• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Риба издържа 62 дена без кислород

Започната от 6aro, 30.06.2007 12:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

6aro

Риба издържа 62 дена без кислород

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.actualno.com%2Fclub.bg%2Ffiles%2F2007%2F06%2F28%2F46449f23d1.jpg&hash=34df40dac450caba0d04403ad5ff03ca431365ae

Austrofundulus limnaeus

Риба от семейство Шаранозъби може да живее без кислород повече от 60 дена, съобщи "Ню сайънтист", позовавайки се на изследване на учени от Портландския университет.

Рибата Austrofundulus limnaeus живее в сезонни езера в сухите райони на Венецуела. Ембрионите й оцеляват в жегата, заровени в калта, където микробите изчерпват целия кислород. Джейсън Подрабски и колегите му са изследвали ембрионите, като са ги затворили херметично в епруветки без кислород.

След 62 дена половината от ембрионите се съживили, когато получили кислород. Учените установили, че най-издръжливите ембриони натрупват много бавно лактат - крайния продукт на анаеробен метаболизъм. Това предполага, че издръжливостта им се дължи62  на способността да ограничат много метаболизма си.

Това е най-дългият период, през който гръбначно животно може да оцелее без кислород. Без кислород издържат и вид костенурки и златни рибки. Тяхното постижение обаче е само няколко дена.

http://www.actualno.com
Палудариум: 120/80 (16 вода; 64 надводна част )/40
острови: размери в най-широката си част - 23/18/40; 43/20/40; 10/19/13

Bass_Maker

Шаранозъби... това ми звучи като Кили рибка :)
You cannot kill what you did not create...

6aro

Да! Даже мислих там да я пусна, но....
Ако модератора иска, може  да я сложи там.
Палудариум: 120/80 (16 вода; 64 надводна част )/40
острови: размери в най-широката си част - 23/18/40; 43/20/40; 10/19/13

Bass_Maker

Много интересно животинче. :) Интересно ми е как ще се изкаже Васко по въпроса.
You cannot kill what you did not create...

killiman

Васко може да каже, че тази тема е за "Кили рибки".  :-)

Според доста специалисти, кислородът играе основна роля при развитието на ембрионите в хайверните зърна на кили рибките. Наличието или отсъствието му определят началото и съответно края на диапаузите. Диапаузите са прекъсванията в развитието на ембрионите. Общо-взето картинката изглежда така. Родителите хвърлят хайвера, но тъй като водата в този момент не е много богата на кислород, протича само първоначалното делене на клетките в зърното. В момента, в който зърната останат на "сухо", достъпът на кислород до тях се увеличава и настъпва нов скок в развитието, в края на който имаме вече напълно развит ембрион. След напълването на временните водоеми с вода притокът на кислород намалява или увеличава драстично, и това служи като сигнал за излюпване на рибките.

В този материал има още един интересен факт.

ЦитатСлед 62 дена половината от ембрионите се съживили, когато получили кислород.

Предполагам, че тук става дума за излюпване, а не за съживяване. Ембрионите така или иначе са били живи. :-)
Интересно е какво ли е станало с другите хайверни зърна. Мисля си, че са били така наречените "почиващи зърна". Това са зърна, които по една или друга причина забавят развитието си. Ползата от тях е следната. Ако първите дъждове се окажат лъжлив сигнал за излюпване, т.е. напълнят локвата за няколко дни и след това тя отново пресъхне, то тогава и новоизлюпените рибки загиват. В такъв случай и видът не би трябвало да се появява повече в този водоем. Да, ама точно тук е ползата от тези бавноразвиващи се хайверни зърна. ;-)