• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

БЕТАРНИК - How It's Made

Започната от kamikadze ZX7RR, 02.11.2012 18:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamikadze ZX7RR

02.11.2012 18:54 Last Edit: 15.03.2013 13:57 by Desmoria
Здравейте!Искам да си направя бетарник с поне 10 клетки с размер Д/Ш/В 10/10/20 и вътре да пусна 10 мъжки бети .Но това са 10 клетки по 2л. и се чудя как да ги топля (няма 2/3ватови нагреватели) а 10 нагревателя с реле ми се вижда малко скъпо и грозно . Някакви идеи или опит?????

cwetalin

Идеята е ясна - потърси в старите теми. Преди седмица-две писахме по тази тема не за пръв път.

FHM

На ум ми идва дамо една идея и тя е следната . Всичките 10 клетки да са свързани и да се отопляват с един нагревател . Нещо като скачени съдове примерно : слагаш нагревателя в най дясната която е и най висока . В най лявата слагаш помпа която да дърпа водата и да я вкарва в  най дясната където е нагревателя от там водата ще се стича по другите преградки и пак ще стига до най лява . Това ми дойде първо на ум . Но пък аз лично съм гледал бета и без нагревател но стаята е топла и зимата нямаше проблеми .

rollon

Лично мое мнение е,че за рибките не е добре постоянно да се виждат и перчат една на друга,защото се изморяват и ставят вяли в поведението си това е лично мое мнение,поради,което ти препоръчвам да не използваш прозрачно стъкло или плексиглас,а по скоро мрежа(в американски сайтове съм чел че използват мрежа за бродиране).Отделно 2 л са много малко за риба,по-добре го раздели на 3 клетки с достатъчно място за плуване и аранжиране-това е от мен

митко

За бета не е малко литража.Аз съм гледал клипче от една тайландска ферма, където имаше десетки риби в бурканчета.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

kamikadze ZX7RR

Виждал съм изпълнение с мрежа и на първата седмица гледката на рибите е смразяваща.Ожулени муцини,накъсани плавници и т.н.
Цитат на: cwetalin - 02.11.2012 19:10
Идеята е ясна - потърси в старите теми. Преди седмица-две писахме по тази тема не за пръв път.
http://aquariumbg.com/forum/napravi-si-sam/razdelyane-na-akvarium/това ли е?
Аз имам идея да отворя един 20W нагревател и да го "разпъна"в тънка стъклена тръбичка по цялото продължение на бетарника,но и още идеи няма да са излишни.Винаги има хора с повече опит и въображение.

Nikiengi

Това е начина!  :-)

Aquafen

Ще си позволя и аз да си кажа мнението защото наскоро си правих почти същото нещо, аз го разделих с плексиглас като нагревателя и фитъра са в най-дясната клетка. Преградите са с размери 38 на 24 и всяка е с 62 дупки првени с боргия ''5'', имаобаче една подробност преградите са готови но не са поставени, тъй като си чакам още мъжките бети и съответно не знам дали температурата ще е равномерна.Водата която излиза от фитъра трябва да се отвежда с маркуч до крайната лява клетка в другия край на аквариума. Плексигласа се пробива не много трудно с бормашина, трябва само да внимаваш да не натискаш много и трябва да е на много високи обороти на бормашината, аз пробих общо 248 такива дупки и слава богу нито една не се спука.
Има и няколко други варианта но те не са много удачни за толкова дълъг аквариум.

rollon

Цитат на: митко - 02.11.2012 20:00
За бета не е малко литража.Аз съм гледал клипче от една тайландска ферма, където имаше десетки риби в бурканчета.
Тя ще оцелее,но нали трябва да има и естетически вид всичко това,да има по някоя китка,коренче и т.н.Всеки с вкуса си де :)

todorov


Асен Евгениев

Цитат на: kamikadze ZX7RR - 02.11.2012 20:57
Аз имам идея да отворя един 20W нагревател и да го "разпъна"в тънка стъклена тръбичка по цялото продължение на бетарника
Това упражнение е излишно.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

kamikadze ZX7RR

Цитат на: todorov - 03.11.2012 12:35
*mislia*

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2i9qdg0.jpg&hash=6098cbe0c24e82dc2c9b98ad17621a5e50c89199
Да така май ще да е ,само трябва да обмисля къде да са отворите ,че да не си белят "носовете".

Aquafen

Моят бетарник е проектиран точно така както е на снимката. Плексигласът ми е доста дебел и затова е невъзможно да се атакуват през дупките на преградите. Отворите в маркуча обаче мислая да ги направя по малки в средните клетки, а в последната клетка да е края на маркуча зада може там да постъпва най-голямо количество вода, зада е епо ефективна циркулацията.

Heartwork

Е те че не могат не могат да се бият, но нали не трябва да се гледат постоянно ?
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

todorov

Може и не-прозрачен  плексиглас  :-)

Aquafen

Ами аз вече го направих с прозрачен, по статиите май четох че трябвало да се виждат и да се перчат един на друг, така ставали още по красиви, поне така пишеше.

Heartwork

Да, но ще свикнат 1 на друг и няма да се перчат повече.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Асен Евгениев

Цитат на: Aquafen - 04.11.2012 07:21
Ами аз вече го направих с прозрачен
Дай да видим какво си сътворил. Или ще го покажеш чак като го зарибиш.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Aquafen


: 04.11.2012г 15:03ч
БЕТАРНИК И НЕ САМО.







