• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.07.2025 03:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Банкови карти за онлайн разплащания

Започната от abaro, 08.10.2008 01:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

Stupid_boy явно ника ти е само камуфлаж.  :-) Много добра информация, благодаря!
По-късно ще се възползвам от някои присвоени ми права и ще почистя темата от общите приказки, защото мисля че точната информация може да е от полза и в бъдеще.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stupid_boy

Цитат на: abaro - 10.10.2008 02:35
...

шшшт, под прикритие съм  ;-)

да добавя нещо важно за кредитните карти: те са само за плащане при търговци! не че не може да се теглят пари чрез банкомат или да се правят други банкови преводи, но таксата е убииствена. при плащане към търговец няма никаква такса ( поне с мойта карта ).

bobby_m

Цитат на: raven - 09.10.2008 13:41
*offtopic

Като каза че навсякъде приемат Виза- е в Кауфланд не приемат,просто не работят с тази карта.
Политика на компанията било- но ме поставиха в доста неудобна ситуация- свикнал съм моята Виза електрон да минава навсякъде.

Кауфланд наистина имат такава политика - никакви карти разлчини от Маестро (дебитен продукт на MasterCard). Даже колеги разказваха, че без да искат пуснали един от ПОС терминалите им с "кредитни карти" и станало голям скандал.... *dontknow*
До преди няколко години и Била бяха така .....
: 10.10.2008г 14:02ч
Здрасти на всички,

Да кажа и аз нещо по темата банкови карти и имат ли почва в БГ Банките - без да звучи надуто, казвам го от 13 години опит в банки и фирми от които 99% в картовите разплащания и системи за това.

В света най-разпространени са VISA и MasterCard банкови/небанкови карти. Те са както дебитни така и кредитни, но поради общото схващане на продукти като VISA Classic, MasterCard Standard казват кредитни.
По дефиниция на всяка банка картовата организация издава лиценз или за дебитна или за кредитна карта, а какво и как рекламира, милата, БГ Банка е друга бира.

VISA Electron е типичната ДЕБИТНА карта, дори и когато "зад" нея има т.н. овърдрафт. Тоест колкото внесеш толкова ползваш, НО някои банки имат изискване за "минимален неснижаем остатък" - иначе казано заключени пари докато не се откажеш от нея - от 0 до 10 BGN. Относително евтин избор, който върши работа за повечето сайтове за електронна търговия(има и изключения), защото най-често няма или има много малка годишна такса.

За овърдрафта - това е feature на сметката, а не на картата и затова дебитни карти с ОД НЕ СА КРЕДИТНИ.

VISA Classic, MasterCard Standard - тези два бранда са сред най-разпространените и най-често наричани КРЕДИТНИ. Истината е, че те могат да са и ДЕБИТНИ (аз имам VISA Classic дебитна и MasterCard Standard кредитна). В единия случай към картата има т.н. револвиращ кредитен продукт, а в другият каквото внесеш туй ползваш.
При някои бг банки има неснижаем остатък по дебитните визи и мастър, като преди години бяха колосални суми от 500 BGN - напоследък са м/у 50 и 200 BGN.
Кредитните се отличават с т.н "период на клиентски плащания", обикновенно това е един месец + гратисен период (пример: 30+15 дни). Плащания по заема (погасявания) трябва да се извършват всеки месец, което е основната разлика с овърдрафта. Минималната погасителна вноска обикновено е процент от използваната сума, но не  по-малко от 10-15-20 BGN. 

Освен револвиращите кредитни карти има и charge кредитни карти - внимавайте да не ви пробутат такава, освен ако не сте дилърчета. При charge картите всеки месец до примерно 15 число трябва да внесеш цялата израсходвана сума, тоест процентът е 100.

