• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Осветление и нагревател за "Бета" рибка?

Започната от Doychinova87, 31.08.2013 00:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Doychinova87

Здравейте,купих си днес такава рибка,взех и 3л аквариум,капки за пречистване на водата и от магазина ми казаха ,че това е всичко,от което имам нужда...трябвало само температурата на водата да е над 25 градуса,да но няма как да я държа толкова без нагревател...Допитах се пак в онлайн магазина на зоо центъра и от там ми казаха ,че рибката се гледа на стайна температура и тази на водата да не пада под 22 градуса,тук пък четох,че трябва нагревател и се обърках тотално. За осветлението също ме интересува-трябва ли и лампа нощем на малката душичка?
Благодаря!  :-[

Mu3epHuk

Не й трябва осветление щом нямаш растения, още повече нощем. Добре е аквариумът/колбата да има импровизирано капаче с отвори, за да минава въздух и по възможност да пропуска светлина (да е прозрачно). Капачето е, за да не изскочи рибката, защото не са малко тези случаи, ако се стресне. Мислила ли си как ще я гледаш и обслужваш? Почистването може да става по закона на Архимед с маркуче (шлаухче), което можеш да закупиш във всеки зоомагазин за акваристика. Точно такива маркучета се ползват за връзка между аераторчета и дунапренените филтърчета. Единия край в колбата, като почти достига дъното , а другия  засмукваш с уста, докато потръгне водата и я " изливаш " в бутилка, която държиш примерно с ръка на по-ниска височина от тази на колбата. С края, който е в колбата ще боравиш като с прахосмукачка, засмуквайки боклуците по дъното. После доливаш с престояла едно денонощие вода и на стайна температура.

hunter

Само да допълня за смените на вода. Не сменяй всичката от аквариума а 1/3 или най много 1/2. Нагревател ще ти е нужен през зимата аз съм гледал бети на температура от 23-28 градуса и е нямало проблем. За предпочитане е да я държиш на 25-26градуса, вземи и някое растение бетите обичат растителност. Така рибката ще е по щастлива, можеш да вземеш една криптокорина афенис за дъното http://aquariumbg.com/rastenia/Cryptocoryne%20affinis и нещо плаващо на повърхността примерно http://aquariumbg.com/rastenia/Lemna%20gibba Ако сложиш растения ще ти е нужно малко осветление иначе както е писал колегата ако е само рибката не и е нужно.

Doychinova87

Купих някакво топчесто растение,живо...и едно изкуствено :)
За нагревателя прочетох, че на 1л се пада 1 ват, а най-малките нагреватели са по 25 вата май,не знам дали има по-малки,такъв ли да взема? И каква лампа бихте ме посъветвали да взема за това малко подобие на аквариумче? :) Искам рибката да е щастлива и добре. :D
Благодаря Ви за отговорите! :)

hunter

Ами ще те помоля да качиш снимка на аквариума и растението за да се добие по точна представа и съответно да се даде по точен отговор. Нагревателя не е проблем да си вземеш от този 25 ватовия само гледай да е с терморегулатор за да му настройваш градусите. Нека го кажа тъка по слабия нагревател ще нагрее водата до определена температура за по дълго време от колкото по мощния. Така че и 25 да вземеш и 50 да вземеш все тая времето за затопляне е разликата. Въпроса е да е с термо реле да си го нагласиш на 25 градуса и той сам си включва и изключва и си поддържа температурата през зимата. За осветление дай първо снимка  :-) Като пример да дам аз във 20литровия ми аквариум съм със 75вата нагревател. Ако следвах правило ват на литър.....

Doychinova87

Сега видях в касовата бележка,води се мъхче... :) От магазина не казаха нищо за тази мъхеста топка. :)

hunter

Кладофора е мъхчето и не ти трябва лампа за него. Не знам във тази чашка как ще стане номера с нагревателя. В смисъл дали ще може да се потопи и захване някъде а и май ще е грозно с нагревател. Предполагах, че аквариума е квадрат или правоъгълник по добре го дръж във топла стая през зимата и не слагай нагревател.

Similar topics (5)

43685

Публикации: 3
Прегледи: 4181

57091

Започната от daya1716


Публикации: 7
Прегледи: 3855

5549

Публикации: 308
Прегледи: 173701

53235

Публикации: 1
Прегледи: 2455

58696

Започната от vvbozova


Публикации: 2
Прегледи: 3972