Знам че декорацията е плачевна но за сега ще е това, трябва да рефинансирам проекта и тогава повече. Дано всичко да е наред, сега само трябва да ги опазя живи, а пък другото едно по едно. Приемам критики, знам че доста трябва да се усъвършенства.

kamenov

Бетите не трябва да се виждат постоянно, защото свикват един с друг и спират да се перчат.
Поради тази причина се слагат в съд с непрозрачни стени и се тренират с огледало или просто се правят подвижни непрозрачни прегради, които се вдигат за по няколко минути няколко пъти на ден.
Веднъж загубили интереса си за перчене е много трудно да ги накраш да го върнат пак...
Пробвал съм какво ли не, единствения вариант за пооправяне на нещата е да сложиш малка женска вътре в бокса на мъжкия за няколко минути това определено му връща самочувствието.

rampage

аз имах един мъжки подобен на този синия с изпъкнали очи след няколко месеца почна да не вижда добре храната е на едно място той хапеше на съвсем друго и ми се струваше че едни време почти не виждаше и отслабна много но живя дълго време и вчера дори се спомина.

Aquafen

За съжаление това с непрозрачните прегради го разбрах мнооого късно, плексигласа беше отдавна готов. Сега не знам как да постъпя. Ще го мисля как да го оправя. Ако ги разместя, мъжки, женски, мъжки, женски дали ще стане.

Heartwork

Въобще не трябва да виждат друга риба.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

rollon

Решение на проблема поне по моему е да сложиш ричия,т.к. когато разрастне рибките се перчат,а уморят ли се скриват се в нея и почиват  :-)

kamenov

Не е хубаво да виждат друга риба наистина...
Измисли подвижни непрозрачни преградки за вътре м/у клетките ;)

Mirobg

Проекта е екстра,изпълнението също,но тази комбинация на Бети с Гупи.......не е на добре.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

Aquafen

Ако имаш предвид че има опасност за гупите, склонен съм да поема риска, важни са ми бетите, гупите са за пълнеж, за да не изглежда гьола празен.  :-)

NO CARRIER

Местя темата в Лабиринтови.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Desmoria

Като краен продукт се е получило доста ефектно, браво.

Цитат на: Aquafen - 04.11.2012 22:25
Ако имаш предвид че има опасност за гупите, склонен съм да поема риска, важни са ми бетите, гупите са за пълнеж, за да не изглежда гьола празен.  :-)

Това ми звучи малко садистично. :(
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Aquafen

Съжалявам ако съм прозвучал съдистично, гупите са добре, нямат поражения, а пък и нападенията спряха след 2-3 дни.  :-)

kamikadze ZX7RR

Последно с или без прозрачни прегради да го правя???
Подвижни или стационарни прегради?
И въпрос към Aquafen течението на 1-вата клетка (на  филтъра) не е е ли много по голямо от на останалите ,заради засмукването?

Aquafen

Да по голямо е но това не е проблем, от маркуча излизат изводи за всяка от клетките  по два, включително и за първата в която е филтъра с нагревателя. Тези изводи са по скоро зада движат водата на повърхността в отделните клетки, най-силна е струята разбирасе в последната клетка но засега всичко е ок. Моят филтър е Sera fill 60 аквариума ми е почти 60 литра, ако филтъра ти е с  по силна помпа може и течението да стане проблем. Относно преградите, по-добре е да са непрозрачни защото мъжките бети спират да се перчат една на друга когато се виждат постоянно, но пък на огледало като се видят и си реагират нормално. Естетически погледнато на мен ми харесва повече с прозрачни прегради и моят е така направен. 
Колко голям мислиш да е бетарника ти? И на колко клетки искаш да го делиш?
: 21.11.2012г 18:06ч
Ако можеш да измислиш начин за подвижни прегради според мен ще е по лесно за почистване, мойте са подвижни захванати две по две със стъклени пръчки, получи се нещо като скеле  :-D

kamikadze ZX7RR

Ами 80/15/20 (д/ш/в) ,ще го деля на 8 клетки,с непрозрачни подвижни прегради от черен плексиглас. Мисля да сложа вътре филтър Haela RP200,защото е с регулиране на дебита.

Aquafen

Ами мисля че ще се получи добре, щом може да се регулира дебита, направи поне по два извода за всяка клетка и направи повечко отвори в преградите, за аквариума се посъветвай с някого дали отгоре трябва да се сложат напречни прегради защото ще е доста дълъг да не се огъне стъклото от налягането, иначе сигурно ще стане супер, да качиш снимки като го направиш. Успех

kamikadze ZX7RR

Ще кача задължително.

logner

За да не отварям нова тема искам само да попитам спечелих 10л аквариумче като цяло не мислех да го ползвам после като видях пак тази тема се замислих дали мога да го разделя на 3 и да сложа 3 мъжки бети тоест групо по 2 л и половина на риба или ще е малко и да го направя само на 2?
Благодаря

Aquafen

По-добре на две според мен.

kamikadze ZX7RR

Ами аз моя го глася на 10 клетки с размери 10/15/20 височина ,което е около 2.5л реален обем,така че...............и на 2 и на 3 части да го разделиш все тая.

kamikadze ZX7RR

Ето и първите снимки.
Аквариума е вече залепен(знаете как става)
После го разграфяваме на желания брой клетки с желаните размери.Аз го направих с перманентен маркер.
Предварително сме си подготвили нужния ни брой стъклени планки-,които ще лепим по маркерите на 4мм една от друга.