За финал по темата VISA Classic, MasterCard Standard - те всички имат годишни такси и доста солени лихви (по кредитните), тоест са скъпичък избор за разплащания, но за сметка на това са с ПЪЛНИЯТ ПАКЕТ екстри за една карта - Mail order/Telefone Order (преди години с VISA Electron не можеше да се регистрираш за изпит по SAT TOEFL, а с класик можеше; сега не знам как е), подлимитни транзакции и др.

Не съм сигурен дали да ви занимавам с Gold, Platinium, Business и тн. - накратко, по-скъпи карти с по-големи лимити, застраховки и такси *CRAZY*; Бизнес е фирмена карта, но има има и VISA Business Elecron - по-евтин братовчед :)

Maestro или по някои банки още го наричат или БОРИКА карта или ЕДК (електронна дебитна карта) - като VISA Electron само, че е на MasterCard. С нея, поне до колкото знам, НЕ може да се плаща в интернет, освен в бг магазини чрез epay и ebg

Ако за първи път ще си взимате кредитна карта ето няколко съвета:

1. Много внимателно прочете всички договори, общи условия, тарифи и изобщо бланки, които ви ги дават за подпис.
2. Ако нещо не вие ясно, ПИТАЙТЕ и тропайте по масата докато не ви се даде ясен и смислен отговор - нищо че натоканата фолк тупалка, 2-ри курс УНСС/зализаният льольо с модерен, но кофти скроен костюм искат да отидат да пушат.
3. В много банки първата годишната такса се надчислява в момента на активирането на картата, тоест нищо че не сте я ползвали вече имате задължение.
4. Както някой вече бе написал - умната с парите в брой и от банкомат и от клон ..... *MODERATOR* таксите са си е........... майка ,а в чужбина и за баща си питат.
5. ако си взимате карта само за ebay, amazon, булсатком, парното и телефона - моят съвет VISA Electron

Последно: вземете си карта от банка, която няма собствен оторизационен център, а ползва и е член на БОРИКА (Банкова Организация за Разплащания с Използването на КАрти) - пример: Уникредитбулбанк (да им .....), прокредитбанк, ЦКБ, Райшаизен и др.
Тия със собствени центрове нещо много често се дънят : ДСК, Пощенска+ДЗИ, ОББ, ПИБ.

Ако има въпроси и/или коментари съм ей тука....

Stupid_boy

съветите са много добри, евала! честно казано, мързеше ме да ги напиша.

iek

Доколкото разбрах, visa electron са по-безоопасни от гледна точка на "неправомерно" източване на картата. Възможно ли е по някакъв начин наличността по такава карта да се захранва от отделен депозит( някакъв безсрочен депозит например) в същата банка, за да отпадне нуждата от захранване на картата при изчерпване на наличностите по нея (нещо подобно имаше при кредитните карти). Е в такъв случай отпада по-голямата сигурност, но пък и годишната такса от 50-60 лв. при кредитните карти.
Съжалявам, ако не използвам точните термини, надявам се да ме разбере някой.
Още нещо- четох, че някои карти имат чип, кое му е по-сигурното? И възможно ли е да има Visa electron карта, издавана от някоя конкретна банка, която да създава проблем при регистрация в PayPal например, защото съм чувал и подобни оплаквания преди?
*thanks

bobby_m

iek забравих да добавя един много важен съвет: ИЗДАИТЕ СИ КАРТАТА (кредитна/дебитна) С ЧИП!!!!!! *lock
В интернет,поне за сега не е по-сигурна, но ще се предпазите от скимиране - тоест копиране на данните от магнитната пътечка отзад на карта - от чип е много по-трудно, че почти невъзможно. В БГ напоследък е често срещан проблем за който се тръби и по медийте, а ченгетата са безсилни.
Това за чип картите....

Иначе от източване нищо не е сигурно, банките правят защита, другите момчета и намират цака и так дале.... Затова не пазарувайте от малко известни магазини, щото като им предоставите данните на картата и вземат че ги хакнат (това се е случвало и със силно защитени търговци, но е по-малко вероятно да се случи с пейпал) става .....:-! :'(

Някои наричат, това със зареждането от друга сметка "standing instruction", тоест на системата  и казано  примерно подържай по Електрона 200 лева....

