• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум от ПЛЕКСИГЛАС!!!

Започната от sbaltashki, 05.10.2011 21:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sbaltashki

Здравейте колеги,

Имам плексигласови плоскости с дебелина 1,5 и 2 см. Интересува ме някой лепил ли е аквариум от подобни и има ли някой, който може да "зглоби" подобен съд във форума? Също така искам да разбера как се полира въпросния материал? Благодаря предварително!

Mirobg

Бе то за правене-правил съм си/ с доста напречни разпънки/. Но плексигласа се драска МНОГООО ...
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

АМАЗОН

Акрила е по устойчив на надраскване и по-подходящ но доста скъп.

_777_

Правил съм доста аквариуми от плексиглас.Трябва да знаеш че времето за стареене на плексигласа е около пет години.Също така ако аквариума е по голям,примерно над 200 литра се получава едно изкривяване по средата му и все едно гледаш като през лупа.А лепенето му си е мъка от всякъде.С фрезер се правят канали там където плоскостите лягат една върху друга.Разтапят се стружки от плексигласа които са се отделили при работата с фрезата във хлороформ.Полученото лепило се поставя в каналите и плоскостите се пристягат със стяги докато стегне лепилото.Поне такава беше технологията от преди години.Просто не си заслужава хамалогията.По спомени цената на плексигласа в момента е около 100 лева на квадрат за 1 см дебелина.По добре го продай и с кинтите ще можеш да си направиш страхотен стъклен аквариум. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

tre


sbaltashki

Благодаря на всички Ви за коментарите и отговорите. Може би наистина най - добрия вариянт е да ги продам и да си ползвам класиката - стъклото.

Ilianidis

Гледам сравнително актуална тема,та да питам в нея.Възможно ли е лепене на плексиглас за стъкло и с какво?С ацетатен силикон дали е възможно,малко ме съмнява,но да питам преди да пробвам сам.Необходимо ми е за слепване на малки по площ повърхности.

iek

По принцип не става, но в определени случаи, когато площта е достатъчно голяма, а натоварването минимално може и да е надеждно- например: облепваш преливник със цветни акрилни плоскости.

Ilianidis

Преливната колона ми е от стъкло,а гребена от плексиглас,като ще го лепя със зъбците надолу,т.е. лепя само сечението на зъбците.Остана ми епокси метал,но ще е грозно на фона на безцветните повърхнини,които ще слепвам.Май нямам друг изход.Някъде четох за специален силикон на Дженерал електрик GE cs нещо си ,за точно такива случаи,но тук никъде го няма.

iek

За тази цел става, но този гребен не е ли в комплект с джоб, все пак се налага понякога да се чисти?

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F2h334p4.jpg&hash=8ee2cb63fd65ea702bf63ffa3c2b7f5495b1ea2d

abaro

Илиане можеш да пробваш с К+D на Wurth. Това е полиуретанова маса за залепване и уплътняване и по принцип трябва да залепва на плексигласа много по-добре от силикона. Само че предварително трябва да надраскаш плексигласа с едра шкурка, в зоната на залепване. Издържливо е на вода, дори и солена, щото го ползват за залепване на разни неща по лодки и кораби директно под вода. Само че се предлага само бало, сиво и черно. Прозрачно няма. Цената не е ниска, но ако вземеш салам а не туба е по-евтино.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Мерси Тони,ще го имам предвид като възможност,макар че ми е необходимо едва няколко грама от него.Ще потърся и поразпитам за него.Бяло също ме устройва.
IEK, накара ме да се замисля относно това почистване,не съм предвиждал да се сваля и почиства.Гребена не е готово изделие,а изработено от мен домашно решение.

Similar topics (5)

20204

Публикации: 14
Прегледи: 5604

24003

Публикации: 8
Прегледи: 3715

2870

Публикации: 4
Прегледи: 3417

56045

Публикации: 6
Прегледи: 3892

34803

Започната от qvo


Публикации: 0
Прегледи: 1533