И така докато на всеки маркер по (дъното ,лицето и гърба) залепим по две планки

После в тези своеобразни водачи ще пусна преградната стена от стъкло ,плексиглас(прозрачен или цветен ),PVC или каквото сте си наумили да използвате за  преграда.Аз лично се двоумя между черен плексиглас и PVC,но ще реша в сряда.Тогава ще пусна и нови снимки.
Дано съм полезен до тук.

rampage

Супер идея остана да го нагласиш с плексигласа и да видим новите обитатели :)

Aquafen

Много добре ти се е получило, много по-практичен и функционален от моя, височината на моя е 40 и е труден за почистване ама като вече е факт няма на къде. Някой ден и аз ще си направя такъв. С нетърпение очаквам да качиш още снимки. Това за черния плексиглас ми се струва чудесна идея.

kamikadze ZX7RR

Чудя се дали ако се гледат постоянно на огледало пак ще загубят интерес за перчене.Защото си мисля да направя гърба огледален(с фолио)
Как мислите???
А преградите май ще са от PVC ,че черния плексиглас ще  ми излезе колкото целия проект с оборудването.

rampage

Не по добре им го оставяй по малко примерно 1 2 пъти на ден ако искаш мое мнение отрежи си едно тънко стъкло или плексиглас и ги разменяй с черния плексиглас да може да се гледат и надуват :)

kamikadze ZX7RR

Не -няма да загубят интерес?   *dontknow*или
Не -ще загубят интерес ?*dontknow*
Преградите ще са от черно PVC, защото е четири пъти по -евтино и е по лесно за рязане
Пример: 7 прегради плексиглас (черен 3мм )    -   14.5х18.5 =24лева с рязането в Свищов =-O
             21 прегради  PVC (разпенено черно 3мм)-14.5х18.5=17лева с доставка от Русе *THUMBS UP*
Единствения проблем на PVC-то е че плува ама и на това съм намерил колая. 8-)
Утре пристига матереала,така че снимки тогава.
Някякви идеи за озеленяването (полянки ,мъхове,ричия,или....),нещо което не расте повече от 20см?


Aquafen

И аз имам неясноти по отношение на залесяването, питамсе как ще се прави така важното сифониране ако в грунда са засадени растения, те нямали да станат на салата?

kamikadze ZX7RR

Още малко снимки: на такава цена(21 прегради) съм по съгласен.
Ето го и матереала реже се  обикновен макетен нож.


Важна забележка : по PVC-то има защитно фолио -не го махайте докато не приключите работа!!!
Отбелязаните места за отворите (върху фолиото) и вече разпробитите  прегради:


Оформено легло за "Флейтата"(маркуч Ф10)

И:

И вече с :флейта:

Само се чудя с какво да направя дупки в тоя маркуч???

danielm


rollon

Защо ще правиш дупки в маркуча?

Bolta

Цитат на: rollon - 29.11.2012 22:59
Защо ще правиш дупки в маркуча?
Защото, ще играе ролята на флейта.

Асен Евгениев

Сложи едно коляно на филтъра.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Caxapa

Коляното е едно на ръка да сложи на филтъра, че така пречупен маркуча  е въпрос на време да направи беля. Бих  сложил тръбичка вместо маркуч на НЕГОВО МЯСТО. Така проекта ще е завършен  изцяло.

kamikadze ZX7RR

С две колена ще е даже. Просто го боднах така на бързо за снимката.
Цитат на: Caxapa - 30.11.2012 00:31
Бих  сложил тръбичка вместо маркуч на НЕГОВО МЯСТО. Така проекта ще е завършен  изцяло.
Хубаво ама от къде такава тръбичка???

FHM

Цитат на: kamikadze ZX7RR - 30.11.2012 01:07
С две колена ще е даже. Просто го боднах така на бързо за снимката.Хубаво ама от къде такава тръбичка???
Най обикновена пвц тръба от някой ВиК магазин с диаметъра на маркуча правиш и дупки и ето ти флейта. :)

kamikadze ZX7RR

Цитат на: FHM - 30.11.2012 01:16
Най обикновена пвц тръба от някой ВиК магазин с диаметъра на маркуча правиш и дупки и ето ти флейта. :)
Такова животно няма,най малкия диаметър е 22мм. Така че продължавам на маркуч.

FHM

Цитат на: kamikadze ZX7RR - 30.11.2012 10:29
Такова животно няма,най малкия диаметър е 22мм. Така че продължавам на маркуч.
Тръбите за водата в банята ми са с вътрешен диаметър 13 или 14 мм не съм сигурен защото нямам шублер

Аз всъщност не знам какво Ф ти трябва но гледам че си сложил маркуч от канистър ако не се бъркам а той е с почти тоя диаметър

Nikiengi

Цитат на: kamikadze ZX7RR - 30.11.2012 10:29
Такова животно няма,най малкия диаметър е 22мм. Така че продължавам на маркуч.
Продават и ПВС тръба с диаметър Ф12 и Ф14, ето какво съ правил аз от Ф12:
http://i53.tinypic.com/2dmealx.jpg

rollon

И без ''флейта'' водата пак ще се върти няма смисъл според мен  :-)

Nikiengi

Цитат на: rollon - 30.11.2012 11:59
И без ''флейта'' водата пак ще се върти няма смисъл според мен  :-)
Най-добре е да влиза във всяка клетка по малко вода от тръбичката, а в последната да са два отвора, така се осигурява по-правилна циркулация на водата. :-)

kamikadze ZX7RR

Намерих ,само че не за ВиК а за пневматика - Ф8х1 -2.20лв/м



И малко сметки за любопитните:
Аквариум-не знам (стъклата без пари ,лепих го сам)
Прегради                            -5.00лв
Флейта                                -2.20лв
Филтър-помпа                   -10.00лв
Нагревател                        - 8.00лв
Други(фолио,капак и т.н.) -5.00лв
                                         -----------------
                                     тотал:  30.00лв
Влиза в  експлоатация в неделя.Ще пусна снимки.

rollon

Флейтата ще придържа преградите,защото по-горе беше споменато,че материалът от който са правени е по-лек от водата?

kamikadze ZX7RR

Да и аз така смятам,но ще я местя в задния край защото така доста пречи за извършване на каквото и да е в аквата.

kamikadze ZX7RR

Още малко снимки.Почти съм готов.





