• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Другарче за самотна бета ?

Започната от ИванБожков, 08.05.2013 01:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ИванБожков

Здравейте !

Нов съм във форума,макар да го чета често.Живея във Варна и преди около 2 месеца си закупих аквариум(15 литра) ,нагревател,грунд и едно изкуствено растение.Устроих аквариума като го напълних с около 11 литра престояла вода.Ден по-късно пуснах вътре две бети ( мъжка и женска).
*Идеята ми беше да е само една, но продавача ме увери ,че щом женската бета е по-голяма от мъжката ,ще преживеят.Предварително се бях информирал,че няма как бета да живее с друга от собствения си вид.С времето мъжката стана по-едра и стана неизбежното.Сега останах само с нея, според мен тя е на около 3 месеца вече.Сменям 50% от водата на 4-5-6 дни . Температурата на водата е 26 градуса .Наскоро ми дадоха и някакви охлювчета ,които полепнаха по стените на аквариума. Мъжката е в отлично здраве изглежда.

Та въпросите ми са:
1.Когато ги вземах ми беше казано да ги храня с "Betta granulat" на "Tropical" по три топченца на рибка.Това ли е правилната дозировка?
2.След като рибката ми остана сама,какви други рибки имам възможност да добавя,при условието ,че нямам аератор?
3.Имам ли нужда от грунд? Ако е "да" имам ли нужда от растения,при условието ,че нямам обособено осветление ?

Общо взето това е ..

Благодаря Ви предварително !
Поздрави,Иван!

Mu3epHuk

  Добре дошъл във форума! Има някои встъпителни неща, които трябва да четеш. Без тях не може!

http://aquariumbg.com/forum/pazar/ukazatel-na-statiite-v-razdela-prochetete-parvo-tuk!/

http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/ukazatel-na-statiite-v-razdela/

На тези линкове ще намериш най-важната информация за започнатото от теб хоби.

1 - Не знам с каква големина са тези гранули и колко е препоръчително, но е добре да разпределиш храненията на два пъти. Добре е рибката ти да остане леко гладна, а не сита или още повече преяла. Трябва да си изяжда храната, а не да застоява и да разваля водата.
2 - При условие, че  литрите вода са едва 11 и гледаш вече 1 мъжка бета и не си предвидил никаква филтрация и аерация - по-добре не вземай други рибки.
3 - ако не сложиш грунд ще ти е по-лесно да почистваш дъното чрез сифониране или иначе казано с обиране на екскрементите и остатъците от храна чрез засмукване с маркуч. Всеки аквариум е по-добър с грунд и растения, но малкия по обем аквариум води редица недостатъци със себе си.

  По-трудно ще го поддържаш в биологичен баланс. Ако има как да преминеш към по-голям аквариум - направи го! Хобито си заслужава да се развива, а и ще ти се дадат много повече възможности за повече на брой и разнообразни рибки, както и възможност за отглеждане на растения. Във форума има обяви за лепене на красиви, евтини и стилни аквариуми, излизащи със значително по-примамливи цени от тези в зоомагазините. Нека и други се изкажат по темата ти, но предполагам и тяхното мнение ще е да не добавяш друга рибка на този етап и по възможност да мислиш за по-голям аквариум, тъй като малката ти сега бета ще тръгне да расте и аквариумът бързо ще стане тесен за нея.
Другото, което те съветвам е да прегледаш линковете, статиите, както и темите във форума, като наблегнеш на нещата които те засягат. С четене те уверявам, че за отрицателно време ще си по-наясно с акваристиката от много продавачи в зоомагазини!

reaskol

Анцитрус, но като цяло бетите не понасят никой около себе си  :-)

kamikadze ZX7RR

Да по три топченца от тази храна е достатъчно, или два пъти на ден по 2.
Гледай си я сама,дружка не и трябва.

ИванБожков

Благодаря Ви!
Изчел съм ги тези статии от линковете, както казах чета форума от доста време,просто чак сега се регистрирам.Знам ,че големия аквариум е блага работа ,но съм се хванал само любителски.Поне засега... Та идеята за по-голям аквариум съм я отложил засега. Кажете има ли по-добра храна за тази рибка или тази е добре?Вече аквариума си е на около 13-14 литра пълен.. Рибката е от 2 месеца при мен и си живее добре. Рибка е изяждала и по 5 гранулки от храната ,когато случайно изяде и тази която се полага на умрялата женска. Всеки път остава гладна.Дори изглежда,че не е леко ,но няма значение. Ако все пак някой мисли ,че има вариант за добавяне на още 1-2 рибки да каже...

Caxapa

Е, значи още малко трябва да попрочетеш за рибките и особено за Бетите. Като цяло се препоръчва да се отглеждат сами/особено мъжкарите/ а за храна се потруди сам като потърсиш с търсачката на сайта ни или чрез Гугъл.

ИванБожков

Трети път: Чел съм , но това не ми дава ясна представа коя е по-добра като храна? Общо взето другия вариант са люспички ,ако не се лъжа на Сера ... Но кое е по-добрия вариант?
П.П. Няма да ти се счупят ръцете да напишеш името на една храна...Няма нужда 1000 пъти да ми казвате да прочета ,като аз ви казвам ,че чета форума отдавна и всичко което ме интересува съм го намерил, а в момента търся мнението на хора,ако намеря такива...

Caxapa

ПОСЛЕДНО!  Освен юспите и гранулите има жива и замразена храна. Ръцете няма да ми се счупят ама мързела ти  да попрочетеш е май повече.  Сдъвкано на бебетата се дава.

Similar topics (5)

57191

Публикации: 1
Прегледи: 3631

42990

Публикации: 16
Прегледи: 8220

55256

Започната от Joro V


Публикации: 92
Прегледи: 40899

50570

Публикации: 7
Прегледи: 6764

47439

Публикации: 6
Прегледи: 8250