• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.07.2025 10:57

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Коя е мъжка и коя е женска рибка

Започната от klarinet, 30.11.2006 01:10

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

torkonator

Много благодаря на всички. Ще им взема мъжки и мисля малко да поразместя китките, за да има повече укрития.
Какво ще кажеш да победиш главоболието без хапчета?

tmarkov

Здравейте,
някой може ли да потвърди, че това на снимката е женски златист трихогастер?

От скоро си имам личен воден свят и нямам опит в разпознаването на пола... От прочетеното разбрах, че разликата е в гръбната перка, като при мъжките е по - заострена. От снимките на трихогастери, които изгледах останах с впечатлението, че разликата в перките при златистия е най - малка и вече не съм сигурен МА ли да го наричам или БЕ.
Интересувам се за полът, понеже според мен това е проблема между този трихогастер (който живее в аквариума от началото) и мъжка Колиза хуна (която беше натрапена на иначе така чувствителния трих преди 2 дни). Като цяло трихогастерът е доста миролюбив и до сега не съм виждал да напада друга рибка, което ме води на мисълта, че може да не се бият, а ухажват. Поведението им е следното - колизата си лешпери в единия край, трихогастера е в другия и в един момент решава, засилва се спира точно пред колизата и го докосва с пипалата по гърба. Съответно колизата се спуска надолу без да се опитва да избяга. Другият вид контакт който имат е трихогастера се приближава до колизата, минава от страни и клъвва малко зад страничната перка. Съответно колизата бяга...
Забелязал съм също така, че колизата понякога поддържа близка дистанция с трихогастера без да се притеснява от него (обичайно стоят в двата срещуположни ъгъла на аквариума), което ме навежда на мисълта, че не е чак толкова томозена...
П.п. Аквариумът е 60 литра и се чудех дали е възможно това да поражда териториални борби?

cwetalin

Мисля че е женски, но не ми изглежда много златен.
Може ли да видим хуната. Рядко срещана рибка е, от къде я взе?

tmarkov

Вече е нощ при тях и не искам да мъча добитъка... Но изглежда по абсолютно същия начин като тази:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.free-pet-wallpapers.com%2Ffree-pet-wallpapers%2Ffree-pet-desktop-backgrounds%2F271655588.jpg&hash=04db9788f4207d05f06873d94892f491492f4a5c
Магазинът е във Варна, но честно казано нямах време да прочета правилата на форума и няма да споменавам. Ако те интересува - на лично. Имай предвид, че продават само мъжки.
За трихогастера - може и да е някакъв хибрид между лунен и златен, но по формата си е типичен златист. Цветът наподобява лунния, но не пренебрегвам факта, че може и да е албинос (има червеничко по очите).
Та... Моля за мнение как да прекратя този тормоз. Или да ги оставя да си се боричкат ако не е опасно за колизата? :)

Сега се позагледах в повече снимки и явно колизата ми не е хуна, а var red или чиста lalia... Нещо съм се заблудил. Ибаути нетя, колко лъжа има из него...

cwetalin

Така както го описваш не мисля че е тормоз. 60 литра си е достатъчно вода за тези рибки. Ако има насаждения и укрития, няма да имаш много проблеми. 2 дни са им малко за адаптация един към друг.
Това че стоят в различни ъгли говори по-скоро за страх. Колизите са дейни рибки и не седят много много на едно място.

tmarkov

Еееей, като някое малко момиченце се разписках - рибките ми, рибките ми!!! :) Да се оправят :D

nikolaytoshev

tmarkov

Благодаря за категоричния отговор и линка :)
Трихогастерката вече почти не тормози колизата и очаквам съвсем скоро да я помоли "да си стиснат хрилете". И в този ред на мисли дали е възможно да имат поколение? Представих си не много голям трихогастер с цветове на колиза :)

nikolaytoshev

Радвам се, че трихогастера е свикнал с колизата. Понякога се случва, докато свикнат с някоя нова рибка, останалите в аквариума да я гонят в началото. После обикновено нещата си идват на мястото.
Относно въпроса ти - няма как да си имат поколение, колега.

tmarkov

Благодаря! :)
Прекарах около час в четене на разни постове на полу - английски, понеже ми стана интересно за поколението... Ако може някой да изтрие темата, понеже няма някакво много полезно инфо, а и се надявам съвсем скоро да се срамувам от въпросите си :)

nikolaytoshev

Не само час, а дни ще прекараш в четене, ако имаш желание, разбира се. Няма да трием темата. Всеки от нас е започнал от някъде. Никога не трябва да се срамуваш от къде си тръгнал. Пък и на какви трагични случаи съм попадал. Твоят е нищо в сравнение с тях. Пожелавам ти много красиви аквариуми.

ARCHEON

Здрвейте.
Преди месец купих 5 трихогастера.
Сега са около 5-6 см. големи и вече чух от приятели и познати всякакви вариации за пола им.
Според мен всички са женски...Но моля за вашето мнение!

batefaio

Май си прав колега, аз пък случих все на мъжки :-(

tolbuhinskiq

Четирите са женски,само тази най-вдясно на първата снимка не се вижда добре.

FHM

На мен едно ми приличана на млад мъжки от 2-рата снимка от дясно на ляво 4-тото или ако може да се каже и така в средата

Similar topics (5)

57011

Публикации: 8
Прегледи: 7220

57091

Започната от daya1716

Публикации: 7
Прегледи: 4948

58696

Започната от vvbozova

Публикации: 2
Прегледи: 4907