Проблема с плаваемоста на преградите го реших като поставих отгоре стъклена шина , на която има залепена LED лента (45 диода),Така реших за сега да светя.За капак ще мисля,но най -вероятно стъклен.
За фон ще има стъкло с размера на гърба ,облепено  с черно фолио от едната страна и с огледално от другата.Така рибите ще изпъкват на черното и ще се ежат на огледалото.
Сега остава да чакам:
-чакам грунд(търся черен)
-чакам азотен цикъл
-чакам критика
-чакам идея за залесяване

Myxa TepopucT

Критики за това аквариумче абсурд да има, то е направо невероятно.

stilista

Аз бих аранжирал всяка клетка така че да не се повтаря при другите например:
1.валиснерия
2.клонка с мъх по нея
3.чист хардскейп само с камъни
и тн. фантазията да работи
Успех,ще стане много красиво!
Пс;идеи имам още само кажи  :whistle:
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

kamikadze ZX7RR

Малко развитие.





Бедничко от към растения ,но с времето.....
Утре ще има и обитатели.

paolo6481

Дотук-много добре! *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

kamikadze ZX7RR

Има нчкакъв мътен налеп по стените,като го тръкна с ръка и пада като слуз.  Чудя се да пускам ли вътре риби или да чакам още.Стартиран е с 70% вода от работещ аквариум и 30% престояла чешмяна.
Някакви идеи ,що е това?

kiril_m

Много добре изглежда.
Иначе с налепа анциструси ще се справят за отрицателно време.

Heartwork

По едно малко анциструсче при всяка бета ще стане много хубаво  *THUMBS UP*
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Aquafen

Според мен изчакай още няколко дни, или пусни анциструсите само да видиш как ще потръгнат нещата.

kamikadze ZX7RR

Най-накрая:





За сега само 4 мъжкара и 8 анциструсчета ,които обече преградите не ги спират и шетат в целия аквариум.
За фон ще използвам огледало с  боядисана в черно задна страна.Ще се върти ,ако искам с огледалната част,ако искам с черната.
Ами за сега това е .
Започвам  да се занимавам с  осветлението му.

Nikiengi

Хубаво де, там дето е нагревателя, първото отделение защо не го направи филтрационно, с вата, керамика и т.н.? Аз мислех, че просто още не си го нагласил още.  *dontknow*

kamikadze ZX7RR

Ами защото ми се вижда по-сложно за изпълнение и  обслужване, а и ще е доста по грозновато и щях да загубя едно отделение ,което ще ми трябва много след няколко дни.
Вътрешния ми филтър е 300л/ч ,така че вярвам, че ще се справи.
Понеже това е пилотен проект ,го направих така.Следват още поне 5 броя подобни,на които може и да им направя филтриращо отделение но в задната част,по цялата дължина.Но ще поживеем ,ще видим.

Desmoria

Така както е тръгнало, скоро може и да правиш такива аквариуми по поръчка. :) Наистина страхотно се е получило.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

kamikadze ZX7RR

Благодаря!

Emil Todorov

ЕВАЛА колега станало е страхотно :)  *thanks

Don`Makaveli

Преди две години по поръчка си направих един голям аквариум, разделен с стъклени прегради. Между всяка една преграда можеше да минава вода, но риба не. И се получи , че водата е обща, но те си се гледаха само през стъклото и се ежеха една на друга. Всички бяха мъжкари. А клетките бяха 7-8 някъде.. Всяка клетка на дъното имаше различен грунд на цвят. Бе доста шарено и хубаво.
Цената ми излезе около 40 лв.
http://Kartelito.Com Мъжка мода

kamikadze ZX7RR

Не добре да се виждат постоянно.
Как са направили толкова дупки в стъклата?
Колко ще да е бил голям този аквариум щом всичко е излязло 40 лв?

phalenopsis

Има ли нови снимки?:)

kamikadze ZX7RR

Цитат на: phalenopsis - 05.01.2013 19:31
Има ли нови снимки?:)
Не.Какво по точно те интересува,да ти снимам или обясня?

phalenopsis

Просто исках да видя как се развиват аквариумчетата, как изглеждат като се избистри и се развият растенията. :)

kamikadze ZX7RR

В интерес на истината растенията не се развиват много добре( жълтеят нещо ,бавнички са). Може би заради осветлението ( диодна лента 50/50 топло бяло)
Сега съм в изпълнение на по масивен "проект"(3 броя такива в блок) и като го завърша ще пусна снимки. *DRINK*


ПП: Ако всичко върви добре ,на пролет ще са 6 броя! И накрая ще има БЕТАРУМ   8-)

danielm

Айде почвай да ги въдиш, че скоро чакаме betta wall!

phalenopsis

Може би ако добавиш диоди ще се оправи? Ще чакам с нетрпение снимки от новите проекти :)

kamikadze ZX7RR

Днес започнах и втория бетарник. Вкарах малко модернизация. ;-)
Водачите на дъното пак са от стъкълца, но тези на стените са от "ШИНА ЗА ПОДВЪРЗИЯ"(PVC)

Има всякакви цветове ,но реших да си е черна ,въпреки че няма да се вижда.
Продава се в повечето  книжарници и цената и е около 50/70 ст.
Нарязах я с макетния нож по на около 2 см.

