързо свърши :) аз участвах в направата му всеки ден го разбърквах докато стане за прецеждане и даже от там си лових мохички за храна на рибките дроздофили много им се осладиха
Всеки луд с номера си.....

Mup0

абе ще се пробвам и аз да направя :) каквото стане

Black Adder

Цитат на: Mup0 - 26.09.2010 13:47
Таз година ще си права вино :) купих си бидон 100 литра и след малко отивам за грозде  :-D 80кг Каберне :) кой друк си прави винце и ракиика в къщи  и как ги прави
Аз не разбирам много, но все съм чувал, че пластмасовите съдове не са най-подходящи за такива богоугодни напитки.
Верно,  евтини са, но .... кеф цена няма е казал народа.
Дървеното буре си е класиката за съхраняване и на джибри и на ракийката след сваряването й.
Иначе се получава нещо като ..... 'кремвиршите от .. мисо'  *ROFL*

*DRINK*

Mup0

26.09.2010 18:53 #11 Last Edit: 27.09.2010 07:12 by Mup0
то само докато преври ще бъдя в бидона :) после ще го налея в стъкло :) апак и ми е за първи път да правя...ако стане догудина ще си купя буре :)

Raven

Преди години с баща ми се бяхме запалили и правехме разни луканки и пастърми, сушено и веяно мезе и всякакви такива ловджийски специалитети.
Правихме наложена сланина по троянски- страшна работа е това.
Също така една сланина варена в прясно мляко и след това се исушава в отворена хартия на проветриво място- нарича се веяна варена сланина, прави се в северозападна България.
После ни мина мерака, ама много сериозно се замислям пак да се захвана, има си специфики  ама става чудничко.

За сега съм само на домашни туршии- правя два вида, едната е царска туршия с мед а другата е обикновенна сурова, също така съм хванал цаката на киселите краставички- излизат по добри от тези от магазина.

Несравнимо е да си отвориш или нарежеш нещо домашно, просто усещането е различно.
Относно алкохола- един съсед ми носи тубичка домашно, сорт Мелнишка лоза, една туба 5 литра ми стига за цяла зима какъвто съм пияч.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

stanilabg

Вече четвърта година ще си правя вино. Миналата пропуснах заради здравословни проблеми. Но тази няма начин, ще се прави.
Използвам 200л бидон в който слагам 200кг червено грозде. Едвам се побира. Слагам го с чепките. Бъркам го 5 дена и после го източвам в дамаджани - 2 х 25л и 1 х 50л. Отгоре им слагам едни джиджавки  :-D (не знам как се казват на български) и по този начин продължава да ферментира близо месец - зависи колко е топло в помещението. После си го оставям така, защото така не влиза въздух в дамаджаните и виното трае по дълго време. Имаме склад на етажа и досега там съм го правил. Температурата е около 15-16 градуса (когато вънка е -10, сега е по топло). Само че, съседите мрънкат, че им смърди. Затова тази година ще е на терасата (тези 5 дена в началото, дамаджаните в склада). Малко ме притеснява факта, че вънка е доста студено - в момента е 10-12 градуса. Докато ми донесат гроздето (две седмици), може още да се охлади.
Не претендирам, че съм голям специалист и че това е правилния начин за приготвяне на вино, но пък винцето е много хубаво. Не слагам никакви май, не сулфитирам и подобни неща описани в линка, който е дал ico. Сорта не го знам, защото самия човек, който ми го носи, не знае какъв е. Има вкус на ягоди. Ще да е някакъв унгарски сорт (де да беше Токай ;-)), защото тук повечето винари са унгарци. Нямам мелачка за грозде, затова хвана жената да го мачка с крака  :-D в едно малко бидонче. Ако знаете някаква тънкост за мачкане, ще е добре дошла. Ракия не правя, защото няма къде да я варя. Ако трябва да я правя официално, не си заслужава - излиза много скъпо. Затова си правя второ вино. Лошото е, че няма къде да го държа.
Ако знае някой, как се прави полу-сухо (полу-сладко) вино, нека да сподели.

Mup0

заредих си бидончето с 80кг мерло :) като за първа година да пробвам какво ще стане :) 24 захарност го оставих мисля че е добре поне така знам от дядо :Д