• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 17:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Betta Splendens и всичко за нея

Започната от vampireevil, 27.04.2008 15:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vampireevil

Пускам тази с тема с цел всеки да сподели опита си с бети -информация ,отглеждане ,развъждане ,интересни случай ,хранене ,максимално добри условия както и всичко свързано с вида.А ето и малко начална инфомация от мен.Надявам се да я попълвам с личен опит и в следващи блогове!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquahobby.com%2Fgallery%2Fimg%2FBetta_splendens_24.jpg&hash=0b05208771a65144a50648e4bc07d56860424bce
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquahobby.com%2Fimg%2Fbetta2b.jpg&hash=3c88bbbe52fc49ca945dd326c4b71e9e5499d531

Betta Splendens е известна под имената бойцова, бойна или сиамска биеща се рибка, тъй като естествената й среда е в Кралство Сиам (днешен Тайланд), а както и поради характерната агресивност на мъжките екземпляри. Тази агресия прави невъзможно съжителството на повече от един мъжки в един аквариум. Отглеждането на няколко женски е допустимо - те рядко проявяват агресивност. Те имат удължено тяло с дължина 3-4 до 6-7 см. При мъжкия плавниците са удължвни, а при венската са закръглени. Мъжките екземпляри са по-силно оцветени и по-красиви.
Бетите имат т.н. лабиринтов орган, прдставляващ лабиринт от тръбопроводи, чрез който поемат въздух директно от водната повърхност. Водата в аквариума трябва да се поддържа около 25 - 27,5°С,да е неутрална или слабокисела, както и мека.
Предпочитаното лакомство на Betta Splendens са ракообразните от типа на артемията и дафнията, но естествената им храна е от комарови ларви. Един добър заместител са тубифексовите червеи, но при хранене с тях съществува опасност от затлъстяване. Поради това те не бива да се дават често.При хранене с богато на протеини меню те бързо достигат полова зрялост и започват размножителния си период. Желателно е аквариума да е около 25-40л и нивото на водата да е около 15-20см. Не се препоръчва използването на пясък или камъчета, тъй като е възможно да се заклещят паднали яйца или малки рибки. Препоръчва се да има богата растителност и на повърхността на аквариума ричия. Така се гарантира необходимата закрила на женските от настойчивите им ухажори.За да се осъществи оплождането на яйцата температурата на водата трябва да бъде около 28-30°С. Мъжкият и женският екземпляр се поставят в аквариума едновременно, като два-три дни са хранени предимно с тубифекс. Мъжкият започва да строи гнездо от мехурчета като поема въздух от повърхността и го изпуска във формата на 1-3 мехурчета.След неколкочасов труд гнездото е построено. Големината му варира от 1 до 15 см. Мъжкарят започва да преследва женската, докато успее да я накара да застане под гнездото. Двойката започва да плува успоредно, като мъжкият застава над женската и я прегръща, извивайки тялото си. Женската се извива с корема нагоре и след няколко секунди падат около 6-15 яйца, които мъжкият опложда.Той се спуска надолу да улови яйцата и грижливо ги подрежда в гнездото. При някои от слизанята си, женската се спуска да помага. Целият акт на прегръдката и събирането на яйцата се повтаря около 50 пъти за 2-3 часа. Тогава мъжкият прогонва женската и остава да се грижи за гнездото. Желателно е женската да се извади от аквариума, защото мъжкият е способен да я убие. Мъжкият в продължение на две денонощия бди над гнездото и следи да не падат яйцата на дъното. На втория ден малките бети започват да се излюпват и падат на дъното. Мъжкият внимателно ги събира и подрежда в гнездото. Малките абсорбират жлъчните си торбички за около 48 часа и започват да плуват хоризонтално. Първата храна за бетите е инфузорията или артемията. Може да се дава и жълтък на прах. Препоръчва се Sera Micron - специална храна за хайверни рибки.Хранят се по два пъти на ден, като след около10 дни се преминава към артемия. Бетите растат много бавно в сравнение с другите тропически видове. Поради това са необходими около 5 месеца преди да се установи полът на отделните екземпляри.

Благодаря предварително за попълването на темата от вас!

ivo007

Найстина много добра статия за една от  любимите ми рибки  *BRAVO* *THUMBS UP* *BRAVO*
В момента имам поколение на почти 3 седмици.

batRambo

Един линк как го правят руснаците. http://www.uwwportal.ru/index.php?name=Pages&op=page&pid=106
Ако има нужда мога да преведа статията.

vampireevil

batRambo чудесна статия от колегите руснаци , ако имаш малко време преведи част от нея за да е по-пълна темата ни тук. *THUMBS UP*
: 27.04.2008г 19:07ч
Статий на колегите от в.Аквариум:
http://club-aquarium1.hit.bg/lib/aquarium/1996/04/02.jpg
http://club-aquarium1.hit.bg/lib/aquarium/1996/04/03.jpg

начинаещ

 :-| Бета:
Въпроса ми е какво трябва да направя за да може женската да се напълни с хайвер или как става ? Защото изчетох 9 теми и не открих тази информация!
Анцистрос:
ако може да ми дадете файл на тема за тяхното размножаване ще съм много благодарна :)

Публикациите са слети: 03.12.2014 18:41

:-| Бета:
Въпроса ми е какво трябва да направя за да може женската да се напълни с хайвер или как става ? Защото изчетох 9 теми и не открих тази информация!
Анцистрос:
ако може да ми дадете файл на тема за тяхното размножаване ще съм много благодарна :)

Similar topics (4)

33165

Публикации: 0
Прегледи: 2732

46794

Започната от red_cell


Публикации: 7
Прегледи: 3644

16532

Публикации: 12
Прегледи: 7575

45432

Публикации: 0
Прегледи: 5822