Ето как ще захваща преградата.

Залепих парченцата със силикон към стените(дано да държи) :-[


Утре ще изрежа и оформя преградите и ще си каже.

danielm

ЪпГрейда е много идеен!
Точно това ми трябваше за регулатор на нивото!
*YAHOO*

rampage

Здравейте нека се включа и аз с моя аквариум който току що завърших :)

maku

филтъра трябва да е потопен в противен случай може да имаш проблеми

rampage

филтъра е на повече от година никога не съм го потапял целия винаги съм го държал така за да може да движи повърхността и не е загрявал и все още си работи.Но пък 6 лв филтър и да изгори ще си взема малко по мощен защото този идва леко по слаб но ми върши работа за сега ще карам с него докато не сдаде багажа :)

Aquafen

Ето и моя бетарник след обновлението му.
 

: 13.03.2013г 00:12ч

 
: 13.03.2013г 00:12ч
 
   
: 13.03.2013г 00:12ч
IMG]http://i48.tinypic.com/dxliep.jpg[/IMG] 
 

nchokoev

Браво ,много добре изглежда и Бетите са уникални. *privet*

reaskol

Белия мъжки бая се е променил  :-)

Aquafen

Аз като го гледам всеки ден и ми е все същия.

_Kirilov

 Колега в интерес на истината след експериментите  с прозрачни и с черни прегради - каква е разликата и според теб как е по-добре да се направи ? С какви прегради?

Поздрави за усилията и замисъла *DRINK*

Aquafen

Да ти кажа,  не е голям проблем с прозрачните, наистина след 1 седмица вече не се перчат толкова един на друг но като им покажеш огледало пак се перчат. Разбирасе според мен е по-правилно да са непрозрачни преградите, така бетите са по-спокойни, но пък не е толкова красиво. Следващия ми бетарник ще е с черен плексиглас, но клетките няма да са толкова тесни иначе става грозно с непрозрачни прегради и тесни клетки.

reaskol

Цитат на: Aquafen - 13.03.2013 22:47
Аз като го гледам всеки ден и ми е все същия.

Сякаш е станал HMRT  :-)

Aquafen

Според мен, по скоро е федър теил.

reaskol

Цитат на: Aquafen - 14.03.2013 21:08
Според мен, по скоро е федър теил.
За пръв път чувам за такъв теил тип   *JOKINGLY*  ?

rollon

Цитат на: reaskol - 14.03.2013 23:40
За пръв път чувам за такъв теил тип   *JOKINGLY*  ?
                  *privet*


kamikadze ZX7RR

Дааааа,моите също станаха така.Ама май ми харесва повече.
За визия не знам, но за поддръжка определено си трябват по широки отделения.

reaskol

Значи тейл тип перо, не съм го срещал, но не виждам голяма разлика от росе тейл   *THUMBS UP*

kamikadze ZX7RR

ВАЖНО!!!!
При залепяне на ПВЦ шината към стъклото ,трябва да я надерете с шкурка, защото при неволно натискане на преградите(случва се ) се отлепя.

Aquafen

Да и при мен така стана отлепиха се почти всичките. това с надраскването ще го пробвам другия път.

Joro V

Здравейте!
Реших да посъбудя темата за бетарниците. Някой да е правил бетарник, подобен на показаните тук, но с нагревател и филтрация зад клетките?
Ако да, може ли да споделите опит и снимки?
Поздрави,

Joro V

Здравейте отново!
Може колегите с бети да са пропуснали въпроса ми - затова реших да пиша пак :)
Интересува ме решение за бетарник с три отделения, като не съм сигурен как да направя филтрацията. Най-добре ми се струва да е скрита от задната страна на аквариума, но ми се ще да получа съвет и от някой с по-голям опит с бети?
Благодаря предварително!  *privet*

Giorgio_Armano

За да направиш добра филтрация или разделяш отделенията с мрежа тип (комарник) или правиш отделенията на принципа на скачените съдове,и като добавиш и вградена филтрация на част от аквариума системата си става перфектния бетарник.Правил съм такива  доста и мисля че някъде съм запазил някоя снимка.
Ако намеря ще я кача да добиеш и визуална представа.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Joro V

Днес смятах да започна правенето на бетарника - всички материали ми бяха налични, но.... оказа се че съм купил бял силикон вместо прозрачен  :duvar: така, че лепенето засега се отлага. не съм лепил аквариум досега, така че има и известно притеснение, а и тренировката "на сухо" с белия силикон и няколко стъкълца не беше много обнадеждаваща  :-D дано не се омажа много - накрая ще има и снимки, разбира се.

