• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 16:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРИЗАТА свети и препорък

Започната от Balkandjiev, 14.08.2009 21:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Balkandjiev

 *HELP*

denbosch: В кризата е важно да си налегнеш парцалите и да се стегнеш-трудно е,обаче аз поне друг начин не знам.
 
onyxman: Ей това е отговора на загадката. "Прасета ..... всичките в буркани и в мазета." Мазето ще ни спаси, само че трябва да се погрижим да го напълним.

Другото логично нещо което можем да направим е да изберем да купуваме само български продукти.По този начин ще има работа за много хора. Аз винаги съм предпочитал българските стоки пред чуждите

Лора: Събираш, колкото пари имаш, инвестираш ги в няколко стотин килограма брашно, за да имаш поне хляб...  Даа, това за селата, ами градовете?

bigbeer: Не виждам някакво решение за преодоляване на 'кризата'.. Освен всички да се върнем на село.. ама вече е късно, защото забравихме отдавна, че селото храни градовете. Абе тежка ще е зимата.

Лора

Да, да...
Всеки иска да знае как. :-(  Задай си въпроса, как са оцелявали предците ни, когато е нямало ток, когато парите са били само в буржоата и мисля, че отговора блесва.
Какво пък толкова. Пускате печката на дърва, слагате на жената една ***, че без ТВ ще стават фалове. Събираш, колкото пари имаш, инвестираш ги в няколко стотин килограма брашно, за да имаш поне хляб...  Даа, това за селата, ами градовете?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Raven

Къде точно я видяхте тази криза?
Цените на основните хранителни продукти ,горива и енергоносители падат трети месец  подред,този месец потреблението на населението се е вдигнало,заетоста още е добра- изобщо това с кризата е малко паникьорска работа за сега поне.
Казват че наесен ще стане трудно,но така казваха и за лятото напролет.

Ще видим- България има един огромен плюс който го нямат останалите страни и който може да ни помогне да преодолеем кризата по лесно.
А именно- огромният дял сива икономика.

При сивата икономика характерно е че има  доста нерегламентирани капитали които не се включват в статистическите прогнози и които могат да се наливат  в потреблението,именно заради това сме в парадоксът по време на криза да си увеличаваме потреблението.
Просто вадим парите от дюшеците.
Прогнозите се правят на базата на декларирани данни,на всички е ясно че поне 50% от заетите взимат повече пари от регламентираните по ведомости - от там и идват тези нелогични  резултати.

Зависи от субективното положение на всеки човек де,но за късмет и аз и съпругата ми се паднахме в бизнеси които за момента не са засегнати от кризата така че специално аз не мога да се оплача.
Въпреки че нищо не се знае...

Но истината е че някой сектори се сринаха почти наполовина дори.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

wwladoo

Цитат на: Лора - 14.08.2009 21:46
Да, да...
Всеки иска да знае как. :-(  Задай си въпроса, как са оцелявали предците ни, когато е нямало ток, когато парите са били само в буржоата и мисля, че отговора блесва.
Какво пък толкова. Пускате печката на дърва, слагате на жената една ***, че без ТВ ще стават фалове. Събираш, колкото пари имаш, инвестираш ги в няколко стотин килограма брашно, за да имаш поне хляб...  Даа, това за селата, ами градовете?
Хората живеещи на село (да не пиша селяни)защото някой може да не прави разлика между селянин и селяндур и да се обиди,са по практични в това отношение и по лесно оцеляват в такива моменти.Това е мое виждане,докато ние живеещите в града,трудно се разделяме с някои дребни луксове!!!Трябва много яко да не е натиснала кризата........Криза си има в доста сектори и то много сериозна,и доста хора излязоха на ,,улицата,,или получават доста по малко от преди,или който се занимава с бизнес от тия сектори му паднаха постъпленията!!!Колкото до статистиките те не са реални изобщо........
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

sliven

Аз не съм я срещал.Най-вероятно живеем в НЕЯ,без да усещаме "вход-изход".Някой спомня ли си,кога беше златният "век"на България,оттогава все в криза!?? *bg*
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

kapacitet

Много ми е интересно положението с тази криза и България. Миналата есен когато в Европа за няколко месеца наистина загрубя положението, господин Станишев говореше, че в България няма и следа от криза. В момента всички отново стъпиха на крака, хората купуват нови коли като замаяни, строи се на всеки ъгъл, асфалтират се улици на които и сакат няма да се спъне,  а в България започва да загрубява. Аз ли не съм добре или нищо не разбиам.  *dontknow*

