• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с Бета

Започната от vikson, 15.04.2014 14:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vikson

Започвам веднага с проблема. Преди 2 дена си купих две женски бети и си имам голяма купа и си ги държа там. Обаче се притеснявам за едната понеже постоянно лежи на дъното и нито плува нито се движи много много. Първият ден като ги храних тя даже не изплува нагоре, за да яде. Не е останала гладна понеже я издебнах когато реши да изплува малко нагоре и й пуснах храна та тогава яде. Но днес продължава да не мърда докато другата си е доста активна и си плува и разглежда. Притеснявам се да не е някаква болест или нещо друго... Възможно ли е другата бета да я тормози по някакъв начин? Макар че седнах и ги наблюдавах особенно време и не проявяваха агресия. Няма външна промяна или нещо такова. Може ли да е стресирана? Защото в магазина си беше наред и си плуваше. Наистина може още да не е свикнала, но много се притеснявам за нея...

Лора

Възможно е другата бета да я тормози, също е възможно и да е стресирана, както е възможно и да има проблеми с плавателния мехур.
Бетите по принцип се гледат самички. Преди години ми се случи да ми продадат две женски бети, но в последствие, едната се оказа мъжка. Изкарай другата бета в една чаша или буркан и виж дали няма да се издигне на повърхността. Ако не го направи, значи има проблем.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

hunter

Цитат на: Лора - 15.04.2014 15:19
Изкарай другата бета в една чаша или буркан и виж дали няма да се издигне на повърхността. Ако не го направи, значи има проблем.
Много добър съвет, направи го. Аз когато съм имал 2 женски едната тормозеше другата за територия явно. Но след като при тебе няма агресия остава да е стресирана. Стрес се получава по много начини единия от които може да е кофти параметри на водата. Прочети малко за бетите ако не си. Не са сложни рибки но искат малко зелено да има вътре в аквариума. Ако е просто гол рибата не се чувства много добре. Това не означава че няма да живее но е добре да има зеленина.

vikson

Махнах другата и има подобрение. Започва да се раздвижва, но когато види човек замръзва до растението. Явно е много плашлива за разлика от другите ми две бети. Току що минах покрай нея и направо пощуря, започна да обикаля аквариума с огромна скорост като се блъскаше в стъклото и се спря и пак замръзна. Хмм...

Гледам си една друга бета от по-отдавна и си е наред. В аквариума на женските си има изкуствено растение и камъни и не е голо.

А и пак казвам, че няма явна агресия. Докато съм ги наблюдавал никоя не е закачала другата, но явно е много плашлива... Държа ги вече няколко часа разделени и по-късно пак ще ги събера дано да има подобрение.

Similar topics (5)

49242

Публикации: 12
Прегледи: 6620

46953

Публикации: 0
Прегледи: 2921

42723

Публикации: 125
Прегледи: 58870

45032

Публикации: 25
Прегледи: 10444

33425

Публикации: 17
Прегледи: 10481