• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бета- моля за инфо и помощ

Започната от Blessia, 26.08.2014 09:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Blessia

 *HELP*
Здравейте момчета и момичета. Някога, някога, толкова отдавна някога имах аквариум с рибки, но от много години не съм имала възможността да отглеждам отново рибки. Сега обаче много се навих и мотивирах и съм си поръчала 2 малки двулитрови аквариума за Бети, а днес следобяд ще ходя да си купя и самите Бети. И понеже е по-специфична рибка, самите аквариуми също- нямат аерация, нагреватели и филтри, а в комплекта има някакъв специален препарат за вода, та пред мен изникват много въпроси.
Първо- за водата и препарата- чешмяна вода ли да сипвам и след като сложа препарата трябва ли да чакам и колко преди да пусна рибката да живее там? Ако водата трябва да е преварена или престояла, мога още сега да източа 4 литра и да ги оставя на отлежаване до довечера.
Второ- какво е специфичното при отглеждането на бети при такъв тип малолитражен аквариум? Прочетох, че бетата е топлолюбива риба, обича температури на водата над 25 градуса. Дали ще оцелее без подгряване на водата?
Трето- също така искам да си бодна в аквариума растение- едничко да бъде, което пише, че е добре да се подава над водата, за да има рибката ориентация къде може да се покаже, за да поеме въздух. Какво растение бихте ми препоръчали? Да е стърчащо, да може да се покаже над водата, да няма разклонения и да не е бухнало (ако ме разбирате), по скоро да изглежда като сопичка. Нещо от типа на бамбук дали ще стане? Знам, че не е аквариумно растение, обаче пък гледам снимки в интернет, че точно бамбук е забоден, сега не мога да кажа изкуствен ли е или истински. Може и изкуствено растение да сложа, но ми трябват някой насоки, понеже пък с треволяците изобщо не съм започната.
Бих се радвала ако споделите с мен съвети, мнения, опит. Знам че има хиляди теми във форума, но просто нямам физическата възможност да ги чета, защото дъщеря ми е на 1 годинка и едва ме оставя да седна на компютъра. По-долу ще линкна снимки на аквариумите, които съм поръчала. Предварително ви благодаря  @}->--


Marina Betta Kit се води аквариумчето, 2 литра вместимост, за отглеждане на една мъжка бета
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.petnet.hu%2Fimg%2Fbig%2F8124hagen_marina_betta_kit_modern_art_miniakvarium_01.jpg&hash=8a4c5e6f2e7d4392f62a39a14dfaea416fc032e9

pl86

Здравей и добре дошла.

ЦитатИ понеже е по-специфична рибка, самите аквариуми също- нямат аерация, нагреватели и филтри
Бетата е специфична с това че е лабиринтова, има лабиринтов орган с който може да поема част от кислород-а от въздуха. Това далеч не означава че ако има филтър и аерация няма да се чувства много по-добре.

Цитат... водата трябва да е преварена или престояла ...
Водата трябва да е престояла 1 ден, в НИКАКЪВ случай преварена.

ЦитатВторо- какво е специфичното при отглеждането на бети при такъв тип малолитражен аквариум? Прочетох, че бетата е топлолюбива риба, обича температури на водата над 25 градуса. Дали ще оцелее без подгряване на водата?
Специфичното е че като няма филтър, бил и той само гъба с аерация, трябва да сменяш вода всеки ден, аз бих сменял по 1/2, като се стремя да махна възможно повече от боклуците и се налива престоява вода със същата температура.
Бетата обича топло 26 градуса е минимупа според мен, дали ще оцелее без подгряване - сигурно, то и ти ще оцелееш зимата без отопление, ама няма да ти е много готино, въпроса все пак не е само на оцеляване, а на това да им осигурим най-добрите условия.

ЦитатТрето- също така искам да си бодна в аквариума растение- едничко да бъде, което пише, че е добре да се подава над водата, за да има рибката ориентация къде може да се покаже, за да поеме въздух. Какво растение бихте ми препоръчали?
Това с ориентацията ми е доста смешно, няма такова нещо, ако ти харесва растения, може да сложиш бамбук, този който си гледала по снимките в нета ще стане, продават го като стайно цвете. Ако искаш растение за аквариум - ти трябва осветление.

ЦитатБих се радвала ако споделите с мен съвети, мнения, опит.
Като цяло, не знам защо си избрала този аквариум точно, изглежда готино, но си е затвор. Лятото ще е ОК, ако сменяш вода всеки ден (не цялата), но зимата мисля че ще е студено. В толкова малко вода  дори съвсем малко да занемариш смените .. .мръсотията става много, от там идват проблемите.

Моят съвет е - върни аквариумите които си взела, ако можеш, и си вземи един акварим 20-30л от фирмените, които не изглеждат никакт по-зле, сложи му нагревател и един малък филтър (дори да е само гъба с помпичка за въздух) и си се радвай на една щастлива бета.

Това е от мен ... успех.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Blessia

Благодаря много за информацията. Беше доста изчерпателна. Спряла съм се на този аквариум (даже съм поръчала 2) защото изглежда много хубав, мъничък е, няма да заема място и няма помпа и аерация, които да правят шум в стаята. Моят съпруг не обича шумните неща, та едвам го навих да вземем това. А за препарата за водата някаква информация може ли? За какво служи този препарат? Пречиства водата или я прави годна за живеене за рибката, без да чакам 24 часа? В чуденка съм. Днес се обадих в магазина, от който ще купувам рибките и продавачът ми каза, че продавали само "български" бети, които били по-малки като размер (аз само такива съм и виждала де), да не би този препарат да се ползва за вносните бети?

