• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2026 16:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Автоматизация

Започната от mitaka1210, 09.06.2026 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

mitaka1210

Здравейте на всички аквариумисти! 🐠

Аз съм Димитър — имам идея за нещо ново — платформа за аквариумисти на български(за начало).Не съм намерил за сега такова решение.

Идеята е проста: едно място за всичко — дневник на аквариума, параметри на водата, управление(DIY решения -ардуино,датчици,контролери) база с риби и растения, и локална общност за размяна и срещи.Всичко да е лично спрямо потребителя и неговия аквариум.И още много идеи да има вътре.И колкото може повече да се намали писането на ръка когато се правят тестове.Появи се проблем бил е в карантитен период аквариума.Като цяло всичко което се налага да правим на определно време(период).За момента мисля, че повечето хора карат на някаква прогама за записки,таблици,може и да него правят или аз помня(което за мен е невъзможно).Искам да се автоматизират процесите.

Когато се опитвам да намеря информация за акваристика  — ровя в YouTube, форуми, Facebook групи, питам в зоомагазина, питам AI... и всеки път губя по 30-60 минути  и повече за един прост въпрос или проблем. Никъде не знаят точно моя аквариум, историята му, рибите ми и състоянието му.

Затова мисля да направя нещо по-добро — платформа на български, само за нас:

🔹 Дневник на аквариума с умно записване на параметри (снимаш теста данните от таблица или листа — само записва)
🔹 База знания за риби, растения, болести, параметри на водата спрямо локацията(за всеки град мисля,че е различна)
🔹 Статиски за периоди
🔹 Локална общност — намираш хора наблизо за размяна и срещи и др.
🔹 Свързване с Arduino/ESP32 за тези които обичат DIY

Преди да напиша и ред код, искам да чуя мнението ви. Ако имате идеи, моля.

Имате ли такава нужда? Какво ви липсва най-много?

NO CARRIER

Здравей! Всички са във фейсбук и тикток. Тъжно, но факт.  *privet* Никой не чете, всеки иска смляно, на готово.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

Добре де, аз от 5 дена се чудя какво да напиша тук. Единствено мога да подкрепя идеята и като си направя аквариум в най-скоро бъдеще да тествам. Само да предупредя, че не съм фен да ИИ-то, защото харчи много питейна вода и там най-вероятно няма да участвам. Все пак по-добре за рибите и хората да я запазим. : - D
Но като цяло бих подкрепил всякакви нови/иновативни инициативи.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

mitaka1210

Точно това ме дразни в всички социални мрежи много информация която много бързо се губи за 1-2 дена и после.Пак същите въпроси,питания.Моята идея е да не се повтаря отново и отново едно и също.Да може с няколко натискания да си намираш отговор на въпроса.И още много неща сами в глава тук имам описание -
това е демо версията тук

https://brash-spinach-809.notion.site/AquaHub-38171746a27880cfa34ec25730781740

mushroom

Ооо то това е бизнес идея. ( - : Не бях разбрал.
Една корекция само... хората, които се занимават с акваристика, са акваристи. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Възможно е да се измисли нещо.
Въпроса е на цената на какво?
Защото ако става въпрос за търсене, то търсачки бол.
Ако става въпрос за съхранение на данни, форумът също поддържа такива. Говорили сме няколко пъти да го пипнем малко хардуерно, ако е нужно. Засега няма такава нужда или поне не съм разбрал.

Ако става въпрос за управление (автоматизация) мисля, че и това го има на готово.
Осветлението (говоря за марковото) си идва даже с приложения и настройки.
Другото е едно таймерче за CO2-то.
Виж за торенето нещо може да се поизмисли евентуално, но тук пък му се губи чара според мен, всичко да е автоматично и ти само да го гледаш като телевизор.

Просто всичко е толкова забързано в днешно време, че никой не иска да се мотка. Пита, отговарят му и чао.

Аз съм си фен на форума и тва е  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.