Balkandjiev

Raven  не съм много сагласен с теб. Аз съм на работа както му е реда на 8 ч. 520лв осигоровки . Работя като арматорист преди да обевят кризата работех по 10-12 часа на ден 30 дни в месеца на моменти, а сеаг работя 5-6 часа седмично и доходите са ми до там, че не ми стигат даже за "цигари" по статистика съм на работа на същото заплащане промени няма. Но това деиствително не е така няма обекти няма работа няма пари за такава криза говоря.
Вече какво ле ни ми минава на ум да правя харесвам си града държавата искам работа и предишният си живот .
Напреди всяка вечер излизахме аз и женами с приятели на по биричка даже и на по уйски а сега даже и за кафе не излизаме а за дискотека да не говорм . Така, че  криза има и то голяма това е моята болка и чакам новото правителство да направи нещо по въпроса защото вече откачам. Но отдруга страна докато се чудя какво да правя в нас прочетах почти всички статиий и публикацй в форума.


Raven

Точно за това казах че всичко е субективно,аз се занимавам с внос и логистика в една фирма и имам наблюдение върху транспорта- всяка седмица говоря с логистични фирми,служители,шофьори ,тираджии и тн.
Там сривът е около 50%.

Другият сектор от който имам наблюдение това е строителството,преди няколко години имах фирма за монтаж на подови покрития и ремонти- бригада с която работех като подизпълнител към вериги от магазини за подови покрития.
Бившият ми съдружник /кумът ми/ и много от приятелите ми продължиха да се занимавт с това,чуваме се често и преди седмица кумът ми ми каза " толкова слаб сезон не съм имал откакто започнахме с теб преди 15 години"

Така че наистина има няколко сектора в които кризата се усети много силно,но в много сектори не се усеща за сега.

Тъй като поради ефекта на развитите пазари и тяхната динамика кризата засяга по бавно по слабо развитите пазари- нормално е да дойде при нас по късно и да си тръгне по късно.

Хубавото в случая е че кризата ще си тръгне от нас по бързо отколкото от другите страни- точно поради този ефект на закъснение- в момента в който кризата е при нас в Европа вече ще си е отишла а това ще ни дръпне бързо.

При всяко положение сривът в строителството не е точно плод на кризата,тя е катализатора безспорно,но в строителството имаше свръх надценяване.
Дори и без криза в строителството ,особено по курортите щеше да има срив,просто там нещата станаха неуправляеми още преди десетина години и нещата съвпаднаха.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Balkandjiev

Всеки казва, че са надценени жилищата я си направете сметка машини материали труд нормативни актове и така на татак а и обещетение на собстженици от 30% и какво остава почти нищо. Работя в Планекс пражим молове големи колпераций и там печалба има, но за по малки колпераций печалбите са малки .

Нека някои да даде някакъв съвет за поведение в криза понеже има възрастни хора които са претарпяли вече една .

denbosch

За строителството и транспорта кризата е огромна,спор за това няма.Те пък си влачат съответните контрагенти,които въобще не са малко.