Публикациите са слети: 26.08.2014 14:25

Намерих инфо в интернет "Replenish the aquarium with clean tepid water, treat it with a dechlorinator", та явно този препарат дехлорира водата. Вероятно няма да има нужда да чакам 24 часа с него, нали?

pl86

Нямам идея, какъв е този препарат, снимай го или дай снимка от нета или поне напиши името му. Има препарати които се слагат и няма нужда да чакаш водата, но не знам такъв ли е твоя.
Колкото до "български" бети, да му кажеш че ние нямаме такива, нашите бети са по големи и по-хубави от всички други :D, шегата на страна, бетите са един вид, няма български или каквито и да е други, ако не са хранени добре и не са достигнали максималния си размер това е друго. (Има случай на генна селекция в които се получават гигантски бети (малко по-големи), но това е друга тема и определено по магазините няма такива)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Blessia

Гледам в един сайт бета тип корона и кралска бета. Предполагам кралската е с по-големи воали? И на размер еднакви ли са и двата вида, защото в сайта инфото е малко копи-пейст и са написали едно и също и за двата вида.

pl86

Размера на тялото им трябва да е приблизително еднакъв, за дължината на перките вече е условно, зависи колко е чиста линията, т.е. зависи какви си намериш.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Penta

Така като го гледам аквариумчето, в средата има отделна вана в която да сложиш грунд (морски камъчета 3-5 мм, без мидички) и да боцнеш едно растение. Останалото е голо дъно, където е добре с маркуче за  въздух да "осмукваш" боклуците при смяна на част от водата.

"поръчала 2 малки двулитрови аквариума за Бети, а днес следобяд ще ходя да си купя и самите Бети" - да разбирам че още нямаш аквариума, но ще купуваш рибите ? По-добре вземи аквариумите, сложи грунд, напълни вода, изчакай поне няколко дена и тогава купувай рибите.
За зимата ще ти трябва нагревател, няма начин.

Caxapa

Моля Bи не измъчвайте рибките! Те с нищо не са виновни пред Bас!

Blessia

Цитат на: Caxapa - 26.08.2014 19:27
Моля Bи не измъчвайте рибките! Те с нищо не са виновни пред Bас!

Като ги гледам как щастливо си плуват, не ми изглеждат на измъчени рибки. Вече ги взех, у дома са си, в аквариумчетата и се чувстват отлично.

Lasho

Сори, ама не можах да се стърпя. И теб да те затворят в някоя стая метър на метър ще живееш, ама надали ще си ходиш щастливо и ще се чувстваш отлично...

Аз точно за това имам сега в аквариума си бета - като я видях в зоомагазина затворена в една кутийка с размер на чаша за чай сърце не ми даде да я оставя там.
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

Blessia

Всеки има право на мнение, но не всички можем да имаме аквариуми от по 100-200 л. Освен това да не забравяме, че аквариумът е предназначен специално за бети. Предвиден е да бъде отглеждана в него една такава рибка и мястото е съобразено. Не мисля, че ако не беше така щяха да се продават. На кутийката пише, че в естествена среда бетите често живеят в малки локвички.

pl86

Първо никой не говори за 100-200л, по-скоро за 20-30 ;) Колкото до това какво пише на кутията, изобщо не му вярвай, ако те успокоява - добре, но няма да убеди никой тук. Търговците са такива.

Вече си взела рибите, обобщя възможно най-кратко над какво трябва да помислиш:
1. Малък обем -> много чести смени на вода (всеки ден в твоя случай)
2. Температура: както каза колегата Penta - трябва ти нагревател. Проблема е че дори да сложиш, в аквариума няма никакво течение ще има  топли и студени зони, което е още по-вредно и опасно за рибите.

това е трябва да търсиш решение, след като вече си взела рибите.
Ако бях на твое място:
бих взел една помпичка за въздух и 2 от най-малките гъби по една за аквариум, понеже каза че ти е проблем шума търси тих аератор и вземи дълъг маркуч и изкарай помпата в коридора или в някой шкаф. После и зимата - нагреватели от най-малките.

Това е както каза и ти всеки си има мнение, ние изказваме нашето с цел да се научиш, пък ти ако искаш ни слушай ;)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Blessia

Добре, а има ли помпички и нагреватели за 2 литров аквариум? В магазина казаха, че най-малките са за 10 литрови аквариуми.

Публикациите са слети: 28.08.2014 18:47

Иначе, гледайки разни клипове за бети из интернет, попаднах на този фен на бетите, който също отглежда своите рибки малолитражки, които даже приличат на буркани.

Similar topics (5)

52990

Започната от liyy96


Публикации: 0
Прегледи: 1683

50117

Започната от Lucky Fish


Публикации: 3
Прегледи: 3715

47240

Започната от lozanov


Публикации: 8
Прегледи: 3967

53087

Публикации: 3
Прегледи: 1884

59791

Започната от Благой Николов


Публикации: 3
Прегледи: 1512