За чип карта с проблеми в ПейПал не съм чувал, но ще попитам!

Казват,  че се е случвало да се оплакват от Електронки , но според мойте хора проблемът не е в чипа - има пък такива дето си нямат никакви ядове

abaro

Браво, темата се развива добре според мен.

@Stupid_boy: Мисля че трябва да си изтриеш последния пост, за да не ни показват форума по новините
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

anonto

*offtopic
А защо да трие ако нещата стигнат до фалит лошо. Имам влогове там.
@ Stupid_boy: ако е нужно казваи да си тегля парите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

schmatka

картата с "чип" има и магнитна лента (от която се сваля инфото) ... когато всички станат само с чип и мср се ползва само в чужбина тогава ще има ефект от него (до тогава 100% ще са го дъмпнали) това в БГ се прави само с рекламна цел  *bg*

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbanners.wunderground.com%2Fweathersticker%2Fgizmotimetempbig_metric%2Flanguage%2Fbulgarian%2Fglobal%2Fstations%2F15552.gif&hash=df443b72d56f39bff389ee619c750bb413ec9100

Stupid_boy

чип...
направило ли ви е впечатление, че чип картите носят всичко в себеси?
помните ли преди години фонокартите и 'хакването' им?
погледнете си сим картите в телефоните.
тези чипове в картите не са ли подозрително лесни? според мен е въпрос на време някой да се захване с тях.
като човек, занимавал се дълги години с електроника, понастоящем програмист, те ми се виждат огромна дупка. разни ПР-и се опитват да ни обяснят колко велико откритие са, но ...

-----------
а за фалита, в нашата хубава родина слухове всякакви....
все пак, отредактирах си поста де. прави сте, не му е мястото.

miTko

Спрете, че вече се обърках, баси... *CRAZY* :duvar:
Разни мои АКВАРИУМИ 

zoomaniak

Мен си ме кефят само банковите преводи...може таксите да са резачка - ама не ме боли главата от мислене кой може да ме прекара  :-D чрез някоя пласмаска...

Всеки бизнес има банкови сметки.
Купувам само от този който има банкова сметка... :-D
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

vankobarabanko

Някой да е успял да регистрира карта от Пощенска банка в PayPal?
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

Face

Няма значение дали картите са ви с чип или магнитна лента и двата вида ги сканират, за съжаление. Когато от някоя банка ви се обадят и ви кажат, че са ви спрели картата и са ви издали нова, заради подобряване на сигурността или някаква друга измишльотина, това означава, че картата ви е сканирана на някой банкомат(само че това няма да ви го кажат) и банката, превантивно ви издава нова карта. В голяма част от случаите, пари от картите не са източени, но ако ви се случи такова нещо и видите, че има нещо нередно по сметката ви (липсват ви пари), да знаете че са ви източили картата, вероятността от банката да ви върнат парите е голяма.
Да не се случват такива неща.

С Виза електрон на дск, можете да си плащате навсякъде без проблеми. ( за нея от опит знам със сигурност).

kamos

Хайде да се намеся и аз малко по темата.
Ако не дай си боже ви се случи да ви източат парите от сметка, посредством сканиране и последващо теглене със заготовка не отивайте в районното управление, а в областната дирекция - при бопаджиите. Има едно скапано решение, което постановява, че ако сумата не е в големи или особено големи размери деянието не е кражба на самоличност а си е най-обикновена кражба с техническо средство. На ниво РУ-МВР не могат да ви помогнат! Просто нямат необходимите възможности.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

7611

Публикации: 15
Прегледи: 14860

24919

Публикации: 5
Прегледи: 3758

5542

Публикации: 19
Прегледи: 10799

4391

Публикации: 2