• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.06.2026 07:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Автоматизация

Започната от mitaka1210, Вчера в 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitaka1210

Здравейте на всички аквариумисти! 🐠

Аз съм Димитър — имам идея за нещо ново — платформа за аквариумисти на български(за начало).Не съм намерил за сега такова решение.

Идеята е проста: едно място за всичко — дневник на аквариума, параметри на водата, управление(DIY решения -ардуино,датчици,контролери) база с риби и растения, и локална общност за размяна и срещи.Всичко да е лично спрямо потребителя и неговия аквариум.И още много идеи да има вътре.И колкото може повече да се намали писането на ръка когато се правят тестове.Появи се проблем бил е в карантитен период аквариума.Като цяло всичко което се налага да правим на определно време(период).За момента мисля, че повечето хора карат на някаква прогама за записки,таблици,може и да него правят или аз помня(което за мен е невъзможно).Искам да се автоматизират процесите.

Когато се опитвам да намеря информация за акваристика  — ровя в YouTube, форуми, Facebook групи, питам в зоомагазина, питам AI... и всеки път губя по 30-60 минути  и повече за един прост въпрос или проблем. Никъде не знаят точно моя аквариум, историята му, рибите ми и състоянието му.

Затова мисля да направя нещо по-добро — платформа на български, само за нас:

🔹 Дневник на аквариума с умно записване на параметри (снимаш теста данните от таблица или листа — само записва)
🔹 База знания за риби, растения, болести, параметри на водата спрямо локацията(за всеки град мисля,че е различна)
🔹 Статиски за периоди
🔹 Локална общност — намираш хора наблизо за размяна и срещи и др.
🔹 Свързване с Arduino/ESP32 за тези които обичат DIY

Преди да напиша и ред код, искам да чуя мнението ви. Ако имате идеи, моля.

Имате ли такава нужда? Какво ви липсва най-много?