Имам поглед върху тежката промишленост в нашия регион-криза има и то голяма.Корабостроене и кораборемонт,свързаните с тях поддържащи и обслужващи дейности-тотален мор,химическата промишленост в Девня също,та дори и в енергетиката се усеща.Тежко и леко машиностроене,метални конструкции-надолу.Реално затворени фирми почти няма,обаче нямат поръчки,намаля се работно време,заплати,ползват се неплатени и платени отпуски и т.н.Доскоро сякаш само земеделците държаха фронта,но там нямам толкова наблюдения.Показателен пример-колега отива във една фирма да предлага стока и ми разказва:"Влизам в кабинета на шефа,а вътре той и сина му свирят на китара.Изслуша ме най-културно и ми каза:Пич,и да ми ги подаряваш тези неща няма да ги взема,по простата причина,че няма какво да правя с тях.Работа,работа ми дай!"".Същия мор е и в Шумен,Добрич,Търговище,Русе,Силистра...

И аз се надявам кризата да си тръгне наистина скоро,вярно имали сме и по-тежки моменти,ама май ги позабравихме.А иначе в белите страни криза има още от миналото лято,само ние дето последни разбрахме,може пък и да е за добро.

В кризата е важно да си налегнеш парцалите и да се стегнеш-трудно е,обаче аз поне друг начин не знам.

Ама пък после като си тръгне ,как ще избухнем,а *YAHOO* ?!


Balkandjiev

ще си позволя да ползвам ваши цитати и ще ги поместя най горе. Все пак темата е съвети и препоръки.
: 15.08.2009г 00:12ч
Цитат на: Balkandjiev - 14.08.2009 21:40
*HELP*

barabata

Малииии  :-[
направо ме хваща срам като си помисля как си организирахме с жената 1 месец отпуска и отказахме 1-2 обекта да можем да си починем ...
:-[ :-[
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Balkandjiev

Може да предлагате работа това е помощ за преодоляване на кризата.
Е ако разкажеш за работати и търсиш хора аз бих се отзовал.
В криза всичко е възможно!!!

bigbeer

Няма да цитирам никой, за да не се обиди някой. Кризата тепърва идва.. за сега не се усеща само в големите градове където е съсредоточена държавната администрация и бюрокрацията. По селата и махалите, друг вятър вее. Производството навсякъде е почти занулено. А фабриките празни. Търговия и чалъми - нас нема да ни изхранят до напролет. Кофтито в цялата тази постановка е, че държавата чрез цялата си бюджетна структура която и сега не работи ефективно за нея и за нас, ще доизточи хазната за заплати на служителите си. И после какво правим?
Очакваните топ новини за началото за зимата ще са от рода:
- масови съкращения във всички бюджетни сфери.
- миньорите се обединиха с таксиметровите служители и уволнените военни и в момента атакуват парламента.
- всички проекти по еврофондовете са замразени.
- софия опустява, големи групи  столичани се завръщат по родните си места за да оцелеят през зимата.
- вълна от насилие залива българия.
С изключение на Софиянци, някой замислял ли се е колко от приятелите му работят на половин работен ден или са в безсрочен отпуск? Колко приятели вече има безработни? Колко ли още ще го държат на работа, ако все още работи? Голям зор ни чака..
Някои обвиняват за това глобализацията, други китайците. Факт е че ще пада яко 'духане' ама без супа.
Не виждам някакво решение за преодоляване на 'кризата'.. Освен всички да се върнем на село.. ама вече е късно, защото забравихме отдавна, че селото храни градовете. Абе тежка ще е зимата. Нищо, че сме поразглезени, поне няма да се наложи да спазваме диети и пости по коледа. А напролет почти всички ще сме стройни, някои - малко поизмършавяли. :)

onyxman

Цитатзабравихме отдавна, че селото храни градовете

Ей това е отговора на загадката. "Прасета ..... всичките в буркани и в мазета." Мазето ще ни спаси, само че трябва да се погрижим да го напълним.  :-D

Similar topics (5)

35237

Публикации: 7
Прегледи: 3512

38491

Публикации: 17
Прегледи: 5527

11863

Публикации: 1
Прегледи: 2339

14604

Започната от abaro


Публикации: 2
Прегледи: 2027

26194

Публикации: 1
Прегледи: 1392