Giorgio_Armano

За да не се плескаш много и да нанесеш по равномерно силикона върху ръба на стъклото с купи спринцовка и с нея работи. *THUMBS UP*                     
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Aquafen

Ако мога да дам и аз един съвет, от личния си опит, ако смяташ да гледаш в бетарника Betta Halfmoon или Crowntail според мен имаш 2 възможности:
1 да си направиш съмп (посочвам този вариант защото развъдчиците на бети в чужбина си правят големи системи и те са задължително със съмп. Аз лично не съм пробвал) можеш да опиташ да го направиш зад клетките по цялата дължина на аквариума
2 Да не слагаш филтър и да сменяш 30-70 % от водата поне през ден.(в зависимост от броя риби и литрите на аквариума) с престояла.
Може да ти се стори странен втория вариант но специално за бетите и особено разновидностите, които споменах е изключително важно да се поддържа много чиста вода и особенно вредят нивата на нитрити и нитрати. Резултата е вестоко гниене на плавниците, много разочароващо и нищо друго освен чистата вода няма да те спаси. Не съм специалист в областта на акваристиката нито химичните цикли в аквариума но се занимавам с бети от няколко години и споделям личния си опит. Надявам се да съм ти бил полезен.

Giorgio_Armano

Днес реших да си поиграя с едни старо аквариумче и хем да покажа на колегите как могат да си направят лесно бетарник.
За тази цел реших да използвам на колегата темата.
Вземаме един аквариум с подходящи размери(на мен ми попадна този)
Размерите му са 600х200х200:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs3.postimg.cc%2Fm7bddrzz7%2FDSC_0438.jpg&hash=24acc0e3bb10c06b894f158e4a441ad81965ffec

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs3.postimg.cc%2F9h750os0z%2FDSC_0439.jpg&hash=b17c3f0bd68e0bf79456039e450b1561c46e5057
Идеален за 6 бети.
Оразмеряваме аквариума за да му направим вградена филтрация,в случая тук вграденият филтър ширината му е 80мм.
Отделенията на филтъра са 5 на брой.
В случая използвам цялата дължина на аквариума.
Ето и няколко снимки стъпка по стъпка.
Предварително да ме извинят колегите но малко съм скаран със снимането а и да работиш и да снимаш........ :-)
И така.
Първо залепяме преградите на филтъра.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fhuv0lsn3r%2FDSC_0440.jpg&hash=3110d739e9e73dbc97076bd2be3249db384aca25

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fitra26xd7%2FDSC_0441.jpg&hash=bbbceb53bceb9cdf2b6dc733c8d3453338cf4b88

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fy179mjp7v%2FDSC_0443.jpg&hash=32076c9f4c65cee56b7630ab6deedf28482cee44
Залепяме ги на гърба на аквариума и след като сме направили това си изрязваме едно парче стъкло с размери на вътрешната височина на аквариума или в моя случай до разпорките като се изрязват двата края на стъклото показано на следващата снимка за да може по късно да се изгради преливната решетка  и изходната вода.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Fkjv0jd175%2FDSC_0445.jpg&hash=b44a58990371c76e72c8b068e930b07026f34a08


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fd49ubqwaf%2FDSC_0446.jpg&hash=68385fb4203bc912b6388aa658a5b3edf97529da
Като цяло стъклото изглежда така:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2Flrhzsrtjh%2FDSC_0447.jpg&hash=1f884963c39cfd515580ceeb3ddcaef4dd59b956
След това го залепяте върху вече изградената филтрация и с това наполовина работата е свършена:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2Fjro13wq3p%2FDSC_0448.jpg&hash=68e3c82f9884267263c7bb0c6351c40e54fb6b29
След като сме приключили с това  разпределяме останалата част т.е. дисплея на секции колкото смятате че ще са ви от полза.Аз го разделих на 95мм.или на 6 секции. Изрязвате си парчетата и ги залепяте като се правят по следният начин.Цялата схема е да ги направите на принципа на скачените съдове или по просто казано водата да се движи през целият аквариум вълнообразно.
След това на по ниските прегради на аквариума може да си направите решетки с цел да не се прехвърлят рибите от една секция в друга.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2F70bz0df1x%2FDSC_0449.jpg&hash=27c26ff15bf2dcb4fb78cc7598bc3c8baaac2964

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2F9pbd459x1%2FDSC_0450.jpg&hash=58fb4b185ca6635c3b7e4e8d6f7a37c1f65fcfae

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2Fmkjcqwp6d%2FDSC_0451.jpg&hash=fa6d164daefaa3894e95fae08b1e00719f67b5fe

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2F5ro3eqn3p%2FDSC_0452.jpg&hash=0a023d55a53824694f8f2d4a8a5facff0aee38d2

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2Fuc02pgtbp%2FDSC_0453.jpg&hash=3eed2a48278951255ecfd57999b4041245288d76

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2Fg4ae0tgmt%2FDSC_0454.jpg&hash=6336469f18b5d50c03f10fcbc04bd584cccc4333
Залепяте и тях към стъклото и с това бетарника е готов.
Следва обурудване на съмпа но това мисля че е ясно на всеки как става.Тук за този аквариум смятам да използвам глава 200л/ч.
Надявам се всичко това да е било полезно на тези които се интересуват как става един перфектен бетарник.
Времето за изпълнение 30/40 мин.
Почти толкова колкото писането.   :-D
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Aquafen

Наистина много добър бетарник. Само мога да предложа прегради от черен плексиглас, моите са прозрачни и мъжките губят интерес(нищо фатално). Колега чакаме снимки като го пуснеш.

ogun

Имам 2 въпроса.
Разбирам, че водата като минава вълнообразно /горе и долу/ се получава добра филтрация ама като се сложи грунд това няма ли да спре минаването в долния край?

И защо е необходимо толкова много пространство за филтрация? Не може ли да се мине с по-малко?

Няма ли да стане по-добре ако просто аквариума се прегради на 6-7 равни прегради и първата се направи филтър и с някаква тръба или маркуч да се излиза вода в последната, а пък да се дърпа от първата за да се получи циркулация?

Новак съм и не ми е ясно, затова питам - не се заяждам.

rollon

Цитат на: ogun - 03.04.2014 22:49
Имам 2 въпроса.
Разбирам, че водата като минава вълнообразно /горе и долу/ се получава добра филтрация ама като се сложи грунд това няма ли да спре минаването в долния край?

И защо е необходимо толкова много пространство за филтрация? Не може ли да се мине с по-малко?

Няма ли да стане по-добре ако просто аквариума се прегради на 6-7 равни прегради и първата се направи филтър и с някаква тръба или маркуч да се излиза вода в последната, а пък да се дърпа от първата за да се получи циркулация?

Новак съм и не ми е ясно, затова питам - не се заяждам.
Ако се сложи по-едър грунд,водата преминавайки през него,допълнително ще се филтрира.Грунда е място за поселяване на полезните бактерии.
Колкото повече-толкова повече.Това относно филтрацията.За втория въпрос относно нея,да може да е и с едно отделение с гъба и сипоракс,но просто филтриращата повърхност ще ти е по-малка,а оттам и КПД-то на филтъра  :-)

Penta

Цитат на: ogun - 03.04.2014 22:49
И защо е необходимо толкова много пространство за филтрация? Не може ли да се мине с по-малко?

Наскоро някой, който се занимава активно с бети (не помня кой) беше писал, колко важна е чистота на вода за избягване на загниването на плавниците.

Giorgio_Armano

Цитат на: ogun - 03.04.2014 22:49
Имам 2 въпроса.
Разбирам, че водата като минава вълнообразно /горе и долу/ се получава добра филтрация ама като се сложи грунд това няма ли да спре минаването в долния край?

И защо е необходимо толкова много пространство за филтрация? Не може ли да се мине с по-малко?

Няма ли да стане по-добре ако просто аквариума се прегради на 6-7 равни прегради и първата се направи филтър и с някаква тръба или маркуч да се излиза вода в последната, а пък да се дърпа от първата за да се получи циркулация?

Новак съм и не ми е ясно, затова питам - не се заяждам.
Колегата rollon е отговорил на въпроса Ти колега.
Все пак гоним максиума на филтъра.
Другото което е нагреватела трябва да се сложи някъде,а неговото място е в най-голямата секция на филтъра.Важно нещо което пропускаш.
Ако аквариума не беше предвиден за риби които трябва да са отделно разбира се филтъра можеше да се направи далеч по компактен и да върши същата работа.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Aquafen

Много добре го е казал колегата (колкото повече толкова повече). Гниенето на плавниците ми скъси животеца, какво ли не пробвах: антибиотици, витамини, храни, добавки, подобрители за вода, аквата ми беше 50 литра с вътрешен филтър от хубава марка с допълнителна секция, и в тоя аквариум гледах 4бр мъжки Halfmoon и 3-4 женски с няколко анциструса, след като поживеят месец започват леко да им се накъсват опашките, след това се нацепват. Не съм си мислелл, че с 7-8 рибки може да ми е слаба филтрацията. За другите рибки може и да е достатъчна но за огромните плавници на халфмууните не е. Накрая успях да си възстановя напълно мъжките като ги сложих в 2 литрови съдове и ежедневна смяна на водата. Затова съм абсолютно за големия съмп. Аз се разделих с аквата, много ми харесваше но повече ми харесват бетите. сега са ми в малки 7 литрови аквариуми и съм доволен.

Julliano

Чистота и филтрация са малко различни понятия. По скоро едното е част от другото. Но на тея малки литри колко филтърен материал да трябва?! И 10л да има, тея бактерии от какво ще живеят. Пък и халфмууна и всичко изкуствено по-скоро да е кекаво по рождение
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

Aquafen

Пак казвам споделям собственото си мнение и наблюдения и това което знам за бетите.

Giorgio_Armano

Цитат на: Julliano - 04.04.2014 22:36
Чистота и филтрация са малко различни понятия. По скоро едното е част от другото. Но на тея малки литри колко филтърен материал да трябва?! И 10л да има, тея бактерии от какво ще живеят. Пък и халфмууна и всичко изкуствено по-скоро да е кекаво по рождение
Филтъра поддържа водата чиста но това не значи че не трябва да сменяш вода или да не переш филтрите.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Memento

Много добре се е получило. Поздравления  *BRAVO*
Моите рибки и аквариуми тук :
https://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82/287624171379556?ref_type=bookmark  :)

Joro V

Здравейте,
малко се забавих, но бетарникът най-накрая е готов. все още не е напълнен, но това, че е готов ми действа успокояващо :) досега не бях лепил аквариум и имах доста притеснения, но мисля, че се получи задоволително, макар че не мина без перипетии.
не съм снимал стъпка по стъпка - мисля че за това са нужни повече опит и спокойствие :)
аквата е с размери 54 х 24 х 24 (стъкло 0,6) и е замислена с четири отделения - за три риби и едно по-малко, филтрационно. отначало мислех да е с филтрация по цялата задна страна, но ми се стори по-трудно за изпълнение и се отказах.
преди да започна изчетох всичко написано във форума и изгледах доста филмчета, а след това си направих точен план какво ще правя. по този начин намаше големи неприятни изненади - разбира се някои неща не се получиха както ми се искаше, но това е неизбежно за първи аквариум :)
и така - лепенето. честно казано това беше частта, която се получи може би най-лесно. даже не очаквах стъклата да паснат толкова добре и да успея да ги залепя толкова безпроблемно. после обирането на силикона от външните ръбове с нарязан картоф също мина идеално. и тъкмо си мислех колко лесно е всичко, когато дойде първият по-сериозен неуспех - заглаждането на вътрешните ъгли. първо опитах с картоф- не се получи добре.. после опитах да поправя нещата с пръст, намокрен в сапунена вода. пак не стана... допълнителен проблем се оказа, че бях залепил хартиеното тиксо прекалено навътре, така че не предпазваше почти нищо. с две думи - доста поомазах вътрешните ъгли. :duvar:
почудих се дали да ги оставя така, но изглеждаше доста грозно, затова реших да облека ъглите отвън с пластмасови лайсни. предварително бях решил да сложа такива лайсни отгоре и отдолу - сега добавих и странични. за цвета им нямах голям избор - единствените с подходящ размер, които открих бяха сребристи - не е идеално но става.
поставих и две прозрачни ъглови лайсни отвътре и изрязах в тях улеи за преградите.
за самите прегради - материала, който успях да открия беше син плексиглас - и това беше втората ми, по-голяма драма. това ужасно нещо се реже много трудно и се чупи влудяващо лесно. криво ляво и с доста брак успях да изрежа три прегради, но като почнах да ги дупча ги натроших  :duvar: :duvar: и безкрайно много се изнервих. на следващия ден си купих още плексиглас, като ми го изрязаха в магазина. започнах да дупча по-внимателно... и пак ги изпочупих. в крайна сметка - все пак направих трите прегради, като две от тях са пукнати, но нямах нерви за повече опити.
капакът е стъклен, от две части, които са на две нива и се разминават. черешката на тортата е лед лампа с опция за синя нощна светлина.
като цяло съм доволен, единствената въпросителна остава дали самоделната флейта ще сработи и дали филтрацията ще е добра, но ще се разбере след като го напълня.
препоръките ми са:
- винаги започвайте с ясен план
- силиконът е лепкаво и коварно нещо
- набавете си добри инструменти и изпийте поне един валериан преди работа с плексиглас.

а ето и малко снимки преди пълненето:

https://farm3.staticflickr.com/2896/14007333002_98cc95e818_z.jpg

https://farm8.staticflickr.com/7246/14007334732_09cf2dbf05_z.jpg

https://farm8.staticflickr.com/7086/14010993024_77c9dbf416_z.jpg

https://farm6.staticflickr.com/5059/14030546733_082e4609d6_z.jpg

https://farm3.staticflickr.com/2907/14010548085_ed1443b405_z.jpg

https://farm8.staticflickr.com/7400/14007339572_5f2df80338_z.jpg

*DRINK*

Giorgio_Armano

 *THUMBS UP*
Справил си се добре но по този начин както си го направил юе има циркулация на аквариума но не и филтрация.Отлаганията по дъното ще трябва да ги издърпваш с маркуч.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Joro V

За филтрацията е ясно, че без маркуч няма да мине. Повече ме притеснява, че оставих отделението с филтъра прекамено тясно и няма да е много лесно да го почиствам, но ще видим как ще е.
А ето и малко снимки в очакване на обитателите.

https://farm8.staticflickr.com/7368/13926196348_e895b2419e_z.jpg

https://farm6.staticflickr.com/5343/14109545301_0a0208d3b1_z.jpg

https://farm8.staticflickr.com/7426/14132875813_67f1455c84_z.jpg

https://farm3.staticflickr.com/2910/14109545011_3d5dcbd5e6_z.jpg

https://farm8.staticflickr.com/7312/14112815375_8beb164065_z.jpg

*DRINK*

LaDesiTa

Поздравления за идеите, уменията и търпението, цялата тема е страхотна (и полезна!)  *THUMBS UP*
Цитат на: Joro V - 25.04.2014 23:35
предварително бях решил да сложа такива лайсни отгоре и отдолу - сега добавих и странични. за цвета им нямах голям избор - единствените с подходящ размер, които открих бяха сребристи - не е идеално но става.
поставих и две прозрачни ъглови лайсни отвътре и изрязах в тях улеи за преградите.
Супер е станало, след тая тема окончателно взех решение , че искам и аз такъв!
Искам да те попитам какви са ъгловите лайсни, който си сложил отвътре и тези отвън също, алуминиеви за стълби/паркет или такива за плочки? Аз принципно не съм на ясно, най-малкото съм жена  :kreshtja:
... и между другото, с глас съм се смяла на описанието ти покрай пробиването на преградите  :-D

Дописвам си другия въпрос :
Гледах в няколко онлайн магазина дънен филтър, дали ще стане само с него или трябва комбинация и с вътрешен? Иска ми се да пропусна отделението за филтрация  :whistle:

Joro V

Първо да добавя една скорошна снимка:

https://farm6.staticflickr.com/5585/14573236659_b267d9e8fc_b.jpg

Мерси за добрите думи! А относно пробиването на преградите - еми не беше смешно хич :-D
Ъгловите лайсни - и външните и вътрешните са пластмасови, купих ги от един от строителните хипермаркети заедно с тръбата за флейтата.
Засега мога да кажа, че доста добре се държи - циркулацията е добра и не е много трудно за чистене. Насочил съм струйките към задната стена, за да няма голямо течение, но веднъж седмично ги завъртам и напред, за да раздвижат водата и там. Филтрационното е прекалено тясно и малко трудно се почиства - особено с керамиката в него. Доста боклуци се задържат там и при чистене, голяма част от тях се връщат в първото отделение. Може би за такъв обем аквариум ще е по-добре без филтрационно отделение. За дънен филтър - нямам опит и никаква представа дали е за предпочитане.